Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

To μεσοπρόθεσμο, η μαύρη τρύπα του νέου προϋπολογισμού αλλά και η λευκή σελίδα … 124! Μαζί με ολίγη Siemens



Ο προϋπολογισμός της δοτής κυβέρνησης που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών αποτελεί ένα ακόμη μνημείο … εικονικής πραγματικότητας, φορομπηχτικού ντελίριου και φυσικά  είναι προάγγελος νέων δεινών για τους Έλληνες πολίτες.

Αφού σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο προβλέπονται  επιπρόσθετα μέτρα 7 δισ. ευρώ για την τριετία 2013-2015.

Το 2012 – όπως διατείνεται η κυβερνητική πρόβλεψη -  δεν προωθείται η λήψη νέων μέτρων πέραν όσων έχουν ψηφιστεί. Αντίθετα στο νέο μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνεται για το 2012 «μαξιλάρι» 3,48 δισ. ευρώ, που προέρχεται από τη μείωση των τόκων εξυπηρέτησης του χρέους μετά την ολοκλήρωση του PSI και τα αυξημένα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί (όλα αυτά που η κυβέρνηση πέσει μέσα στις προβλέψεις της, πράγμα που ξεπερνά και την πιο … νοσηρή φαντασία).

Για το 2015 προβλέπεται μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης στο 125,6% του ΑΕΠ ή σε 285,8 δισ. ευρώ, μετά το PSI (πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, βάσει του δεύτερου πακέτου στήριξης).

Για το 2012 προβλέπεται στο 145,5% του ΑΕΠ (309,3 δισ. ευρώ), το 2013 στο 146,7% (314,9 δισ. ευρώ) και το 2014 στο 139,2% (306,7 δισ. ευρώ).

Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, προβλέπεται στο 9% για φέτος, στο 5,4% για το 2012, στο 6,1% για το 2013, στο 5,1% για το 2014 και στο 4,2% για το 2015.

Σύμφωνα με τις προγενέστερες προβλέψεις, του Ιουνίου, το έλλειμμα επρόκειτο να πέσει κάτω από το 3% το 2014 και στο 1,1% το 2015.

«Το επικαιροποιημένο πλαίσιο δεν λαμβάνει υπ' όψιν του τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο», δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο της μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2015» πρόσθεσε.

Φυσικά όλα αυτά μπορεί να είναι «ευσεβείς πόθοι», αφού δεν λαμβάνονται υπόψη οι διεθνείς παράμετροι, υποβαθμίζεται σκόπιμα η διογκούμενη ύφεση, ενώ διαστρεβλώνονται και άλλα στοιχεία.

Για παράδειγμα η ανεργία υπολογίζεται ότι το 2011 θα φτάσει στο 15,4% τη στιγμή που ήδη έχει ξεπεράσει το 18,1%!

Είναι χαρακτηριστικό ότι Έλληνες βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν ένα προϋπολογισμό που περιέχει … λευκές σελίδες.

Μια αποκάλυψη σοκ έκανε η “ ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΕ” των Δημήτρη Καζάκη και Μάνου Κακλαμάνου στο Ράδιο 9.

Η σελίδα 124 του προϋπολογισμού του 2012, ο οποίος έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών, και θα έπρεπε να αναφέρει τις εγγυήσεις για τη στήριξη των τραπεζών, είναι ΛΕΥΚΗ…

Συγκεκριμένα στη σελ. 123 αναφέρεται:

« Ενίσχυση ρευστότητας της οικονομίας

  Με την ψήφιση του ν. 3723/2008 «Ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης και άλλες διατάξεις» επιχειρήθηκε η θωράκιση της ελληνικής οικονομίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης με την ενίσχυση της ρευστότητας. Σκοπός ήταν να αποκτήσουν οι τράπεζες επιπλέον κεφάλαια για την άνετη χορήγηση πιστώσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να αμβλυνθούν οι πιέσεις στα επιτόκια χορηγήσεων.
  Ένα από τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και καλύπτουν το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που αυτή θέτει για δάνεια που θα συναφθούν με ή χωρίς έκδοση τίτλων και θα έχουν διάρκεια από τρεις μήνες έως τρία έτη. Η παραπάνω εγγύηση παρέχεται έναντι προμήθειας ή επαρκών εξασφαλίσεων».

Με άλλα λόγια οι … «εγγυήσεις» προς τις τράπεζες δίνονται εν λευκώ και ερήμην της ελληνικής Βουλής.

Άλλο ένα επίτευγμα της δημοκρατίας μας (;) η οποία παραβιάζεται και βιάζεται κατ’ εξακολούθηση …

 Συμπληρωματικά σ’ αυτά τα τραγελαφικά και πρωτόγνωρα φαινόμενα, τη στιγμή που το δημόσιο χρέος εκτινάσσεται και οι εργαζόμενοι καλούνται να υποστούν ασύλληπτα βάρη, προχωρά άλλο ένα – κι αυτό κατ’ εξακολούθηση – σκάνδαλο.

Έτσι η κυβέρνηση οδεύει  προς εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens, ενώ το θέμα ανέλαβε ο αντιπρόεδρος κ. Ευ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του «Βήματος» προσδιορίζονται οι παρακάτω εξελίξεις:

« Με πρόσκληση, λοιπόν,  από την ελληνική πλευρά, για νέο ραντεβού με τη διοίκηση της γερμανικής Siemens να συζητήσουν στην Αθήνα ή στο Μόναχο επανεκκινούνται οι συνομιλίες για εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της γερμανικής εταιρείας.

Οι συζητήσεις είχαν παγώσει μετά και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, αλλά με ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη, ορίσθηκε εκ νέου αρμόδιος να συνεχίσει τις προσπάθειες να λυθεί η πολύπλοκη αυτή υπόθεση, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών κ. Ευαγ. Βενιζέλος


Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για τις τελευταίες κινήσεις που είχαν γίνει μετά την παραίτηση του υπουργού κ. Χάρη Παμπούκη, ο οποίος είχε αναλάβει την υπόθεση από τον Ιανουάριο του 2011, όταν ήταν ακόμα υπουργός Επικρατείας. 


Για το όλο θέμα έχει, όμως, ενημερωθεί και ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος.



 Η κρατούσα άποψη και μεταξύ των υπουργών της νέας κυβέρνησης είναι να συμφωνηθεί, εξωδικαστικά, κείμενο κοινής αποδοχής με την καταβολή αποζημίωσης από τη γερμανική εταιρεία, πιθανότατα για ηθική βλάβη!

 Έγκυρες πηγές επιμένουν ότι έχει πέσει στο τραπέζι και το ποσό των 220 εκ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά από την άλλη θα περάσει τη σύμβαση από τη Βουλή με την «μεγαλύτερη κομματική συναίνεση και πλειοψηφία», αφού την παρούσα κυβέρνηση στηρίζουν τρία κόμματα κλείνοντας οριστικά το θέμα και δηλώνοντας ότι αποδέχεται τις αιτιάσεις τις Siemens.


Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στο υπουργικό συμβούλιο είναι όσα ακούστηκαν από την πλευρά των αρμοδίων υπουργών, Υποδομών και Μεταφορών. Ειπώθηκε ότι η υπόθεση πρέπει να λυθεί, αφού εκκρεμούν έργα στα οποία εμπλέκεται η γερμανική εταιρεία. Το Ελεγκτικό Συνέδριο μάλιστα έχει από μήνες ελέγξει τη νομιμότητα των συμβάσεων για εγκατάσταση σηματοδότησης σε 7 σταθμούς του μετρό, ύψους 45 εκ. ευρώ και έχει δώσει το πράσινο φως.

(Τυχαία, στο υπουργείο αυτό έχει αναλάβει να προσφέρει τις  … πολύτιμες υπηρεσίες του ο εθνολάτρης και άτεγκτος, κ. Μ. Βορίδης).


Η όλη υπόθεση ετέθη στο υπουργικό της Πέμπτης από τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος ενημέρωσε για τις ενέργειες, που έγιναν από τον περασμένο Αύγουστο, όταν ανέλαβε τη συνέχιση των συνομιλιών από τον προκάτοχο του, Χάρη Παμπούκη. Αυτές είχαν διακοπεί τον Ιούνιο σε μια ταραγμένη συνάντηση στο Μόναχο, όταν η γερμανική πλευρά είχε αντιδράσει στην περίπτωση επιβολής προστίμων, κάτι που είχε προωθηθεί από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη. Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους συναδέλφους του για το ραντεβού, που είχε κλειστεί στην Αθήνα με τον αντιπρόεδρο της γερμανικήςεταιρείας κ. Π. Σόλμεσεν στις αρχές Νοεμβρίου.

 Το ραντεβού αναβλήθηκε από τους γερμανούς με επιχείρημα ανειλημμένη υποχρέωσή τους, αλλά εικάζεται ότι εδώ υπάρχει και παρασκήνιο, που οφείλεται σε «άστοχη» - το λιγότερο - μεσολάβηση παράγοντα εκτός της χώρας. Γεγονός πάντως είναι ότι είχε δημιουργηθεί η εντύπωση στους γερμανούς ότι «υπάρχει αστάθεια και οτιδήποτε συμφωνηθεί δεν θα υλοποιηθεί στη συνέχεια από τη διάδοχη κατάσταση».

Τον λόγο στο υπουργικό της Πέμπτης πήρε και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο οποίος ανέλυσε τους λόγους, που δεν υπέγραψε ποτέ την απόφαση Καστανίδη να επιβάλλει πρόστιμο στη Siemens, αφού αυτό θα δυναμίτιζε τις προσπάθειες για καταβολή αποζημίωσης γρήγορα και χωρίς την μεσολάβηση δίκης. Γι αυτό το λόγο, άλλωστε από την ελληνική πλευρά δεν κατατέθηκε αγωγή στη γερμανική ή την ελληνική Δικαιοσύνη κατά της εταιρείας. Τροχοπέδη προς αυτή την κατεύθυνση είναι και το γεγονός ότι δεν έγινε ποτέ πραγματογνωμοσύνη στη χώρα μας για το ύψος της ζημιάς, ενώ δεν υπάρχει καταδίκη για δωροδοκία οποιουδήποτε στελέχους της εταιρείας προς το παρόν. Η έλλειψη τέτοιων στοιχείων, τουλάχιστον για πολιτικά πρόσωπα οδήγησε και στο κλείσιμο της υπόθεσης και στην ελληνική Βουλή.

Από την άλλη η εκκρεμής αγωγή του ΟΤΕ κατά της Siemens δεν θα έχει σύντομα αποτελέσματα, ενώ εκκρεμεί και προσπάθεια συμβιβασμού. Ο γερμανικών πλέον συμφερόντων ΟΤΕ (DEUTSCHE TELECOM) ζητάει από τη επίσης γερμανική Siemens να του καταβληθεί αποζημίωση 57 εκ. ευρώ.

 Η όλη υπόθεση είχε και πολιτικές προεκτάσεις, αφού είχε τεθεί και από την καγκελάριο κυρία Άγκελα Μέρκελ στον πρώην πρωθυπουργό, κ. Γ. Παπανδρέου, τότε είχε ακολουθήσει συνάντηση στο Μόναχο Παμπούκη - Σόλμεσεν και υπήρξε περίοδος, που οι δυο πλευρές είχαν βρεθεί πολύ κοντά στη συμφωνία. Είχαν, μάλιστα, ανταλλαγεί επιστολές, που όπως είχε αποκαλύψει το «Βήμα» έμπαιναν σε λεπτομέρειες για συμψηφισμό των απαιτήσεων με την προώθηση και νέων επενδύσεων από τη γερμανική εταιρεία στη χώρα μας. Το ίδιο είχε συμβεί και στα τέλη Οκτωβρίου, όταν είχε αναλάβει τις συνομιλίες ο κ. Βενιζέλος. Και τότε είχε αναφερθεί και ποσό, στο οποίο θα μπορούσαν να συμφωνήσουν οι δυο πλευρές. Τώρα με την τρίτη προσπάθεια εξωδικαστικής επίλυσης της διαφοράς όλοι ελπίζουν σε αίσιο τέλος.

Χωρίς να σημαίνει, όπως λένε γνώστες της υπόθεσης, ότι δεν υπάρχουν δυνάμεις που μάχονται να μη γίνει ποτέ αυτή η συμφωνία. Για πολλούς και ιδιοτελείς λόγους

«Για πολλούς και ιδιοτελείς λόγους …» επισημαίνει η υπεράνω ιδιοτελών συμφερόντων ναυαρχίδα του Οργανισμού Λαμπράκη!

Το ξεπούλημα και οι μεθοδεύσεις σε όλο τους το μεγαλείο.

Η περιγραφή, ωστόσο, των γεγονότων που πραγματοποιεί η εφημερίδα αποκαλύπτει πλευρές του πολιτικού παρασκηνίου των τελευταίων εξελίξεων.

Δείχνει ότι οι … υπαλληλίσκοι των γερμανικών συμφερόντων, αυτή τη φορά με τρικομματική σύνθεση, ετοιμάζονται αδιάντροπα για μια ακόμη φορά να απεμπολήσουν τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.

Είναι αυτοί οι ίδιοι που ξεπουλούν το ένα μετά το άλλο κομμάτι του δημόσιου πλούτου και προωθούν τα πιο βάρβαρα μέτρα σε βάρος των Ελλήνων πολιτών.

Η ιστορία των εκχωρήσεων, σκανδαλωδών σχέσεων και συναλλαγής με την «αμαρτωλή» εταιρεία επαναλαμβάνεται …

Χωρίς, όμως, και να παραγράφεται …

(ΥΓ – Στις ΗΠΑ για αντίστοιχη υπόθεση σκανδάλων της Siemens είχε επιβληθεί πρόστιμο 800 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η εταιρεία συμφώνησε να πληρώσει στο Μόναχο, στην έδρα της, ένα επιπλέον ποσό 395 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος για τη Siemens έφτασε στα 2,5δις ευρώ!
 Αυτό αποτέλεσε και το μεγαλύτερο εταιρικό σκάνδαλο στη μεταπολεμική Γερμανία (πηγή: Guardian, 16/12/2008).

Στη  μεταπολεμική … μπανανία της Ελλάδας η «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» συμβιβάζεται με ψίχουλα, ενώ παράλληλα συνεχίζει την αγαστή συνεργασία της με την εταιρεία σύμβολο της διαπλοκής και διαφθοράς).

Δεν υπάρχουν σχόλια: