Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Τα «ραβασάκια» με την διπλάσια προκαταβολή φόρου και άλλες ... "ομορφιές" στην πορεία υλοποίησης του Τρίτου Μνημονίου - Ενώ η φτωχοποίηση των Ελλήνων προχωρά ακάθεκτη!

Η πρώτη «κεραμίδα» των αυξημένων προκαταβολών φόρου εισοδήματος έπεσε σήμερα, μετά την ανάρτηση στο Taxis νέων εκκαθαριστικών για περίπου 315.000 αγρότες και υπόχρεους σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Οι τελευταίοι πιάστηκαν στην τσιμπίδα της αύξησης του συντελεστή από το 10% στο 13% της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης για ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, σκάφη, αεροσκάφη και πισίνες. Οι πρώτοι, οι αγρότες, καλούνται να πληρώσουν διπλάσια προκαταβολή φόρου μετά την αύξησή της από το 27,5% στο 55%.

Εντός των ημερών, ακολουθεί και η δεύτερη παρτίδα αυξημένων προκαταβολών, αυτή τη φορά για τις επιχειρήσεις. Η προκαταβολή φόρου αυξήθηκε στο 100% από 80% για τα νομικά πρόσωπα και η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ αναμένεται έως το τέλος της εβδομάδας να ολοκληρώσει και αυτή την εκκαθάριση.

Αγρότες και υπόχρεοι σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης, οι οποίοι καλούνται τώρα να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη (συνολικά κοντά στα 50 εκατ. ευρώ το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης), θα βρουν στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο μήνυμα από την εφορία. Το εκκαθαριστικό θα το αναζητήσουν στο Taxis και με την Ταυτότητα Οφειλής έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον έξτρα φόρο σε τρεις δόσεις.

Η πρώτη, έως το τέλος Νοεμβρίου, η δεύτερη, έως το τέλος Δεκεμβρίου και η τρίτη, έως τις 29 Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 2%, η οποία με νομοθετική διάταξη εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να καταργηθεί από το 2016.

Επόμενος γύρος το 2016

Από την επόμενη χρονιά άλλωστε έρχονται αυξήσεις της προκαταβολής φόρου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ήδη έχει ψηφιστεί διάταξη η οποία ορίζει ότι η προκαταβολή φόρου από 55% για τα περυσινά κέρδη αυξάνεται σε 75% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2015 έως και 31.12.2015. Ένα χρόνο αργότερα αγγίζει το 100% για τα κέρδη που προκύπτουν στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1.1.2016 και εφεξής.



Άντε και στη συνέχεια και 200% και βάλε ...

Στο δρόμο της φτωχοποίησης να πάρουν σειρά και τα μεσαία στρώματα ...  όσα έχουν απομείνει ακόμη!

Γιατί αυτή τη στιγμή που ο Τσίπρας εξαγγέλλει με περισσή μεγαλοστομία τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, δεν μπορεί να κρυφτεί η σκληρότατη πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες.

Γιατί η αδυσώπητη αλήθεια είναι ότι εκατομμύρια Έλληνες  οδηγούνται βίαια και βάναυσα στο σκληρό δρόμο της φτωχοποίησης. 

Στοιχεία-σοκ, λοιπόν, προκύπτουν από  τις φορολογικές δηλώσεις! Το 63% ζει με ετήσιες οικογενειακές αποδοχές που φτάνουν έως και τα 12.000 ευρώ.

Τη στιγμή που οι εκπρόσωποι των κομμάτων διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το ποιο από τα τρία Μνημόνια είναι το λιγότερο επώδυνο, ο ελληνικός λαός στενάζει. Μια ματιά στα πρώτα στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις αρκεί για να κατανοήσει κανείς τη φτωχοποίηση των Ελλήνων την τελευταία πενταετία.

Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά, καθώς το 62,82% εμφανίζει οικογενειακές αποδοχές κάτω από 12.000 ευρώ! Ειδικότερα, από τις 5.900.000 κοινές φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν έως και το τέλος Αυγούστου οι 3.700.00 έδειξαν οικογενειακές αποδοχές κάτω από 12.000 ευρώ, ποσοστό που έχει αυξηθεί κατά 14% από το 2010!

Μάλιστα, τα στοιχεία από τις φετινές δηλώσεις αφορούν το οικογενειακό και όχι το ατομικό εισόδημα, κάτι που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα ο αριθμός των φορολογουμένων με ατομικό εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ ξεπερνά τα 5.000.000, σε σύνολο περίπου 8.000.000 φορολογουμένων!

Πέρα απ' αυτό, από την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος, σε σύγκριση με το 2010, προκύπτει ότι έχουν μειωθεί κατά 200.000 οι πολίτες που δηλώνουν εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, 550.000 οικογένειες εμφανίζουν εισόδημα 20.000-30.000 ευρώ, έναντι 752.850 το 2010!

Στο κλιμάκιο 30.000-50.000 ευρώ, από 604.000 οικογένειες το 2010, βρίσκονται πλέον 400.000. Ενδεικτικός όμως των επιπτώσεων της κρίσης είναι και ο αριθμός όσων δηλώνουν εισόδημα 50.000-100.000 ευρώ. Ενώ το 2010 έφταναν τους 244.884, περιορίστηκαν σε 110.000, δηλαδή μειώθηκαν κατά 50%. Όσον αφορά τους έχοντες οικογενειακό εισόδημα από 100.000 και πάνω, τα στοιχεία και εδώ είναι αποκαλυπτικά: από 38.549 το 2010 περιορίστηκαν σε 25.000 το 2014.

Η ανάγνωση των φορολογικών δηλώσεων εκατομμυρίων πολιτών φανερώνει ότι στην Ελλάδα των Μνημονίων η οικονομική ύφεση πλήττει βαριά και τη μεσαία τάξη, ενώ βαθαίνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, κατάσταση που φαίνεται ότι θα επιδεινωθεί, καθώς η λυπητερή των μέτρων του τρίτου Μνημονίου βρίσκεται προ τον πυλών... 





Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Ξύπνησαν μνήμες από τον μικρό Αϊλάν - εντοπίστηκε σορός βρέφους στην παραλία Φάρος στην Κω!


Μνήμες από τον μικρό Αϊλάν ξύπνησαν το πρωί της Κυριακής όταν μέλη της ομάδας αλληλεγγύης εντόπισαν τη σορό βρέφους στην παραλία Φάρος στην περιοχή Λάμπη της Κω.



Η ηλικία του σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις υπολογίζεται στους περίπου έξι μήνες. Το βρέφος φορούσε πράσινο παντελόνι, λευκό φορμάκι και γκρι μπλούζα.

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει γνωστό εάν πρόκειται για ένα ακόμη θύμα προσφύγων που διασχίζουν τα νερά του Αιγαίου με προορισμό τα ελληνικά νησιά ή για εγκληματική πράξη.

Την προανάκριση έχει αναλάβει το Λιμεναρχείο, ενώ η σορός μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του νησιού για τη διενέργεια νεκροψίας–νεκροτομής.

Δείτε τι μετέδωσε η ΕΡΤ στο δελτίο ειδήσεων των 12:



VIDEO-ΕΡΤ - Video Dailymotion

Η προσδυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη: Τρία Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε






Οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη διασχίζουν τα σύνορα κάθε μέρα. Χωρίς αυξημένη ενίσχυση στα κράτη της πρώτης γραμμής στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο,  μεγαλύτερη δέσμευση και ενίσχυση από άλλα έθνη, και ένα σχέδιο για την ενσωμάτωση της εισροής των νέων εισερχόμενων στην Ευρώπη, η κρίση θέτει τις ευρωπαϊκές παραδόσεις της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων σε δοκιμασία, υποστηρίζει ο Edward Alden , Senior Fellow  Bernard L. Schwartz στο Council on Foreign Relations. O Alden παρουσιάζει τρία πράγματα που πρέπει να ξέρει κανείς για την κρίση μετανάστευσης στην Ευρώπη.

Μετανάστες και Πρόσφυγες:  «Είναι παραπλανητικό να αποκαλείτε η παρούσα ως μια «μεταναστευτική κρίση» αναφέρει ο Alden. Εκατομμύρια άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη Συρία και το Ιράκ, τα έθνη που βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου, συνθέτουν "κυρίως μια κρίση προσφύγων", υποστηρίζει. Οι πρόσφυγες προέρχονται επίσης από την Ερυθραία, τη Σομαλία και το Αφγανιστάν.

Πρόκληση για τις Θεμελιώδεις Αρχές: Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο, μόνο 120.000 μετανάστες θα πρέπει να επανεγκατασταθούν, πολύ λιγότεροι από τον συνολικό αριθμό των ατόμων που ζητούν άσυλο.  Κράτη μέλη, όπως η Ουγγαρία και η Κροατία κτίζουν φράκτες για να σταματήσουν τους ταξιδιώτες, αποδεικνύοντας τη διαίρεση στο εσωτερικό της ΕΕ σχετικά με το πώς αυτή πρέπει να ανταποκριθεί στην ανθρωπιστική κρίση. Το χάσμα απειλεί να "υπονομεύσει την παράδοση στην Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων και της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων», λέει ο Alden.

Απαίτηση για Παγκόσμια  Απάντηση: «[Η Ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση] θα πρέπει να θεωρηθεί ως  παγκόσμια, ενώ και άλλα έθνη δεν την  αναβαθμίζουν σ' αυτό το επίπεδο,» λέει ο Alden. Τα Κράτη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή δεν λαμβάνουν αρκετή βοήθεια για να καλύψουν τις ανάγκες των προσφύγων ενώ και άλλες χώρες πρέπει να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες, προσθέτει.

Είναι σημαντικό και να ακούς αυτή την προσέγγιση από έναν Αμερικανό  αναλυτή ....
Μόνο που καλό θα ήταν και αυτοί οι ειδικοί να τονίζουν πιο εμφατικά τις ευθύνες των ΗΠΑ για τη δημιουργία της κρίσης αλλά και για την αντιμετώπισή της!

Με νέο Αρμαγεδδώνα μέτρων θα εγκαινιαστεί η νέα κοινοβουλευτική περίοδος



Τα "ταξιδάκια" του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη - όπου υπήρξε και αυτή η "περίφημη" παρουσία του στο ίδρυμα Κλίντον με την παρουσία διεθνών γερακιών των αγορών - με τις ανούσιες ομιλίες, τα ευχολόγια, τις παράτες και τις δημόσιες σχέσεις και πάντα την κρυφή ατζέντα για τα όποια ξεπουλήματα θα ακολουθήσουν, τελείωσαν.

Τώρα με την εκλογή του προεδρείου της Βουλής και  τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης θα μπούμε στο "ψητό" και το ψητό δεν είναι τίποτε άλλο από την εφαρμογή του Τρίτου Μνημονίου, των προαπαιτούμενων και όσων άλλων θα ακολουθήσουν και θα πέσουν σαν βόμβες στις πλάτες των πολιτών.

Έτσι, σύμφωνα , με τα ρεπορτάζ πρόκειται να ακολουθήσουν;

Μακρύς είναι ο κατάλογος των μέτρων, τα οποία καλείται να προωθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει θετικά η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.
Την Παρασκευή, το Euro Working Group ενέκρινε την πρώτη από τις δύο λίστες με τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τη δόση των 2 δισ. ευρώ και αναμένεται να τεθεί υπ' όψιν των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της Δευτέρας.

Τα προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν, σύμφωνα με το enikonomia.gr, αφορούν, τα εξής πέντε πεδία:

1. Φορολογία: Το κομμάτι αυτό περιλαμβάνει «ξήλωμα» της ρύθμισης των 100 δόσεων με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων, μείωση του ακατάσχετου για μισθούς– συντάξεις και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών από 1.500 ευρώ στα 1.000 και θεσμοθέτηση των κατασχέσεων «εξπρές». 

Εξάλλου, με νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να παρουσιαστεί μέσα στον Οκτώβριο, θα «διορθωθεί» η διπλή ταχύτητα φορολόγησης μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, ενοποιώντας τη φορολογία των επιμέρους εισοδημάτων (ενοίκια, κινητές αξίες, ομόλογα).

Αναμένεται, δε, σταδιακή κατάργηση της ευνοϊκής φορολογίας για τους αγρότες και μείωση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται στις αγροτικές εργασίες.

2. Εργασιακά: Οι νομοθετικές ρυθμίσεις αναμένονται τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση επιμένει ότι η μόνη αλλαγή θα είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά οι πιστωτές ζητούν ομαδικές απολύσεις και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

3. Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών – «κόκκινα δάνεια»: Οι δανειστές ζητούν να έχουν πριν από το τέλος Νοεμβρίου έτοιμες όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας ακόμη και προτού μπει ο νέος χρόνος. Ως προς τα «κόκκινα» δάνεια θα πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εντός του μήνα.

4. Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας: Οι πιστωτές περιμένουν να δουν τα ισοδύναμα μέτρα που θα παρουσιάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να αποφευχθεί η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και η δημιουργία της μικρής ΔΕΗ.

5. Θεσμικές μεταρρυθμίσεις: Η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ, η επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, οι αλλαγές στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που υποδεικνύουν οι εργαλειοθήκες Ι και ΙΙ του ΟΟΣΑ.

Έρχεται ΕΝΦΙΑ και για τα ακίνητα εξωτερικού;
Το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το κουαρτέτο, φαίνεται ότι έχει καταλήξει στο σχέδιο εφαρμογής ΕΝΦΙΑ και στα ακίνητα του εξωτερικού.

Όπως ανέφερε το «Βήμα της Κυριακής», η συνταγή ώστε για πρώτη φορά να επιβληθεί φόρος και σε περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν Έλληνες φορολογούμενοι εκτός της χώρας αλλά ζουν εδώ, αποτελεί αντιγραφή από την Ιταλία και την κυβέρνηση Μόντι (ο πρώην πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας επέβαλε το 2011 για πρώτη φορά ένα τέτοιο φόρο, με αποτελέσματα).

Οι ιδιοκτήτες, με βάση το δημοσίευμα, θα υποχρεωθούν να δηλώσουν τα ακίνητα εκτός Ελλάδας και στο Περιουσιολόγιο και στο Ε9, ενώ θα αξιοποιηθεί το ισχύον κοινοτικό πλαίσιο για ανταλλαγή πληροφοριών με τις φορολογικές Αρχές άλλων χωρών, έτσι ώστε να διασταυρώνονται τα στοιχεία.

Ο φόρος θα υπολογίζεται στο άθροισμα της αξίας ακινήτων εσωτερικού - εξωτερικού και θα υπάρχει απαλλαγή για όσους καταβάλλουν μεγαλύτερο φόρο στο εξωτερικό, όπως θα προκύπτει από ειδικό πιστοποιητικό.

Προς υποχρεωτικές μετατάξεις στο Δημόσιο 
Αλλαγές έρχονται και στον δημόσιο τομέα, με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης να εμφανίζεται έτοιμο να προχωρήσει ακόμη και σε υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού σε τομείς πρώτης προτεραιότητας, όπου υπάρχουν διαπιστωμένες ανάγκες.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», οι μετακινήσεις υπαλλήλων, με μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας θα προκύψουν με τον εξής τρόπο:

• Έως το τέλος του έτους θα είναι έτοιμα τα νέα οργανογράμματα σε υπουργεία και φορείς.

• Στη συνέχεια θα αποκεντρωθούν αρμοδιότητες από τα υπουργεία σε Περιφέρειες - Δήμους.

• Θα συγχωνευθούν και θα καταργηθούν κλάδοι και ειδικότητες.

• Θα δημιουργηθεί Μητρώο υπαλλήλων με βάση τα προσόντα και την ειδικότητα τους.

• Ηλεκτρονικό σύστημα θα καταγράφει τις «κενές» και πλεονασματικές θέσεις, με στόχο δύο ή τρεις φορές το χρόνο να προκηρύσσονται οι «κενές».

• Εάν αυτές δεν καλύπτονται εθελοντικά, θα γίνονται υποχρεωτικές μετακινήσεις υπαλλήλων, κυρίως για άμεσες ανάγκες όπως στην Παιδεία και την Υγεία.

Φυσικά για προσλήψεις στους κρίσιμους τομείς δεν φαίνεται καμιά νέα πρόσληψη, ενώ ακόμη και τα Μνημόνια πρόβλεπαν προσλήψεις 1:5 σε σχέση με αυτούς που αποχωρούν.

Αλλά θα ε΄χουμε σαφώς και συνέχεια και "συγκεκριμενοποίηση" των βασικών αντιλαϊκών μέτρων.

Ενώ για ξεκάρφωμα θα πετιούνται και κάποια "ψίχουλα" μέτρων σε βάρος (:) των προνομιούχων τα οποία συνήθως ποτέ δεν εφαρμόζονται.

Εδώ είμαστε να τα παρακολουθούμε και να παρεμβαίνουμε ενεργά ...