Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Μέρκελ- Σαρκοζί επιδιώκουν μέχρι τον Φεβρουάριο αλλαγές των ευρωπαϊκών συνθηκών – Η Δημοκρατία στην Ευρώπη αργοπεθαίνει …




  Γερμανία και Γαλλία επιδιώκουν αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών σε διαδικασία εξπρές. Αυτό γράφει σήμερα η εφημερίδα Bild επικαλούμενη διπλωματικές πηγές και αποτυπώνοντας τη σχετική φημολογία που επικρατεί στο Βερολίνο.

  Τις ίδιες πληροφορίες αναπαράγει και η γαλλική Monde.



  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Άγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί που θα παρουσιάσουν τα σχέδια τους στην σύνοδο κορυφής στις 8-9 Δεκεμβρίου, επιδιώκουν οι αλλαγές των συνθηκών που θα προβλέπουν αυστηρότερες ρυθμίσεις με στόχο τη δημοσιονομική πειθαρχία, να έχουν εγκριθεί μέχρι τις αρχές του 2012, το αργότερο τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το μοντέλο που θα χρησιμοποιήσουν θα προβλέπει συμφωνίες μεταξύ των εθνικών κρατών όπως είχε γίνει στο προοίμιο της συνθήκης του Σένγκεν(!)

 Προωθούν μάλιστα ταχύτατα ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, με ιδιαίτερα αυστηρούς και σκληρούς όρους για τις «απείθαρχες» χώρες.



Εκπρόσωπος της καγκελαρίας που ρωτήθηκε σχετικά περιορίστηκε να πει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει όλους τους εταίρους ότι είναι δυνατή και αναγκαία μια περιορισμένης έκτασης αλλαγή των συνθηκών.

Φυσικά σ’ αυτό η Μέρκελ βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία του ‘καθεστωτικού’ γερμανικού τύπου.



 «Θαρραλέα» και με «σωστό πολιτικό ένστικτο» (!)  χαρακτηρίζει τη Γερμανίδα καγκελάριο σε σχόλιό της για την τριμερή συνάντηση στο Στρασβούργο  η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung τονίζοντας ότι: «Η Μέρκελ ακολουθεί την σωστή στρατηγική, και  εκμεταλλεύεται την δύσκολη συγκυρία για να αποκτήσει η ΕΕ στέρεα θεμέλια. Πρόκειται όμως για έναν αγώνα δρόμου, διότι οι μεταρρυθμίσεις δεν δρομολογούνται ούτε εφαρμόζονται εν μια νυκτί και οι χρηματαγορές δεν διαθέτουν καθόλου υπομονή. Και αυτό είναι το μοναδικό ρίσκο της στρατηγικής Μέρκελ.»

 Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung η τριμερής συνάντηση δίνει την εντύπωση «πως το Βερολίνο και το Παρίσι εγκρίνουν την μεταρρυθμιστική ατζέντα του Μόντι. Η αλήθεια όμως είναι άλλη: Η Γερμανία και η Γαλλία επιθυμούν να κινούν εκείνες τα νήματα της διαχείρισης της κρίσης, εύλογο καθώς επωμίζονται και τις μεγαλύτερες εισφορές (…). Επιπλέον η κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα πολιτικής εξουσίας και επομένως αυτή η δυναμική δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι την αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών.»



 Η Tageszeitung υπογραμμίζει την εμμονή της καγκελαρίου στις περικοπές και κατά τη χθεσινή τριμερή συνάντηση και υποστηρίζει πως αυτή η στείρα στάση δίνει την εντύπωση ότι η Μέρκελ ζει σε ένα δικό της κόσμο.

  Και η εφημερίδα καταλήγει: «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η κ. Μέρκελ δεν πιστεύει πως Λυδία λίθος διεξόδου από την κρίση είναι οι περικοπές, αλλά ότι πρόκειται ως συνήθως για τακτικισμό. Αναμένει δηλαδή να διογκωθεί ακόμη η κρίση, ώστε να αντιληφθούν και οι ψηφοφόροι της ότι είναι απολύτως αναγκαία τόσο τα μέτρα της ΕΚΤ (για αγορά ομολόγων από τις χρεωμένες χώρες), όσο και τα ευρωομόλογα.»

 Οι γερμανικοί Financial Times στηρίζουν επίσης την τακτική της Γερμανίδας καγκελαρίου: «Είναι σωστό ότι τα πολιτικά προβλήματα χρειάζονται πολιτική λύση. Η προσαρμογή των ευρωπαϊκών συνθηκών στα νέα δεδομένα συνιστά τον μοναδικό δρόμο αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις αγορές.
Στο Στρασβούργο η καγκελάριος άνοιξε τα χαρτιά της και ζήτησε μια δημοσιονομική ένωση στα πλαίσια της ΟΝΕ. Με άλλα λόγια: οι χώρες-μέλη πρέπει να παραιτηθούν από το κυριαρχικό δικαίωμα σύνταξης εθνικού προϋπολογισμού.» (!!!)

 Και μέσα σ’ όλα αυτά σα «μαϊντανός» ξεπήδησε κι ο … Γιωργάκης, ο οποίος ως προσκεκλημένος στο συνέδριο των γερμανών Πρασίνων, και μονίμως εμφανιζόμενος να κάνει τον … «κινέζο» και ότι δεν γνωρίζει τίποτε για το «έγκλημα», άσκησε μεταξύ άλλων κριτική στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην ΕΕ. Υποστήριξε ότι οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται σε κλειστό κύκλο από λίγους ισχυρούς παράγοντες και ότι «… αυτό αποτελεί κίνδυνο για την δημοκρατία».

 Αλήθεια, το θράσος ορισμένων ανθρώπων δεν έχει όρια. Αυτός που οδήγησε την Ελλάδα στα κάθε λογής μνημόνια, στο ΔΝΤ και αυτή τη στιγμή συγκυβερνά με τους νοσταλγούς της χούντας, με τον Καρατζαφέρη και την παρέα του, ανακάλυψε τους κινδύνους για τη δημοκρατία;

 Έτσι κι αλλιώς η Ευρώπη έχει μπει σε μια τροχιά αντιδημοκρατικών, αυταρχικών επιλογών, ερήμην των λαών και των πολιτών της.

Οι «ισχυροί» προσπαθούν να επιβάλουν τη δική τους βούληση προκειμένου να εξυπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά τα πραγματικά «αφεντικά», τις μεγάλες εταιρείες, τις τράπεζες, τα κερδοσκοπικά συμφέροντα, τις αγοραίες δυνάμεις του καπιταλισμού.

Οι εξελίξεις αυτές θα οδηγήσουν σε έξαρση όλων των αντιθέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με πρώτη την ορατή διάσπαση της ευρωζώνης.

Και έπεται και συνέχεια … 

Δεν υπάρχουν σχόλια: