Τετάρτη 6 Μαΐου 2015
Μαζική έξοδος προσφύγων από τις λιβυκές ακτές
Χιλιάδες πρόσφυγες ξεκινούν από τις ακτές της Λιβύης το αβέβαιο ταξίδι τους προς την Ευρώπη επιχειρώντας να διασχίσουν υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες τα νερά της Μεσογείου. Τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα ένα πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού έδεσε στο λιμάνι του Ποτσάλο στη Σικελία. 870 ανθρώπινες ψυχές ήταν στριμωγμένες στο κατάστρωμα. Ανάμεσά τους και ένα νεογέννητο κοριτσάκι. Χωρίς την επέμβαση των ιταλικών Αρχών πιθανότατα δεν θα είχαν επιβιώσει ούτε η μητέρα ούτε το κοριτσάκι.
Το ιταλικό κέντρο επιχειρήσεων στη Ρώμη δέχεται τις τελευταίες μέρες καταιγισμό σημάτων κινδύνου που εκπέμπουν πρόσφυγες μέσω δορυφορικού τηλεφώνου, στο οποίο οι σύγχρονοι δουλέμποροι έχουν αποθηκεύσει τη συχνότητα της ιταλικής ακτοφυλακής πριν από την αναχώρηση. Σκάφη γεμάτα πρόσφυγες αποπλέουν σε ωριαία βάση από τις λιβυκές ακτές, καθιστώντας το έργο της διάσωσης στη θάλασσα υπεράνθρωπο, όπως τονίζει ο Φλάβιο ντι Τζιάκομο, μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM):
«Δυστυχώς είναι δύσκολο να σώσουμε τους πάντες όταν δεχόμαστε ταυτόχρονα δεκάδες κλήσεις. Ευτυχώς το περασμένο Σαββατοκύριακο δεν είχαμε μεγάλα ναυάγια, παρότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι. Όμως εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί μία τραγωδία αντίστοιχη με αυτήν του Απριλίου. Πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα για να ξαναποκτήσουμε σύντομα μία επιχείρηση διάσωσης όπως ήταν η Mare Nostrum. Αυτή τη φορά υπό ευρωπαϊκή διεύθυνση».
Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Απριλίου αποφασίστηκε ο τριπλασιασμός των κονδυλίων για την ευρωπαϊκή επιχείρηση Τρίτων. Ωστόσο, οργανώσεις αρωγής, όπως η Διεθνής Οργάνωσης Μετανάστευσης, θεωρούν ότι δεν αρκούν και ζητούν μία ανθρωπιστική επιχείρηση που, σε αντίθεση με τον Τρίτωνα, να έχει τη δυνατότητα επέμβασης μπροστά στις λιβυκές ακτές.
Σημαντικός ο ρόλος των εμπορικών πλοίων
Ο Φλάβιο ντι Τζιάκομο τονίζει ότι επιστρατεύονται ολοένα πιο παλιά και ακατάλληλα σκάφη για τη μεταφορά προσφύγων. Πάντως, οι ιταλικές Αρχές αναμένεται να ενισχυθούν εντός της εβδομάδας από δύο σκάφη του γερμανικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία έχουν καταπλεύσει στην Κρήτη και προετοιμάζονται για τις επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης προσφύγων.
Ολοένα σημαντικότερο ρόλο παίζουν πάντως τα εμπορικά πλοία. Όπως υπογραμμίζει ο Φλάβιο ντι Τζιάκομο, «γίνονται απίστευτα πολλές επεμβάσεις εκ μέρους των εμπορικών πλοίων. Όταν η ακτοφυλακή δέχεται σήμα από κάποιο σκάφος, επικοινωνεί με όλα τα πλοία που βρίσκονται κοντά και τα καλεί να βοηθήσουν».
Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες αναμένεται να τολμήσουν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη με αφετηρία τις ακτές της Λιβύης. Οι δουλέμποροι εκμεταλλεύονται τις χαοτικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα. Ανθρωπιστικές οργανώσεις διαπιστώνουν ότι στα πλοία επιβαίνουν ολοένα συχνότερα αφρικανοί περιπλανώμενοι εργάτες που επιχειρούν να αποδράσουν από τις συνθήκες βίας και τρομοκρατίας που επικρατούν στη Λιβύη.
Ετικέτες
Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης,
Ιταλία,
Λιβύη,
Μετανάστες
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου