Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Έκθεση Lancet: Τραγικές οι συνέπειες της λιτότητας στην Ελλάδα - Ένα εκατομμύριο άνθρωποι χωρίς πρόσβαση στην Υγεία


Συνταρακτικά είναι τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα από την έκθεση Lancet – μιας έγκριτης βρετανικής εφημερίδας και οργανισμού για θέματα υγείας – για την Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων. Καταστροφικές είναι οι συνέπειες στη ζωή και την υγεία των Ελλήνων που αντιμετωπίζουν μια όλο και μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση, ενώ έχουν γυρίσει πίσω πολλές δεκαετίες σε ό,τι αφορά τα θέματα υγείας και ποιότητας ζωής.



Μεγάλη αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας και των παιδιών που γεννιούνται λιποβαρή, διάλυση της δημόσιας δωρεάν Υγείας, «επιδημία» AIDS και φυματίωσης στις ευπαθείς ομάδες αλλά και αύξηση του ποσοστού αυτοκτονιών καταγράφει έρευνα που δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό Lancet.

Η οικονομική κρίση που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα επιδεινώθηκε μετά την έναρξη της «μνημονιακής» περιόδου το 2010, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης. Η χώρα πέρασε το 2013 πλέον ο έκτο συναπτό έτος ύφεσης, με την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά 20% το διάστημα 2008-2012, και μία αναιμική ή και καθόλου ανάπτυξη να είναι η πρόβλεψη για φέτος. Η ανεργία υπερτριπλασιάστηκε, από 7,7% το 2008 σε 24,3% το 2012 και η μακροχρόνια ανεργία έφτασε το 14,4%.

Στην έρευνά τους Έλληνες και Βρετανοί ερευνητές από την Οξφόρδη, το Κέμπριτζ και φορείς της Βρετανίας εξετάζουν το παρασκήνιο της οικονομικής κρίσης, καταγράφουν το πώς τα μέτρα λιτότητας έπληξαν την υγεία του πληθυσμού της Ελλάδας και την πρόσβασή του στο αντίστοιχο σύστημα δημόσιας Υγείας, ενώ εξετάζουν και την αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας στις αυξανόμενες αποδείξεις μίας «ελληνικής τραγωδίας» στην Υγεία.


Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται τα εξής συμπεράσματα:

  • ü  43% είναι η αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας μεταξύ 2008-2010
  • ü  19% αυξήθηκαν οι γεννήσεις λιποβαρών παιδιών
  • ü  55% είναι η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στις υποδομές ψυχικής υγείας τη διετία 2011-2012
  • ü  υπερδιπλασιάστηκαν τα περιστατικά κατάθλιψης μεταξύ 2008-2011 στο 8,2% του πληθυσμού το 2011

  •   45% είναι η αύξηση των αυτοκτονιών το διάστημα 2007 - 2011





  • ü  47% των Ελλήνων αισθάνεται ότι δεν έχει την αναγκαία υγειονομική περίθαλψη
  • ü  υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα AIDS μεταξύ χρηστών ναρκωτικών την περίοδο 2009-2012


  • ü  υπερδιπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση τα κρούσματα φυματίωσης μεταξύ χρηστών ναρκωτικών το 2013
  • ü  καταγράφηκαν για πρώτη φορά κρούσματα ελονοσίας μετά από τέσσερις δεκαετίες


Η έκθεση, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στο Lancet, επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στην διεθνή κοινότητα, η οποία απαίτησε την περικοπή των δαπανών στην Υγεία ως προϋπόθεση για το πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους , κατηγορώντας τους ότι “βρίσκονται σε άρνηση” σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες.

Πηγή:



Ολόκληρο το πόρισμα για τη «Χρυσή Αυγή»


Θέμα νομιμότητας για τη Χρυσή Αυγή θέτουν ουσιαστικά οι ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου στο παραπεμπτικό πόρισμά τους που διαβιβάστηκε στη βουλή και με το οποίο ζητούν την άρση ασυλία όλων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.



Είναι χαρακτηριστικό ότι στην σελίδα 11 του πολυσέλιδου πορίσματος αναφέρεται ότι «το Σύνταγμα θέτει ως πρωταρχική προϋπόθεση για την υπόσταση και τη λειτουργία ενός πολιτικού κόμματος το να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος»



«Η εν λόγω συνταγματική επιταγή, λοιπόν, δεν προστατεύει την οργάνωση αυτή η οποία, υπό το μανδύα πολιτικού κόμματος, έχει ως επιδίωξη την πραγμάτωση των στόχων της, με τη χρήση σωματική ή ένοπλης βίας, εκτόξευσης απειλών κατά της ανθρώπινης ζωής και εν γένει ανάπτυξης εγκληματικής δραστηριότητας…» σημειώνεται.

Το πόρισμα των 190 σελίδων «καίει» τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, καθώς παρουσιάζονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης με δομημένη ιεραρχία και σαφείς ρόλους με σκοπό να δίνουν εντολές για εγκληματικές ενέργειες. Στο πόρισμα-κόλαφος περιλαμβάνονται στοιχεία «φωτιά» για τους βουλευτές της ΧΑ που βασίζονται σε ένορκες καταθέσεις, έγγραφα, ντοκουμέντα, βίντεο, και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, ακόμη και μηνύματα σε κινητά.




Καταλήγοντας οι ανακρίτριες, αναφέρουν ότι στα αποδεικτικά στοιχεία «οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής φέρονται όχι μόνον ως επίσημοι εκφραστές των αρχών της Οργάνωσης αυτής, αλλά και υποστηρικτές των θέσεων των “δράσεων” των μελών της, που διοργανώνονται τόσον στην εκλογική τους περιφέρεια όσον και σε όλη την ελληνική επικράτεια. Φέρονται δηλαδή ως ενταγμένοι και διευθύνοντες την οργάνωση αυτή δίνοντας εντολές, ασκώντας έλεγχο και εποπτεία, με καθετοποιημένη διαδικασία κατευθύνοντας και καθοδηγώντας και εγκρίνοντας εκ των υστέρων βίαιες και εγκληματικές ενέργειες των μελών και στελεχών της σε τοπικό επίπεδο και ανά την Επικράτεια, οι οποίες εγκληματικές ενέργειες σκοπούν στην δια της βίας επικράτηση των αρχών και θέσεων της, όπως αυτές που περιγράφονται...».


Δείτε  ολόκληρο το πόρισμα στην παρακάτω διεύθυνση

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Στα «μπουντρούμια» του ΑΤ Κυψέλης…



Η βουλευτής Αννέτε Γκροτ (Die Linke) επισκέφθηκε κρατητήρια αλλοδαπών στα αστυνομικά τμήματα Αγ. Παντελεήμονα και Κυψέλης. Περιγράφει εικόνες εξευτελισμού, ζητώντας τη δίκαιη κατανομή προσφύγων.

Δεν μπορεί να κρύψει το θυμό της η Αννέτε Γκροτ, παρά το ότι έχουν περάσει αρκετές μέρες. Η γερμανίδα βουλευτής του κόμματος Die Linke, κατά την πρόσφατη παραμονή της στην Αθήνα, επισκέφθηκε κρατητήρια προσφύγων στα αστυνομικά τμήματα του Αγ. Παντελεήμονος και της Κυψέλης και οι συνθήκες κράτησης που συνάντησε δεν περιποιούν τιμή στην ελληνική πολιτεία.



«Αισχρή επιχείρηση 'Ξένιος Ζευς'»

   «Δεν υπάρχει χώρος προαυλισμού. Οι κρατούμενοι δεν βλέπουν το φως της ημέρας. Αρκετοί από αυτούς βρίσκονται εκεί επί μήνες, δεν έχουν καμιά δυνατότητα ιατρικής περίθαλψης ή νομικής υποστήριξης. Πιο δραματική είναι η κατάσταση στη Κυψέλη, ένα μεγάλο αστυνομικό τμήμα στην Αθήνα. Το κρατητήριο είναι στο υπόγειο, 4 κελιά με 6 κρεβάτια το καθένα, στην ουσία στρώματα. Δεν υπάρχει ούτε εκεί αυλή. 24 άνθρωποι από όλον τον κόσμο μπορεί κανείς να πει, μεταξύ αυτών και δύο Σύριοι που ήρθαν από τη Δαμασκό μέσω Τουρκίας με τα πόδια στην Ελλάδα…», ανέφερε στην Deutsche Welle η Αννέτε Γκροτ.

«Συνθήκες εξευτελισμού»

Και όχι μόνο αυτό. Η κράτησή τους διαρκεί επί μήνες, όπως καταγγέλλει στην εκπομπή μας η Αννέτε Γκρότε. «Ο αλλοδαπός με το μεγαλύτερο χρόνο κράτησης στο υπόγειο της Κυψέλης είναι εκεί 17 μήνες, πρόκειται για έναν άνδρα από το Τόγκο. Κρατείται και κάποιος από την Τανζανία, για ένα χρόνο σε αυτήν τη φυλακή. Εδώ και τρεις μήνες έχει πρηστεί η κοιλιά του. Ήμουν με μια βουλευτή γιατρό από το ΣΥΡΙΖΑ, τον εξέτασε στην κοιλιά και είπε ότι θα πρέπει να μεταφερθεί επειγόντως στο νοσοκομείο για να εγχειριστεί».

Συνθήκες εξευτελισμού που έρχονται σε σύγκρουση με τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, παραβιάζουν τον σωφρονιστικό κώδικα και τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα. Οι κρατούμενοι είναι κοκαλιασμένοι από το υποτυπώδες φαγητό, πολλοί από αυτούς πάσχουν από δερματικές παθήσεις, επειδή οι κουβέρτες τους δεν έχουν πλυθεί ποτέ και οι χώροι δεν έχουν απολυμανθεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία και των αστυνομικών του τμήματος.



Απάνθρωπες συνθήκες κράτησης

«Το κόμμα Die Linke ζητά μια πιο δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε άλλες χώρες, αναλόγως του αριθμού των κατοίκων τους», λέει η Ανννέτε Γκροτ. « Να φύγουν από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα. Θέλουμε επίσης να πιέσουμε τη Γερμανία να ασκήσει την επιρροή της στην ΕΕ. Πρέπει να σταματήσουν οι προωθήσεις των μεταναστών πίσω στη χώρα εισόδου τους. Και φυσικά να ασκηθούν πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να αφήσει ελεύθερους τους ανθρώπους από αυτές τις φυλακές».


Από το καλοκαίρι του 2013 έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως μας ενημερώνει η κυρία Σταμπουλή, έχουν κάνει μηνυτήρια αναφορά στην Ελληνική Αστυνομία για τις συνθήκες κράτησης και μόνο τώρα τους καλούν στο τμήμα Eσωτερικών Yποθέσεων για να καταθέσουν, με την ελπίδα να κινηθεί κάποια διαδικασία για τον εντοπισμό υπεύθυνων γι' αυτήν την παράνομη κατάσταση.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς συμφωνεί για πρόωρες εκλογές μετά από μια εκατόμβη θυμάτων



Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς  συμφώνησε  να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές πριν από το τέλος του έτους, ως μέρος μιας συμφωνίας για τον τερματισμό της κρίσης.

 Συμφώνησε, επίσης, σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που θα προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές που θα μειώνουν την ισχύ του προέδρου.

Ο συμβιβασμός προήλθε μετά από ώρες συνομιλιών με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση δεν έχει τοποθετηθεί σχετικά με τη συμφωνία και παραμένει ασαφές αν οι διαδηλωτές θα την υποστηρίξουν.

Οι υπουργοί εξωτερικών της Γερμανίας και Πολωνίας, οι οποίοι μεσολάβησαν στις συνομιλίες στο Κίεβο, επεδίωξαν να μιλήσουν σε διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου.



Το ουκρανικά ραδιοτηλεοπτικό κανάλι, ICTV, ανέφερε ότι έχει δει ένα αντίγραφο της συμφωνίας, και ότι υπογράφηκε από όλα τα μέρη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η συμφωνία περιλαμβάνει:

Το σύνταγμα του 2004 θα αποκατασταθεί εντός 48 ωρών, και μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα σχηματιστεί εντός 10 ημερών.
Η συνταγματική μεταρρύθμιση για εξισορρόπηση των εξουσιών του προέδρου, της κυβέρνησης και του κοινοβούλιου θα πρέπει να αρχίσει αμέσως και να ολοκληρωθεί έως το Σεπτέμβριο.
Η προεδρική εκλογή θα διεξαχθεί μετά την έκκριση του νέου συντάγματος, αλλά το αργότερο μέχρι  το Δεκέμβριο του 2014.

Οι διαδηλωτές και αστυνομία εξακολουθούν να παραμένουν στις θέσεις του  στο Κίεβο, μία ημέρα μετά το θάνατο από δεκάδων σε βίαιες συγκρούσεις.



Μεμονωμένες ξεσπάσματα βίας αναφέρθηκαν στο κέντρο του Κιέβου, την Παρασκευή το πρωί.

Η αστυνομία παραδέχτηκε ότι αντάλλαξε  πυρά με τους διαδηλωτές, και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν ότι τα ΜΑΤ έκαναν περιπολία μέσα στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης.





Η Πέμπτη ήταν η πιο αιματηρή μέρα από τότε που η  αναταραχή ξεκίνησε.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι 77 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την Τρίτη  και ότι 577 τραυματίστηκαν.


Αλλά οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι  πιθανό να είναι πολύ ψηλότερος.






Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Η εκεχειρία στην Ουκρανία θρυμματίζεται – τα ειδησεογραφικά πρακτορεία κάνουν λόγο μέχρι και για 22 νεκρούς!


Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια  των νέων συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας στο κέντρο του Κιέβου, μετά την καταπάτησης της  εκεχειρίας που συμφωνήθηκε την Τετάρτη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.



Μάρτυρες μίλησαν για πραγματικά πυρά, βόμβες μολότοφ και κανόνια νερού στον κύριο χώρο των συγκεντρώσεων, στην πλατεία Ανεξαρτησίας.



Μια συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και του Πρόεδρου,  Βίκτορ Γιανουκόβιτς, είναι τώρα σε εξέλιξη, σύμφωνα με αξιωματούχους, σε αντίθεση με προηγούμενα ρεπορτάζ ότι οι υπουργοί είχαν φύγει χωρίς να τον δουν.

Η ΕΕ θα συζητήσει για επιβολή κυρώσεων αργότερα.



Αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε  διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι έχουν μετρηθεί από 21 ως 27 διαδηλωτές, νεκροί.

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε, επίσης, δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης.



Υπάρχουν 12 σώματα σε ένα αυτοσχέδιο νεκροτομείο στο λόμπι του ξενοδοχείου της Ουκρανίας, σύμφωνα με δηλώσεις μιας ιατρού στο BBC.

Το ξενοδοχείο χρησιμεύει ως βάση για όλα τα ξένα μέσα ενημέρωσης στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου του BBC. Πυροβολισμοί διαπέρασαν τα παράθυρα των δωματίων που χρησιμοποιούνται από το BBC και το Sky News.



Μια δήλωση στην προεδρική ιστοσελίδα κατηγορεί την αντιπολίτευση για την έναρξη της βίας, λέγοντας ότι οι «εκκλήσεις για εκεχειρία και διάλογο δεν ήταν τίποτα άλλο παρά  ένας τρόπος για να κερδηθεί χρόνος για την κινητοποίηση από τους μαχητές στη Μαϊντάν (Πλατεία Ανεξαρτησίας).

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν  τη βία ως «μια προκλητική ενέργεια» από τις αρχές.


Η Πέμπτη κηρύχθηκε ως  ημέρα πένθους για όσους σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις την Τρίτη.




Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Ο Γιανουκόβιτς με την αντιπολίτευση συμφώνησαν σε ανακωχή


Η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει συνομιλίες με τους διαδηλωτές - Προσπάθεια να μπει τέλος στα πρωτοφανή επεισόδια βίας που άφησαν πίσω τους 26 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.



Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ανακοίνωσε απόψε ότι συμφώνησε σε ανακωχή με την αντιπολίτευση στον απόηχο των βίαιων συγκρούσεων των διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας που είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 26 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και πάνω από 800 άνθρωποι να τραυματιστούν.


Η κίνηση αυτή, φαίνεται πως ήρθε έπειτα και από τις διεθνείς πιέσεις για εξεύρεση λύσης ώστε να μπει τέλος στην αιματοχυσία, αλλά και υπό την απειλή κυρώσεων παγκοσμίως.

Σκηνές αποκάλυψης στο Κίεβο - αναμεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία




26 νεκροί από συγκρούσεις της αστυνομίας με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στην Ουκρανία! Στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου η χώρα

Χαοτική εξελίσσεται η κατάσταση στην Ουκρανία όπου τα γεγονότα παίρνουν τη  μορφή εμφύλιας σύγκρουσης.

Η αστυνομία στην ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, εξαπέλυσε νέες επιθέσεις κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, στη διάρκεια των οποίων ο αριθμός των νεκρών έχει ανέβει στους 26.



Η νέα προσπάθεια να ξεριζώσουν το οδοφράγματα διαμαρτυρίας ήρθε αφότου ο  πρόεδρος Γιανουκόβιτς κατηγόρησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για το χειρότερο ξέσπασμα βίας στους τελευταίους  μήνες.

Μετά από αποτυχημένες  συνομιλίες  στη διάρκεια της νύχτας, προέτρεψε τους διαδηλωτές να αποστασιοποιηθούν από τις ριζοσπαστικές δυνάμεις.

Η ΕΕ σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι αναμένει να επιβληθούν  κυρώσεις σε εκείνους που βρίσκονται πίσω από την "καταστολή".

Η Ρωσία, ωστόσο, έχει κατηγορήσει τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης ότι προσπαθούν να επιβάλλουν τη «βίαιη κατάληψη της εξουσίας».



Η αστυνομία ξεκίνησε την τελευταία επίθεσή της στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, επίσης γνωστή ως Μαϊντάν, λίγο μετά τις 4:00 τοπική ώρα.

Ο ανταποκριτής του BBC δήλωσε ότι η αστυνομία είχε πάρει τον έλεγχο σε μια γωνία της πλατείας, για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο.



Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στα τέλη Νοεμβρίου, όταν ο Πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς απέρριψε μια συμφωνία σύνδεσης και μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ υπέρ των στενότερων δεσμών με τη Ρωσία.



Οι εντάσεις είχαν αρχίσει να υποχωρούν, πρόσφατα τη Δευτέρα, καθώς οι διαδηλωτές τερμάτισαν την κατοχή στα κυβερνητικά κτίρια σε αντάλλαγμα για την αμνηστία από τις διώξεις.

Αλλά η βία ξέσπασε έξω από το κοινοβούλιο την Τρίτη το πρωί καθώς οι υποστηρικτές της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο σταμάτησαν τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να περιορίσουν τις συνταγματικές εξουσίες του προέδρου.



Ανταποκριτές αναφέρουν ότι ήταν σαφές τι προκάλεσε τις συγκρούσεις, αλλά  κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη. Οι διαδηλωτές που κατηγορούνται ως φιλοκυβερνητικές προβοκάτορες, και είναι γνωστοί  ως "titushki», και υπεύθυνοι για ηθική αυτουργία σε μερικά από τα βίαια επεισόδια, ενώ η κυβέρνηση δήλωσε ότι συμμετείχαν δυνάμεις από το ριζοσπαστικό ακροδεξιό «Δεξιό Τομέα».

Η βία εξαπλώθηκε  στους γύρω δρόμους και η αστυνομία ξεκίνησε μια πρώτη επίθεση στην πλατεία Ανεξαρτησίας, την Τρίτη το βράδυ.

Ο αριθμός των νεκρών από τις δύο πλευρές έχει αυξηθεί σε 26 και υπάρχει ο φόβος ότι αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.



Δέκα από αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν αστυνομικοί, όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών.
Τουλάχιστον 14 διαδηλωτές ήταν ανάμεσα στους νεκρούς: πολλοί σκοτώθηκαν στους δρόμους γύρω από το κοινοβούλιο.
Ένας δημοσιογράφος που εργάζεται για τη ρωσική εφημερίδα Vesti, Vyacheslav Veremyi, τραβήχτηκε βίαια από ένα ταξί από μασκοφόρους άνδρες  που τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν.
Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι έχουν υποστεί τραυματισμούς.



Καθώς η αστυνομία κέρδισε  έδαφος στην Μαϊντάν, πέτρες και βόμβες μολότοφ αντιπαρατέθηκαν  με δακρυγόνα.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να κρατήσουν τις γραμμές άμυνάς τους, καίγοντας ελαστικά στα οδοφράγματα.
Ένα κτίριο των συνδικάτων, όπου πολλοί διαδηλωτές είχαν καταφύγει, πυρπολήθηκε και διάφοροι άνθρωποι επιχείρησαν να κατέβουν πηδώντας για να ξεφύγουν από τις φλόγες.



Υπήρξαν αναφορές για ξέσπασμα ταραχών και αλλού στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των Δυτικών πόλεων της Lviv, Ivano-Frankivsk και Ternopil.



Αναπτύχθηκε, επίσης, ευρεία διεθνής κινητοποίηση για την αιματοχυσία στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ,Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι αναμένεται τα κράτη μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν επειγόντως σε " στοχευμένα μέτρα " κατά των υπευθύνων για τη βία. Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησαν τους διαδηλωτές ότι κάνουν τα στραβά μάτια για την πολιτική των ευρωπαϊκών θεσμών. Ενώ  μετά τις ταραχές που ξέσπασαν στις 19 Ιανουαρίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ,  προειδοποίησε ότι οι διαδηλώσεις «τέθηκαν εκτός ελέγχου», και κατηγόρησε τους Ευρωπαίους πολιτικούς ότι αναμοχλεύουν την ένταση.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, δήλωσε ότι  ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει «αίμα στα χέρια του».

Ο επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουκρανίας στο Σότσι, Σεργκέι Μπούμπκα, έκανε έκκληση προς όλες τις πλευρές, να σταματήσουν τη βία.

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς μέσω τηλεφώνου για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.


Ωστόσο, η όλη κατάσταση δείχνει ότι αυτά τα γεγονότα, δεν αποτελούν πλέον ένα δημοκρατικό εγχείρημα σχετικά με τη σχέση της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Πρόκειται περισσότερο για ένα βίαιο αγώνα για την εξουσία.

Η βία περιέχεται - και ως επί το πλείστον αναπτύσσεται σε τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα στο κέντρο του Κιέβου - αλλά και η αποφασιστικότητα από τους πιο δραστήριους διαδηλωτές δεν πρέπει να υποτιμάται, ούτε και η αποφασιστικότητα του Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς για να επιβιώσει.




Όμως, αν και πολλοί από τους βίαιους διαδηλωτές, που εμπνέονται από ακροδεξιές πολιτικές απόψεις, προσανατολίζονται πλέον στην «επανάσταση», ο αριθμός τους είναι μικρός. Από μόνος του δεν επαρκεί για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Αυτό που κάνει αυτή την κρίση τόσο σοβαρή, είναι η «ήσυχη» υποστήριξη που πολλοί στη δυτική Ουκρανία, ιδιαίτερα στο Lviv, δίνουν στη βία. Αυτό σημαίνει ότι ένας διαχωρισμός μεταξύ ανατολικής Ουκρανίας και της δυτικής Ουκρανίας συζητείται ανοιχτά, ακόμα κι αν λίγοι σχετικά άνθρωποι λένε ότι τον θέλουν.

Σημαντικές ημερομηνίες της σύγκρουσης στην Ουκρανία

21 του Νοέμβρη, 2013:  η Ουκρανία αναστέλλει τις προετοιμασίες για μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, προκαλώντας διαμαρτυρίες

30η του Νοέμβρη: τα ΜΑΤ επεμβαίνουν κατά των διαδηλωτών, τραυματίζοντας δεκάδες και εξοργίζοντας τα πλήθη.

17 Δεκέμβρη: η Ρωσία συμφώνησε  να αγοράσει κρατικά ομόλογα της Ουκρανίας και να μειώσει σημαντικά την τιμή του φυσικού αερίου που πωλείται στην Ουκρανία.

25η Δεκεμβρίου: Ανανεωμένη κατακραυγή μετά την ήττα της αντικυβερνητικής ακτιβίστριας  και δημοσιογράφου, Tetyana Chornovol.

19 Ιανουαρίου: οι διαδηλώσεις απόκτησαν νέα ένταση καθώς διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ σε λεωφορείο της αστυνομίας και η αστυνομία απάντησε  με σφαίρες από καουτσούκ, δακρυγόνα και κανόνια νερού. Αρκετοί πέθαναν τις επόμενες ημέρες.

18 Φεβρουαρίου: η πιο αιματηρή ημέρα των συγκρούσεων όπου πολίτες και αστυνομικοί σκοτώθηκαν


Ορισμένοι βασικοί παράγοντες πίσω από τις διαδηλώσεις

Οι διαδηλωτές είναι κυρίως από την περιοχή του Κιέβου και τη δυτική Ουκρανία, όπου διαπιστώνεται μεγαλύτερη προσέγγιση προς την ΕΕ, παρά από τη  ρωσόφωνη ανατολή και το νότο - αν και περιλαμβάνονται και ανατολικοί Ουκρανοί επίσης.

Ο Vitali Klitschko, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών της πυγμαχίας και ηγέτης της πολιτικής κίνησης της Ουκρανικής Δημοκρατικής Συμμαχίας για τις Μεταρρυθμίσεις της οποίας το ακρωνύμιο είναι Udar (Γροθιά), αποτελεί κεντρική μορφή στις διαδηλώσεις. Έχει  πολύ φιλοευρωπαϊκές θέσεις  και σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2015.



Ο κ. Klitschko, 42 ετών σήμερα, απέρριψε το ρόλο του αναπληρωτή πρωθυπουργού που του προσφέρθηκε από τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αποκαλώντας την πρόταση  «δηλητηριώδη» χειρονομία που αποσκοπεί στο διαχωρισμό της αντιπολίτευσης.



Υπήρξε έντονος επικριτής του Γιανουκόβιτς για περισσότερο από μια δεκαετία, κατηγορώντας τον για νεποτισμό και ότι σκόπιμα σαμποτάρει τους δεσμούς  μεταξύ της ΕΕ και της χώρας.

 Ο Arseniy Yatsenyuk, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του  δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, Πατρίδα, είναι σύμμαχος της Γιούλια Τιμοσένκο , πρώην πρωθυπουργού που είναι τώρα στη φυλακή.



 Ο  39χρονος έχει δηλώσει ότι «δεν υπήρχε συμφωνία» παρά το γεγονός ότι του προσφέρθηκε το αξίωμα του πρωθυπουργού από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς. Αντ 'αυτού, ορκίστηκε να συνεχίσει τις διαδηλώσεις έως ότου όλα τα αιτήματα της αντιπολίτευσης να ικανοποιηθούν.



Όπως και ο κ. Klitschko, ο κ. Yatsenyuk οργάνωσε καμπάνιες για την ένταξη στην ΕΕ και για την απαλλαγή από την «Ουκρανία της διαφθορά»ς.

Ο πρώην δικηγόρος κατείχε κορυφαίες θέσεις σε προηγούμενες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του υπουργού Εξωτερικών και του αναπληρωτή διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Ο κ. Yatsenyuk έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία το 2010 χωρίς επιτυχία.
Ωστόσο, παρατηρητές σημειώνουν ότι θα μπορούσε τώρα να κερδίσει ευρύτερη υποστήριξη για την επόμενη πολιτική κίνησή του.

Ορισμένα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιεί τις διαμαρτυρίες ως είδος προκριματικών εκλογών για ανάδειξή του στο ρόλο του ηγέτη της αντιπολίτευσης.


Η ακροδεξιά ομάδα Svoboda (Ελευθερία) εμπλέκεται, επίσης, στις διαδηλώσεις. Με επικεφαλής τον Oleh Tyahnybok, οργάνωσε πορεία με αναμμένους πυρσούς την Πρωτοχρονιά  μέσα στο  Κίεβο.



Η κίνηση αυτή  είναι το τέταρτο μεγαλύτερο κόμμα της Ουκρανίας και κατέχει 37 από τις 450 κοινοβουλευτικές έδρες.

Η Svoboda - που σημαίνει Ελευθερία – σημείωσε μια επιτυχία - σοκ στις βουλευτικές εκλογές του 2012, καταλαμβάνοντας το 10% των ψήφων και την είσοδο στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά.

Παλαιότερα γνωστό ως το "Κοινωνικό-Εθνικό Κόμμα", η Svoboda συνεχίζει να διατηρεί άτυπες συνδέσεις με μια άλλη ομάδα, τους Πατριώτες της Ουκρανίας, που θεωρείται ευρέως ως φασιστική.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η συμμετοχή του κόμματος στις διαδηλώσεις συμβάλλει στην πολιτική διαίρεση της Ουκρανίας, αφού η  βάση υποστήριξής της είναι κυρίως στα δυτικά της χώρας, ενώ οι ψηφοφόροι στα ανατολικά και νότια  βλέπουν τους οπαδούς της ως εξτρεμιστές.

Ο κ. Tyahnybok, ο οποίος επιμένει ότι η Svoboda δεν είναι ούτε ξενοφοβική ούτε αντι-σημιτική, εκδιώχθηκε από το κοινοβούλιο το 2004 όταν υποστήριξε ότι η «μοσχοβίτικη -εβραϊκή μαφία»  ελέγχει τη χώρα.




·         "Svoboda"  σημαίνει "ελευθερία"
·          
·         Ιδρύθηκε το 1991 ως Κοινωνικό - Εθνικό κόμμα
·          
·         Τέταρτο μεγαλύτερο κόμμα στο νέο κοινοβούλιο, με 37 από τους 450 βουλευτές
·          
·         Κέρδισε 30-40% της ψήφων  σε τρεις δυτικές περιοχές το 2012 - και περίπου 1% σε τρεις ανατολικές περιοχές
·          
·         Είναι  μέλος της Συμμαχίας Ευρωπαϊκών Εθνικών Κινημάτων, μαζί με το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας, το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα και το Jobbik της Ουγγαρίας.
·          


Άλλα τμήματα της ριζοσπαστικής δεξιάς πτέρυγας περιλαμβάνουν την  Bratstvo (Αδελφότητα) και τον Δεξιό Τομέα.

Κατά τις πρώτες ημέρες των διαδηλώσεων στο Κίεβο, οι πιο ριζοσπάστες ακτιβιστές της δεξιάς  στην πλατεία Ανεξαρτησίας δημιούργησαν το κίνημα του Δεξιού Τομέα, που έλαβε ενεργό μέρος σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία στις 19 Ιανουαρίου.



Η ομάδα αποτελείται κυρίως από νέους άνδρες με υπερδεξιές απόψεις. Προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, και μέλη της προέρχονται τόσο από ουκρανόφωνες όσο και ρωσόφωνες περιοχές της χώρας.

Η ραχοκοκαλιά της οργάνωσης αποτελείται από ομιλούντες ρωσικά, οπαδούς ποδοσφαίρου που διακρίνονται από εθνικιστικές απόψεις.

Τα μέλη φορούν συχνά μάσκες, κράνη και προστατευτικά  για τα χέρια και τα πόδια τους, και  φέρουν ρόπαλα ή σιδερένιες ράβδους, σε περίπτωση σύγκρουσης με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Σε αντίθεση με άλλους διαδηλωτές, οι περισσότεροι από τους ακτιβιστές του Δεξιού  Τομέα δεν υποστηρίζουν την ιδέα της ένταξης στην ΕΕ, την οποία θεωρούν ότι αποτελεί «δυνάστη των ευρωπαϊκών εθνών».

Η οργάνωση πιστεύει ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι μια ευκαιρία «να καταστρέψει τη ραχοκοκαλιά του  κράτους» και να αρχίσει την οικοδόμηση ενός νέου κράτους.


Ο Δεξιός Τομέας δεν συμμετέχει στην εθνικιστική Svoboda, που θεωρεί ότι είναι υπερβολικά «φιλελεύθερη και κομφορμιστική».