Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Συγκρούσεις αστυνομίας με διαδηλωτές στην Ταϋλάνδη με τρεις νεκρούς – νέα επεισόδια και στην Ουκρανία


Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν όταν  η  αστυνομία της Ταϊλάνδης άρχισε επιχειρήσεις  εκκαθάρισης σε διάφορα σημεία  που υπήρχαν διαδηλωτές  στην πρωτεύουσα, Μπανγκόκ. 



Η αστυνομία προσπαθεί να «ανακτήσει» μέρη που έχουν καταληφθεί από διαδηλωτές στα τέλη του περασμένου έτους. 

Την ίδια ώρα, το σώμα κατά της διαφθοράς της Ταϊλάνδης ανέφερε ότι θα θέσει στο αρχείο κατηγορίες εναντίον του ο πρωθυπουργού,  Σιναουάτρα σχετικά με ένα αμφιλεγόμενο σύστημα επιδότησης  της παραγωγής ρυζιού.





Η Ταϊλάνδη έχει εμπλακεί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις  από το Νοέμβριο.

Οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει επίσημα σημεία κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ενώ καλούσαν  την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Η κυβέρνηση είχε  ανακοινώσει ότι επεδίωκε να ανακαταλάβει όλα τα υπό κατάληψη κτίρια αυτή την εβδομάδα.




Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία υπήρξαν  και στην Ουκρανία, στο κέντρο του Κιέβου,  εν μέσω εντάσεων για τις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα.

Χιλιάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αρχηγείο του κυβερνώντος κόμματος και προσπάθησαν να εισβάλουν στο κοινοβούλιο.



Θυελλώδεις σκηνές έχουν επίσης αναφερθεί στο εσωτερικό του κοινοβουλίου, όπου οι βουλευτές της αντιπολίτευσης πιέζουν για μια ψηφοφορία σχετικά με την αντικατάσταση του συντάγματος.

Η κίνηση αποσκοπεί στο να περιορίσει τις αρμοδιότητες του προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Οι ταραχές της Ουκρανίας άρχισαν το Νοέμβριο, όταν ο κ. Γιανουκόβιτς απομακρύνθηκε από μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και αντ 'αυτού συμφώνησε σε ένα μεγάλο δάνειο από τη Ρωσία.



Η Μόσχα επιδιώκει η Ουκρανία να ενταχθεί στην τελωνειακή ένωση υπό την ηγεσία της Ρωσίας,  η οποία έχει επίσης τη Λευκορωσία και το Καζακστάν ως μέλη.


Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που προσπαθούν να βαδίσουν στο κτίριο του κοινοβουλίου έχουν αποκλειστεί από τις γραμμές των αστυνομικών οχημάτων, σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις από το Κίεβο.

Αρκετοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, μεταξύ των οποίων και ένας  φωτορεπόρτερ.



Η αλήθεια είναι ότι το πολιτικό σκηνικό στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά τεταμένο εδώ και μήνες.
Όπου διατυπώνονται αμοιβαίες κατηγορίες για παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, τόσο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και από τη Ρωσία.

Φυσικά, παραμένει διεθνής «μόδα» η άγρια καταστολή των διαδηλώσεων με τα πιο βάρβαρα μέσα.

Κάτι που το έχουμε «νιώσει» πολύ έντονα και στη χώρα μας – ειδικότερα τα τελευταία μνημονιακά χρόνια.

Μόνο που πάλι έχουμε την αίσθηση ότι η αντίδραση των πολιτών δεν είναι αυτή που χρειάζεται τόσο για την ανατροπή της μνημονιακής βαρβαρότητας όσο και για την καταγγελία και αποτροπή της αυταρχικής καταστολής των όποιων διεκδικήσεων και αγώνων αναπτύσσονται.  


Δεν υπάρχουν σχόλια: