Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Πτωχοκομείο της Ευρώπης η Ελλάδα;



Πτωχοκομείο της Ευρώπης κινδυνεύει να γίνει η Ελλάδα εάν η ΕΕ δεν ενισχύσει με στοχευμένα μέτρα την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και εάν η Αθήνα δεν συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις.



Η ελληνική κρίση δεν έχει παρέλθει μολονότι πολλά στοιχεία παραπέμπουν στην σωστή κατεύθυνση, παρατηρεί σε κύριο άρθρο της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. H εφημερίδα απαριθμεί τα πεδία στα οποία έχει σημειωθεί πρόοδος, όπως την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος μετά από δεκαετίες, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στη διεθνή κατάταξη, τα βήματα βελτίωσης στο πεδίο του εκσυγχρονισμού της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, την προοπτική θετικού προσήμου στην ανάπτυξη και τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού της Ελλάδας, που θα της επιτρέψει να επιστρέψει στην αγορές.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει λόγο "success story“, υπενθυμίζει η εφημερίδα, σχολιάζοντας πως «όλα αυτά εκλαμβάνονται από τους Έλληνες ως καθαρή κοροϊδία», καθώς καταβάλλουν ένα υψηλό τίμημα για αυτό που ο Σόιμπλε χαρακτηρίζει «σημαντική πρόοδο» (σ.σ. της Deutsche Welle: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει συχνά λόγο για «σημαντική πρόοδο» όταν αναφέρεται στο ελληνικό πρόγραμμα) .

«Πολύ πιο ανησυχητική είναι η κοινωνική εξάρθρωση» 
Η υψηλή ανεργία και η συρρίκνωση των εισοδημάτων έχουν καταστροφικές επιπτώσεις



Η πολιτική της λιτότητας, την οποία ακολουθεί κατ` εντολή των διεθνών δανειστών η Αθήνα, «προκάλεσε στην χώρα την πιο βαθιά και μακρά ύφεση από το τέλος του πολέμου», αναφέρει η εφημερίδα, παραπέμποντας στη μείωση κατά 25% του ελληνικού ΑΕΠ, στο κλείσιμο 250.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην εξαφάνιση ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας. Υπενθυμίζονται επίσης η κατά το ένα τρίτο μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών (σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ) και οι εκτιμήσεις της Κομισιόν που θέλουν τους τέσσερις στους δέκα Έλληνες να απειλούνται από τη φτώχεια. «Δεν αναμένεται να αλλάξει γρήγορα κάτι σε αυτό. Η Ελλάδα θα μείνει για δεκαετίες περίπτωση εξυγίανσης», παρατηρεί η Handelsblatt, επισημαίνοντας ότι το κυριότερο πρόβλημα της χώρας δεν είναι σε καμία περίπτωση τα χρέη της. «Πολύ πιο ανησυχητική είναι η κοινωνική εξάρθρωση», τονίζει η εφημερίδα, εστιάζοντας στο υψηλό ποσοστό της ανεργίας που θα παραμείνει και του χρόνου στο 27%. Η υψηλή ανεργία και η συρρίκνωση των εισοδημάτων έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στη χρηματοδότηση των συντάξεων. «Τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα χρειαστούν μέχρι το 2020 επιπροσθέτως τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια ευρώ…Το 2055 η χώρα θα πρέπει να δαπανά το 24,3% του ΑΕΠ για τη χρηματοδότηση των συντάξεων. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία θα είναι 12,5%», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Δεν υπάρχει ανάπτυξη με νέα προγράμματα λιτότητας



Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα προβλήματα αυτά οξύνονται από την λιτότητα αλλά και το δημογραφικό, ενώ υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό των γεννήσεων έχει μειωθεί στην Ελλάδα κατά 15% από το 2008. «Πάνω από 150.000 έλληνες επιστήμονες έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου braindrain», παρατηρεί το δημοσίευμα. Αναφορικά με τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει εγκρίνει η ΕΚΤ, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι δεν φτάνουν στην Ελλάδα, καθώς οι τράπεζες δεν δίνουν πιστώσεις, επειδή έχουν συσσωρεύσει πολλά τοξικά δάνεια. «Πώς θα μπορέσει η χώρα να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες», διερωτάται η Handelsblatt. «Σε κάθε περίπτωση όχι με νέα προγράμματα λιτότητας. Αντ` αυτών θα πρέπει η ΕΕ να βοηθήσει έτσι ώστε να ενισχυθούν με ευνοϊκά δάνεια οι κλάδοι εκείνοι της οικονομίας που είναι προσανατολισμένοι στο μέλλον». Ενδεικτικά αναφέρονται ο τουρισμός, οι μεταφορές, η φαρμακοβιομηχανία, οι περιβαλλοντικές τεχνολογίες και ο τομέας της πληροφορικής. «Ταυτόχρονα, θα πρέπει οι Έλληνες να συνεχίσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων με αποφασιστικότητα», αποφαίνεται η εφημερίδα, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη αναμόρφωσης του εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο θα πρέπει να προσαρμοσθεί στις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες, έτσι ώστε να μην μεταναστεύουν οι ταλαντούχοι Έλληνες στο εξωτερικό.


«Σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα γίνει το πτωχοκομείο και το γηροκομείο της Ευρώπης», καταλήγει η Handelsblatt.

Καλοκαιρινές εισπράξεις!

                                                                                                                    του Μ...

Με προείσπραξη φόρων ύψους 400 εκατ. ευρώ από 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχους ξεκινά μέσα στο κατακαλόκαιρο η νέα επιχείρηση οικονομικής αφαίμαξης των ελληνικών νοικοκυριών προκειμένου να καλυφθεί η πρόσθετη δημοσιονομική δαπάνη ύψους 525 εκατ. ευρώ που προκάλεσε στον προϋπολογισμό η προεκλογικών σκοπιμοτήτων χορήγηση του "κοινωνικού μερίσματος".
Μάλιστα,έχουν συμφωνηθεί με τους τροϊκανούς και άλλα μέτρα, συνολικού ύψους 1,07 δισ ευρώ, μέσω περικοπής κοινωνικών δαπανών, προκειμένου να υπερκαλυφθούν τα ποσά ύψους 1,05 για τις παροχές σε άστεγους και ασφαλισμένους.

Ο κ. Βρούτσης χαρακτηρίζει το μέτρο ως "διαρθρωτική μεταρρύθμιση όμως παραθέτοντας κάποιες οικονομικές αλήθειες δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο.

Έτσι λοιπόν, Η ουσία όμως είναι εντελώς διαφορετική, καθώς το μέτρο είναι δημοσιονομικό. Και τούτο διότι όχι μόνο ο ενιαίος υπολογισμός μηνιαίας παρακράτησης φόρων επί του αθροίσματος όλων των συντάξεων κάθε δικαιούχου συνταξιούχου οδηγεί ευθέως σε αύξηση κρατήσεων φόρου για μεγάλο αριθμό συντάξεων, αλλά και το εν λόγω μέτρο έχει συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και τροϊκανών να εφαρμοστεί φέτος, με σκοπό να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα 400 εκατ. ευρώ, ώστε να καλυφθεί σημαντικό μέρος της δαπάνης 525 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση του "κοινωνικού μερίσματος". Η συμφωνία αυτή προκύπτει και από το κείμενο της έκθεσης αξιολόγησης που συνέταξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και είδε τον περασμένο μήνα το φως της δημοσιότητας. Όπως αναφέρεται στη σελίδα 10 της έκθεσης, οι δημοσιονομικές δαπάνες ύψους 525 εκατ. ευρώ για χορήγηση "κοινωνικού μερίσματος", 75 εκατ. ευρώ για καταβολή παροχών προς άστεγους και 450 εκατ. ευρώ λόγω περικοπής εισφορών κατά 3,9% συμφωνήθηκε να καλυφθούν με:

* Πρώτον, εφαρμογή νέου συστήματος παρακράτησης φόρου εισοδήματος συντάξεων, με το οποίο επισπεύδεται η είσπραξη του συνολικού φόρου που αναλογεί σε όλα τα εισοδήματα από συντάξεις. Το σύστημα προβλέπει υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης με ενιαίο τρόπο στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων βάσει της φορολογικής κλίμακας μισθωτών και συνταξιούχων. Με το σύστημα αυτό οι κρατήσεις φόρου συντάξεων θα αυξηθούν σημαντικά, μειώνοντας τα καθαρά ποσά που λαμβάνουν οι 1,1 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Η εφαρμογή του επισπεύδει την είσπραξη των φόρων για να δώσει εφάπαξ αύξηση εσόδων 400 εκατ. ευρώ σε διάστημα διετίας, κάτι που σημαίνει κατά μέσον όρο επιβάρυνση 40 ευρώ (ποσό που αυξάνεται αρκετά σε πολλούς δικαιούχους).

* Δεύτερον, τη μείωση των ανωτάτων ορίων δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού κατά 320 εκατ. ευρώ μέσω διαρθρωτικών μέτρων 220 εκατομμυρίων, όπως μείωση ανώτατων ορίων δαπανών κονδυλίων εκτός προϋπολογισμού (100 εκατ. ευρώ) και περικοπή δαπανών για στρατιωτικές προμήθειες κατά 50 εκατ. ευρώ.

* Τρίτον, τη μείωση των περιθωρίων αποσβέσεων επιχειρήσεων και υπαγωγή ατομικών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών στο νέο επαχθές καθεστώς επιβολής φόρου 26% στο σύνολο καθαρού -πραγματικού ή τεκμαρτού- εισοδήματός τους μέσω του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα αποδώσουν επιπλέον έσοδα 350 εκατ. ευρώ.

Και ενώ η αύξηση του παρακρατούμενου φόρου συντάξεων εξυπηρετεί δημοσιονομικές σκοπιμότητες, η εξοντωτική φορολόγηση συνεχίζεται αδιαλείπτως. Ενδεικτικό είναι πως το υπουργείο Οικονομικών "θριαμβολογεί" μεν για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 707 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, ωστόσο αυτό επετεύχθη με την ανελέητη φοροεπιδρομή στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο εξάμηνο αυξήθηκαν οι εισπράξεις αμέσων φόρων ως εξής:
1. Εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 143 εκατ. ευρώ ή 5,1%.
2. Εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 170 εκατ. ευρώ ή 18,9%.
3. Στην περιουσία κατά 158 εκατ. ευρώ ή 13,6%,
4. Λοιποί άμεσοι κατά 58 εκατ. ευρώ ή 5,6%,
5. Λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 26 εκατ. ή 10,4%,
6. Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 166 εκατ. ευρώ ή 9,2%.

Επομένως καλά μπάνια και καλές διακοπές!!

Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε "παγκόσμια πρωταθλήτρια" στη λίστα επικινδυνότητας χρεοκοπίας χωρών σύμφωνα με μελέτη της BlackRock. H εταιρεία, που πραγματοποίησε πριν λίγους μήνες τα stress tests στις ελληνικές τράπεζες, κατατάσσει στον δείκτη κινδύνου, ο οποίος συντίθεται με βάση τα δημοσιονομικά στοιχεία της κάθε χώρας, την Ελλάδα στην πρώτη θέση, υψηλότερα και από την Αργεντινή, η οποία έως τις 30 Ιουλίου θα πρέπει να αποπληρώσει συγκεκριμένα ομόλογα, ενώ ακολουθούν Βενεζουέλα, Αίγυπτος, Ουκρανία και Πορτογαλία.
Ο εν λόγω δείκτης συγκροτείται μέσω ανάλυσης ποσοτικών μετρήσεων σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: δημοσιονομικό περιθώριο (40%), προθυμία αποπληρωμής (30%), εξωτερική δημοσιονομική θέση (20%) και κατάσταση χρηματοπιστωτικού τομέα (10%). Την ίδια ώρα, για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, τοποθετώντας την ανάπτυξη φέτος στο 0,5-1%, κάνει λόγο η Eurobank σε χθεσινή της ανάλυση.
Η τράπεζα εκτιμά πως δεν είναι αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα τα επόμενα 6-7 χρόνια αν ληφθεί σειρά δράσεων από την κυβέρνηση σε συνδυασμό με νέες εκδόσεις κυβερνητικών ομολόγων.


Μια μελέτη είναι αλλά το Υπ. Οικονομικών θα πει πως πρόκειται για προβοκάτσια. Εξάλλου ο κ. Σαμαράς δεν σκίζει κάθε μέρα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο τα μνημόνια; Α-ΝΑ-ΠΤΥ-ΞΗ μας έφεραν οι υποτακτικοί των επιτάξεων των τροικανών τι άλλο θέλετε;;

Προς ένα «θερμό» φθινόπωρο εν όψει των πολιτικών εξελίξεων


Το καλοκαίρι είχαμε διακόψει κάπως την επικοινωνία μας …

Βέβαια, στη διάρκειά του διαδραματίστηκαν σοβαρά γεγονότα.

Στο διεθνή χώρο κυριάρχησαν πρώτα η γενοκτονία στη Γάζα, όπου οι Ισραηλινοί ανενόχλητοι και παρά τα κροκοδείλια δάκρυα της «διεθνούς κοινότητας» κατέσφαξαν χιλιάδες αθώους Παλαιστίνιους, κυρίως παιδιά.

 Παράλληλα, ήταν οι εμφύλιες συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία με πολλά θύματα και εκεί και η κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις Ρωσίας – Δύσης που εμπλέκει και τη χώρα μας, μέσα από τα διάφορα εμπάργκο …

Στο διεθνές προσκήνιο έχει περάσει, επίσης, η τρομοκρατία των τζιχαντιστών της ISIS με τις διάφορες φρικαλεότητες που έχουν διαπράξει. Τις οποίες βεβαίως κοιτούν να αξιοποιήσουν οι ΗΠΑ για να επέμβουν στη Συρία και στο Βόρειο Ιράκ.

Περιμένουμε ακόμη να δούμε τι θα γίνει και με το δημοψήφισμα αυτονόμησης της Σκωτίας, μια τάση που καταγράφεται και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Στην Ελλάδα συνεχίζεται  η ίδια γνωστή ιστορία …
Φοροεπιδρομή (ΕΝΦΥΑ κλπ), καταλήστευση των εισοδημάτων των πολιτών, νέα επαχθή μέτρα, διάλυση των κοινωνικών υποδομών και άλλα παρόμοια …

Κι όλα αυτά ενώ αναμένεται και το τρίτο Μνημόνιο ύψους αρχικά 10 – 15 δισεκατομμυρίων νέων αβάστακτων μέτρων και οι πολιτικές εξελίξεις μπαίνουν στην τροχιά της προσδοκίας των βουλευτικών εκλογών με άξονα καταρχάς το ζήτημα της εκλογής Προέδρου την άνοιξη του 2015.

Στα πλαίσια αυτά οι πολιτικοί αρχηγοί … παρελαύνουν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, κάνουν τις εξαγγελίες τους ενώ και η … γκαλοπολογία φουντώνει …

Στα νεότερα γκάλοπ φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά ένα σταθερό προβάδισμα έναντι της ΝΔ χωρίς, όμως, να εξασφαλίζει μια κυβερνητική πλειοψηφία.

Σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα και μια δημοσκόπηση των «Παραπολιτικών» σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με κάπως … περίεργα (;) ευρήματα …



Το 54% δεν θέλει πρόωρες εκλογές (!)

Περιγραφή: http://www.real.gr/Files/Real3Skin/article_title_line.png


Σημαντικές διαφοροποιήσεις εμφανίζονται σε δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας Παραπολιτικά.

Στα αξιοσημείωτα της μέτρησης είναι ότι για πρώτη φορά από την ίδρυση της ΔΗΜΑΡ το κόμμα του Φώτη Κουβέλη δεν εμφανίζεται στην μέτρηση καθώς βρίσκεται κάτω από το 1%. Επίσης μετά από πολύ καιρό τρίτο κόμμα σε δημοσκόπηση εμφανίζεται το ΚΚΕ.

Η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βρίσκεται στο 2,6% 




Συγκεκριμένα

ΣΥΡΙΖΑ 23%
ΝΔ 20,4%
ΚΚΕ 5,6%
Χρυσή Αυγή 5,3
Ποτάμι 4,8%
Ελιά 4,6%
Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,0%
ΑΝΤΑΡΣΙΑ 1,4%

Για την προεδρική εκλογή 

Διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες για το αν θα πρέπει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί από την παρούσα βουλή.



Δηλαδή, η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών προτιμά να παραμείνει η ίδια κατάσταση πραγμάτων παρά να γίνουν εκλογές;

Ή μήπως δεν εμπιστεύεται το ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει και μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά την πορεία της χώρας;

Αυτά θα τα δούμε, ωστόσο, και στη συνέχεια …


Κατά πόσο είναι όντως έτσι οι διαθέσεις των πολιτών ή μήπως τελικα προκύψουν νέες δυναμικές …