Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Τα χουντικά σταγονίδια, η κινδυνολογία του "Βήματος" και η ανάγκη επαγρύπνησης του λαού και των πολιτών



Εντύπωση έχει προκαλέσει το χθεσινό δημοσίευμα του « βήματος» για την προκλητική χουντικής έμπνευσης στάση ορισμένων σπουδαστών στη σχολή Ευελπίδων τη μέρα του εορτασμού του Πολυτεχνείου.

Επειδή το θέμα, στις ιδιαίτερα περίπλοκες στιγμές που ζούμε, αποχτά ξεχωριστή σημασία αναδημοσιεύουμε τα βασικά σημεία του δημοσιεύματος, στο οποίο άλλωστε το «Βήμα» έδωσε συνέχεια και σήμερα μέσα από την ηλεκτρονική του έκδοση.


« Χουντο-σταγονίδια στην Ευελπίδων


Εκδήλωση-πρόκληση την ημέρα του Πολυτεχνείου - Οµάδα σπουδαστών έψαλε τον ύµνο των Απριλιανών

  Στους κόλπους των Ενόπλων ∆υνάµεων επικρατεί εσχάτως αναβρασµός. Μεγάλη µερίδα αξιωµατικών, κυρίως από τα µεσαία και κατώτερα στρώµατα, εκφράζουν σε ιδιωτικές συζητήσεις τη δυσαρέσκειά τους για την «επίθεση» που θεωρούν ότι δέχονται στα εισοδήµατα και στην αξιοπρέπειά τους. Σύµφωνα όµως µε αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήµατος», η έκφραση αυτής της δυσαρέσκειας υπερβαίνει τις απλές κουβέντες στα γραφεία και στις στρατιωτικές σχολές. Οδηγεί σε απαξίωση των θεσµών της συντεταγµένης Πολιτείας, όπως απεδείχθη κατά τους εορτασµούς της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη µε τις αποδοκιµασίες στο πρόσωπο του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας κ. Κ. Παπούλια. Και σε ορισμένες περιπτώσεις ενδύεται «ακροδεξιό µανδύα», µε απόψεις και ιδέες επικίνδυνες που δημιουργούν  υπόνοιες για ύπαρξη, ακόµη και σήµερα, χουντικών «σταγονιδίων» στους κόλπους των Ενόπλων ∆υνάµεων. Οι απόψεις αυτές φαίνεται δυστυχώς ότι έχουν απήχηση, κρίνοντας από την ενίσχυση της δύναµης της «Χρυσής Αυγής» και τον πληθωρισµό ιστοσελίδων σχετικού περιεχοµένου. 


 Ενδεικτικό είναι ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στη Σχολή Ευελπίδων στις 17 Νοεµβρίου, λίγες ηµέρες µετά την ορκωµοσία της κυβέρνησης του κ. Λ. Παπαδήµου, στις 11 Νοεµβρίου. Σε µια ενέργεια πρωτοφανή, ορισµένοι σπουδαστές πραγµατοποίησαν ένα «µίνι πραξικόπηµα» ενάντια στα δεδοµένα της Σχολής. Προκάλεσαν τα δηµοκρατικά αισθήµατα όσων παρευρέθησαν και των υπολοίπων που το έµαθαν καθυστερηµένα, τραγουδώντας τον ύµνο της 21 ης Απριλίου και αµφισβητώντας τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Τι ακριβώς συνέβη; Ανήµερα της επετείου της 17ης Νοεµβρίου, το σύνολο των Ευελπίδων συγκεντρώθηκε στο κεντρικό αµφιθέατρο της Σχολής για τον καθιερωµένο ετήσιο εορτασµό. ∆ιαβάστηκε η ηµερήσια διαταγή, την οποία είχε προσωπικά συντάξει και υπογράψει ο υπουργός Εθνικής Αµυνας κ. ∆. Αβραµόπουλος, ενώ ακολούθησε η προβολή βίντεο για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. 


…………….


  Τα όσα ακολούθησαν, κινήθηκαν στην απολύτως αντίθετη κατεύθυνση. Μετά την αποχώρηση των αξιωµατικών, τον λόγο πήρε ο αρχηγός των Ευελπίδων (το όνοµά του βρίσκεται στη διάθεση της εφηµερίδας). «∆ιέταξε» να κλείσουν οι πόρτες, αφού προηγουµένως ζήτησε από τους κυπρίους και αλλοδαπούς σπουδαστές να αποχωρήσουν και στη συνέχεια ανέβηκε στο βήµα. «Να κατεβεί αυτή η µπούρδα» είπε, δείχνοντας προς την εικόνα του Πολυτεχνείου που είχε µείνει στην οθόνη. Όπως εξήγησε, η «επανάσταση της 21ης Απριλίου» έχει διαστρεβλωθεί. 



Ακολούθως, κάλεσε µια οµάδα πέντε ατόµων να προσέλθουν κοντά στην εξέδρα που είχε στηθεί. Με βήµα στρατιωτικό, οι Ευέλπιδες άρχισαν να τραγουδούν τον διαβόητο ύµνο της 21ης Απριλίου, «Μέσα στ’ Απρίλη τη γιορτή, το µέλλον χτίζει η νιότη...». Μικρός αριθµός αποχώρησε επιδεικτικά. Η πλειοψηφία όµως, εκόντες άκοντες, παρέµειναν στο αµφιθέατρο και άρχισαν να ζητωκραυγάζουν σχετικά (ποδοσφαιρικού τύπου)συνθήµατα. Ο υποκινητής της ενέργειας αυτής, που έµοιαζε προσχεδιασµένη, δεν είναι η πρώτη φορά που κινείται «εκτός νόµου και κανονισµών». Ο αρχηγός των Ευελπίδων υπήρξε ο επικεφαλής της οµάδας που στον εορτασµό της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη αρνήθηκε να υπακούσει στη διαταγή αποχώρησης και παρήλασε, µαζί µε µια οµάδα, αυτοσχεδίως, τραγουδώντας το «Μακεδονία ξακουστή, του Αλεξάνδρου η χώρα».



 Η σηµερινή συγκυρία της οικονοµικής κρίσης προσφέρει γόνιµο έδαφος σε διάφορες οµάδες να µιλούν ακόµη και για κινήσεις αµφισβήτησης του νοµίµου πολιτεύµατος. Πρόσφατα είναι άλλωστε τα δηµοσιεύµατα του ξένου Τύπου περί πληροφοριών για κίνδυνο πραξικοπήµατος στην Ελλάδα. Στον γαλλικό και όχι µόνο Τύπο µεταδόθηκε ότι ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο ενδεχόµενο αυτό κατά τη διάρκεια της περίφηµης συνάντησης των Καννών. Στα briefings ξένων ηγετών το θέµα αυτό επισηµάνθηκε χαρακτηριστικά σε δηµοσιογράφους, όπως «Το Βήµα» είναι σε θέση να γνωρίζει. Και µάλιστα, τα όσα µεταδίδονται από την Ελλάδα για τη δυσαρέσκεια που εκφράζεται από διάφορες πλευρές σχετικά µε την απώλεια εθνικής κυριαρχίας που κατά την άποψη ορισµένων συνεπάγεται η τεχνική βοήθεια από τους Ευρωπαίους προκαλούν έντονη ανησυχία ότι θα είναι εκµεταλλεύσιµα από λαϊκιστικά ακροδεξιά στοιχεία». 


Το σημερινό δημοσίευμα έχει ως εξής:

Παγωμάρα  στις Ενοπλες Δυνάμεις από τα «χουντοσταγονίδια»

Στη Σχολή Ευελπίδων ο Αρχηγός ΓΕΣ

Παγωμάρα επικρατεί στις Ενοπλες Δυνάμεις μετά την αποκάλυψη του «Βήματος της Κυριακής» για το πρωτοφανές περιστατικό στη Σχολή Ευελπίδων που επανέφερε μνήμες του απριλιανού πραξικοπήματος. Σε μία κίνηση με σαφή σημασία, ο Αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Κ. Ζιάζιας επισκέφθηκε σήμερα τη Σχολή προκειμένου να ενημερωθεί από τον Διοικητή της, ταξίαρχος Γ. Αρβανίτη για την πορεία της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που ξεκίνησε κατόπιν εντολής του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλου.

Στους διαδρόμους του Πενταγώνου δεν έχει περάσει ασχολίαστο το γεγονός ότι ο πατέρας του πρώην, πλέον, Αρχηγού των Ευέλπιδων είχε πρωταγωνιστήσει πριν από σχεδόν 30 χρόνια σε ένα εξίσου πρωτοφανές περιστατικό με θύμα έναν πρωτοετή, τον οποίο μαζί με ορισμένους άλλους ξυλοκόπησε σοβαρά και είχε ως αποτέλεσμα να εγκαταλείψει τη Σχολή. Ο πατέρας, που σήμερα ηγείται της 50ης Ταξιαρχίας στο Σουφλί, χαρακτηρίζεται από ανθρώπους που έχουν συνεργαστεί μαζί του πολύ καλός αξιωματικός,«αλλά δυστυχώς ουδείς γνωρίζει τι κρύβει η ψυχή του ανθρώπου».

Ήδη πάντως, από διάφορες πλευρές εντός ή στο περιβάλλον των Ενόπλων Δυνάμεων φαίνεται ότι καταβάλλεται μία προσπάθεια να υποβαθμιστεί το περιστατικό με το αιτιολογικό ότι δεν πρέπει να γίνουν πολιτικάντικα παιχνίδια στην πλάτη του στρατεύματος. Ανθρωποι που έχουν περάσει από τον Στρατό Ξηράς σημειώνουν ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ελλοχεύει είναι να συγκαλυφθεί το γεγονός και να μην γίνει εις βάθος έρευνα».

Άλλη μία περίεργη συζήτηση που διεξάγεται αφορά στη σύνδεση που ορισμένοι κάνουν μεταξύ του περιστατικού στη Σχολή Ευελπίδων με τον πρώην Α/ΓΕΣ Φρ. Φράγκο. Ως γνωστόν, ο πρώην Αρχηγός έχει δικό του δίκτυο στον Στρατό Ξηράς και απολαμβάνει υψηλής δημοφιλίας. Δεν λείπουν όμως και εκείνοι που πιστεύουν ότι αποτελούσε, καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του, ανασταλτικό παράγοντα στη μεταρρύθμιση του Στρατού και ότι προσπαθούσε με κάθε τρόπο να περιορίσει τη δημοσιότητα οποιουδήποτε περιστατικού θα έπληττε την εικόνα του Στρατού και κατ' επέκταση τη δική του. Ορισμένες πηγές μάλιστα διατείνονται ότι αυτό γινόταν καθώς ο πρώην Α/ΓΕΣ δεν κρύβει τις πολιτικές του φιλοδοξίες».



Ενδιαφέρον, ωστόσο, είχε και το σχόλιο του Σταύρου Ψυχάρη στο χθεσινό Βήμα:

«Με τον στρατό δεν παίζουμε!

   Αυτά δεν είναι αστεία! Τα όσα συνέβησαν στη Σχολή Ευελπίδων πρέπει να σηµάνουν συναγερµό: όλες οι πολιτικές δυνάµεις της χώρας οφείλουν να παραµερίσουν όσα τις χωρίζουν και να αντιµετωπίσουν αµέσως  και αποφασιστικά την αποκαλυπτόµενη  ασθένεια… Είναι γνωστόν ότι προάγγελος του απριλιανού πραξικοπήµατος του 1967 υπήρξε το περιβόητο σαµποτάζ στον Eβρο. Ενας αξιωµατικός το 1964, επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου, σκηνοθέτησε ένα δήθεν σαµποτάζ σε µια µονάδα στην παραµεθόριο περιοχή του Εβρου. Οι δράστες,  χαρακτηρισµένοι κοµµουνιστές,  είχαν βάλει… ζάχαρη σε οχήµατα του Στρατού για να τα ακινητοποιήσουν. Τους δήθεν δράστες συνέλαβε ο αξιωµατικός  σκηνοθέτης του σαµποτάζ, ο οποίος εκίνησε µυστικούς µηχανισµούς που υπήρχαν για την αντιµετώπιση ενδεχόµενης ανταρσίας, και η Αστυνοµία (Ασφάλεια) έδρασε κατά το Σχέδιο. Εγιναν συλλήψεις πολιτών ξηµερώµατα στην Καισαριανή και αλλού. 


  Έκπληκτοι οι δηµοσιογράφοι µαθαίναµε ξηµερώµατα ότι υπήρχαν συλλήψειςπολιτών από την Ασφάλεια. Η πρώτη εντύπωση ήταν ότι το «παρακράτος της ∆εξιάς» είχε δράσει αυθαίρετα αλλά εντός των ορίων της νοµιµότητας. Και η Αριστερά της εποχής άργησε να αντιληφθεί την πραγµατικότητα. Τα ίδια και χειρότερα µε την Κυβέρνηση. Θεώρησε την περίπτωση ως βλακώδη υπέρβαση καθήκοντος από τον υπεύθυνο αξιωµατικό και όλοι βιάστηκαν να κλείσει η υπόθεση. Ορισµένες φωνές που ακούστηκαν, ότι όλα τα είχε οργανώσει ένας πολυπράγµων αξιωµατικός που µέσα στον Στρατό συνάδελφοί του τον αποκαλούσαν «Νάσερ», δεν έτυχαν ιδιαίτερης προσοχής. 


  Λίγα χρόνια αργότερα ο «Νάσερ» µάς έβαλε στον γύψο όλους µαζί. Με πρώτουςεκείνους που µε πράξεις ή παραλείψεις τους τον έσωσαν όταν οργάνωσε το περιβόητο «σαµποτάζ στον Εβρο». 


Όλα αυτά µοιάζουν… αρχαιολογία για τους σηµερινούς νέους, που ήσαν τότε αγέννητοι ακόµη και φυσικά δεν έχουν ζήσει σε συνθήκες δικτατορίας ή «µειωµένης δηµοκρατίας». 


Η κυβέρνηση Παπαδήµου οφείλει να αντιδράσει αµέσως και αποφασιστικά. Με τον Στρατό ∆ΕΝ παίζουµε!» 



Όλα αυτά, όντως, είναι πολύ σοβαρά για να παίζει κανείς!

Όμως, δικαιούται να θέτει με αυτό τον τρόπο τα ζητήματα αυτά εκείνη η εφημερίδα, εκείνη η πολιτική αντίληψη, εκείνα τα κόμματα και εκείνη η κυβέρνηση, που ενσωμάτωσαν τους εραστές της χούντας στη σύνθεσή τους;

Έτσι θα αντιμετωπιστούν τα όποια σταγονίδια;

Ή η κινδυνολογία εξυπηρετεί με έναν άλλο τρόπο τα σχέδια της άρχουσας τάξης που συστηματικά και ολοκληρωμένα εκφράζει το «Βήμα» και ο ΔΟΛ;

Τα προβλήματα αυτά για να αντιμετωπιστούν θέλουν άλλου είδους μέτρα.
Απαιτούν την επαγρύπνηση του λαού, τω ν πολιτών, του κοινωνικού κινήματος και όλων των πολιτικών δυνάμεων που ενδιαφέρονται  να δοθεί μια δημοκρατική διέξοδος στην κρίση.

Περιμένουμε, όμως, και την αντίδραση όλων των πολιτικών δυνάμεων, και ειδικότερα της Αριστεράς, εντός και εκτός Βουλής.  


Προσέξτε το βλέμμα και το ύφος αυτών των νέων κατά τα άλλα παιδιών, που είναι περίπου οι ίδιοι οι οποίοι συμμετείχαν και στο επεισόδιο στη σχολή Ευελπίδων  





Δεν υπάρχουν σχόλια: