Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

«Βροχή» συλλήψεων για διαφθορά στην Ιταλία


Και η Ιταλία για μια ακόμη φορά βρίσκεται στη δίνη σκανδάλων διαφθοράς.

Πολιτικοί και επιχειρηματίες βρίσκονται ανάμεσα στις 29 συλλήψεις που έχουν προχωρήσει οι δυνάμεις των καραμπινιέρων. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι είχαν προχωρήσει στη σύσταση μιας μαφιόζικου χαρακτήρα οργάνωσης με στόχο την παράνομη εξασφάλιση εργολαβιών, την διαφθορά και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Οι αρχές ερευνούν συνολικά 100 πρόσωπα, ανάμεσά τους και ο κεντροδεξιός πρώην δήμαρχος της Ρώμης Τζάνι Αλεμάνο, ο οποίος κατηγορείται για εγκληματική δράση μαφιόζικου χαρακτήρα.

Κατά πληροφορίες αστυνομικές δυνάμεις κάνουν εφόδους στα γραφεία του δήμου της Αιώνιας Πόλης και της ευρύτερης περιφέρειας του Λατίου.

Όπως διαρρέει από την εισαγγελία της ιταλικής πρωτεύουσας, η οργάνωση αυτή, φέρεται να είχε καταφέρει να δημιουργήσει στενότατες σχέσεις υπόγειων συμφερόντων με σημαντικούς οικονομικούς, πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες.

Στους συλληφθέντες συμπεριλαμβάνεται και ο πρώην ακροδεξιός τρομοκράτης Μάσιμο Καρμινάτι, ο οποίος, όπως αναφέρει ο Τύπος της Ιταλίας, διαδραμάτιζε ρόλο συντονιστή των παράνομων αυτών δραστηριοτήτων.

Η ανάθεση εργολαβιών αφορούσε, κυρίως, προμήθειες που σχετίζονται με την αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά και τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

Η οικονομική αστυνομία (Guardia di Finanza) προχώρησε στην κατάσχεση ακίνητης περιουσίας αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ.


Ο πρώην δήμαρχος της Ρώμης και πρώην στέλεχος του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε: «Αυτοί που με γνωρίζουν, ξέρουν ότι πάντοτε στεκόμουν απέναντι σε μαφιόζικες οργανώσεις και σε οποιαδήποτε παρανομία». Μάλιστα, ο 57χρονος πολιτικός σημείωσε ότι «θα αποδείξω ότι δεν έχω καμία σχέση με όλα αυτά».

Η διαφθορά είναι διαδεδομένο «σπορ» σε πολλές ώρες της Ευρώπης κι όχι μόνο στη δική μας.

Φυσικά, πάρα πολλές υποθέσεις – πιθανόν και σοβαρότερες – δεν βγαίνουν στη φόρα.


Διαφθορά υπάρχει όχι μόνο στις χώρες του Νότου – όπως κατηγορούνται από τις πιο πλούσιες χώρες του Βορρά – αλλά και σε ηγεμονεύουσες χώρες της ΕΕ, όπως στη κραταιή  Γερμανία,  όπου σειρά υποθέσεων σχετίζονται με κορυφαίες εταιρείες της χώρας αυτής (όπως πχ Siemens).

Δεν υπάρχουν σχόλια: