Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Μύθοι και αλήθειες για το πρωτογενές πλεόνασμα και το κυβερνητικό success story


Στις μέρες που είχαμε διακόψει την επικοινωνία μας μεσολάβησαν ορισμένα σημαντικά γεγονότα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη αλλά και έγιναν αντικείμενο έντονης εκμετάλλευσης από τα κυβερνητικά επιτελεία.

  •       Ήταν η υπόθεση Μπρατάκου – Κασιδιάρη η οποία σκόπιμα έχει αφεθεί στη «λήθη» ενώ υπήρξε και εισαγγελική παρέμβαση με την απειλή πολυετούς φυλάκισης σε περίπτωση δημοσίευσης υλικού υποκλοπής. Για την έρευνα των ουσιαστικών πλευρών της υπόθεσης, ούτε λόγος.
  •         Είχαμε βεβαίως και την επίτευξη του περίφημου πλέον πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο περιχαρής και υπερήφανη η κυβέρνηση το διατυμπανίζει σε κάθε κατεύθυνση «τεκμηριώνοντας» και το “success story” της.
  •         Ακολούθησε και η «έξοδος στις αγορές» - άλλο ένα στοιχείο της ίδιας «επιτυχημένης ιστορίας».
  •       Για να έρθει σε επίσκεψη αστραπή και η επικυρίαρχη Μέρκελ να δώσει τα εύσημά της στον ευνοούμενο της, Αντώνη Σαμαρά.
  •          Όλα αυτά, βεβαίως, προεκλογικά και σε μια περίοδο που  η παραπαίουσα κυβέρνηση χρειαζόταν και την έξωθεν καλή μαρτυρία. Εξ ου και ορυμαγδός δηλώσεων από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και άλλους … συμπαθείς κύκλους.

Για να μην αναφέρουμε τα κωμικοτραγικά που συμβαίνουν με τα κοινωνικά μερίσματα αλλά και την εκτός τόπου και χρόνου αντιπαράθεση εν όψει των ευρωεκλογών.



Με τα περισσότερα από αυτά θα ασχοληθούμε και στη συνέχεια.

Ορισμένες μόνο σκέψεις θα θέλαμε να παραθέσουμε.

Success story και πρωτογενές πλεόνασμα, όταν αυτό

·          «πάτησε» πάνω στην αιματηρή εκμετάλλευση εκατομμυρίων Ελλήνων – μισθωτών, συνταξιούχων, νέων. Στην εκθεμελίωση κάθε έννοιας κοινωνικού δικαιώματος. Με την κυριολεκτικά αιματηρή ανθρωποθυσία (ας ξαναθυμηθούμε τις χιλιάδες αυτοκτονίες) και τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει η ελληνική κοινωνία.
·         με την ανεργία να βρίσκεται στο 27% και να αποτελεί τον καθημερινό εφιάλτη δύο εκατομμυρίων ανθρώπων.
·         Ή με το δημόσιο χρέος που έχει εκτοξευτεί στο 175% του ΑΕΠ, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Eurostat.

Όλα αυτά προϊδεάζουν ότι μετά τις ευρωεκλογές θα ακολουθήσουν και νέα βάναυσα μέτρα – το νέο μνημόνιο – με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη καταβαράθρωση των συντάξεων, το πάγωμα των μισθών μέχρι το 2018 … και βλέπουμε, χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο … και άλλα πολλά.

Στο σημείο αυτό θα παρουσιάσουμε τις απόψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση με την έγκριση της τρόικα και των κοινοτικών  μηχανισμών, του Χανς- Βέρνερ Ζιν, ο οποίος χαρακτηριστικά δήλωσε: «ποιο πλεόνασμα; Η Ελλάδα είναι στο χείλος της χρεοκοπίας» (!)
"Η ελληνική κυβέρνηση σαφώς δεν έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, όπως μεταδόθηκε χθες" τόνισε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου και ο οποίος κάνει λόγο για «παραπλάνηση της κοινής γνώμης».



«Στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για τέτοια πλεονάσματα προϋπολογισμού», αναφέρει ο κ. Ζιν σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Αυτό που έβαλε η τρόικα να ανακοινώσει ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες ήταν ένας αριθμός, ο οποίος απλώς εξαιρούσε οποιαδήποτε στοιχεία δαπανών, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως μη επαναλαμβανόμενα, κυρίως το κόστος διάσωσης των τραπεζών, αν και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει ότι στα επόμενα χρόνια δεν θα απαιτηθούν περαιτέρω κεφάλαια για τη διάσωση των τραπεζών. Τα δημοσιονομικά υπόλοιπα είναι πάντα θετικά, εάν αφήσεις απ' έξω αρκετά στοιχεία δαπανών. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τηρεί κανείς τους κανόνες της Eurostat για τον υπολογισμό του πρωτογενούς ελλείμματος και όχι να κάμπτει αυτούς τους κανόνες κατά βούληση, όπως είναι κάθε φορά βολικό».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με τους κανόνες του Μάαστριχτ και όπως ανακοίνωσε η Eurostat, το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2013 έφτασε τα 23 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 12,7% του ελληνικού ΑΕΠ. Το πρωτογενές έλλειμμα που ανακοινώθηκε από την Eurostat, με άλλα λόγια το έλλειμμα χωρίς το βάρος των επιτοκίων, ήταν σαφώς αρνητικό, στο 8,7% του ΑΕΠ, συνεχίζει ο κ. Ζιν και τονίζει: «Η ελληνική κυβέρνηση σαφώς δεν έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, όπως μεταδόθηκε χθες. Η Ελλάδα είναι στο χείλος της χρεοκοπίας και θα είχε αναγκαστεί να κηρύξει πτώχευση προ πολλού, εάν οι ιδιωτικές πιστώσεις δεν είχαν αντικατασταθεί από πιστώσεις με χαμηλό επιτόκιο από τα κράτη-μέλη. Όλες οι προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που έχουν δημοσιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από την τρόικα και την ΕΕ βασίζονταν σε δραματικά υπερβολικές εκτιμήσεις ανάπτυξης. Ο μόνος λόγος που η Ελλάδα μπορεί να έχει και πάλι πρόσβαση στις χρηματαγορές είναι οι άμεσες και οι υπαινισσόμενες υποσχέσεις διάσωσης από την κοινότητα των κρατών και την ΕΚΤ, οι οποίες σημαίνουν ότι, σε περίπτωση κρίσης, την αποπληρωμή θα αναλάμβαναν οι φορολογούμενοι άλλων χωρών», καταλήγει ο Γερμανός οικονομολόγος.

Δε σημαίνει ότι συμφωνούμε σε πολλά από αυτά που λέει ο έγκριτος κατά τα άλλα Γερμανός οικονομολόγος, ο οποίος άλλωστε κυρίως εκφράζει τις απόψεις της γερμανικής οικονομικής ολιγαρχίας και είναι σύμβουλος της Μέρκελ και του Σόιμπλε.

Απλώς οι απόψεις του δείχνουν πλευρές από την πραγματική διάσταση του προβλήματος και φυσικά δεν είναι αυτή η «θριαμβευτική» μυθολογία που καλλιεργεί η κυβέρνηση.  



Στο μεταξύ «ανοίγει» και η συζήτηση για τη «διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».
Το Eurogroup της 5ης Μαΐου θα ζητήσει από την ομάδα εργασίας της ευρωζώνης (Εuroworking Group) να ξεκινήσει τις τεχνικές διεργασίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Μετά την επικαιροποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδος το 2013 από τη Eurostat, δήλωσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, μπορεί πλέον να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Αυτό θα συμβεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης, δηλαδή εντός του καλοκαιριού, σημείωσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι το Eurogroup της 5ης Μαΐου θα ζητήσει από την ομάδα εργασίας της ευρωζώνης να κινήσει τις σχετικές τεχνικές διαδικασίες.

Τέλος, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι το Euroworking Group, που συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες, ενέκρινε την επόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα, ύψους 6,3 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα εκταμιευθεί την επόμενη εβδομάδα. Υπενθύμισε ότι εκκρεμούν ακόμα δύο μικρότερες δόσεις, ύψους 1 δισ. ευρώ έκαστη, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, η εκταμίευση των οποίων συνδέεται με την υλοποίηση «προαπαιτούμενων δράσεων».

Νέα προαπαιτούμενα, λοιπόν …
Και για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων.

Φανταστείτε πόσα και τι είδους προαπαιτούμενα θα ζητηθούν για την όποια διαπραγμάτευση (;) σχετικά με τη «διασφάλιση της βιωσιμότητας»  του ελληνικού χρέους.


Οπότε οι επόμενοι μήνες μετά τις ευρωεκλογές θα είναι ιδιαίτερα θερμοί …