Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Η μεγάλη παρέλαση για την 70η επέτειο του τέλους του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και της συντριβής του Ναζισμού και του Φασισμού (LIVE)


Πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα η μεγάλη παρέλαση για την 70η επέτειο  του τέλους του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και της συντριβής του Ναζισμού και του Φασισμού.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική παρέλαση που έγινε ποτέ. Σίγουρα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Σοβιετικής ένωσης και της σύγχρονης Ρωσίας από το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. 

Όλοι οι λαοί της Ευρώπης και του κόσμου πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος γι' αυτή τη νίκη.

Μεταξύ αυτών και ο ελληνικός λαός. σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού βρίσκεται στην τρίτη θέση από την άποψη των θυμάτων την περίοδο του πολέμου.

Πρώτη βεβαίως σε θύματα και σε προσφορά ανθρώπινων ζωών υπήρξε η Σοβιετική Ένωση με κοντά στα 26 εκατομμύρια νεκρούς.

Αυτή επέτειος υποβαθμίστηκε στη Δύση ενώ οι περισσότεροι ηγέτες της δεν προσήλθαν στη Μόσχα επικαλούμενοι την εμπλοκή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σ' αυτό το μήκος κύματος και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης κάνουν πικρόχολα σχόλια για τον εορτασμό της επετείου στη Ρωσία αναφέροντας πως είναι περισσότερο μια επίδειξη στρατιωτικής δύναμης του Πούτιν παρά μια γνήσια αντιφασιστική εκδήλωση.

Τώρα, αν οι Δυτικοί - ΗΠΑ και Γερμανία - ενισχύουν τα ακροδεξιά και νεοναζιστικά μορφώματα στη χώρα αυτή ενώ τα ανέχονται ή και τα αξιοποιούν σε σειρά άλλων χωρών, αυτό φαίνεται είναι μια άλλη ιστορία.

Από την άλλη, ας κρατήσουμε και από άποψη συμβολισμού και από άποψη ουσίας την παρουσία του Κινέζου Προέδρου, Xi Jinping, στη Μόσχα για να παρακολουθήσει τις τελετές εορτασμού. 

Παρακολουθήστε και το βίντεο από την εντυπωσιακή παρέλαση στη Μόσχα.


Αύξηση της ανεργίας στην Πορτογαλία και 4,5 χιλιάδες απολύσεις στη Siemens


                                                                                                                             από τον  M ...

Αύξηση της ανεργίας στην Πορτογαλία
Η ανεργία στην Πορτογαλία αυξήθηκε απροσδόκητα για ακόμα ένα τρίμηνο στο διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου 2015. Η εξέλιξη αποδίδεται κυρίως στη μείωση της απασχόλησης στον τομέα των υπηρεσιών
Η ανεργία στη χώρα αυξήθηκε στο 13,7% στο διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου 2015, από 13,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Το πρώτο τρίμηνο του 2014 η ανεργία στην Πορτογαλία διαμορφωνόταν σε 15,1%.

Ο αριθμός των ανέργων στον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 5,2%. Το πρώτο τρίμηνο του 2015 η ανεργία των νέων έφθανε το 34,4%.


Η Πορτογαλία βγήκε από την ύφεση το 2013, αλλά ο πρωθυπουργός Πέντρο Πάσος Κοέλιο θα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση δαπανών προκειμένου να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει στον προϋπολογισμό.

Τον Μάιο του 2014 η Πορτογαλία ολοκλήρωσε το τριετές πρόγραμμα που είχε συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Τον Απρίλιο η κυβέρνηση αύξησε τις προβλέψεις για ανάπτυξη το 2015 η οποία αναμένεται να φτάσει το 1,6%. Η οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη 0,9% το 2014




Απολύει 4,5 χιλ. εργαζόμενους η Siemens
Στην κατάργηση 4.500 θέσεων εργασίας προχωρεί ο γερμανικός κολοσσός Siemens, στο πλαίσιο σχεδίου αναδιάρθρωσης που κατάρτισε προς διετίας. Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία αντιμετωπίζει τις συνέπειες της χαμηλής ζήτησης και της πτώσης των δραστηριοτήτων βασικών επιχειρησιακών της μονάδων
Σημειώνεται ότι πέρυσι, ο διευθύνων σύμβουλος Τζόε Κάεσερ είχε ανακοινώσει ότι ο ευρωπαϊκός γίγαντας της τεχνολογίας θα μείωνε κατά 11.600 τις θέσεις εργασίας, προκειμένου η επιχείρηση να μειώσει το εταιρικό της κόστος κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τα κέρδη της Siemens μειώθηκαν κατά 5% στο πρώτο τρίμηνο του 2015, με αποτέλεσμα οι αναλυτές να εκφράζουν την απογοήτευσή τους.

Συμβιβασμός με αστερίσκους


    του Μ …
Αν και είναι πρόωρο να εκτιμήσει κανείς ποιος θα βρεθεί με disadvantage στο τέλος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών, όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός στην παρούσα φάση τουλάχιστον «ψηφίζει» συμβιβασμό με αστερίσκους.
Μάλιστα φέρεται να διατύπωσε την εξής φράση: «Δεν ρισκάρω τη ρήξη για να μην βάλω τη χώρα σε περιπέτειες». Το αν θα αποδειχθεί «έντιμος» ή «ανέντιμος» αυτός ο συμβιβασμός απομένει να το δούμε στις λεπτομέρειες των παραγράφων του.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Τσίπρας, όπως επιβεβαιώνουν έγκυρες διπλωματικές πηγές, βρέθηκε αντιμέτωπος με διάφορα σενάρια. Ένα από αυτά προέβλεπε τη μη καταβολή δόσεων προς το ΔΝΤ με απόρροια την αναστάτωση των αγορών και την διασάλευση της «ιερής» ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου. Ένα ελληνικό default θα ανάγκαζε ΕΚΤ και Κομισιόν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ως εγγυήτριες της χώρας μας προς το Ταμείο. (*Έτσι εξηγείται και το πολεμικό κλίμα που επικράτησε τις προηγούμενες μέρες ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Βερολίνο – ελέγχεται αν η κ. Λαγκάρντ γνώριζε αυτή την υπόθεση).

Τις τελευταίες ώρες ο πρωθυπουργός δείχνει να κλίνει προς την ήπια διαφυγή επιδιώκοντας ουσιαστικά δύο πράγματα: Να αγοράσει χρόνο έως το 2016 και να κλείσει το project για τη δημιουργία του λεγόμενου Greek Stream. Ίσως δεν είναι γνωστό ότι μία από τις βασικές προϋποθέσεις που έθεσε ο Βλ. Πούτιν στον Αλ. Τσίπρα στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία τους για την χρηματοδότηση του αγωγού είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να εμπλακεί σε νομικές και άλλες διαμάχες με την Κομισιόν με αφορμή το ελληνικό ζήτημα.

Διαβλέποντας ο κ. Τσίπρας τα αδιέξοδα αποφάσισε να πάρει προσωπικά την υπόθεση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Τι έκανε; Υποχώρησε σε όλα σχεδόν τα σημεία που μέχρι πρότινος χαρακτηρίζονταν «αγκάθια», βάζοντας όμως αστερίσκους. Συγκεκριμένα:
  • Το θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων θα ανοίξει αλλά το 2016. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ψαλιδιστούν σε μεγάλη κλίμακα.
  • Οι κύριες συντάξεις και οι μισθοί δεν θα απαιτηθεί να μειωθούν. Επισφαλής ωστόσο κρίνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
  • Παραμένει ο ΕΝΦΙΑ για το 2015
  • Οι ευνοϊκές αλλαγές για το αφορολόγητο όριο μετατίθενται για το 2016.
  • Άμεσα ανοίγει ο φάκελος της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού.
  • Η χορήγηση 13ης σύνταξης παραπέμπεται στο διηνεκές με δυσμενείς προβλέψεις για την υλοποίηση του μέτρου.
  • Στα εργασιακά υπάρχει συμφωνία με Κομισιόν χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες.

Το νέο διετές πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα κλείσει έως το τέλος Ιουνίου και αναμένεται να συνοδεύεται από δάνεια έως το ποσό των 30 δισ. ευρώ. Το πρώτο βήμα της επερχόμενης συμφωνίας δεν αποκλείεται να γίνει στο Eurogroup της Δευτέρας. Εφόσον καταγραφεί ότι υπάρχει σύμπλευση σε ποσοστό 80% θα ακολουθήσει νέα εμβόλιμη συνεδρίαση του συμβουλίου από την οποία θα προκύψει η άμεση απελευθέρωση 7,5 δισ. σε δόσεις. Στα κέρδη, αν μπορούν να χαρακτηριστούν ως τέτοια, της νέας συμφωνίας η υιοθέτηση ρήτρας ανάπτυξης που σημαίνει ότι η αποπληρωμή θα συνδέεται με τους ρυθμούς της ελληνικής οικονομίας.
 
Άγνωστο παραμένει αν στη νέα συμφωνία θα περιλαμβάνονται αναφορές για τη διαγραφή του χρέους. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες το θέμα παραμένει ανοιχτό και συναρτώμενο με τις γερμανικές αποζημιώσεις αλλά είναι νωρίς ακόμα για να ενταχθεί σε έναν πιο επίσημο κύκλο διατυπώσεων.
 
Αντί επιλόγου το μήνυμα ενός φίλου διακεκριμένου Γάλλου καθηγητή: «Ποτέ στην ιστορία δεν έγιναν ανατροπές με συμβιβασμούς…».  
 
Υ.Γ.: Η ελληνική πλευρά ποντάρει πολλά στη συνεργασία με τη Μόσχα. Ο κ. Τσίπρας στις 18 Ιουνίου θα μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη για να μετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ. Είναι η πρώτη φορά που το Κρεμλίνο απηύθυνε τρεις προσκλήσεις στο ίδιο πολιτικό πρόσωπο σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών. Η δεύτερη πρόσκληση αφορούσε τις εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Την αξιοποίησε μετά από συνεννόηση η Πρόεδρος της Βουλής.

Αυτοδύναμος Κάμερον στις Βρετανικές εκλογές (UPD)

του Μ ...
Την πρωτιά των Συντηρητικών με αυτοδυναμία, και την παραμονή του Ντέιβιντ Κάμερον στη βρετανική πρωθυπουργία επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα το πρωί της Παρασκευής.

Εκτός πραγματικότητας τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων αφού ο Κάμερον μπορεί να κυβερνήσει αυτοδύναμος. Κυβέρνηση μπορεί να σχηματίσει το κεντροδεξιό Συντηρητικό Κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς εξασφάλισε 330 από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων της Μεγάλης Βρετανίας και πλέον δεν χρειάζεται κανέναν κυβερνητικό εταίρο.


Την «πιο γλυκιά νίκη» γιορτάζει ο Κάμερον, ενώ ο Εντ Μίλιμπαντ κινείται προς παραίτηση μιλώντας για «πολύ δύσκολη νύχτα» -με τα προγνωστικά να δείχνουν πως οι Εργατικοί κινδυνεύουν να καταγράψουν τη χειρότερη επίδοσή τους σε τρεις δεκαετίες. 


Την ίδια ώρα οι εργατικοί του Εντ Μίλιμπαντ κινδυνεύουν να καταγράψουν τη χειρότερη επίδοσή τους σε τρεις δεκαετίες. Πολύ μεγάλη η νίκη για τους Σκωτσέζους Εθνικιστές. Με τις ψήφους να έχουν πλέον καταμετρηθεί σε λίγες περισσότερες από τις μισές από τις 59 έδρες της Σκοτίας, το SNP κερδίζει τις 31, καταδεικνύοντας ότι θα κατατροπώσει το Εργατικό Κόμμα στην περιοχή, που θεωρείτο ιστορικά ένα προπύργιό του.


Η βασίλισσα Ελισάβετ θα δεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον το μεσημέρι, όπως ανακοινώθηκε.

Oι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων, όπως και ο αρχηγός των συγκυβερνώντων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, κράτησαν τις έδρες τους. Ο αρχηγός του εχθρικά ευρωσκεπτικιστικού UKIP, ο Νάιτζελ Φάρατζ, δεν εξελέγη.

 
Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ ανακοίνωσε την παραίτησή του, μετά την πανωλεθρία που υπέστη το κόμμα του στις βρετανικές κάλπες.

Είναι η δεύτερη παραίτηση αρχηγού κόμματος στη Βρετανία που ανακοινώθηκε μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών. Νωρίτερα είχε παραιτηθεί ο πρόεδρος του UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το κόμμα που συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Συντηρητικούς, την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, έχασαν 47 έδρες.

Ο Κλεγκ δήλωσε ότι περίμενε πως οι εκλογές αυτές θα ήταν πολύ δύσκολες, αλλά τόνισε ότι είναι «σπαραξικάρδιο» να βλέπει τόσους συναδέλφους και φίλους να χάνουν τις έδρες τους.


Πρόβλεψη του αποτελεσμάτος για το βρετανικό BBC το πρωί της Παρασκευής βλέπει τους Συντηρητικούς ακόμη και να αγγίζουν τις 325 έδρες, οριακά δηλαδή την αυτοδυναμία.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, τα αποτελέσματα για όσες έδρες έκλεισαν έχουν ως εξής:

Σε σύνολο 650 περιφερειών/εδρών:

• Οι Συντηρητικοί (Ντ.Κάμερον) παίρνουν 322 έδρες
• Οι Εργατικοί (Εντ Μίλιμπαντ) παίρνουν 228 έδρες
• Το σκωτσέζικο SNP παίρνει 56 έδρες
• Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες παίρνουν 8 έδρες
• Το UKIP παίρνει 1 έδρα
• Μικρότερα κόμματα παίρνουν συνολικά 22 έδρες.

Η πλειοψηφία στο Ουέστμινστερ αριθμητικά βρίσκεται στις 326 έδρες, αλλά πρακτικά (λόγω της απουσίας του ιρλανδικού Σιν Φέιν) χρειάζονται 323 έδρες. Τα exit poll, που δεν φαίνεται να διαψεύδονται από τα αποτελέσματα, προβλέπουν στο τέλος 316 έδρες για τους Συντηρητικούς.
 
Τα ποσοστά των κομμάτων στην επικράτεια έχουν ως εξής:

• Υποψηφίους των Συντηρητικών ψήφισε το 36,6%
• Των Εργατικών το 30,7%
• Του UKIP το 12,6% 
• Των Φιλελεύθερων Δημοκρατών το 7,7%
• Του SNP (υποψηφίοι μόνο στην Σκωτία) το 4,9%
• Των Πρασίνων το 3,8%

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Η «ακτινογραφία» του δημόσιου χρέους


Διαβιβάστηκε στη Βουλή, από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο το Δημόσιο Χρέος της Κεντρικής Διοίκησης της Ελλάδας στις 31.3.2015 διαμορφώθηκε στο ποσό των 312,7 δισ. ευρώ και σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ σε 174,7% (με ΑΕΠ αναφοράς 31.12.2014).

Η κατανομή του Δημόσιου Χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης έχει ως εξής:

Ομόλογα: 39,4 δισ. ευρώ

Ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ (SMP program): 19,8 δισ. ευρώ

Ομόλογα που κατέχουν οι Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες (ANFAs): 7,3 δισ. ευρώ

Έντοκα γραμμάτια: 14,9 δισ. ευρώ

Βραχυπρόθεσμα δάνεια (repos): 9,8 δισ. ευρώ

Δάνεια από το Ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSM): 130,9 δισ. ευρώ

Δάνεια από ΔΝΤ: 21,2 δισ. ευρώ

Δάνεια από Κράτη-μέλη της Ευρωζώνης: 52,9 δισ. ευρώ

Δάνεια από Τράπεζα Ελλάδος: 4,3 δισ. ευρώ

Λοιπά Δάνεια εσωτερικού: 0,1125 δισ. ευρώ

Λοιπά Δάνεια εξωτερικού: 5 δισ. ευρώ

Ειδικά και Διακρατικά δάνεια εξωτερικού (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) 7,09 δισ. ευρώ

Σύνολο: 312,7 δισ. ευρώ

Τα στοιχεία, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, διαβιβάστηκαν στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Ευάγγελος Μπασιάκος, ζητώντας να ενημερωθεί πως διαμορφώνεται το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος.




 Να έχουμε να πληρώνουμε γενεές επί γενεών ή αλλιώς "εις το διηνεκές" ....

Τα σενάρια για φόρους και ασφαλιστικό - μέτρα που θα πλήξουν για μια καόμη φορά τους ασθενέστερους



Σε ανοικτή γραμμή με τους δανειστές βρίσκεται η κυβέρνηση μέσα από ένα πακέτο μέτρων που εξετάζουν οι δύο πλευρές προκειμένου να υπάρξει σύντομα συμφωνία και να ξεκλειδώσει η παροχή ρευστότητας για την ελληνική οικονομία. 


Η κυβέρνηση φέρεται να συζητά τις μειώσεις στις υψηλές συντάξεις και εισπρακτικά μέτρα. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν τεθεί και τα εργασιακά, ενώ η Αθήνα επιμένει ότι διατηρεί τις «κόκκινες γραμμές».
Κοινός τόπος φαίνεται ότι υπάρχει στο θέμα των αλλαγών του ΦΠΑ, οι οποίες θα επηρεάσουν άμεσα τα νοικοκυριά. Η Ελλάδα επιθυμεί ο νέος βασικός συντελεστής να φτάσει στο 16% , ενώ οι δανειστές επιμένουν ότι δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος από το 18%. 

Αναφορικά με τον νέο μειωμένο συντελεστή η χώρα μας επιδιώκει να παραμείνει στο 6,5% αλλά οι εταίροι φέρονται να υποστηρίζουν ότι πρέπει να αυξηθεί στο 9%. Στο νέο μειωμένο συντελεστή θα υπάγονται οι τιμές στα ακίνητα, τα αυτοκίνητα, τα καύσιμα, την ένδυση και την υπόδυση, τα τσιγάρα, τον καπνό, τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη.

Τα τρόφιμα, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, η εστίαση και οι μεταφορές που υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 13% θα ενταχθούν στον νέο βασικό συντελεστή. Στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ θα παραμείνουν τα φάρμακα και βασικά είδη διατροφής.

Επιπλέον η Αθήνα και οι Βρυξέλλες φέρονται να συγκλίνουν στην επανεκκίνηση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, την προστασία από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και την παραμονή με μικρές διαφοροποιήσεις του ενιαίου φόρου ακινήτων και το 2015.

Δεδομένη κρίνεται η αύξηση της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα πάνω από 30.000 ή 50.000 ευρώ, αλλά και η κατάργηση της έκπτωσης 30% στην έκτακτη εισφορά, η αύξηση του φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη, η εισπρακτική ρύθμιση για την νομιμοποίηση αδήλωτων καταθέσεων και ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχει τεθεί και το ασφαλιστικό με την κυβέρνηση να δηλώνει έτοιμη να σταματήσει τις εθελούσιες εξόδους, να καταργήσει τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, και να προχωρήσει σε περικοπές στις υψηλές συντάξεις. Ωστόσο, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Για τα εργασιακά η Αθήνα υποστηρίζει ότι το πλαίσιο των αλλαγών εντάσσεται στο νομοσχέδιο για τις νέες συλλογικές συμβάσεις, ενώ φαίνεται ότι «παγώνει» προσωρινά η αύξηση του κατώτατου μισθού. 

Παράλληλα δεν αποκλείεται να υπάρξουν ενοποιήσεις Ταμείων και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τις νέες αναλογιστικές μελέτες, που θα είναι και το κλειδί για τις όποιες παρεμβάσεις.


Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Μετά το "διάγγελμα" Τσίπρα - Γιούνκερ έρχεται μπαράζ μέτρων και η νέα συμφωνία

Από την ψυχρολουσία της Τρίτης στο μπαράζ θετικών ειδήσεων της Τετάρτης. Από το κρύο στο ζεστό. Κανονικότατο σκωτσέζικο ντους δηλαδή. Πρόκειται για την καθημερινότητα μιας κυβέρνησης, η οποία το τελευταίο τρίμηνο δίνει την εικόνα της αμφιταλαντευόμενης σε ένα λεπτό σχοινί, βασιζόμενη ακριβώς στη δύναμη της εικόνας και στην επικοινωνιακή της ευχέρεια. Μόνο που πλέον έχει έρθει η ώρα της πολιτικής και αποδείχθηκε πως το παραμύθι δεν έχει δράκο.

«Εμπλοκή», «σκληρή γραμμή της Αθήνας», «ρήξη» ήταν μερικές μόνο από τις λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν μετά το επιθετικό non paper της κυβέρνησης. «Λύση», «συμφωνία», «συμβιβασμός» ήταν οι λέξεις που τις διαδέχθηκαν από την Τετάρτη και μετά. Αποδεικνύεται τελικά πως το non paper της κυβέρνησης που έβαλε φωτιά στο εσωτερικό, λίγη σχέση με την πραγματικότητα είχε: οι θεσμοί δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα διαιρεμένοι, η διαδικασία δεν είχε εκτραπεί προς τη ρήξη, η ΕΚΤ δεν είχε αποφασίσει να τορπιλίσει την όλη διαδικασία. Απλώς, η κυβέρνηση βρήκε την κατάλληλη αφορμή για να προϊδεάσει για το τι μέλλει γενέσθαι, για το σοβαρό ενδεχόμενο συμφωνίας δηλαδή, αυτούς στο εσωτερικό της χώρας και του ΣΥΡΙΖΑ που ούτε να ακούσουν δεν θα ήθελαν.

Από την συμφωνία-πακέτο στην «ολοκλήρωση της αξιολόγησης»

Τις προηγούμενες ημέρες, αρχής γενομένης από το απόγευμα της Κυριακής, όταν και έλαβε χώρα στο Μαξίμου η σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, η απόφαση που ελήφθη ήταν η κυβέρνηση να κινηθεί για μια συμφωνία-πακέτο, με αυξημένα τα χαρακτηριστικά της πολιτικής διαπραγμάτευσης.
Αν προσέξει κανείς μικρές λεπτομέρειες στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης την Τετάρτη, θα καταλάβει υπάρχει υπαναχώρηση από αυτή τη γραμμή. Χαρακτηριστικά, στην κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ γίνεται αναφορά στην πρώτη παράγραφο στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Πιο συγκεκριμένα, οι κύριοι Τσίπρας και Γιούνκερ κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί πάνω στη δέσμη μέτρων «προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση».
Και το άλλο όμως επιχείρημα του Μαξίμου, αυτό περί πολιτικής διαπραγμάτευσης, καταρρίπτεται επί της ουσίας και από την κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ, αλλά και από τις δηλώσεις εκ Γερμανίας του κυβερνητικού εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ Ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κομισιόν παραπέμπουν σε περαιτέρω «εποικοδομητικές συνομιλίες στα πλαίσια του Brussels Group». Με τη σειρά του ο κύριος Ζάιμπερτ τόνισε πως οι τηλεφωνικές επικοινωνίες της κυρίας Μέρκελ δεν υποκαθιστούν τις συνομιλίες της Ελλάδας με τους θεσμούς. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι συνομιλίες στο επίπεδο του Brussels Group παρατάθηκαν μέχρι την Παρασκευή σε κάθε περίπτωση, μιας και ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας πρέπει να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες συγκλίσεις σε κάποια ζητήματα, στα οποία παραμένει μια απόσταση.

Οι κόκκινες γραμμές… ξεθώριασαν
Η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα διατράνωνε πως οι κόκκινες γραμμές υφίστανται και πως δεν υπάρχει περίπτωση υπαναχώρησης από αυτές επ’ ουδενί λόγω.
Ήδη όμως διαφαίνεται πως η Ελλάδα έχει κάνει υποχωρήσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα:
-Αναφορικά με το συνταξιοδοτικό σύστημα, στην κοινή δήλωση γίνεται λόγος για εκσυγχρονισμό του, ώστε να καταστεί «δημοσιονομικά βιώσιμο». Αυτό στην ουσία είναι και αυτό που ζητούσε μετ’ επιτάσεως το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Η δημόσια αναγνώριση από τον κύριο Τσίπρα αυτής της αναγκαιότητας έρχεται σε αντίθεση με την άτεγκτη στάση που τηρούσε ο ίδιος όσο και κυβερνητικά στελέχη.
-Στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καταγράφονται αμοιβαίες υποχωρήσεις. Από τη μία είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως υπάρχει σε επίσημη δήλωση αναγνώριση του Προέδρου της Κομισιόν για την αναγκαιότητα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Από την άλλη το Μαξίμου δίνει το χρονικό σημείο που θα έρθει αυτή η μεταρρύθμιση. Δεν θα είναι τώρα, αλλά κατόπιν διαβούλευσης, ώστε να εξασφαλίζεται η το δυνατόν ποιοτικότερη μορφή συλλογικών διαπραγματεύσεων, η οποία θα παραπέμπει σε σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες και όχι σε χώρες με ευελιξία τύπου Βουλγαρίας.
Ωστόσο, η αναφορά σε "σύγχρονες" μορφές συλλογικής διαπραγμάτευσης αφήνει πολλά - πολλά ερωτηματικά και ερμηνείες ώστε να αλλοιωθεί το ουσιαστικό περιεχόμενο αυτού του εργασιακού δικαιώματος.

-Απουσιάζει κάθε αναφορά στην επαναφορά του κατώτατου μισθού και μάλιστα δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε στις διαρροές κυβερνητικών στελεχών. Με δεδομένο πως περιλαμβάνεται στο ίδιο νομοσχέδιο με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, είναι σαφές πως και αυτός μπαίνει για ένα εύλογο διάστημα στο συρτάρι.

- Μελετάται σενάριο με δύο κλίμακες ΦΠΑ: στην υψηλή κλίμακα που θα κυμαίνεται από 15 έως 18% θα ενταχθούν τα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες, πράγμα που σημαίνει επιβάρυνση σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών. Μελετάται όμως και η δημιουργία ενός χαμηλού συντελεστή, περί το 6%, όπου θα ενταχθούν τα είδη πρώτης ανάγκης.

Τελικά, πόσο κοντά είμαστε;
Παρά την κυβερνητική επιλογή να λέει από καιρούς εις καιρόν… παραμύθια που όμως αποδεικνύεται πως δεν έχουν δράκο, η γενικότερη αίσθηση σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Βερολίνο είναι πως είμαστε στην πορεία για μια συμφωνία. Υπάρχουν όμως ακόμα αρκετά ζητήματα που πρέπει να εξειδικευτούν περαιτέρω.
Έτσι, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές υπάρχει σύγκλιση στα φορολογικά έσοδα και στις κλίμακες του ΦΠΑ, στον τρόπο διενέργειας των αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες κρίθηκαν ως δημοσιονομικά συμφέρουσες, αλλά και στον τρόπο σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος συναρτήσει του ιδιωτικού χρέους. Η συμφωνία σε αυτούς τους άξονες είναι αρκετή για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, καθώς θεωρείται επαρκής βάση. Μάλιστα, μετά την επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ εκτιμάται πως στο τραπέζι θα βρεθούν εκ νέου και τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, με περισσότερες προοπτικές γεφύρωσης του χάσματος.
Η εκτίμηση για συμφωνία ως τις 11 Μαΐου είναι μάλλον αισιόδοξη και το βασικότερο σενάριο είναι να υπάρξει μια θετική δήλωση προόδου, ώστε να υπάρχει βάση για να ανοίξει ελαφρώς η στρόφιγγα της χρηματοδότησης. Υπό αυτό το πρίσμα και αν έχει συντελεστεί επαρκής πρόοδος στις τεχνικές διαπραγματεύσεις, υπάρχει ακόμα και σενάριο σύγκλησης έκτακτου Euroworking Group την Παρασκευή, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από αρκετούς παράγοντες.

Επομένως, θα προχωρήσουν και οι ιδιωτικοποιήσεις σε ορισμένους τομείς που και αυτοί κάποτε αποτελούσαν "κόκκινες γραμμές". Όπως πχ  στον ΟΛΠ και στο Λιμάνι του Πειραιά όπου ήδη τα σωματεία των εργαζομένων προχωρούν σε κινητοποιήσεις.

όπως, επίσης, και εκείνος και ο "καταραμένος" ΕΝΦΙΑ ο οποίος πέρασε από το πάλαι ποτέ "δεν πληρών, δεν πληρώνω" στην επ' αόριστον συνέχισή του. Και βλέπουμε ... 
Τελειώνει η αθωότητα, αρχίζει το "μασάζ"
Πάντως, με τα σημερινά δεδομένα και τη φανέρωση της πραγματικής στάσης της κυβέρνησης, κοινοτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως είναι "εφικτή" μια λύση εντός του μήνα, πριν τα πράγματα γίνουν δραματικά. Φυσικά, τότε τελειώνει και η εποχή της αθωότητας της κυβέρνησης, μιας και αν έχει συμφωνία, θα πρέπει να την περάσει από τη Βουλή.

Αυτό φαίνεται πως το γνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου πολύ καλά και γι’ αυτό το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποδυθούν σε μια εντατική επιχείρηση "μασάζ" των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν θα περιορίζεται μόνο σε επιχειρήματα υπέρ της συμφωνίας, αλλά θα επεκτείνεται και σε μια σειρά κινήσεων στο εσωτερικό που θα είναι σύμφωνες με το πρόγραμμα του κόμματος και δεν θα έχουν δημοσιονομικό κόστος.

Επιτρέψτε μας να επισημάνουμε ότι αυτά αποτελούν μόνο την αρχή σ' έναν κατήφορο υποχωρήσεων.
Εκείνο που βασικά προετοιμάζεται είναι το νέο Μνημόνιο με τις ευλογίες των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ, των δανειστών, του ΔΝΤ αλλά και της ελληνικής οικονομική ςκαι πολιτικής ολιγαρχίας, τόσο της "παραδοσιακής" όσο και εκείνων των τμημάτων της  - οικονομικών, μιντιακών και πολιτικών - που στήριξαν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική εξουσία.

Καιρός είναι και οι πολίτες που θέλουν να  εκφράζουν μια αριστερή και ριζοσπαστική συνείδηση και στάση ζωής στην ουσία του όρου να επανατοποθετηθούν και να αξιολογήσουν την πορεία των γεγονότων υψώνοντας φραγμό στα όποια σχέδια για ακόμη μεγαλύτερη χειραγώγηση των εργαζομένων και τη δέσμευση της χώρας σε βάθος χρόνου. 

Τουρκία: «Τρομοκράτες» οι διαδηλωτές της Πρωτομαγιάς

του Μ ...
Οι πολίτες που διαδήλωσαν την Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη, θεωρούνται τρομοκράτες από την κυβέρνηση Ερντογάν
Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος 24 ατόμων που συνελήφθησαν την Πρωτομαγιά, επειδή προσπάθησαν να γιορτάσουν τη συμβολική αυτή μέρα στη πλατεία Ταξίμ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε την Πρωτομαγιά 336 διαδηλωτές σε πολλές περιοχές της Κωνσταντινούπολης, όπου ξέσπασαν ταραχές μεταξύ του πλήθους και των δυνάμεων επιβολής της τάξης..
Στους 24 από τους συλληφθέντες απαγγέλθηκαν κατηγορίες - στην πλειονότητά τους για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» - και έχουν προφυλακιστεί, ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι, επισήμανε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο «Ανατολή».

Οι δυνάμεις καταστολής έκαναν χρήση αντλιών νερού υπό πίεση και δακρυγόνων, ώστε να απωθήσουν τους διαδηλωτές που ήθελαν να συγκεντρωθούν στην πλατεία Ταξίμ, με στόχο να καταγγείλουν την απαγόρευση των αρχών.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, ακολουθώντας το παράδειγμα του πρωθυπουργού της χώρας,  απαγόρευσε στις συνδικαλιστικές ενώσεις να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε κινητοποίηση στην πλατεία Ταξίμ, καθώς τη χαρακτήρισε «ακατάλληλη για τους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς».

Στην Ελλάδα ακόμα μια Πρωτομαγιά ταξύν, αρνιά και κοκορέτσια, ακόμα και αν έρχεται μια νέα συμφωνία - μνημόνιο.

Νέα ναυτική τραγωδία στη Μεσόγειο


  του Μ ...
Φόβους ότι δεκάδες μετανάστες μπορεί να έχασαν τη ζωή τους σε νέα τραγωδία στη Μεσόγειο, εξέφρασε την Τρίτη η οργάνωση Save the Children

Σύμφωνα με την οργάνωση, επιζώντες της νέας ναυτικής τραγωδίας που έφτασαν στην Κατάνια, δήλωσαν στις υπηρεσίες αρωγής ότι περίπου 40 από τους συνταξιδιώτες τους έπεσαν από το φουσκωτό όπου επέβαιναν και πιθανώς να πνίγηκαν.
Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε ότι το περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Λιβύη και στη Σικελία.
Περίπου 194 μετανάστες που έφτασαν στην Κατάνια μετά τη διάσωσή τους δήλωσαν ότι ένα από τα φουσκωτά στα οποία επέβαιναν έσκασαν από τη ζέστη.
Μαρτυρίες επιζώντων αναφέρουν ότι πολλοί από αυτούς που έπεσαν στη θάλασσα δεν γνώριζαν κολύμπι. Οι μετανάστες προέρχονται από τη Γκάνα, το Μάλι, την Γκάμπια, τη Σενεγάλη και την Ακτή Ελεφαντοστού. 

Νωρίτερα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι ξεκίνησαν στη Μεσόγειο επιχειρήσεις έρευνας, διάσωσης και ιατρικής βοήθειας διέσωσαν σε ένα 24ωρο 369 μετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη από τη Λιβύη.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο υπήρξε δραματική αύξηση των επιχειρήσεων διάσωσης μεταναστών. Σύμφωνα με την ιταλική Ακτοφυλακή, σε διάστημα τριών ημερών -μέχρι την Κυριακή- διασώθηκαν περίπου 7.000 μετανάστες.

Αύξηση ορίου ρευστότητας από την ΕΚΤ


του Μ ...
Σε γενναία αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ του ορίου της ρευστότητας που παρέχεται στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) προχώρησε η ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις ότι δεν θα έσφιγγε και άλλο τη θηλιά στον λαιμό της Αθήνας
Το συνολικό ποσό αυξάνεται πλέον στα 78,9 δισ. ευρώ από 76,9 δισ.ευρω που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Για το θέμα των εγγυήσεων (collaterals) που θέτουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον Μηχανισμό δεν έχει ληφθεί απόφαση. Η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει σε συμφωνία αργότερα το βράδυ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά από τα μέλη της ΕΚΤ τάσσονται με την άποψη η απόφαση για το επίμαχο θέμα πρέπει να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα. 

Όπως έχει γίνει γνωστό, η ΕΚΤ εξετάζει ενδεχόμενο αύξησης κουρέματος, εξέλιξη η οποία αν επιβεβαιωθεί, θα περιορίσει τις δυνατότητες των ελληνικών τραπεζών να αντλήσουν πρόσθετη ρευστότητα από τον μηχανισμό.

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Ο καθένας τα δικά του για τη διαπραγμάτευση; άλλα το Μαξίμου, άλλα η ΕΕ, άλλα ο Σόιμπλε ... και έπεται συνέχεια ...

Ενώ οι χρηματοδοτικοί πόροι της Ελλάδας φαίνεται ότι στερεύουν κι ενώ η χώρα καλείται να πληρώσει θηριώδη ποσά - ιδιαίτερα προς το ΔΝΤ -, ενώ η αγωνία σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης κορυφώνεται και η αγορά έχει "πατώσει",  εν μέσω συνεχών εκβιασμών από τους δανειστές είχαμε μπαράζ αντιφατικών δηλώσεων από εκπροσώπους  της κυβέρνησης,  των "θεσμών" και τον γνωστό και μη εξαιρετέο χερ Σόιμπλε.

Έτσι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Παναγή Γαλιατσάτου στο Real.gr:  


Αντιφατικά μηνύματα εκπέμπει η κυβέρνηση σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ, που αναμένεται να ρίξει φως στις προθέσεις των δανειστών σε σχέση με το πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. 


Έτσι, την ώρα που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης συναντιόταν με τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι, το Μέγαρο Μαξίμου διαμήνυε ότι «οι σοβαρές διαφωνίες και οι αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους» και πρόσθετε πως «με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός», αλλά και ότι η ευθύνη γι’ αυτό «ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους». 


Ο ίδιος ο κ. Δραγασάκης πάντως, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, η οποία είχε διάρκεια 2 ωρών, δήλωσε ότι εξέφρασε στον κ. Ντράγκι την άποψη, «ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι θεσμοί θα δράσουν εποικοδομητικά». 



Η παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου δημιούργησε την εικόνα μείζονος εμπλοκής, κάτι που αιφνιδίασε ακόμα και στελέχη της κυβέρνησης, καθώς είχε διαμορφωθεί η εικόνα ότι αργά αλλά σταθερά σημειώνεται πρόοδος. Το θετικό κλίμα επιβεβαιωνόταν και από κυβερνητικές πηγές, που έλεγαν μάλιστα ότι αναγνωρίζεται από τους δανειστές η βούληση της Αθήνας να κάνει υποχωρήσεις για να πετύχει τη συμφωνία. 




Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, πως παρά την τοποθέτηση του Μεγάρου Μαξίμου, που ουσιαστικά κατήγγειλε τη διαπραγμάτευση ως «στερούμενη νοήματος», οι διαβουλεύσεις στο Brussels group συνεχίζονται κανονικά. 



Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν πως δεν είναι τυχαίο ότι η παρέμβαση ήρθε μια μέρα μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και την απέδιδαν στην διάχυτη αίσθηση στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, ότι εγκλωβίζονται σε μια διαπραγμάτευση όπου ζητείται να γίνουν όλες οι υποχωρήσεις μαζί από την ελληνική πλευρά. 


Είναι ενδεικτικό πως το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει ότι «το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές του στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος». 


Αντίθετα, «η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος», με αποτέλεσμα «το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά και πρωτογενές πλεόνασμα». 

Σύμφωνα με το Μαξίμου, αυτή η κραυγαλέα αντίφαση οδήγησε την κυβέρνηση στην πρωτοβουλία «να μη φέρει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας» και «να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή». 


Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως η παρέμβαση του Μαξίμου δεν αιφνιδίασε τους Εταίρους. Διπλωματικές πηγές είχαν παρατηρήσει από τις αρχές της εβδομάδος, πως ενώ από την πλευρά των δανειστών διαρρέεται καλό κλίμα στη διαπραγμάτευση, οι δηλώσεις των υπουργών είναι όλο και πιο απαισιόδοξες. Οι πηγές αυτές θεωρούν ότι πρόκειται για καλλιέργεια του εδάφους για καταλογισμό των ευθυνών στους δανειστές, αν η διαπραγμάτευση αποτύχει. 




Σύμφωνα, όμως, με άλλο ρεπορτάζ;

Ε.Ε: Κομισιόν και ΔΝΤ διαφωνούν με την Ελλάδα, όχι μεταξύ τους (!).


Διαφωνίες στο επίπεδο των διαπραγματευτών δεν έχουν παρουσιαστεί μεταξύ Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, αλλά μεταξύ των τριών και της κυβέρνησης. Κοινοτικά στελέχη και αξιωματούχοι της ευρωζώνης διαψεύδουν τους ισχυρισμούς κύκλων της κυβέρνησης πως οι θεσμοί δεν έχουν κοινή γραμμή και πως η διχογνωμία μεταξύ τους καθιστά αδύνατη την συμφωνία στο επίπεδο του Brussels Group. 


Αυτή η ιστορία δεν έχει βάση, το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από όλους και οι στόχοι του είναι στόχοι τόσο του ΔΝΤ, όσο και της ΕΕ”, σημειώνει κοινοτικό στέλεχος. “Ουσιαστικά ΕΕ και ΔΝΤ ζητάνε από την Ελλάδα ακριβώς τα ίδια πράγματα από το 2010”, συμπληρώνει αξιωματούχος της ευρωζώνης. 


Η ελληνική κυβέρνηση μέσω διαρροών μεγεθύνει το συμπέρασμα μια ανταπόκρισης στους Financial Times σε σχέση με αιτιάσεις που φέρετε να έχει κάνει ο διευθυντής του Ταμείου στην Ευρώπη Πωλ Τόμσεν σε σχέση με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. 


“Η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αλλάζει, αν εγκαταλειφθεί ο ορίζοντας των πρωτογενών πλεονασμάτων ως το 2022, 3% φέτος 4,5% το 2016 και 3,5% από το 2017 ως το 2022”, αναφέρει το κοινοτικό στέλεχος. “Είναι προφανές ότι θα πρέπει να αναζητηθεί άλλος τρόπος κάλυψης των όρων της βιωσιμότητας, αλλά αυτή είναι μια συζήτηση που δεν είναι της παρούσης”. 


Κατέληξε δε λέγοντας ότι “προς το παρόν συζητάμε το 2015, μέτρα και μεταρρυθμίσεις μέσα στο 2015 ψάχνουμε και ως προς αυτά οι διαφωνίες είναι με την κυβέρνηση όχι μεταξύ των ελεγκτών”. 


Επιπλέον, κύκλοι των Βρυξελλών αποδίδουν σε απειρία τα περί “διαφορετικών στόχων και έμφασης ανάμεσα στο Ταμείο και την ΕΕ”, αναφέροντας: “πρέπει να ικανοποιηθούν και το Ταμείο και η ΕΕ, το ότι ο ένας μπορεί να μιλάει με περισσότερο πάθος για το ένα θέμα αντί για το άλλο δε σημαίνει τίποτα, στο πρόγραμμα πρέπει να γίνουν όλα”. 


Οι "εταίροι" της χώρας γνωρίζουν ότι σε αυτή τη φάση είναι ζήτημα καθαρής πολιτικής βούλησης της ελληνικής πλευράς να φέρει μέτρα και να κλείσει ο έλεγχος, κάτι όμως που δεν αναμένεται να έχει συμβεί ως τις 11 Μαΐου.


Από τη δική του πλευρά παρουσιάζεται επιφυλακτικός ο Β. Σόιμπλε, χωρίς να αποκλείει συμφωνία.

Ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας ο Β. Σόιμπλε κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, αφήνει όμως και ένα παραθυράκι αισιοδοξίας. Για σκηνικό ρήξης μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ κάνει λόγο η Die Welt
«Αυτή τη στιγμή… είμαι κάπως επιφυλακτικός εάν μπορούμε να τα καταφέρουμε μέχρι τη Δευτέρα, εντούτοις δεν το αποκλείω», δήλωσε χαρακτηριστικά  στο Βερολίνο ενώπιον των ανταποκριτών ξένου τύπου. Ο ίδιος εκτίμησε πάντως ότι το κλίμα στις διαπραγματεύσεις έχει γίνει πιο εποικοδομητικό.

Τη σαφή βελτίωση του κλίματος επιβεβαίωσαν προς τη Deutsche Welle πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Οι ίδιοι αποδίδουν την εξέλιξη πρωτίστως στη νέα ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, στην οποία, όπως σημειώνουν, συμμετέχουν πλέον και άτομα με πολιτική ευθύνη οι οποίοι μπορούν να λαμβάνουν άμεσα αποφάσεις, χωρίς να χρειάζονται κάθε φορά την έγκριση από την Αθήνα όπως γινόταν παλαιότερα.

Επίσης, παραπέμποντας στο εντεινόμενο πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα και στο γεγονός ότι ο ίδιο δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «όλα είναι πιθανά. Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας θα κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα». Οι συμφωνίες όμως πρέπει να τηρούνται, όπως είπε.

Από τη δική μας πλευρά θέλουμε να σχολιάσουμε ότι είναι πολύ "βολική" αυτή αντιφατικότητα στις δηλώσεις και εκτιμήσεις.

- Για την ελληνική κυβέρνηση που εμφανίζεται να "διαπραγματεύεται"  μέχρι τέλους "σκληρά", κρατώντας" τις δικές της "κόκκινες γραμμές". 

- Για τους δανειστές, επίσης, που για μια κόμη φορά πετούν το μπαλάκι  στην ελληνική κυβέρνηση και φυσικά πιέζουν για μεγαλύτερες υποχωρήσεις εκβιάζοντας συνεχώς.

Για εκείνους που δεν είναι "βολική"  κατάσταση είναι - φυσικά - η ελληνική κοινωνία και οικονομία, οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος. 

Μέχρι να αναλάβουν οι ίδιοι να λύσουν τον γόρδιο δεσμό και να αποτινάξουν τον όποιο φόβο και τα δεσμά των μνημονίων.