Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Η πολιτική ανυπακοή και η άρνηση πληρωμής των χαρατσιών: μια προσέγγιση του Guardian



  Η άρνηση και η ανυπακοή των Ελλήνων – οργανωμένη ή και αυθόρμητη – έγινε θέμα και στο διεθνή τύπο. Ειδικότερα ο βρετανικός Guardian σε σημερινό του δημοσίευμα κάνει λόγο για εξέγερση στην Ελλάδα εξαιτίας του χαρατσιού στην ακίνητη περιουσία.

Και επισημαίνει ότι η πολιτική ανυπακοή στην Ελλάδα αυξάνεται  μετά την ενσωμάτωση του σχετικού φόρου στο λογαριασμό της ΔΕΗ.



 Κατά την εφημερίδα  λίγα μέτρα έχουν προκαλέσει περισσότερο θυμό -  αλλά και  έξυπνες μορφές της εξέγερσης – όσο ο φόρος ακίνητης περιουσίας που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση για να καλύψει – υποτίθεται – τη  μαύρη τρύπα του  προϋπολογισμού που θα μπορούσε να περάσει, βεβαίως,   απαρατήρητη αν  - σύμφωνα με το χαρακτηρισμό της εφημερίδας – το «χάλι» της Ελλάδας δεν απειλούσε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

 Στους τρεις μήνες από τότε που η κυβέρνηση επέβαλε αυτό το χαράτσι στους  λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, τοπικοί άρχοντες , δήμαρχοι, αριστεροί πολιτικοί, συνδικάτα, δικηγόροι, ιδιοκτήτες ακινήτων και η ΔΕΗ έχουν ορκιστεί να κάνουν οτιδήποτε δυνατό για να ακυρώσουν το νόμο.

 Οι Έλληνες πολίτες που ήδη υφίστανται μισθολογικές περικοπές, μειώσεις παροχών και αύξηση των φόρων, στην πλειοψηφία τους έχουν δηλώσει ότι ακόμα και αν το ήθελαν να πληρώσουν, απλά δεν μπορούν να το κάνουν.

Αξιωματούχοι λένε ότι όσοι αρνούνται να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα τους κόψει.


 Ο Guardian τονίζει ακόμη ότι  και με τα πρότυπα της Ελλάδας, όπου υπολογίζεται ότι το 30% της οικονομίας  ανήκει στην παραοικονομία, η αντίδραση απέναντι στην εισφορά  προκάλεσε την έκπληξη στα κυβερνητικά στελέχη. Με τη ΔΕΗ να κλείνει το διακόπτη στο υπουργείο Υγείας τον περασμένο μήνα - σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράλειψή του να πληρώσει τους λογαριασμούς του - και τη μαχητική αντίδραση των  συνδικαλιστών που δεσμεύθηκαν να μην διακόψουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, η  πολιτική ανυπακοή βρίσκεται σε άνοδο.

 Στην πόλη της Βέροιας, ακτιβιστές στο στιλ  Ρομπέν των Δασών – πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα - έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, επανασυνδέοντας την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε σπίτια που ανήκουν σε φτωχούς Έλληνες και οι οποίοι  αδυνατούν να ανταποκριθούν στους λογαριασμούς.

 Την Παρασκευή,  το ανώτατο δικαστήριο στην Ελλάδα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού πλημμύρισε από προσφυγές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και άλλων  φορέων, άρχισε την εξέταση κατά πόσο η νομοθεσία θα πρέπει να ανακληθεί.

Η  κυβέρνηση ήλπιζε ότι εν μέρει θα καλύψει  με αυτή την εισφορά την ανεπάρκεια ταμειακών διαθεσίμων, συγκεντρώνοντας    2 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Ένα ποσό που αποτελεί τμήμα μόνο της εκτιμώμενης σε 60 δις  ευρώ φοροδιαφυγής και η οποία γιγαντώνεται βαθμιαία  από το 1970, αλλά – σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις -  είναι αρκετά για να καλύψουν τους φορολογικούς  στόχους για το 2011.

 Απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός, κ. Λουκάς Παπαδήμος, επέμεινε ότι ο φόρος δεν θα μπορούσε να αναιρεθεί. Τα έσοδα έχουν μειωθεί, ως αποτέλεσμα των διαδοχικών κυμάτων των ασφυκτικών  μέτρων που απαιτούνται από την ΕΕ και το ΔΝΤ ως αντάλλαγμα για τα δάνεια «διάσωσης» της χώρας.

«Το  το μέτρο δεν μπορεί να καταργηθεί, αφού είναι απαραίτητο για τη διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής», δήλωσε ο Παπαδήμος, του οποίου η προσωρινή κυβέρνηση αναμένεται να παραμείνει στην εξουσία έως τις αρχές του επόμενου έτους.

Αλλά  αναγκαζόμενος να παραδεχθεί την κατακραυγή που ο νόμος έχει προκαλέσει, ο νέος πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι σε μια χώρα που μαστίζεται από τα επίπεδα ρεκόρ της ανεργίας, οι όροι αποπληρωμής θα πρέπει να χαλαρώσουν.

Αυτά επισήμανε η βρετανική εφημερίδα.

Και είναι αρκετά κοντά στην πραγματικότητα.

Μόνο εκείνο που δεν μπορεί να μετρηθεί και να αξιολογηθεί πλήρως είναι το μέγεθος της πραγματικής λαϊκής οργής και αγανάκτησης.

 Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να καταγραφεί πλήρως το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που συντελείται στη χώρα, όπως και η αποσάθρωση του κοινωνικού  της ιστού.

 Λόγω αυτών των εξελίξεων που συντελούνται η άρνηση πληρωμής θα ενισχύεται. Είτε ως συνειδητή πράξη πολιτικής ανυπακοής, είτε απλά ως έσχατη επιλογή επιβίωσης από εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες.

 Οι οποίοι απλά δεν μπορούν να πληρώσουν.

 Το χρέος των οργανωμένων φορέων του κινήματος, πολιτικών δυνάμεων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των κινήσεων πολιτών είναι να στηρίξουν τους δοκιμαζόμενους πολίτες αυτή την περίοδο.

Να ενισχύσουν τις πρωτοβουλίες, τη νομική και συλλογική κάλυψη όλων εκείνων που αντιστέκονται στη φοροεπιδρομή και τη λεηλασία των εισοδημάτων τους.

 Οι  μεγαλύτερες συγκρούσεις και ανατροπές βρίσκονται ακόμη μπροστά … 

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Κι όμως … διαδηλώνουν και οι Βέλγοι!



Δεκάδες χιλιάδες Βέλγοι βρέθηκαν σήμερα στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της λιτότητας.

 Στους δρόμους των Βρυξελλών κινητοποιήθηκαν πάνω από 50.000 ανθρώπων  προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά των μέτρων λιτότητας που θα επιβάλει η νέα βελγική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Τα κύρια συνδικάτα στον ιδιωτικό και δημόσιο (FGTB-CSC-CGSLB) μίλησαν για ένα "εθνικό γεγονός"  που ξεκίνησε  την Παρασκευή το πρωί στο κέντρο των Βρυξελλών.




"Ο αριθμός αυτός θα πρέπει να υπερβεί τελικά τις αρχικές προβλέψεις, επειδή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, υπάρχουν ήδη μεταξύ 70.000 και 80.000 διαδηλωτές", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ένωσης FGTB.


 «Έχουμε βαρεθεί να πληρώνουμε για τα λάθη των τραπεζιτών» ανέφερε στην ομιλία της η Anne Delemenne, γενικός γραμματέας του FGTB. "Αντί να μειώσει τα επιδόματα ανεργίας, θα έπρεπε να μειώσει τα μπόνους των τραπεζιτών και χρηματιστών και τα μερίσματα προς τους μετόχους", τόνισε. Το Βέλγιο έχει «μετατραπεί σε φορολογικό παράδεισο για τους πλούσιους και μια κόλαση φορολογίας για τους υπόλοιπους", κατέληξε η εκπρόσωπος των συνδικάτων.


  Η διαδήλωση και η κινητοποίηση  των βέλγων εργαζομένων πραγματοποιείται μια  ημέρα μετά από τη γενική απεργία στην Ελλάδα, δύο ημέρες μετά από το κοινωνικό κίνημα κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Μεγάλη Βρετανία  Ηνωμένο Βασίλειο και μία εβδομάδα μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες κατά του προγράμματος λιτότητας της Πορτογαλίας. Τα  γαλλικά συνδικάτα έκαναν, επίσης, έκκληση για εθνική ημέρα «κατά της λιτότητας»  στις 13 Δεκεμβρίου.



Να, λοιπόν, που γενικεύεται η κινητοποίηση των εργαζομένων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Πλησιάζει ο καιρός και για την αναγκαία κλιμάκωσή τους …

Ας είμαστε και εδώ στην Ελλάδα σε πλήρη ετοιμότητα για να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες και δυνατότητες που προσφέρει η πανευρωπαϊκή έκρηξη του κοινωνικού και λαϊκού κινήματος …  

Προς μια «γερμανική» Ευρώπη: οι προτάσεις της Γερμανίας για την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών



  Καθώς δρομολογούνται οι εξελίξεις για τις τελικές μεταρρυθμίσεις σχετικά με το ευρώ και την κρίση χρέους, μέσα σ’ ένα σκηνικό πανικού, εντεινόμενων φημών, ανοικτού ή υπόγειου οικονομικού πολέμου, πολιτικών σκοπιμοτήτων και πάνω απ’ όλα επιβολής των συμφερόντων των αγοραίων δυνάμεων του καπιταλισμού σε βάρος των ευρωπαίων εργαζομένων, αρχίζουν να αποσαφηνίζονται οι διαθέσεις των βασικών παικτών σ’ αυτό το ιδιότυπο δράμα.

   Έτσι, η Άγκελα Μέρκελ παρουσίασε σήμερα ενώπιον γερμανικού του κοινοβουλίου το περίγραμμα των γερμανικών θέσεων, όπως αυτές θα αναπτυχθούν στην επικείμενη σύνοδο κορυφής. Η καγκελάριος φαίνεται ότι επιμένει σταθερά στην περιορισμένη αλλαγή των συνθηκών.




Η επίλυση της κρίσης θα διαρκέσει χρόνια, είπε η Μέρκελ. Γι’ αυτήν «υπάρχει ομοφωνία για τα αίτια της κρίσης και ομοφωνία για την ανάγκη καταπολέμησης των αιτίων της κρίσης. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον πυρήνα, της κρίσης. Διότι πρόκειται για κρίση εμπιστοσύνης και κρίση χρέους».

 Φυσικά η ομοφωνία αφορά τους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ, ομοφωνία με τις επιταγές των ισχυρών δυνάμεων και των δυνάμεων της αγοράς, των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου.

Η Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε τις θέσεις της για τον ρόλο της ΕΚΤ τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η αυτονομία της και πως η ΕΚΤ έχει άλλη αποστολή από ότι η FED.
H EKT είναι αρμόδια για την σταθερότητα του ευρώ.

«Στην Ευρώπη διαφωνούμε στις λεπτομέρειες, αλλά όχι στην ουσία», υποστήριξε η καγκελάριος στη ομιλία της στη γερμανική βουλή και επεσήμανε ότι ήρθε η ώρα «η πολιτική να αποκαταστήσει αυτό που εκείνη αμφισβήτησε: Την αξιοπιστία».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην Ελλάδα και τη νέα κυβέρνηση Παπαδήμου λέγοντας ότι «η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας δεσμεύθηκε με μια πολυκομματική κυβέρνηση να δρομολογήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και έτσι εκταμιεύθηκε η 6η δόση. Τώρα είναι η ώρα της εφαρμογής. Τον Δεκέμβριο θα μιλήσουμε για το 2ο  πακέτο στήριξης της Ελλάδας.»

Οπότε οι Έλληνες πολίτες ως «χριστουγεννιάτικο δώρο» από τη Μέρκελ και τους ομοίους της μπορούν να περιμένουν νέο κύκλο πιέσεων, εκβιασμών και τελικά επιβολή νέων εξουθενωτικών μέτρων.

Η καγκελάριος επανέλαβε την ανάγκη θεσμικής κατοχύρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας μέσω ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών και αυτόματων κυρώσεων στους παραβάτες.

 Μια δημοσιονομική πειθαρχία «γερμανικού τύπου» - για να μην πούμε τύπου Βίσμαρκ – η οποία πρωτίστως θα κατοχυρώνει τα συμφέροντα της ίδιας της Γερμανίας και των ισχυρών της ευρωζώνης και ευρύτερα της ΕΕ. Ενώ θα δημιουργεί κατάσταση ασφυξίας στους πλέον αδύναμους.




Αναφερόμενη στο ευρωομόλογο επανέλαβε για πολλοστή φορά το "όχι" της καθώς όπως είπε «κάτι τέτοιο δεν συνιστά απάντηση στην κρίση» και «δεν επιτρέπεται και συνταγματικά».

 Η Μέρκελ θυμάται τους συνταγματικούς θεσμούς όποτε τη συμφέρει …

 Επίσης τάχθηκε υπέρ της παραπομπής των παραβατών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δηλαδή υπέρ της αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών. Η καγκελάριος στο σημείο αυτό είπε πως θα ήταν «καλύτερο να ανασυντάσσονταν οι συνθήκες, αλλά η Γερμανία στη σύνοδο θα πάει με θέση την περιορισμένη αλλαγή των συνθηκών» με στοιχείο-κλειδί ένα νέο ευρωπαϊκό χρεόφρενο. «Με το ΕΣΜ θα αποτρέπουμε κινδύνους για την ευρωζώνη», επανέλαβε η Άγκελα Μέρκελ και απέρριψε τις κατηγορίες που θέλουν τη Γερμανία να επιδιώκει την επικυριαρχία της Ευρώπης.

 Αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών ώστε να υπάρχουν κράτη – όμηροι με απαλλοτριωμένη την εθνική τους κυριαρχία και τη δαμόκλεια σπάθη της παραπομπής στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και της λήψης βαρύτατων μέτρων σε βάρος τους, στο βαθμό που «τολμήσουν» να αρνηθούν τη «συμμόρφωση» στο ασφυκτικό κοστούμι που θα έχουν επιβάλει οι κάθε λογής Μέρκελ, Σαρκοζί και οι εκπρόσωποι των τραπεζών.


Νέο "όχι" στο ευρωομόλογο

 Παράλληλα, σε συνέντευξή της προς την  General-Anzeiger της Βόννης που δημοσιεύθηκε χθες, η Μέρκελ επανέλαβε το κατηγορηματικό της όχι στην έκδοση ευρωομολόγου χαρακτηρίζοντάς το «λάθος εργαλείο στην παρούσα φάση, ακόμη και ζημιογόνο».
Όσον αφορά τον προσδοκώμενο από πολλούς ενεργότερο ρόλο της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης, η Μέρκελ τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη. «Αυτό σημαίνει για μένα ότι η ίδια επιλέγει τα κατάλληλα εργαλεία για την εκπλήρωση του στόχου της που είναι η διαφύλαξη της σταθερότητας των τιμών».

«Ανεξάρτητη»   ΕΚΤ σημαίνει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας, των ολίγων ισχυρών και του χρηματοπιστωτικού και ευρύτερα του μεγάλου κεφαλαίου.

Στα «γερμανικά βήματα» κινείται, όμως, και ο  Σαρκοζί
 
 Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης την ανάγκη μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας, αυστηρότερων ελέγχων των εθνικών προϋπολογισμών και ενός πιο αυτοματοποιημένου μηχανισμού κυρώσεων για τους δημοσιονομικούς παραβάτες. «Κάθε χώρα της ευρωζώνης πρέπει να έχει έναν Χρυσό Κανόνα», που σημαίνει ότι θα πρέπει να εντάξουν στα συντάγματά τους το στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Ο Ν. Σαρκοζί τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη, και στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΤ θα παίζει σημαίνοντα ρόλο. Πρόσθεσε όμως ότι «η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και θα παραμείνει».

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης θα παρουσιαστούν, όπως είπε, τη Δευτέρα, από κοινού με την Άγκελα Μέρκελ έπειτα από συνάντηση που θα έχουν οι δυο στο Παρίσι.

 Ο νέος «Χρυσός Κανόνας» κατά το Σαρκοζί – και τη μεγάλη φίλη του, Άγκελα Μέρκελ, σημαίνει σιδερένια δεσμά για τα κράτη μέλη, αφού πρέπει να πειθαναγκαστούν να θεσπίσουν και μέσα από το Σύνταγμά τους να έχουν – σε οποιαδήποτε περίπτωση – ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Ώστε η «συμμόρφωση» - όχι με τον χρυσό, αλλά με τον σιδερένιο κανόνα – να φανεί «οικειοθελής» και συνταγματικά νόμιμη. Με άλλα λόγια οικειοθελής αυτοκτονία ή απεμπόληση της εθνικής κυριαρχίας.


Ντράγκι: Περιορισμένη η βοήθεια

  Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ντράγκι, νέος διοικητής της ΕΚΤ και πρώην σημαίνον στέλεχος της Goldman Sachs και αυτός: "Η ανεξαρτησία της τράπεζας ήταν και παραμένει αδιαπραγμάτευτη".

 Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατέβασε χθες τον πήχη των προσδοκιών όσον αφορά έναν ενεργότερο ρόλο της κεντρικής τράπεζας στην αντιμετώπιση της κρίσης.

«Μπορούμε να βοηθήσουμε τις υπερχρεωμένες χώρες με αγορά ομολόγων τους μόνον μέχρι ένα σημείο, αλλά ο ρόλος μας δεν είναι να χρηματοδοτούμε τις κυβερνήσεις», υπογράμμισε για να προσθέσει: «Βασικός στόχος της ΕΚΤ ήταν και παραμένει η διαφύλαξη της σταθερότητας των τιμών. (…) Η ανεξαρτησία της τράπεζας ήταν και παραμένει αδιαπραγμάτευτη».

Σόιμπλε: Εθνικά ταμεία για το υπερβολικό χρέος

 Οι γερμανικές ομοβροντίες, όμως, δεν έχουν τελειωμό. Έτσι σε χθεσινές του δηλώσεις ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε αναφέρθηκε σε μια πρόταση την οποία φέρεται να παρουσίασε για πρώτη φορά στο προχθεσινό Eurogroup. Προτείνει τη μεταφορά του χρέους που ξεπερνά το επιτρεπτό όριο του 60 % σε ειδικά εθνικά ταμεία, με στόχο να επισπευστεί η αποπληρωμή τους.

 Η χρηματοδότηση αυτών των εθνικών ταμείων θα υποστηρίζεται εθνικά, δηλαδή από τα δημόσια οικονομικά και απώτερος στόχος θα είναι η αποπληρωμή τους σε 20 χρόνια. Ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης καθώς η πρόοδος που θα σημειώνεται στη μείωση του χρέους θα μπορεί να εξετάζεται σε ετήσια βάση.



 Αυτό σημαίνει για την Ελλάδα της οποία το χρέος ξεπερνά τα 350 δις. ευρώ ότι πρέπει να καταβάλει για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους πάνω από 20 δις. το χρόνο ποσό που βεβαίως θα αυξάνεται ραγδαία, καθώς η τάση του χρέους είναι να ανεβαίνει διαρκώς.
 Γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε πλήρη αδιέξοδο ή στη μεταμόρφωση της χώρας σε γερμανική υπο-αποικία.

Τα γερμανικά σχέδια για την αλλαγή των Συνθηκών

Αρχίζουν, λοιπόν,  να αποκρυσταλλώνονται τα γερμανικά σχέδια για την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Welt, ο υπ. Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ κατέθεσε ένα στρατηγικό σχέδιο τεσσάρων σημείων:

 Μεταξύ άλλων προβλέπεται: μείωση του ανώτατου ορίου χρέους, σταδιακή μείωση του ανώτατου ορίου ελλείμματος που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας από το 3 στο 2 % !!!

 Επίσης, οι προτάσεις του Φίλιπ Ρέσλερ προβλέπουν έναν πιο αυτοματοποιημένο μηχανισμό κυρώσεων για τους δημοσιονομικούς παραβάτες. Ως παράδειγμα αναφέρεται το πάγωμα της διάθεσης κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία.

 Προτείνεται επίσης η σύσταση μιας «επιτροπής σταθερότητας ανεξάρτητων ειδικών», όπως αποκαλείται στο έγγραφο, που θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, να καταθέτει προτάσεις για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, να ελέγχει τα σχέδια των εθνικών προϋπολογισμών αλλά και να συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διαδικασίες ελέγχου της ανταγωνιστικότητας και της δημοσιονομικής πολιτικής.

 Δεν γνωρίζουμε αν αυτές οι προτάσεις υιοθετηθούν τελικά.

Σίγουρα, όμως, είναι δηλωτικές των προθέσεων των ισχυρών της Ευρώπης, ειδικότερα της Γερμανίας.

Μια «γερμανοποιημένη» Ευρώπη, με σιδηρά πειθαρχία και αυστηρές κυρώσεις στους «ατίθασους» και με όρους ασφυκτικούς που αναιρούν τη δυνατότητα αυτόνομης οικονομικής ανάπτυξης και στην ουσία αίρουν βασικές προϋποθέσεις της εθνικής κυριαρχίας και κατ’ επέκταση της δημοκρατικής συγκρότησης τόσο των κρατών μελών όσο και αυτής της τερατόμορφης υπό εκκόλαψη νέας Ένωσης.  

 Σε μια τέτοια Ένωση είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορεί να σταθεί μια χώρα όπως η Ελλάδα – με τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και με τη συντριβή των ελάχιστων δυνατοτήτων της να δρομολογήσει αλλαγές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας της και των εργαζόμενων πολιτών.

Οπότε, ίσως, οι Ευρωπαίοι «φίλοι», ίσως, μας δείχνουν με το δάχτυλο την πόρτα …

Εκτός εάν θελήσουμε να υποταχτούμε πλήρως … 

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

«Είμαστε όλοι … μαλάκες» - μια απάντηση στο φασιστοειδές που κατέχει τη θέση αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης



Τα όσα είπε ο Θεόδωρος Πάγκαλος στη γαλλική τηλεόραση στην οποία ανέφερε ότι όσοι διαφωνούν με την πολιτική που και αυτός εκφράζει είναι «φασίστες, κομμουνιστές … ή μαλάκες»  δεν μπορούν να αποτελούν έκπληξη για τους περισσότερους Έλληνες.

Είναι χαρακτηριστικά άλλωστε για το (ανύπαρκτο) ήθος του συγκεκριμένου ανδρός.



Τα όσα είπε ο Πάγκαλος δεν αποτελούν δείγμα γεροντικής άνοιας.

Αλλά για μια ολοκληρωτική αντίληψη ταύτισης με την εξουσία και το κράτος

Μια ολοκληρωτική αντίληψη που θεωρεί ότι το κράτος, η πολιτική εξουσία ανήκει στον Πάγκαλο και τους ομοίους του

Και όποιοι διαφωνούν είναι … μαλάκες


Ο Πάγκαλος διολισθαίνει προς την πλήρη ταύτισή του με τις χουντικής κοπής συνοδοιπόρους του στην κυβέρνηση στην οποία παραμένει αντιπρόεδρος (χωρίς αρμοδιότητες, πέρα από εκείνη του να προκαλεί συστηματικά τον ελληνικό λαό).

 Ο εναγκαλισμός για δεκαετίες με την κρατική εξουσία, η αίσθηση του ατιμώρητου για τα πολιτικά γομάρια που έχουν επιβάλλει οι οιωνεί δικτατορίσκοι αυτής της χώρας, η παχυδερμία και η έλλειψη κάθε είδους πολιτικής και κοινωνικής ευαισθησίας, η απενοχοποίηση της πολιτικής διαφθοράς μέσα από την καλλιέργεια της συλλογικής συνενοχής, ο εναγκαλισμός με τα κυρίαρχα μίντια και η επίδειξη λεκτικού αυταρχισμού και ψευτοτσαμπουκά, είναι ορισμένα μόνο από αυτά που χαρακτηρίζουν το φαινόμενο «Πάγκαλος».

 Μαζί με την απόπειρα συστηματικής διαστρέβλωσης της πολιτικής πραγματικότητας

Και ένα αίσθημα γενιτσαρισμού απέναντι στην Αριστερά, τους κομμουνιστές  και το δικό του (πολύ μακρινό και ξορκισμένο) πολιτικό παρελθόν.

 Με άλλα λόγια το σύγχρονο πρόσωπο της φασίζουσας νοοτροπίας και συμπεριφοράς σε περιτύλιγμα «σοσιαλιστικών» κενολογιών και ολίγων  … γαλλικών.

Μπορεί να νιώθει ευτυχής ο Πάγκαλος …

Θα κατορθώσει να μείνει στην ιστορία για τα απίστευτης γελοιότητας επιτεύγματά του.

Σε μια ιστορική στιγμή που ο λαός τον οποίο εκπροσωπεί υφίσταται τη σκληρότερη επίθεση στα δικαιώματα και στο βιοτικό του επίπεδο, που δέχεται έναν καταιγισμό μέτρων τέτοιας σκληρότητας και έντασης που όμοιά τους δεν έχουν επιβληθεί σε καμία από τις θεωρούμενες «προηγμένες» χώρες.

Σε μια τέτοια στιγμή επιμένει να προκαλεί τα αισθήματα του δημοκρατικού ελληνικού λαού.

Ναι, λοιπόν, κ. Πάγκαλε

Είμαστε όλοι … μαλάκες

Όλοι όσοι επιμένουν να απαιτούν να ζουν με αξιοπρέπεια και να υπερασπίζουν τα δικαιώματά τους

Όσοι δεν ανέχονται τον εμπαιγμό και τον κυνισμό της εξουσίας

Όσοι επιμένουν να μην μπαίνουν στο … σωρό της συναλλαγής.

Όσοι επιμένουν να υπερασπίζονται και την εθνική αξιοπρέπεια και να απαιτούν να μην εξευτελίζεται  η χώρα τους

Όσοι επιμένουν να αγωνίζονται για μια πιο δίκαιη ζωή και για ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτούς και τα παιδιά τους

Τόσο μαλάκες

Όσο είναι ο δεκατριάχρονος μαθητής στην Κρήτη που λιποθύμησε λόγω υποσιτισμού

Τόσο μαλάκες

Όσο και  ο άλλος μαθητής στη Λάρισα που απένειμε το  … παράσημο της ανοικτής παλάμης στους ομοίους σου, άρα και σ’ εσένα

Τόσο μαλάκες

Όσο  οι δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που πήραν στο κυνήγι στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου τα πολιτικά ασπόνδυλα όντα που συνεχίζονται να εμφανίζονται ακόμη ως εθνοσωτήρες

Και τους οποίους, Έλληνες, εσύ δεν τολμάς ν’ αντικρίσεις καλυπτόμενος πίσω από τις δεκάδες σωματοφύλακές σου

Δίνοντας τις «άξιες» μάχες σου στρογγυλοκαθισμένος στην αναπαυτική καρέκλα της καλοπληρωμένης εξουσίας σου και στο απυρόβλητο των τηλεοπτικών αυταρχικών μονολόγων σου.

Ένα βάρος της κοινωνίας και της ιστορίας.

Ένα ιστορικό απόβλητο που επιμένει να εξουσιάζει τον ελληνικό λαό.


Εν ολίγοις, καλύτερα να είμαστε … τέτοιοι μαλάκες, παρά να είμαστε Πάγκαλοι.

«Είμαστε ακόμα ζωντανοί» - η σημερινή γενική απεργία και κινητοποίηση είναι η πρώτη απάντηση των εργαζομένων στην κυβέρνηση Παπαδήμου




 Σημαντική ήταν η απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ύστερα από  πρόσκληση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και στην οποία συμμετείχε και το ΠΑΜΕ.

 Η συμμετοχή στην απεργία – σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ- ήταν 80% στις ΔΕΚΟ, 90% στις οικοδομές και σχεδόν 100% στα ναυπηγεία και τα διυλιστήρια. Στην απεργία συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στους δήμους, οι εκπαιδευτικοί και άλλοι κλάδοι του δημοσίου. Ενώ σημαντική παρουσία είχαν και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ.

 Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις δεν ήταν ίδια με τις προηγούμενες.

Ωστόσο, ήταν αρκετά μαζική, μαχητική και έδειχνε αποφασιστικότητα για τα συνέχεια.

 Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή είναι η πρώτη γενική απεργία και κινητοποίηση κατά την περίοδο της κυβέρνησης Παπαδήμου και σε μια εποχή που δρομολογούνται τα νέα εξοντωτικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Η συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση μπορεί να μη βρήκε την πλήρη έκφρασή της στη σημερινή κινητοποίηση αλλά ας μην αυταπατώνται οι πολιτικοί  παλιάτσοι και  οι μαριονέτες των τραπεζών, των κερδοσκόπων και της οικονομικής ολιγαρχίας: το νέο και πιο ορμητικό ξέσπασμα των πολιτών και του λαού είναι πολύ κοντά.

Κατά τα άλλα  πρώτη έφτασε στο Σύνταγμα η πορεία του ΠΑΜΕ λίγο πριν από τις 12.30΄ και περνούσε πάνω από μισή ώρα.









Λίγο αργότερα έφτασε στην πλατεία Συντάγματος η κορυφή της πορείας που ξεκίνησε από το πεδίο του Άρεως.

Κι αυτή ήταν αρκετά μαζική και μαχητική.

Συνεχίστηκε περίπου λίγο μετά  τις 2μμ …



Τώρα, αν θα πρέπει να συνεχίζονται οι χωριστές πορείες σ’ αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία …

Αν επαρκούν αυτής της μορφής οι κινητοποιήσεις – περιπτωσιακές γενικές απεργίες – σε μια εποχή που από τη μια ο εργαζόμενος κόσμος στενάζει από τα οικονομικά βάρη, αλλά από την άλλη επιζητεί ριζικότερες λύσεις …

Αν είναι ικανοποιητικές οι δηλώσεις συμπάθειας ή επισήμανσης των κινδύνων από την εφαρμοζόμενη πολιτική, τέτοιες που εκπέμπουν και οι ηγέτες της αριστερής αντιπολίτευσης …

Αυτό μάλλον θα το κρίνουν οι  ίδιοι οι πολίτες …



 Είναι σαφές ότι ωριμάζει η απαίτηση για ριζοσπαστικότερες και ποιοτικότερες απαντήσεις στα σημερινά αδιέξοδα.

Τώρα, αν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν σ’ αυτές τις ανάγκες των καιρών, ίσως, την πρωτοβουλία να πάρουν  οι ίδιοι οι πολίτες …

Κι αυτό αποτελεί μια ιστορική αναγκαιότητα στις μέρες μας.

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Γενική Απεργία στη Βρετανία σήμερα, αύριο στην Ελλάδα … η απάντηση των εργαζομένων στην Ευρώπη απέναντι στις πολιτικές λιτότητας και κοινωνικής εξαθλίωσης



Με μια μεγάλης έκτασης γενική απεργία απάντησαν οι βρετανοί εργαζόμενοι στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης Κάμερον, στις περικοπές των δικαιωμάτων τους, ιδιαίτερα στις συντάξεις τους.

Πάνω από δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα συμμετείχαν στην απεργία η οποία χαρακτηρίζεται και από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ως η ογκωδέστερη των τελευταίων τριάντα  χρόνων!



 Εκπαιδευτικοί, νοσοκόμες συνοριοφύλακες  και άλλοι κλάδοι διαμαρτυρήθηκαν για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και ήρθαν σε ευθεία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για τα μέτρα λιτότητας.



 Ο πρωθυπουργός Κάμερον προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός χαρακτηρίζοντας την απεργία σαν «φιάσκο».

 Ειδικότερα στα σχολεία το υπουργείο Παιδεία υποστήριξε ότι έκλεισε τελείως το 58% από τα 21.700 κρατικά σχολεία της Βρετανίας, ενώ ακόμη  ένα ποσοστό 13% έκλεισε μερικώς.



Παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, εκατοντάδες χιλιάδων εκπαιδευτικών ενώθηκαν με τους υπόλοιπους απεργούς.

 Σε τουλάχιστον δύο πανεπιστήμια, στο Σάντερλαντ και το  Strathclyde, έχουν ακυρωθεί όλα τα μαθήματα.  Ενώ και τα Richmond-upon-Thames College, Blackburn College, Kingston College και το City of Westminster College είναι κλειστά.

Η απεργία είναι η πρώτη που συμμετέχει η Εθνική Ένωση των Διευθυντών των σχολείων στα 114 χρόνια της ιστορίας της. Τέσσερις άλλες εκπαιδευτικές ενώσεις βρίσκονται σε απεργία, καθώς και ενώσεις που αντιπροσωπεύουν τους επιστάτες στα σχολεία, τους βοηθούς διδασκαλίας και γραμματείς.



 Ευρύτερα η συμμετοχή σε πολλούς τομείς του δημοσίου υπήρξε μαζική, ενώ τα συνδικάτα καταγγέλλουν τις επιχειρούμενες αλλαγές αφού θα εξαναγκάσουν τους εργαζομένους να δουλεύουν περισσότερα χρόνια μέχρι να φθάσουν στη σύνταξη, θα πληρώνουν μεγαλύτερες εισφορές για κάτι που «αξίζει λιγότερο».

Γενικότερα υπάρχει μια έκρηξη της λαϊκής οργής απέναντι στο πρόγραμμα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση Κάμερον, το οποίο υποστηρίζει ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2017.

Η δύναμη των εργατικών συνδικάτων είχε καμφθεί κατά την περίοδο διακυβέρνησης Θάτσερ τη δεκαετία του 1980  αλλά ο δημόσιος τομέας αποτελεί ένα βασικό οχυρό τους.



 Ο πληθωρισμός στη Βρετανία ανέρχεται στο 5%, ξεπερνώντας κατά πολύ τις μισθολογικές αυξήσεις για τους δημόσιους και εργαζομένους  του ιδιωτικού τομέα, γεγονός που οδηγεί στη  συμπίεση του βιοτικού επιπέδου και στον περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών.

Σύμφωνα με τον σχολιαστή του Reuters, η απεργία αντανακλά τις γενικές απεργίες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αποτελούν την αντίδραση των εργαζομένων απέναντι στις γενικευμένες πολιτικές λιτότητας.



 Αυτή ήταν η απάντηση που δόθηκε από τους βρετανούς εργαζομένους σε μια απεργία που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη για μια ολόκληρη γενιά.

Είχε προηγηθεί η γενική απεργία στην Πορτογαλία.

Ακολουθεί αύριο η γενική απεργία στην Ελλάδα.

Οι λαοί και οι πολίτες της Ευρώπης δίνουν τη δική τους ηχηρή απάντηση.

Και έπεται και συνέχεια …