Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Η τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως άγγιξε το χαμηλότερο σημείο της τελευταίας πενταετίας – στην Ελλάδα, όμως, παραμένει στα ύψη


Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο της πενταετίας, τη Δευτέρα, οδηγώντας το ρούβλι σε πτώση, ενώ οι φόβοι για επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρώπη και την Κίνα υπονομεύει την παγκόσμια εμπιστοσύνη για οικονομική ανάκαμψη


Η τιμή του πετρελαίου έχει μειωθεί κατά περισσότερο από το ένα τρίτο μετά το καλοκαίρι

Το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε κατά 6% έναντι του δολαρίου σε νέα χαμηλό ρεκόρ.

Το ρούβλι βρέθηκε σε τροχιά για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 1998 και τη νομισματική κρίση στη Ρωσία.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου υπολογίζεται ότι κοστίζει 100 δις. ρούβλια στη  Ρωσία.


Το μπρεντ έπεσε σε 67,53 δολάρια το βαρέλι, τη φθηνότερη τιμή από τον Οκτώβριο του 2009.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί περισσότερο από το ένα τρίτο από το καλοκαίρι, ενώ το ρούβλι έχει χάσει την αξία του κατά 40% από τον Ιανουάριο.

Η πιο πρόσφατη πτώση της τιμής του πετρελαίου ακολούθησε την απόφαση του ΟΠΕΚ την περασμένη εβδομάδα να μην μειώσει την παραγωγή και να αφήσει ως στόχο την παραγωγή  για 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός της σύμπραξης, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ήταν ικανοποιημένη με την απόφαση να διατηρηθεί η παραγωγή παρά τον κορεσμό της προσφοράς και τη βύθιση των τιμών.

Ο Eugen Weinberg, αναλυτής της Commerzbank, δήλωσε: «Η αγορά συνεχίζει να ψάχνει για μια νέα ισορροπία κάτω από τα  70 δολάρια ανά βαρέλι, γεγονός που είναι μια μικρή έκπληξη, δεδομένου ότι με τις τρέχουσες τιμές το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πετρελαίου από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ, ή μέρος από  αυτό, θα είναι ασύμφορο. "

Η  Ξένια Γιουντάγεβα, αναπληρώτρια πρόεδρος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, προσπάθησε να καθησυχάσει τους αγοραστές λέγοντας ότι υπάρχει επαρκής ρευστότητα στις αγορές συναλλάγματος και ότι η τράπεζα έχει ετοιμάσει νέες οικονομικές προβλέψεις που βασίζονται στην τιμή των 60 δολαρίων  το βαρέλι.

Το ρούβλι κέρδισε έδαφος στη διαπραγμάτευση το απόγευμα της Δευτέρας, και βρέθηκε κάτω του 3,8% στα 52,41 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ και 3,5% χαμηλότερα στα 65,39 έναντι του ευρώ.



Νέες πηγές πετρελαίου, όπως το πετρέλαιο από άμμο στον Καναδά και το σχιστολιθικό πετρέλαιο στις ΗΠΑ, συνέβαλαν στην αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς και τη μείωση των τιμών.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δεν έχει παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος από τις 10 Νοεμβρίου λέγοντας ότι θα το πράξει μόνο αν θεωρούσε την πτώση του ρουβλίου ως απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.




Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας επιβραδύνεται

Η διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου επιδεινώνεται από την επιβράδυνση  της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Κίνα περισσότερο από ό, τι αναμενόταν το Νοέμβριο, με τον δείκτη των επίσημων Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) να βυθίζεται σε 50,3 το Νοέμβριο από το 50,8 του Οκτώβριο, πιο κοντά στο όριο των 50 σημείων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Οι φόβοι για μείωση της ζήτησης στην Κίνα που έστειλαν και τις τιμές του χαλκού στο χαμηλότερο επίπεδό τους στα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια στο Λονδίνο ενώ έπληξε και τις μετοχές των εταιρειών εξόρυξης.

  Την απαισιοδοξία ενίσχυσαν και στοιχεία που δείχνουν ότι η ανάπτυξη του μεταποιητικού κλάδου στην ευρωζώνη βρέθηκε σε αδιέξοδο το Νοέμβριο, καθώς οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε 19 μήνες, παρά τη μεγάλη μείωση των τιμών.

Η τελική ανάγνωση του δείκτη  PMI για τον τομέα της μεταποίησης το Νοέμβριο έφτασε στο σε 50,1, το χαμηλότερο όριο  από τον Ιούνιο του 2013.

Ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της οικονομικής επιθεώρησης Markit, δήλωσε: «Η κατάσταση στον τομέα της μεταποίησης της ζώνης του ευρώ είναι χειρότερη από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα ... υπάρχει ο κίνδυνος η σήψη που ανανεώνεται να εξαπλωθεί από τον πυρήνα σε ολόκληρη την περιοχή."



Εν τω μεταξύ, η Moodys υποβάθμισε σε αξιολόγηση της την πιστοληπτική ικανότητα για την Ιαπωνία, τη Δευτέρα, επικαλούμενος την "αυξανόμενη αβεβαιότητα" σχετικά με την κατάσταση του χρέους της χώρας και τις αποτυχημένες προσπάθειες του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε για την τόνωση της ανάπτυξης, ενώ οι  εκλογές απέχουν ένα δεκαπενθήμερο.

Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την Ιαπωνία κατά μία βαθμίδα στο Aa3 από Α1, αφού η οικονομία της βυθίστηκε σε ύφεση κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Στη συγκυρία αυτή βγήκε και η γνωστή Λαγκάρντ να δηλώσει ότι είναι καλό νέο για τις παγκόσμιες αγορές η μείωση των τιμών του πετρελαίου.

Μέχρι στιγμής ωφελημένες από την πτώση των τιμών του πετρελαίου παρουσιάζονται οι ΗΠΑ οι οποίες αξιοποιώντας την εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου μπορούν να επηρεάζουν τις παγκόσμιες τιμές, να ενισχύουν τη δική τους οικονομική ανάκαμψη ενώ πλήττουν και τους ανταγωνιστές τους.

Από την άλλη, μεγάλη χαμένη είναι η Ρωσία, ενώ προβλήματα σοβαρά παρουσιάζονται και στην ευρωζώνη και στην Κίνα.


Εδώ στην οικονομική αποικία που λέγεται Ελλάδα των Μνημονίων δεν φαίνεται να … συγκινούμαστε από αυτές τις εξελίξεις. Αφού οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν πολύ ψηλά  χάρη στην υπερφορολόγηση αλλά και στα ασύδοτα καρτέλ που νέμονται την αγορά καυσίμων στη χώρα μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: