Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

«Λιτότητα με ευρώ ή χρεοκοπία με δραχμή;»

Οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών αλλά και η παρέμβαση του γερμανού Προέδρου Γκάουκ για τις επανορθώσεις, στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης.

Τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Ελλάδας - δανειστών σχολιάζει σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπό τον τίτλο «Το τέλος των ψευδαισθήσεων». Όπως αναφέρει η εφημερίδα: «Για την Ελλάδα τίθεται πλέον μόνον το ερώτημα πόσο σκληρή θα είναι η προσγείωση. Επί τρεις μήνες η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα διέδιδε την καθησυχαστική ψευδαίσθηση ότι η λιτότητα αποτελεί παρελθόν και πως η κρίση τερματίζεται μέσω διατάγματος. Ο Τσίπρας χτύπησε πολλές πόρτες για να αποσπάσει φρέσκο χρήμα αλλά παντού τις έβρισκε κλειστές, τόσο στην Ουάσιγκτον, όσο στη Μόσχα και το Πεκίνο. Τώρα συνειδητοποιεί και ο ίδιος ότι η Ελλάδα χρειάζεται και άλλη βοήθεια και πως αυτή μπορεί να προέλθει μόνον από την ΕΕ. Αντιμέτωπη με αυτή την τετριμμένη πραγματικότητα, η κυβέρνησή του παρουσιάζει επιτέλους κινητικότητα εδώ και λίγες μέρες, ενώ ο Τσίπρας φτιάχνει τις γέφυρες τις οποίες αρχικώς ήθελε να γκρεμίσει. Διότι προκειμένου να εξασφαλισθεί η ρευστότητα των τραπεζών και η δυνατότητα του κράτους να πληρώνει, κάθε μέρα μετρά. Η οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής, ενώ είχε αναπτυχθεί όταν εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ. Η λιτότητα ήταν επώδυνη, ωστόσο λειτούργησε. Το ερώτημα τώρα είναι ποια προσγείωση προτιμά η Ελλάδα: εκείνη της λιτότητας με το ευρώ ή της χρεοκοπίας με τη δραχμή».
«Ο Γκάουκ έδειξε μια σαφή στάση»
«Η λιτότητα ήταν επώδυνη, ωστόσο λειτούργησε»
«Η λιτότητα ήταν επώδυνη, ωστόσο λειτούργησε»
Εκτενής οι αναφορές του γερμανικού τύπου σήμερα και στην πρόσφατη συνέντευξη του γερμανού Προέδρου Γιοάχιμ Γκάουκ, κατά την οποία εμφανίστηκε ανοικτός στην καταβολή πολεμικών επανορθώσεων. Η Badische Neueste Nachrichten σχολιάζει ότι πρόκειται για μια αξιοσημείωτη και παράλληλα περίεργη αλλαγή στάσης του γερμανού Προέδρου καθώς «πριν από έναν χρόνο, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος είχε απορρίψει τις εκκλήσεις για την καταβολή επανορθώσεων (…) με την ψυχρή επισήμανση ότι το θέμα έχει κλείσει νομικά. Με τις ασαφείς του δηλώσεις περί ‘δυνατοτήτων επανόρθωσης’ διευκολύνει ακριβώς εκείνους για τους οποίους το ζητούμενο δεν είναι η ιστορική ευθύνη της Γερμανίας, αλλά η δική τους ικανότητα πολιτικής δράσης».
Το σχόλιο της Hannoversche Allgemeine Zeitung: «Κάθε τόσο ο Γκάουκ στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, δίνοντας προσανατολισμό. Όταν χαρακτήρισε γενοκτονία τη γενοκτονία των Αρμενίων, έδειξε μια σαφή στάση την οποία δεν μπορούσε να δείξει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για διπλωματικούς λόγους έναντι της Τουρκίας. Όταν ο Γκάουκ παρηγορούσε τους συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της Germanwings, ακόμη και η κατά τα λοιπά ψυχρή καγκελάριος τον κοίταξε με ευγνωμοσύνη. Και όταν τώρα εκφράζει δημοσίως σκέψεις περί επανορθώσεων στην Ελλάδα, δίνει ώθηση σε μια συζήτηση που έχει κολλήσει. Ενδεχομένως μια Γερμανία η οποία θα είναι συναισθηματικά πιο ανοικτή προς την Ελλάδα από ό,τι μέχρι πρότινος ώστε να εισακουστεί περισσότερο στην Ελλάδα και να αποκτήσει μεγαλύτερη αναγνώριση και επιρροή».
«Ιστορική ευθύνη στην πράξη»
«Κάθε τόσο ο Γκάουκ στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, δίνοντας προσανατολισμό»
«Κάθε τόσο ο Γκάουκ στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, δίνοντας προσανατολισμό»
Η εφημερίδα Tagesspiegel: «Ιστορική ευθύνη στην πράξη: ο Γκάουκ αναφέρεται στις αποζημιώσεις που ζητάει η Αθήνα από τη Γερμανία και δεν αρνείται εξ αρχής το οποιοδήποτε δικαίωμα σε αυτές. Εκφράζοντας κατανόηση ντροπιάζει καταρχήν εκείνους στην Ελλάδα που βλέπουν τους Γερμανούς μόνο ως απογόνους αυτών που έφεραν τέτοια συμφορά στον κόσμο. Μια συμφορά που εκφράζεται σε αίτημα καταβολής αποζημιώσεων. Ο πρόεδρος δράττεται της ευκαιρίας να εμφυσήσει ζωή στην έννοια της 'κοινότητας ευθύνης' την οποία ο ίδιος εισήγαγε.»

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: