Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Πόσο κρίσιμες είναι οι επόμενες μέρες για την τύχη του ευρώ και τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης;



 Κατά το BBC η ΕΕ βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο για την επίλυση της  «κρίσης του χρέους»

 Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες ενώ από επίσημη πηγή είχε δηλωθεί ότι η Ένωση έχει μόλις λίγες ημέρες για να προχωρήσει σε αποφασιστική αντιμετώπιση  της κρίσης.

 Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, επίτροπο για τις οικονομικές υποθέσεις, η ΕΕ   μπαίνει τώρα στην κρίσιμη περίοδο των 10 ημερών για να διαμορφώσει και να ολοκληρώσει τις λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

 Αλλιώς, όπως δήλωσε, σύμφωνα και με το Reuters, ενδέχεται η ΕΕ και η Ευρωζώνη συνολικά να στραφεί προς το ΔΝΤ για περισσότερη βοήθεια προκειμένου «να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή».

 Η ιδέα ότι απομένουν μόνο 10 ημέρες για να σωθεί  το ευρώ αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα Financial Times τη Δευτέρα , και στη συνέχεια επαναλήφθηκε από τον Όλι Ρεν σήμερα το πρωί. Φυσικά, εάν οι FT είχαν δίκιο, τότε πραγματικά υπάρχουν μόνο …  οκτώ ημέρες για τη σωτηρία του ευρωπαϊκού νομίσματος (εκτός αν πρόκειται για μια  … κυλιόμενη προθεσμία!).

Η συνάντηση  αυτή έρχεται μία ημέρα μετά τη συμφωνία των υπουργών της ευρωζώνης για τα μέτρα  επέκτασης του ταμείου διάσωσης.
Αλλά τόνισαν ότι είναι απίθανο αυτό  να  φθάσει στο στόχο του 1 τρις. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, τα τελευταία στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δείχνουν ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης γίνονται όλο και πιο «νευρικές» όσον αφορά  το δανεισμό μεταξύ τους.

 «Τα μέρη της ευρωζώνης βρίσκονται κοντά σε μια πιστωτική κρίση, αν δεν είναι ήδη μέσα σ’ αυτήν», δήλωσε ο συντάκτης για οικονομικά θέματα του BBC, Robert Peston.

 Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να ενισχύσουν το EFSF, το οποίο έχει επί του παρόντος μια δανειοδοτική ικανότητα των 440 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που μεγάλες οικονομίες, όπως η Ιταλία ή η Ισπανία θα χρειαστούν βοήθεια «διάσωσης».

 Οι φόβοι ότι η Ιταλία ιδίως μπορεί να χρειαστεί οικονομική βοήθεια αυξήθηκαν την Τρίτη, όταν η κυβέρνηση της  αναγκάστηκε να πληρώσει πολύ υψηλότερα επιτόκια σε μια δημοπρασία ομολόγων, επιτόκια που έφτασαν το 8%!

 Οι Υπουργοί συμφώνησαν, επίσης, να απελευθερωθούν τα  8 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης  από το πακέτο  «διάσωσης» για την Ελλάδα.

  Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Γκάρντιαν, έξι από τις κεντρικές τράπεζες ανακοίνωσαν  μια συντονισμένη κίνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα   στην προσπάθεια να αποφευχθεί μια νέα πιστωτική κρίση.

 Αυτές είναι, η Federal Reserve, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Τράπεζα του Καναδά και η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται για μείωση όλων των επιτοκίων των «δολαρίων swaps», αλλά είπαν ότι θα μπορούσαν να επεκτείνουν τη ρύθμιση και σε άλλα νομίσματα, αν χρειαστεί.

Ωστόσο, η  κρίση είναι βαθιά και «συστημική».

Ο πληθωρισμός σε ολόκληρη την ευρωζώνη παρέμεινε σταθερό στο 3% το Νοέμβριο για τρίτο μήνα στη σειρά.

 Με τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη να φαντάζουν καθόλου ρόδινες, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι πιθανό να πέσει λίγο. Ο παράγοντας αυτός, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανεργία είναι πιθανό να δώσει στην ΕΚΤ μια ικανή αφορμή για να μειώσει τα επιτόκια στο 1,0% τον επόμενο μήνα.

 Το ποσοστό ανεργίας, ωστόσο, σε ολόκληρη την ΕΕ ανήλθε σε 9,8% τον Οκτώβριο από 9,7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ εντός της ευρωζώνης το ποσοστό των ανέργων αυξήθηκε επίσης σε 10,3%.

  Στη Γερμανία, όμως, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από 7,0% τον Οκτώβριο σε 6,9% το Νοέμβριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής συνεχίζει να αποφύγει τα χειρότερα της ύφεσης.

 Καταδεικνύει, βεβαίως, ποιος είναι ο κερδισμένος σ’ αυτή την περίφημη κρίση καθώς και τονίζει την έξαρση των αντιθέσεων εντός της ευρωζώνης και ευρύτερα της ΕΕ.

 Ευρύτερα καταγράφεται μια διάχυτη απαισιοδοξία για την τύχη του ευρώ και για τις συνολικές οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη.

 Σήμερα κιόλας ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Enda Kenny, μιλώντας στο κοινοβούλιο στο Δουβλίνο τόνισε: «υπάρχει μια πραγματική και παρούσα αίσθηση του κινδύνου, με πολλές ανοικτές πιθανότητες που φανερώνουν ότι το ίδιο το μέλλον του κοινού νομίσματος όπως το γνωρίζουμε είναι αμφίβολο».

 Αυτή η δήλωση έρχεται  μόλις μια ημέρα μετά από  την προειδοποίηση ενός think tank ότι η οικονομική ύφεση στην Ιρλανδία θα μπορούσε να είναι πιο βαθιά το 2012.  Το Economic and Social Research Institute, δήλωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επανάληψη μιας Ύφεσης παρόμοιας με εκείνη  της δεκαετίας του 1930!

 Τη γενικευμένη απαισιοδοξία εκφράζει και η πτώση του δείκτη εμπιστοσύνης των καταναλωτών σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ακόμη και στη βιομηχανία που θεωρείται ως η ατμομηχανή για την ανάκαμψη της Ευρώπης, αφού και σ’ αυτόν τον τομέα προβλέπεται μείωση των επενδύσεων κατά 2% μέσα στο 2012.

Αυτή είναι η τρέχουσα κατάσταση.

 Οι «ηγέτες» της Ευρώπης – όπως γράψαμε και χθες προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν στα πλαίσια της «οικονομικής ορθοδοξίας» και του «οικονομικού ρεαλισμού».

 Στην ουσία διασφαλίζοντας και μεγεθύνοντας τα υπερκέρδη των τραπεζών, του μεγάλου κεφαλαίου, των επιθετικών αγορών.

 Και επισωρεύοντας στους ευρωπαίους πολίτες νέα δεινά, νέα αυστηρά – για την ακρίβεια σκληρά και βάρβαρα – μέτρα λιτότητας.

 Το ζήτημα είναι πώς θα απαντήσουν οι λαοί της Ευρώπης …  

Δεν υπάρχουν σχόλια: