Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Νέες διαδηλώσεις σε πόλεις των ΗΠΑ για το θάνατο του Έρικ Γκάρνερ


Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται για δεύτερη νύχτα για το θάνατο ενός μαύρου άνδρα που δολοφονήθηκε από ένα λευκό αστυνομικό της Νέας Υόρκης.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, διακόπτοντας την κυκλοφορία και προχωρώντας σε καταλήψεις.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν την Τετάρτη, μετά από την απόφαση ανώτερου δικαστηρίου να μην απαγγείλει κατηγορίες για το θάνατο του Eric Garner.
Οι ακτιβιστές για τα πολιτικά δικαιώματα εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε ομοσπονδιακή έρευνα για την υπόθεση.




Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ De Blasio, είπε ότι οι 22.000 άνδρες της  αστυνομικής δύναμης της πόλης θα πρέπει να μετεκπαιδευτούν στο πώς θα επικοινωνούν καλύτερα και θα παραμείνουν ήρεμοι όταν κάνουν συλλήψεις, καθώς και ότι θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με κάμερες σώματος.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σχολίασε τη δέσμευση του δημάρχου να ενεργήσει, προσθέτοντας: ". Πάρα πολλοί Αμερικανοί αισθάνονται βαθιά αδικία, όταν πρόκειται για τη διαφορά ανάμεσα στα διακηρυγμένα  ιδανικά μας και στο πώς οι νόμοι εφαρμόζονται σε καθημερινή βάση"

Οι ΗΠΑ γνώρισαν  ένα κύμα φυλετικών αναταραχών μόλις την περασμένη εβδομάδα μετά  την απόφαση να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε έναν άλλο λευκό αστυνομικό που είχε πυροβολήσει και σκότωσε ένα νεαρό μαύρο άνδρα, τον Μάικλ Μπράουν, στο Φέργκιουσον του Μιζούρι.
Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν εκφράσει  ανησυχίες πάνω από τις αποφάσεις να μην παραπέμψουν σε δίκη οι περιπτώσεις τόσο του Brown όσο και του Garner.
Γραμμή
Φυλετικές διαφορές και ο πληθυσμός των φυλακών
Το ποσοστό των μαύρων ανδρών που καταλήγουν στη φυλακή είναι σημαντικά υψηλότερο από το ποσοστό των λευκών ανδρών.

Σχεδόν 3%
από το μαύρο ανδρικό πληθυσμό των ΗΠΑ είναι στη φυλακή, σε σύγκριση με
0.5%
των λευκών ανδρών
Πηγή: Γραφείο Στατιστικής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων
Γραμμή
Έγκλημα και τιμωρία

οι Αφροαμερικανοί αποτελούν μόνο ένα μικρό κλάσμα του συνολικού πληθυσμού - αλλά αντιπροσωπεύουν πολύ υψηλότερο ποσοστό των συλλήψεων, τους θανάτους που σχετίζονται με συλλήψεις και θανατοποινίτες.
13%
του πληθυσμού των ΗΠΑ είναι μαύρο
  • 28% των υπόπτων που συνελήφθησαν στις ΗΠΑ το 2010 ήταν μαύροι
  • 32% των ανθρώπων που σκοτώθηκαν το 2003-2009 σε περιστατικά που σχετίζονται
  • με συλλήψεις ήταν  μαύροι
  • 42% των κρατουμένων στην πτέρυγα των μελλοθανάτων το 2012 ήταν μαύροι
Πηγή: US Census Bureau, ΗΠΑ Γραφείο Στατιστικής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων
Γραμμή

«Η  ζωή των μαύρων έχει αξία»

Την Πέμπτη το βράδυ στη Νέα Υόρκη, οι διαδηλωτές κρατούσαν φέρετρα σε όλη την γέφυρα του Μπρούκλιν και διαδήλωσαν σε αρκετές ομάδες μέσω του Μανχάταν, κρατώντας πανό που έλεγαν  «Ο ρατσισμός σκοτώνει" και "Αυτό σταματά σήμερα".

«Οι άνθρωποι είναι αηδιασμένοι και κουρασμένοι από τα συστημικά προβλήματα του ρατσισμού σε αυτή τη χώρα», είπε ένας διαδηλωτής, ο Jason Πόλοκ. «Είμαστε εδώ στους δρόμους για να πούμε ότι η ζωή των μαύρων έχει αξία."

. Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 80 ανθρώπους σετιςδιαδηλώσεις της Τετάρτης, αν και οι διαδηλώσεις ήταν μεγάλο βαθμό ειρηνικές

Διαδηλώσεις μικρότερης κλίμακας πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις όπως το Σικάγο, την Ουάσιγκτον, το Ντένβερ, και τη Βοστόνη. Στη Μινεάπολη, μερικοί διαδηλωτές μπλοκάρεαν την κυκλοφορία  σ’ ένα αυτοκινητόδρομο.
Ακτιβιστές έχουν απευθύνει κάλεσμα για μια άλλη πορεία στην Ουάσιγκτον στις 13 Δεκεμβρίου, μετά από μια σύνοδο κορυφής για τα ατομικά δικαιώματα.
Ο κ Garner, 43 ετών καλέστηκε από αστυνομικούς να σταματήσει  σε ένα δρόμο στη Νέα Υόρκη στις 17 Ιουλίου με την υποψία ς ότι πωλούσε  χύμα, αφορολόγητα τσιγάρα.
Μετά από μια αντιπαράθεση με τον αστυνομικό Ντάνιελ Pantaleo, αυτός  έφερε το χέρι του γύρω από το λαιμό του Γκάρνερ. Ο Γκάρνερ, ο οποίος είχε άσθμα, ρίχτηκε στο έδαφος και συγκρατήθηκε με τη βία.

Στο βίντεο του περιστατικού, μπορεί να ακουστεί επανειλημμένα να λέει "δεν μπορώ να αναπνεύσω». αντιμετωπίστηκε με αδιαφορία και λίγο αργότερα πέθανε


Δεν υπάρχουν σχόλια: