Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Η προσδυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη: Τρία Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε






Οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη διασχίζουν τα σύνορα κάθε μέρα. Χωρίς αυξημένη ενίσχυση στα κράτη της πρώτης γραμμής στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο,  μεγαλύτερη δέσμευση και ενίσχυση από άλλα έθνη, και ένα σχέδιο για την ενσωμάτωση της εισροής των νέων εισερχόμενων στην Ευρώπη, η κρίση θέτει τις ευρωπαϊκές παραδόσεις της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων σε δοκιμασία, υποστηρίζει ο Edward Alden , Senior Fellow  Bernard L. Schwartz στο Council on Foreign Relations. O Alden παρουσιάζει τρία πράγματα που πρέπει να ξέρει κανείς για την κρίση μετανάστευσης στην Ευρώπη.

Μετανάστες και Πρόσφυγες:  «Είναι παραπλανητικό να αποκαλείτε η παρούσα ως μια «μεταναστευτική κρίση» αναφέρει ο Alden. Εκατομμύρια άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη Συρία και το Ιράκ, τα έθνη που βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου, συνθέτουν "κυρίως μια κρίση προσφύγων", υποστηρίζει. Οι πρόσφυγες προέρχονται επίσης από την Ερυθραία, τη Σομαλία και το Αφγανιστάν.

Πρόκληση για τις Θεμελιώδεις Αρχές: Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο, μόνο 120.000 μετανάστες θα πρέπει να επανεγκατασταθούν, πολύ λιγότεροι από τον συνολικό αριθμό των ατόμων που ζητούν άσυλο.  Κράτη μέλη, όπως η Ουγγαρία και η Κροατία κτίζουν φράκτες για να σταματήσουν τους ταξιδιώτες, αποδεικνύοντας τη διαίρεση στο εσωτερικό της ΕΕ σχετικά με το πώς αυτή πρέπει να ανταποκριθεί στην ανθρωπιστική κρίση. Το χάσμα απειλεί να "υπονομεύσει την παράδοση στην Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων και της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων», λέει ο Alden.

Απαίτηση για Παγκόσμια  Απάντηση: «[Η Ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση] θα πρέπει να θεωρηθεί ως  παγκόσμια, ενώ και άλλα έθνη δεν την  αναβαθμίζουν σ' αυτό το επίπεδο,» λέει ο Alden. Τα Κράτη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή δεν λαμβάνουν αρκετή βοήθεια για να καλύψουν τις ανάγκες των προσφύγων ενώ και άλλες χώρες πρέπει να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες, προσθέτει.

Είναι σημαντικό και να ακούς αυτή την προσέγγιση από έναν Αμερικανό  αναλυτή ....
Μόνο που καλό θα ήταν και αυτοί οι ειδικοί να τονίζουν πιο εμφατικά τις ευθύνες των ΗΠΑ για τη δημιουργία της κρίσης αλλά και για την αντιμετώπισή της!

Δεν υπάρχουν σχόλια: