Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

26 νεκροί από συγκρούσεις της αστυνομίας με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στην Ουκρανία! Στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου η χώρα

Χαοτική εξελίσσεται η κατάσταση στην Ουκρανία όπου τα γεγονότα παίρνουν τη  μορφή εμφύλιας σύγκρουσης.

Η αστυνομία στην ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, εξαπέλυσε νέες επιθέσεις κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, στη διάρκεια των οποίων ο αριθμός των νεκρών έχει ανέβει στους 26.



Η νέα προσπάθεια να ξεριζώσουν το οδοφράγματα διαμαρτυρίας ήρθε αφότου ο  πρόεδρος Γιανουκόβιτς κατηγόρησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για το χειρότερο ξέσπασμα βίας στους τελευταίους  μήνες.

Μετά από αποτυχημένες  συνομιλίες  στη διάρκεια της νύχτας, προέτρεψε τους διαδηλωτές να αποστασιοποιηθούν από τις ριζοσπαστικές δυνάμεις.

Η ΕΕ σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι αναμένει να επιβληθούν  κυρώσεις σε εκείνους που βρίσκονται πίσω από την "καταστολή".

Η Ρωσία, ωστόσο, έχει κατηγορήσει τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης ότι προσπαθούν να επιβάλλουν τη «βίαιη κατάληψη της εξουσίας».



Η αστυνομία ξεκίνησε την τελευταία επίθεσή της στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, επίσης γνωστή ως Μαϊντάν, λίγο μετά τις 4:00 τοπική ώρα.

Ο ανταποκριτής του BBC δήλωσε ότι η αστυνομία είχε πάρει τον έλεγχο σε μια γωνία της πλατείας, για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο.



Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στα τέλη Νοεμβρίου, όταν ο Πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς απέρριψε μια συμφωνία σύνδεσης και μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ υπέρ των στενότερων δεσμών με τη Ρωσία.



Οι εντάσεις είχαν αρχίσει να υποχωρούν, πρόσφατα τη Δευτέρα, καθώς οι διαδηλωτές τερμάτισαν την κατοχή στα κυβερνητικά κτίρια σε αντάλλαγμα για την αμνηστία από τις διώξεις.

Αλλά η βία ξέσπασε έξω από το κοινοβούλιο την Τρίτη το πρωί καθώς οι υποστηρικτές της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο σταμάτησαν τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να περιορίσουν τις συνταγματικές εξουσίες του προέδρου.



Ανταποκριτές αναφέρουν ότι ήταν σαφές τι προκάλεσε τις συγκρούσεις, αλλά  κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη. Οι διαδηλωτές που κατηγορούνται ως φιλοκυβερνητικές προβοκάτορες, και είναι γνωστοί  ως "titushki», και υπεύθυνοι για ηθική αυτουργία σε μερικά από τα βίαια επεισόδια, ενώ η κυβέρνηση δήλωσε ότι συμμετείχαν δυνάμεις από το ριζοσπαστικό ακροδεξιό «Δεξιό Τομέα».

Η βία εξαπλώθηκε  στους γύρω δρόμους και η αστυνομία ξεκίνησε μια πρώτη επίθεση στην πλατεία Ανεξαρτησίας, την Τρίτη το βράδυ.

Ο αριθμός των νεκρών από τις δύο πλευρές έχει αυξηθεί σε 26 και υπάρχει ο φόβος ότι αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.



Δέκα από αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν αστυνομικοί, όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών.
Τουλάχιστον 14 διαδηλωτές ήταν ανάμεσα στους νεκρούς: πολλοί σκοτώθηκαν στους δρόμους γύρω από το κοινοβούλιο.
Ένας δημοσιογράφος που εργάζεται για τη ρωσική εφημερίδα Vesti, Vyacheslav Veremyi, τραβήχτηκε βίαια από ένα ταξί από μασκοφόρους άνδρες  που τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν.
Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι έχουν υποστεί τραυματισμούς.



Καθώς η αστυνομία κέρδισε  έδαφος στην Μαϊντάν, πέτρες και βόμβες μολότοφ αντιπαρατέθηκαν  με δακρυγόνα.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να κρατήσουν τις γραμμές άμυνάς τους, καίγοντας ελαστικά στα οδοφράγματα.
Ένα κτίριο των συνδικάτων, όπου πολλοί διαδηλωτές είχαν καταφύγει, πυρπολήθηκε και διάφοροι άνθρωποι επιχείρησαν να κατέβουν πηδώντας για να ξεφύγουν από τις φλόγες.



Υπήρξαν αναφορές για ξέσπασμα ταραχών και αλλού στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των Δυτικών πόλεων της Lviv, Ivano-Frankivsk και Ternopil.



Αναπτύχθηκε, επίσης, ευρεία διεθνής κινητοποίηση για την αιματοχυσία στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ,Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι αναμένεται τα κράτη μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν επειγόντως σε " στοχευμένα μέτρα " κατά των υπευθύνων για τη βία. Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησαν τους διαδηλωτές ότι κάνουν τα στραβά μάτια για την πολιτική των ευρωπαϊκών θεσμών. Ενώ  μετά τις ταραχές που ξέσπασαν στις 19 Ιανουαρίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ,  προειδοποίησε ότι οι διαδηλώσεις «τέθηκαν εκτός ελέγχου», και κατηγόρησε τους Ευρωπαίους πολιτικούς ότι αναμοχλεύουν την ένταση.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, δήλωσε ότι  ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει «αίμα στα χέρια του».

Ο επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουκρανίας στο Σότσι, Σεργκέι Μπούμπκα, έκανε έκκληση προς όλες τις πλευρές, να σταματήσουν τη βία.

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς μέσω τηλεφώνου για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.


Ωστόσο, η όλη κατάσταση δείχνει ότι αυτά τα γεγονότα, δεν αποτελούν πλέον ένα δημοκρατικό εγχείρημα σχετικά με τη σχέση της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Πρόκειται περισσότερο για ένα βίαιο αγώνα για την εξουσία.

Η βία περιέχεται - και ως επί το πλείστον αναπτύσσεται σε τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα στο κέντρο του Κιέβου - αλλά και η αποφασιστικότητα από τους πιο δραστήριους διαδηλωτές δεν πρέπει να υποτιμάται, ούτε και η αποφασιστικότητα του Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς για να επιβιώσει.




Όμως, αν και πολλοί από τους βίαιους διαδηλωτές, που εμπνέονται από ακροδεξιές πολιτικές απόψεις, προσανατολίζονται πλέον στην «επανάσταση», ο αριθμός τους είναι μικρός. Από μόνος του δεν επαρκεί για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Αυτό που κάνει αυτή την κρίση τόσο σοβαρή, είναι η «ήσυχη» υποστήριξη που πολλοί στη δυτική Ουκρανία, ιδιαίτερα στο Lviv, δίνουν στη βία. Αυτό σημαίνει ότι ένας διαχωρισμός μεταξύ ανατολικής Ουκρανίας και της δυτικής Ουκρανίας συζητείται ανοιχτά, ακόμα κι αν λίγοι σχετικά άνθρωποι λένε ότι τον θέλουν.

Σημαντικές ημερομηνίες της σύγκρουσης στην Ουκρανία

21 του Νοέμβρη, 2013:  η Ουκρανία αναστέλλει τις προετοιμασίες για μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, προκαλώντας διαμαρτυρίες

30η του Νοέμβρη: τα ΜΑΤ επεμβαίνουν κατά των διαδηλωτών, τραυματίζοντας δεκάδες και εξοργίζοντας τα πλήθη.

17 Δεκέμβρη: η Ρωσία συμφώνησε  να αγοράσει κρατικά ομόλογα της Ουκρανίας και να μειώσει σημαντικά την τιμή του φυσικού αερίου που πωλείται στην Ουκρανία.

25η Δεκεμβρίου: Ανανεωμένη κατακραυγή μετά την ήττα της αντικυβερνητικής ακτιβίστριας  και δημοσιογράφου, Tetyana Chornovol.

19 Ιανουαρίου: οι διαδηλώσεις απόκτησαν νέα ένταση καθώς διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ σε λεωφορείο της αστυνομίας και η αστυνομία απάντησε  με σφαίρες από καουτσούκ, δακρυγόνα και κανόνια νερού. Αρκετοί πέθαναν τις επόμενες ημέρες.

18 Φεβρουαρίου: η πιο αιματηρή ημέρα των συγκρούσεων όπου πολίτες και αστυνομικοί σκοτώθηκαν


Ορισμένοι βασικοί παράγοντες πίσω από τις διαδηλώσεις

Οι διαδηλωτές είναι κυρίως από την περιοχή του Κιέβου και τη δυτική Ουκρανία, όπου διαπιστώνεται μεγαλύτερη προσέγγιση προς την ΕΕ, παρά από τη  ρωσόφωνη ανατολή και το νότο - αν και περιλαμβάνονται και ανατολικοί Ουκρανοί επίσης.

Ο Vitali Klitschko, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών της πυγμαχίας και ηγέτης της πολιτικής κίνησης της Ουκρανικής Δημοκρατικής Συμμαχίας για τις Μεταρρυθμίσεις της οποίας το ακρωνύμιο είναι Udar (Γροθιά), αποτελεί κεντρική μορφή στις διαδηλώσεις. Έχει  πολύ φιλοευρωπαϊκές θέσεις  και σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2015.



Ο κ. Klitschko, 42 ετών σήμερα, απέρριψε το ρόλο του αναπληρωτή πρωθυπουργού που του προσφέρθηκε από τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αποκαλώντας την πρόταση  «δηλητηριώδη» χειρονομία που αποσκοπεί στο διαχωρισμό της αντιπολίτευσης.



Υπήρξε έντονος επικριτής του Γιανουκόβιτς για περισσότερο από μια δεκαετία, κατηγορώντας τον για νεποτισμό και ότι σκόπιμα σαμποτάρει τους δεσμούς  μεταξύ της ΕΕ και της χώρας.

 Ο Arseniy Yatsenyuk, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του  δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, Πατρίδα, είναι σύμμαχος της Γιούλια Τιμοσένκο , πρώην πρωθυπουργού που είναι τώρα στη φυλακή.



 Ο  39χρονος έχει δηλώσει ότι «δεν υπήρχε συμφωνία» παρά το γεγονός ότι του προσφέρθηκε το αξίωμα του πρωθυπουργού από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς. Αντ 'αυτού, ορκίστηκε να συνεχίσει τις διαδηλώσεις έως ότου όλα τα αιτήματα της αντιπολίτευσης να ικανοποιηθούν.



Όπως και ο κ. Klitschko, ο κ. Yatsenyuk οργάνωσε καμπάνιες για την ένταξη στην ΕΕ και για την απαλλαγή από την «Ουκρανία της διαφθορά»ς.

Ο πρώην δικηγόρος κατείχε κορυφαίες θέσεις σε προηγούμενες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του υπουργού Εξωτερικών και του αναπληρωτή διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Ο κ. Yatsenyuk έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία το 2010 χωρίς επιτυχία.
Ωστόσο, παρατηρητές σημειώνουν ότι θα μπορούσε τώρα να κερδίσει ευρύτερη υποστήριξη για την επόμενη πολιτική κίνησή του.

Ορισμένα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιεί τις διαμαρτυρίες ως είδος προκριματικών εκλογών για ανάδειξή του στο ρόλο του ηγέτη της αντιπολίτευσης.


Η ακροδεξιά ομάδα Svoboda (Ελευθερία) εμπλέκεται, επίσης, στις διαδηλώσεις. Με επικεφαλής τον Oleh Tyahnybok, οργάνωσε πορεία με αναμμένους πυρσούς την Πρωτοχρονιά  μέσα στο  Κίεβο.



Η κίνηση αυτή  είναι το τέταρτο μεγαλύτερο κόμμα της Ουκρανίας και κατέχει 37 από τις 450 κοινοβουλευτικές έδρες.

Η Svoboda - που σημαίνει Ελευθερία – σημείωσε μια επιτυχία - σοκ στις βουλευτικές εκλογές του 2012, καταλαμβάνοντας το 10% των ψήφων και την είσοδο στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά.

Παλαιότερα γνωστό ως το "Κοινωνικό-Εθνικό Κόμμα", η Svoboda συνεχίζει να διατηρεί άτυπες συνδέσεις με μια άλλη ομάδα, τους Πατριώτες της Ουκρανίας, που θεωρείται ευρέως ως φασιστική.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η συμμετοχή του κόμματος στις διαδηλώσεις συμβάλλει στην πολιτική διαίρεση της Ουκρανίας, αφού η  βάση υποστήριξής της είναι κυρίως στα δυτικά της χώρας, ενώ οι ψηφοφόροι στα ανατολικά και νότια  βλέπουν τους οπαδούς της ως εξτρεμιστές.

Ο κ. Tyahnybok, ο οποίος επιμένει ότι η Svoboda δεν είναι ούτε ξενοφοβική ούτε αντι-σημιτική, εκδιώχθηκε από το κοινοβούλιο το 2004 όταν υποστήριξε ότι η «μοσχοβίτικη -εβραϊκή μαφία»  ελέγχει τη χώρα.




·         "Svoboda"  σημαίνει "ελευθερία"
·          
·         Ιδρύθηκε το 1991 ως Κοινωνικό - Εθνικό κόμμα
·          
·         Τέταρτο μεγαλύτερο κόμμα στο νέο κοινοβούλιο, με 37 από τους 450 βουλευτές
·          
·         Κέρδισε 30-40% της ψήφων  σε τρεις δυτικές περιοχές το 2012 - και περίπου 1% σε τρεις ανατολικές περιοχές
·          
·         Είναι  μέλος της Συμμαχίας Ευρωπαϊκών Εθνικών Κινημάτων, μαζί με το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας, το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα και το Jobbik της Ουγγαρίας.
·          


Άλλα τμήματα της ριζοσπαστικής δεξιάς πτέρυγας περιλαμβάνουν την  Bratstvo (Αδελφότητα) και τον Δεξιό Τομέα.

Κατά τις πρώτες ημέρες των διαδηλώσεων στο Κίεβο, οι πιο ριζοσπάστες ακτιβιστές της δεξιάς  στην πλατεία Ανεξαρτησίας δημιούργησαν το κίνημα του Δεξιού Τομέα, που έλαβε ενεργό μέρος σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία στις 19 Ιανουαρίου.



Η ομάδα αποτελείται κυρίως από νέους άνδρες με υπερδεξιές απόψεις. Προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, και μέλη της προέρχονται τόσο από ουκρανόφωνες όσο και ρωσόφωνες περιοχές της χώρας.

Η ραχοκοκαλιά της οργάνωσης αποτελείται από ομιλούντες ρωσικά, οπαδούς ποδοσφαίρου που διακρίνονται από εθνικιστικές απόψεις.

Τα μέλη φορούν συχνά μάσκες, κράνη και προστατευτικά  για τα χέρια και τα πόδια τους, και  φέρουν ρόπαλα ή σιδερένιες ράβδους, σε περίπτωση σύγκρουσης με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Σε αντίθεση με άλλους διαδηλωτές, οι περισσότεροι από τους ακτιβιστές του Δεξιού  Τομέα δεν υποστηρίζουν την ιδέα της ένταξης στην ΕΕ, την οποία θεωρούν ότι αποτελεί «δυνάστη των ευρωπαϊκών εθνών».

Η οργάνωση πιστεύει ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι μια ευκαιρία «να καταστρέψει τη ραχοκοκαλιά του  κράτους» και να αρχίσει την οικοδόμηση ενός νέου κράτους.


Ο Δεξιός Τομέας δεν συμμετέχει στην εθνικιστική Svoboda, που θεωρεί ότι είναι υπερβολικά «φιλελεύθερη και κομφορμιστική».

Δεν υπάρχουν σχόλια: