Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 20,9 εκατομμύρια άνθρωποι θύματα σύγχρονων μορφών δουλείας

   του  M ...
http://left.gr/sites/left.gr/files/styles/large/public/slave_trade_memorial.jpg?itok=OJ3nU8QC
μνημείο για τα θύματα δουλεμπορίου, στη Ζανζιβάρη
 Υπό το καθεστώς σύγχρονων μορφών δουλείας ζουν τουλάχιστον 20,9 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη την υφήλιο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που τονίζει ότι ανάμεσά τους βρίσκονται αρκετά παιδιά που κακοποιούνται σεξουαλικά."Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, περιλαμβανομένων παιδιών υπόκεινται σε μορφές σύγχρονης δουλείας" και "υπάρχει έλλειψη" πολιτικής βούλησης "για να τους σώσει από αυτήν την κατάσταση αυτή" τόνισαν η Ουρμίλα Μπούλα, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις σύγχρονες μορφές δουλείας, η Μοντ ντε Μπουρ-Μπουκίτσιο, εισηγήτρια για το δουλεμπόριο παιδιών και η Μαρία Γκράτσια Τζαμαρινάρο, εισηγήτρια για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.
"Τουλάχιστον 20,9 εκατομμύρια άνθρωποι υπόκεινται σε σύγχρονες μορφές δουλείας με τις γυναίκες και τα κορίτσια να αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα" δήλωσε η Μπούλα, επικαλούμενη μία έκθεση του 2012 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΟΙΤ).
"Επιπλέον 168 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται, το 50% και πλέον, απ' αυτόν τον αριθμό σε επισφαλείς θέσεις εργασίας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, κυρίως σε ορυχεία και σε λατομεία" προσέθεσε η ίδια.
"Κλέβουν την παιδική ηλικία από εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο, επειδή είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης", κατήγγειλε η ντε Μπουρ-Μπουκίτσιο.
Η Διεθνής Ημέρα για την κατάργηση της Δουλείας σηματοδοτεί την ημερομηνία της έγκρισης της ΓΣ του ΟΗΕ της συνθήκης για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων το 1949.
Βέβαια δεν μας αρκούν Διεθνείς Ημέρες για να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο, ούτε μόνο οι στατιστικές μελέτες του ΟΗΕ, που κατά τα λοιπά μένει ανενεργός, όταν φτάνει η ώρα των πράξεων.
 Βλέπουμε τα μαγαζιά του δυτικού πολιτισμού να προετοιμάζονται σιγά σιγά για τις γιορτές των Χριστουγέννων, και εμείς δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε ποίοι άραγε να τα κατασκευάζουν και για πόσο μικρό αντίτιμο.. 'Η νεαρά άτομα να δολοφονούνται στις ΗΠΑ με όπλο τις ρατσιστικές, ακροδεξιές προκαταλήψεις. 'Η στην Ελλάδα όπου οι Σύριοι βρίσκονται για 13η μέρα στο Σύνταγμα επιζητώντας άσυλο, σε μια χώρα που ξέχασε ότι είναι ιερό το χέρι του ικέτη...
Οι πολιτικές ηγεσίες δεν φαίνονται διατεθειμένες να αλλάξουν την πολιτική τους, εκκολάπτοντας τη φτώχεια, την ανεργία, την καταβαράθρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και όλα αυτά για τη δική τους ευημερία. Όμως οι ηγεσίες εκλέγονται....

Δεν υπάρχουν σχόλια: