Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Γενική Απεργία στη Βρετανία σήμερα, αύριο στην Ελλάδα … η απάντηση των εργαζομένων στην Ευρώπη απέναντι στις πολιτικές λιτότητας και κοινωνικής εξαθλίωσης



Με μια μεγάλης έκτασης γενική απεργία απάντησαν οι βρετανοί εργαζόμενοι στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης Κάμερον, στις περικοπές των δικαιωμάτων τους, ιδιαίτερα στις συντάξεις τους.

Πάνω από δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα συμμετείχαν στην απεργία η οποία χαρακτηρίζεται και από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ως η ογκωδέστερη των τελευταίων τριάντα  χρόνων!



 Εκπαιδευτικοί, νοσοκόμες συνοριοφύλακες  και άλλοι κλάδοι διαμαρτυρήθηκαν για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και ήρθαν σε ευθεία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για τα μέτρα λιτότητας.



 Ο πρωθυπουργός Κάμερον προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός χαρακτηρίζοντας την απεργία σαν «φιάσκο».

 Ειδικότερα στα σχολεία το υπουργείο Παιδεία υποστήριξε ότι έκλεισε τελείως το 58% από τα 21.700 κρατικά σχολεία της Βρετανίας, ενώ ακόμη  ένα ποσοστό 13% έκλεισε μερικώς.



Παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, εκατοντάδες χιλιάδων εκπαιδευτικών ενώθηκαν με τους υπόλοιπους απεργούς.

 Σε τουλάχιστον δύο πανεπιστήμια, στο Σάντερλαντ και το  Strathclyde, έχουν ακυρωθεί όλα τα μαθήματα.  Ενώ και τα Richmond-upon-Thames College, Blackburn College, Kingston College και το City of Westminster College είναι κλειστά.

Η απεργία είναι η πρώτη που συμμετέχει η Εθνική Ένωση των Διευθυντών των σχολείων στα 114 χρόνια της ιστορίας της. Τέσσερις άλλες εκπαιδευτικές ενώσεις βρίσκονται σε απεργία, καθώς και ενώσεις που αντιπροσωπεύουν τους επιστάτες στα σχολεία, τους βοηθούς διδασκαλίας και γραμματείς.



 Ευρύτερα η συμμετοχή σε πολλούς τομείς του δημοσίου υπήρξε μαζική, ενώ τα συνδικάτα καταγγέλλουν τις επιχειρούμενες αλλαγές αφού θα εξαναγκάσουν τους εργαζομένους να δουλεύουν περισσότερα χρόνια μέχρι να φθάσουν στη σύνταξη, θα πληρώνουν μεγαλύτερες εισφορές για κάτι που «αξίζει λιγότερο».

Γενικότερα υπάρχει μια έκρηξη της λαϊκής οργής απέναντι στο πρόγραμμα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση Κάμερον, το οποίο υποστηρίζει ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2017.

Η δύναμη των εργατικών συνδικάτων είχε καμφθεί κατά την περίοδο διακυβέρνησης Θάτσερ τη δεκαετία του 1980  αλλά ο δημόσιος τομέας αποτελεί ένα βασικό οχυρό τους.



 Ο πληθωρισμός στη Βρετανία ανέρχεται στο 5%, ξεπερνώντας κατά πολύ τις μισθολογικές αυξήσεις για τους δημόσιους και εργαζομένους  του ιδιωτικού τομέα, γεγονός που οδηγεί στη  συμπίεση του βιοτικού επιπέδου και στον περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών.

Σύμφωνα με τον σχολιαστή του Reuters, η απεργία αντανακλά τις γενικές απεργίες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αποτελούν την αντίδραση των εργαζομένων απέναντι στις γενικευμένες πολιτικές λιτότητας.



 Αυτή ήταν η απάντηση που δόθηκε από τους βρετανούς εργαζομένους σε μια απεργία που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη για μια ολόκληρη γενιά.

Είχε προηγηθεί η γενική απεργία στην Πορτογαλία.

Ακολουθεί αύριο η γενική απεργία στην Ελλάδα.

Οι λαοί και οι πολίτες της Ευρώπης δίνουν τη δική τους ηχηρή απάντηση.

Και έπεται και συνέχεια …




Δεν υπάρχουν σχόλια: