Τετάρτη 6 Μαΐου 2015
Ο καθένας τα δικά του για τη διαπραγμάτευση; άλλα το Μαξίμου, άλλα η ΕΕ, άλλα ο Σόιμπλε ... και έπεται συνέχεια ...
Ενώ οι χρηματοδοτικοί πόροι της Ελλάδας φαίνεται ότι στερεύουν κι ενώ η χώρα καλείται να πληρώσει θηριώδη ποσά - ιδιαίτερα προς το ΔΝΤ -, ενώ η αγωνία σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης κορυφώνεται και η αγορά έχει "πατώσει", εν μέσω συνεχών εκβιασμών από τους δανειστές είχαμε μπαράζ αντιφατικών δηλώσεων από εκπροσώπους της κυβέρνησης, των "θεσμών" και τον γνωστό και μη εξαιρετέο χερ Σόιμπλε.
Έτσι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Παναγή Γαλιατσάτου στο Real.gr:
Αντιφατικά μηνύματα εκπέμπει η κυβέρνηση σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ, που αναμένεται να ρίξει φως στις προθέσεις των δανειστών σε σχέση με το πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.
Έτσι, την ώρα που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης συναντιόταν με τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι, το Μέγαρο Μαξίμου διαμήνυε ότι «οι σοβαρές διαφωνίες και οι αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους» και πρόσθετε πως «με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός», αλλά και ότι η ευθύνη γι’ αυτό «ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους».
Ο ίδιος ο κ. Δραγασάκης πάντως, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, η οποία είχε διάρκεια 2 ωρών, δήλωσε ότι εξέφρασε στον κ. Ντράγκι την άποψη, «ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι θεσμοί θα δράσουν εποικοδομητικά».
Η παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου δημιούργησε την εικόνα μείζονος εμπλοκής, κάτι που αιφνιδίασε ακόμα και στελέχη της κυβέρνησης, καθώς είχε διαμορφωθεί η εικόνα ότι αργά αλλά σταθερά σημειώνεται πρόοδος. Το θετικό κλίμα επιβεβαιωνόταν και από κυβερνητικές πηγές, που έλεγαν μάλιστα ότι αναγνωρίζεται από τους δανειστές η βούληση της Αθήνας να κάνει υποχωρήσεις για να πετύχει τη συμφωνία.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, πως παρά την τοποθέτηση του Μεγάρου Μαξίμου, που ουσιαστικά κατήγγειλε τη διαπραγμάτευση ως «στερούμενη νοήματος», οι διαβουλεύσεις στο Brussels group συνεχίζονται κανονικά.
Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν πως δεν είναι τυχαίο ότι η παρέμβαση ήρθε μια μέρα μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και την απέδιδαν στην διάχυτη αίσθηση στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, ότι εγκλωβίζονται σε μια διαπραγμάτευση όπου ζητείται να γίνουν όλες οι υποχωρήσεις μαζί από την ελληνική πλευρά.
Είναι ενδεικτικό πως το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει ότι «το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές του στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος».
Αντίθετα, «η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος», με αποτέλεσμα «το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά και πρωτογενές πλεόνασμα».
Σύμφωνα με το Μαξίμου, αυτή η κραυγαλέα αντίφαση οδήγησε την κυβέρνηση στην πρωτοβουλία «να μη φέρει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας» και «να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως η παρέμβαση του Μαξίμου δεν αιφνιδίασε τους Εταίρους. Διπλωματικές πηγές είχαν παρατηρήσει από τις αρχές της εβδομάδος, πως ενώ από την πλευρά των δανειστών διαρρέεται καλό κλίμα στη διαπραγμάτευση, οι δηλώσεις των υπουργών είναι όλο και πιο απαισιόδοξες. Οι πηγές αυτές θεωρούν ότι πρόκειται για καλλιέργεια του εδάφους για καταλογισμό των ευθυνών στους δανειστές, αν η διαπραγμάτευση αποτύχει.
Σύμφωνα, όμως, με άλλο ρεπορτάζ;
Ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας ο Β. Σόιμπλε κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, αφήνει όμως και ένα παραθυράκι αισιοδοξίας. Για σκηνικό ρήξης μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ κάνει λόγο η Die Welt
«Αυτή τη στιγμή… είμαι κάπως επιφυλακτικός εάν μπορούμε να τα καταφέρουμε μέχρι τη Δευτέρα, εντούτοις δεν το αποκλείω», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Βερολίνο ενώπιον των ανταποκριτών ξένου τύπου. Ο ίδιος εκτίμησε πάντως ότι το κλίμα στις διαπραγματεύσεις έχει γίνει πιο εποικοδομητικό.
Τη σαφή βελτίωση του κλίματος επιβεβαίωσαν προς τη Deutsche Welle πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Οι ίδιοι αποδίδουν την εξέλιξη πρωτίστως στη νέα ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, στην οποία, όπως σημειώνουν, συμμετέχουν πλέον και άτομα με πολιτική ευθύνη οι οποίοι μπορούν να λαμβάνουν άμεσα αποφάσεις, χωρίς να χρειάζονται κάθε φορά την έγκριση από την Αθήνα όπως γινόταν παλαιότερα.
Επίσης, παραπέμποντας στο εντεινόμενο πρόβλημα ρευστότητας στην Ελλάδα και στο γεγονός ότι ο ίδιο δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «όλα είναι πιθανά. Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας θα κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα». Οι συμφωνίες όμως πρέπει να τηρούνται, όπως είπε.
Από τη δική μας πλευρά θέλουμε να σχολιάσουμε ότι είναι πολύ "βολική" αυτή αντιφατικότητα στις δηλώσεις και εκτιμήσεις.
- Για την ελληνική κυβέρνηση που εμφανίζεται να "διαπραγματεύεται" μέχρι τέλους "σκληρά", κρατώντας" τις δικές της "κόκκινες γραμμές".
- Για τους δανειστές, επίσης, που για μια κόμη φορά πετούν το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση και φυσικά πιέζουν για μεγαλύτερες υποχωρήσεις εκβιάζοντας συνεχώς.
Για εκείνους που δεν είναι "βολική" κατάσταση είναι - φυσικά - η ελληνική κοινωνία και οικονομία, οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος.
Μέχρι να αναλάβουν οι ίδιοι να λύσουν τον γόρδιο δεσμό και να αποτινάξουν τον όποιο φόβο και τα δεσμά των μνημονίων.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου