Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011
Η πολιτική ανυπακοή και η άρνηση πληρωμής των χαρατσιών: μια προσέγγιση του Guardian
Η άρνηση και η ανυπακοή των Ελλήνων – οργανωμένη ή και αυθόρμητη – έγινε θέμα και στο διεθνή τύπο. Ειδικότερα ο βρετανικός Guardian σε σημερινό του δημοσίευμα κάνει λόγο για εξέγερση στην Ελλάδα εξαιτίας του χαρατσιού στην ακίνητη περιουσία.
Και επισημαίνει ότι η πολιτική ανυπακοή στην Ελλάδα αυξάνεται μετά την ενσωμάτωση του σχετικού φόρου στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
Κατά την εφημερίδα λίγα μέτρα έχουν προκαλέσει περισσότερο θυμό - αλλά και έξυπνες μορφές της εξέγερσης – όσο ο φόρος ακίνητης περιουσίας που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση για να καλύψει – υποτίθεται – τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού που θα μπορούσε να περάσει, βεβαίως, απαρατήρητη αν - σύμφωνα με το χαρακτηρισμό της εφημερίδας – το «χάλι» της Ελλάδας δεν απειλούσε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Στους τρεις μήνες από τότε που η κυβέρνηση επέβαλε αυτό το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, τοπικοί άρχοντες , δήμαρχοι, αριστεροί πολιτικοί, συνδικάτα, δικηγόροι, ιδιοκτήτες ακινήτων και η ΔΕΗ έχουν ορκιστεί να κάνουν οτιδήποτε δυνατό για να ακυρώσουν το νόμο.
Οι Έλληνες πολίτες που ήδη υφίστανται μισθολογικές περικοπές, μειώσεις παροχών και αύξηση των φόρων, στην πλειοψηφία τους έχουν δηλώσει ότι ακόμα και αν το ήθελαν να πληρώσουν, απλά δεν μπορούν να το κάνουν.
Αξιωματούχοι λένε ότι όσοι αρνούνται να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα τους κόψει.
Ο Guardian τονίζει ακόμη ότι και με τα πρότυπα της Ελλάδας, όπου υπολογίζεται ότι το 30% της οικονομίας ανήκει στην παραοικονομία, η αντίδραση απέναντι στην εισφορά προκάλεσε την έκπληξη στα κυβερνητικά στελέχη. Με τη ΔΕΗ να κλείνει το διακόπτη στο υπουργείο Υγείας τον περασμένο μήνα - σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράλειψή του να πληρώσει τους λογαριασμούς του - και τη μαχητική αντίδραση των συνδικαλιστών που δεσμεύθηκαν να μην διακόψουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, η πολιτική ανυπακοή βρίσκεται σε άνοδο.
Στην πόλη της Βέροιας, ακτιβιστές στο στιλ Ρομπέν των Δασών – πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα - έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, επανασυνδέοντας την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε σπίτια που ανήκουν σε φτωχούς Έλληνες και οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στους λογαριασμούς.
Την Παρασκευή, το ανώτατο δικαστήριο στην Ελλάδα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού πλημμύρισε από προσφυγές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και άλλων φορέων, άρχισε την εξέταση κατά πόσο η νομοθεσία θα πρέπει να ανακληθεί.
Η κυβέρνηση ήλπιζε ότι εν μέρει θα καλύψει με αυτή την εισφορά την ανεπάρκεια ταμειακών διαθεσίμων, συγκεντρώνοντας 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Ένα ποσό που αποτελεί τμήμα μόνο της εκτιμώμενης σε 60 δις ευρώ φοροδιαφυγής και η οποία γιγαντώνεται βαθμιαία από το 1970, αλλά – σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις - είναι αρκετά για να καλύψουν τους φορολογικούς στόχους για το 2011.
Απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός, κ. Λουκάς Παπαδήμος, επέμεινε ότι ο φόρος δεν θα μπορούσε να αναιρεθεί. Τα έσοδα έχουν μειωθεί, ως αποτέλεσμα των διαδοχικών κυμάτων των ασφυκτικών μέτρων που απαιτούνται από την ΕΕ και το ΔΝΤ ως αντάλλαγμα για τα δάνεια «διάσωσης» της χώρας.
«Το το μέτρο δεν μπορεί να καταργηθεί, αφού είναι απαραίτητο για τη διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής», δήλωσε ο Παπαδήμος, του οποίου η προσωρινή κυβέρνηση αναμένεται να παραμείνει στην εξουσία έως τις αρχές του επόμενου έτους.
Αλλά αναγκαζόμενος να παραδεχθεί την κατακραυγή που ο νόμος έχει προκαλέσει, ο νέος πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι σε μια χώρα που μαστίζεται από τα επίπεδα ρεκόρ της ανεργίας, οι όροι αποπληρωμής θα πρέπει να χαλαρώσουν.
Αυτά επισήμανε η βρετανική εφημερίδα.
Και είναι αρκετά κοντά στην πραγματικότητα.
Μόνο εκείνο που δεν μπορεί να μετρηθεί και να αξιολογηθεί πλήρως είναι το μέγεθος της πραγματικής λαϊκής οργής και αγανάκτησης.
Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να καταγραφεί πλήρως το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που συντελείται στη χώρα, όπως και η αποσάθρωση του κοινωνικού της ιστού.
Λόγω αυτών των εξελίξεων που συντελούνται η άρνηση πληρωμής θα ενισχύεται. Είτε ως συνειδητή πράξη πολιτικής ανυπακοής, είτε απλά ως έσχατη επιλογή επιβίωσης από εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες.
Οι οποίοι απλά δεν μπορούν να πληρώσουν.
Το χρέος των οργανωμένων φορέων του κινήματος, πολιτικών δυνάμεων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των κινήσεων πολιτών είναι να στηρίξουν τους δοκιμαζόμενους πολίτες αυτή την περίοδο.
Να ενισχύσουν τις πρωτοβουλίες, τη νομική και συλλογική κάλυψη όλων εκείνων που αντιστέκονται στη φοροεπιδρομή και τη λεηλασία των εισοδημάτων τους.
Οι μεγαλύτερες συγκρούσεις και ανατροπές βρίσκονται ακόμη μπροστά …
Ετικέτες
΄Πολιτική,
Εργατικές κινητοποιήσεις,
Πολιτική Ανυπακοή,
Σχόλια
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου