Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Η εκεχειρία στην Ουκρανία θρυμματίζεται – τα ειδησεογραφικά πρακτορεία κάνουν λόγο μέχρι και για 22 νεκρούς!


Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια  των νέων συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας στο κέντρο του Κιέβου, μετά την καταπάτησης της  εκεχειρίας που συμφωνήθηκε την Τετάρτη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.



Μάρτυρες μίλησαν για πραγματικά πυρά, βόμβες μολότοφ και κανόνια νερού στον κύριο χώρο των συγκεντρώσεων, στην πλατεία Ανεξαρτησίας.



Μια συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και του Πρόεδρου,  Βίκτορ Γιανουκόβιτς, είναι τώρα σε εξέλιξη, σύμφωνα με αξιωματούχους, σε αντίθεση με προηγούμενα ρεπορτάζ ότι οι υπουργοί είχαν φύγει χωρίς να τον δουν.

Η ΕΕ θα συζητήσει για επιβολή κυρώσεων αργότερα.



Αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε  διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι έχουν μετρηθεί από 21 ως 27 διαδηλωτές, νεκροί.

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε, επίσης, δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης.



Υπάρχουν 12 σώματα σε ένα αυτοσχέδιο νεκροτομείο στο λόμπι του ξενοδοχείου της Ουκρανίας, σύμφωνα με δηλώσεις μιας ιατρού στο BBC.

Το ξενοδοχείο χρησιμεύει ως βάση για όλα τα ξένα μέσα ενημέρωσης στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου του BBC. Πυροβολισμοί διαπέρασαν τα παράθυρα των δωματίων που χρησιμοποιούνται από το BBC και το Sky News.



Μια δήλωση στην προεδρική ιστοσελίδα κατηγορεί την αντιπολίτευση για την έναρξη της βίας, λέγοντας ότι οι «εκκλήσεις για εκεχειρία και διάλογο δεν ήταν τίποτα άλλο παρά  ένας τρόπος για να κερδηθεί χρόνος για την κινητοποίηση από τους μαχητές στη Μαϊντάν (Πλατεία Ανεξαρτησίας).

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν  τη βία ως «μια προκλητική ενέργεια» από τις αρχές.


Η Πέμπτη κηρύχθηκε ως  ημέρα πένθους για όσους σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις την Τρίτη.




Δεν υπάρχουν σχόλια: