Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011
Προς μια «γερμανική» Ευρώπη: οι προτάσεις της Γερμανίας για την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών
Καθώς δρομολογούνται οι εξελίξεις για τις τελικές μεταρρυθμίσεις σχετικά με το ευρώ και την κρίση χρέους, μέσα σ’ ένα σκηνικό πανικού, εντεινόμενων φημών, ανοικτού ή υπόγειου οικονομικού πολέμου, πολιτικών σκοπιμοτήτων και πάνω απ’ όλα επιβολής των συμφερόντων των αγοραίων δυνάμεων του καπιταλισμού σε βάρος των ευρωπαίων εργαζομένων, αρχίζουν να αποσαφηνίζονται οι διαθέσεις των βασικών παικτών σ’ αυτό το ιδιότυπο δράμα.
Έτσι, η Άγκελα Μέρκελ παρουσίασε σήμερα ενώπιον γερμανικού του κοινοβουλίου το περίγραμμα των γερμανικών θέσεων, όπως αυτές θα αναπτυχθούν στην επικείμενη σύνοδο κορυφής. Η καγκελάριος φαίνεται ότι επιμένει σταθερά στην περιορισμένη αλλαγή των συνθηκών.
Η επίλυση της κρίσης θα διαρκέσει χρόνια, είπε η Μέρκελ. Γι’ αυτήν «υπάρχει ομοφωνία για τα αίτια της κρίσης και ομοφωνία για την ανάγκη καταπολέμησης των αιτίων της κρίσης. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον πυρήνα, της κρίσης. Διότι πρόκειται για κρίση εμπιστοσύνης και κρίση χρέους».
Φυσικά η ομοφωνία αφορά τους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ, ομοφωνία με τις επιταγές των ισχυρών δυνάμεων και των δυνάμεων της αγοράς, των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου.
Η Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε τις θέσεις της για τον ρόλο της ΕΚΤ τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η αυτονομία της και πως η ΕΚΤ έχει άλλη αποστολή από ότι η FED.
H EKT είναι αρμόδια για την σταθερότητα του ευρώ.
«Στην Ευρώπη διαφωνούμε στις λεπτομέρειες, αλλά όχι στην ουσία», υποστήριξε η καγκελάριος στη ομιλία της στη γερμανική βουλή και επεσήμανε ότι ήρθε η ώρα «η πολιτική να αποκαταστήσει αυτό που εκείνη αμφισβήτησε: Την αξιοπιστία».
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην Ελλάδα και τη νέα κυβέρνηση Παπαδήμου λέγοντας ότι «η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας δεσμεύθηκε με μια πολυκομματική κυβέρνηση να δρομολογήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και έτσι εκταμιεύθηκε η 6η δόση. Τώρα είναι η ώρα της εφαρμογής. Τον Δεκέμβριο θα μιλήσουμε για το 2ο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.»
Οπότε οι Έλληνες πολίτες ως «χριστουγεννιάτικο δώρο» από τη Μέρκελ και τους ομοίους της μπορούν να περιμένουν νέο κύκλο πιέσεων, εκβιασμών και τελικά επιβολή νέων εξουθενωτικών μέτρων.
Η καγκελάριος επανέλαβε την ανάγκη θεσμικής κατοχύρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας μέσω ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών και αυτόματων κυρώσεων στους παραβάτες.
Μια δημοσιονομική πειθαρχία «γερμανικού τύπου» - για να μην πούμε τύπου Βίσμαρκ – η οποία πρωτίστως θα κατοχυρώνει τα συμφέροντα της ίδιας της Γερμανίας και των ισχυρών της ευρωζώνης και ευρύτερα της ΕΕ. Ενώ θα δημιουργεί κατάσταση ασφυξίας στους πλέον αδύναμους.
Αναφερόμενη στο ευρωομόλογο επανέλαβε για πολλοστή φορά το "όχι" της καθώς όπως είπε «κάτι τέτοιο δεν συνιστά απάντηση στην κρίση» και «δεν επιτρέπεται και συνταγματικά».
Η Μέρκελ θυμάται τους συνταγματικούς θεσμούς όποτε τη συμφέρει …
Επίσης τάχθηκε υπέρ της παραπομπής των παραβατών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δηλαδή υπέρ της αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών. Η καγκελάριος στο σημείο αυτό είπε πως θα ήταν «καλύτερο να ανασυντάσσονταν οι συνθήκες, αλλά η Γερμανία στη σύνοδο θα πάει με θέση την περιορισμένη αλλαγή των συνθηκών» με στοιχείο-κλειδί ένα νέο ευρωπαϊκό χρεόφρενο. «Με το ΕΣΜ θα αποτρέπουμε κινδύνους για την ευρωζώνη», επανέλαβε η Άγκελα Μέρκελ και απέρριψε τις κατηγορίες που θέλουν τη Γερμανία να επιδιώκει την επικυριαρχία της Ευρώπης.
Αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών ώστε να υπάρχουν κράτη – όμηροι με απαλλοτριωμένη την εθνική τους κυριαρχία και τη δαμόκλεια σπάθη της παραπομπής στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και της λήψης βαρύτατων μέτρων σε βάρος τους, στο βαθμό που «τολμήσουν» να αρνηθούν τη «συμμόρφωση» στο ασφυκτικό κοστούμι που θα έχουν επιβάλει οι κάθε λογής Μέρκελ, Σαρκοζί και οι εκπρόσωποι των τραπεζών.
Νέο "όχι" στο ευρωομόλογο
Παράλληλα, σε συνέντευξή της προς την General-Anzeiger της Βόννης που δημοσιεύθηκε χθες, η Μέρκελ επανέλαβε το κατηγορηματικό της όχι στην έκδοση ευρωομολόγου χαρακτηρίζοντάς το «λάθος εργαλείο στην παρούσα φάση, ακόμη και ζημιογόνο».
Όσον αφορά τον προσδοκώμενο από πολλούς ενεργότερο ρόλο της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης, η Μέρκελ τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη. «Αυτό σημαίνει για μένα ότι η ίδια επιλέγει τα κατάλληλα εργαλεία για την εκπλήρωση του στόχου της που είναι η διαφύλαξη της σταθερότητας των τιμών».
«Ανεξάρτητη» ΕΚΤ σημαίνει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας, των ολίγων ισχυρών και του χρηματοπιστωτικού και ευρύτερα του μεγάλου κεφαλαίου.
Στα «γερμανικά βήματα» κινείται, όμως, και ο Σαρκοζί
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης την ανάγκη μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας, αυστηρότερων ελέγχων των εθνικών προϋπολογισμών και ενός πιο αυτοματοποιημένου μηχανισμού κυρώσεων για τους δημοσιονομικούς παραβάτες. «Κάθε χώρα της ευρωζώνης πρέπει να έχει έναν Χρυσό Κανόνα», που σημαίνει ότι θα πρέπει να εντάξουν στα συντάγματά τους το στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Ο Ν. Σαρκοζί τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη, και στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΤ θα παίζει σημαίνοντα ρόλο. Πρόσθεσε όμως ότι «η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και θα παραμείνει».
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης θα παρουσιαστούν, όπως είπε, τη Δευτέρα, από κοινού με την Άγκελα Μέρκελ έπειτα από συνάντηση που θα έχουν οι δυο στο Παρίσι.
Ο νέος «Χρυσός Κανόνας» κατά το Σαρκοζί – και τη μεγάλη φίλη του, Άγκελα Μέρκελ, σημαίνει σιδερένια δεσμά για τα κράτη μέλη, αφού πρέπει να πειθαναγκαστούν να θεσπίσουν και μέσα από το Σύνταγμά τους να έχουν – σε οποιαδήποτε περίπτωση – ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Ώστε η «συμμόρφωση» - όχι με τον χρυσό, αλλά με τον σιδερένιο κανόνα – να φανεί «οικειοθελής» και συνταγματικά νόμιμη. Με άλλα λόγια οικειοθελής αυτοκτονία ή απεμπόληση της εθνικής κυριαρχίας.
Ντράγκι: Περιορισμένη η βοήθεια
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ντράγκι, νέος διοικητής της ΕΚΤ και πρώην σημαίνον στέλεχος της Goldman Sachs και αυτός: "Η ανεξαρτησία της τράπεζας ήταν και παραμένει αδιαπραγμάτευτη".
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατέβασε χθες τον πήχη των προσδοκιών όσον αφορά έναν ενεργότερο ρόλο της κεντρικής τράπεζας στην αντιμετώπιση της κρίσης.
«Μπορούμε να βοηθήσουμε τις υπερχρεωμένες χώρες με αγορά ομολόγων τους μόνον μέχρι ένα σημείο, αλλά ο ρόλος μας δεν είναι να χρηματοδοτούμε τις κυβερνήσεις», υπογράμμισε για να προσθέσει: «Βασικός στόχος της ΕΚΤ ήταν και παραμένει η διαφύλαξη της σταθερότητας των τιμών. (…) Η ανεξαρτησία της τράπεζας ήταν και παραμένει αδιαπραγμάτευτη».
Σόιμπλε: Εθνικά ταμεία για το υπερβολικό χρέος
Οι γερμανικές ομοβροντίες, όμως, δεν έχουν τελειωμό. Έτσι σε χθεσινές του δηλώσεις ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε αναφέρθηκε σε μια πρόταση την οποία φέρεται να παρουσίασε για πρώτη φορά στο προχθεσινό Eurogroup. Προτείνει τη μεταφορά του χρέους που ξεπερνά το επιτρεπτό όριο του 60 % σε ειδικά εθνικά ταμεία, με στόχο να επισπευστεί η αποπληρωμή τους.
Η χρηματοδότηση αυτών των εθνικών ταμείων θα υποστηρίζεται εθνικά, δηλαδή από τα δημόσια οικονομικά και απώτερος στόχος θα είναι η αποπληρωμή τους σε 20 χρόνια. Ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης καθώς η πρόοδος που θα σημειώνεται στη μείωση του χρέους θα μπορεί να εξετάζεται σε ετήσια βάση.
Αυτό σημαίνει για την Ελλάδα της οποία το χρέος ξεπερνά τα 350 δις. ευρώ ότι πρέπει να καταβάλει για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους πάνω από 20 δις. το χρόνο ποσό που βεβαίως θα αυξάνεται ραγδαία, καθώς η τάση του χρέους είναι να ανεβαίνει διαρκώς.
Γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε πλήρη αδιέξοδο ή στη μεταμόρφωση της χώρας σε γερμανική υπο-αποικία.
Τα γερμανικά σχέδια για την αλλαγή των Συνθηκών
Αρχίζουν, λοιπόν, να αποκρυσταλλώνονται τα γερμανικά σχέδια για την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Welt, ο υπ. Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ κατέθεσε ένα στρατηγικό σχέδιο τεσσάρων σημείων:
Μεταξύ άλλων προβλέπεται: μείωση του ανώτατου ορίου χρέους, σταδιακή μείωση του ανώτατου ορίου ελλείμματος που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας από το 3 στο 2 % !!!
Επίσης, οι προτάσεις του Φίλιπ Ρέσλερ προβλέπουν έναν πιο αυτοματοποιημένο μηχανισμό κυρώσεων για τους δημοσιονομικούς παραβάτες. Ως παράδειγμα αναφέρεται το πάγωμα της διάθεσης κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία.
Προτείνεται επίσης η σύσταση μιας «επιτροπής σταθερότητας ανεξάρτητων ειδικών», όπως αποκαλείται στο έγγραφο, που θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, να καταθέτει προτάσεις για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, να ελέγχει τα σχέδια των εθνικών προϋπολογισμών αλλά και να συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διαδικασίες ελέγχου της ανταγωνιστικότητας και της δημοσιονομικής πολιτικής.
Δεν γνωρίζουμε αν αυτές οι προτάσεις υιοθετηθούν τελικά.
Σίγουρα, όμως, είναι δηλωτικές των προθέσεων των ισχυρών της Ευρώπης, ειδικότερα της Γερμανίας.
Μια «γερμανοποιημένη» Ευρώπη, με σιδηρά πειθαρχία και αυστηρές κυρώσεις στους «ατίθασους» και με όρους ασφυκτικούς που αναιρούν τη δυνατότητα αυτόνομης οικονομικής ανάπτυξης και στην ουσία αίρουν βασικές προϋποθέσεις της εθνικής κυριαρχίας και κατ’ επέκταση της δημοκρατικής συγκρότησης τόσο των κρατών μελών όσο και αυτής της τερατόμορφης υπό εκκόλαψη νέας Ένωσης.
Σε μια τέτοια Ένωση είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορεί να σταθεί μια χώρα όπως η Ελλάδα – με τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και με τη συντριβή των ελάχιστων δυνατοτήτων της να δρομολογήσει αλλαγές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας της και των εργαζόμενων πολιτών.
Οπότε, ίσως, οι Ευρωπαίοι «φίλοι», ίσως, μας δείχνουν με το δάχτυλο την πόρτα …
Εκτός εάν θελήσουμε να υποταχτούμε πλήρως …
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου