Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

«Είμαστε το 99%» ! Πόσο αληθεύει αυτό και ποιοι ευθύνονται πραγματικά για την κρίση;



 Ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο συλλέξαμε από τον Guardian το οποίο παρουσιάζει τις τεράστιες ανισότητες που διαπιστώνονται καταρχάς στην κοινωνία των ΗΠΑ.

Το «είμαστε το 99%» είναι ένα σύνθημα που κυριαρχείς το κίνημα των καταλήψεων στις ΗΠΑ και σε άλλες περιοχές του κόσμου προκειμένου να εκφράσει τις αδικίες, ανισορροπίες και ανισότητες του σύγχρονου κόσμου.

Και ταυτόχρονα την αισιοδοξία που πηγάζει από το γεγονός ότι οι θιγόμενοι, αυτοί που βρίσκονται σε οικονομικά μειονεκτική θέση αποτελούν την τεράστια πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού.



 Στις ΗΠΑ το  πιο πλούσιο 1/5  του πληθυσμού κατέχει σχεδόν πάνω από το 85% του εθνικού πλούτου. Ενώ αντίθετα  120 εκατομμύρια άνθρωποι που αποτελούν τα πιο πτωχά στρώματα κατέχουν  μόλις το  0,3%!!!  

 Στην πραγματικότητα, οι υπερ-πλούσιοι – τα οικονομική ελίτ που αγγίζει μόλις το 0,01% του συνολικού πληθυσμού – κατέχουν τώρα μεγαλύτερο μέρος του εθνικού πλούτου από την εποχή πριν από το 1928 (!), δηλαδή από την εποχή λίγο πριν την Μεγάλη Κρίση. Και το πλουσιότερο 1% του αμερικανικού πληθυσμού κατέχει περισσότερο από το 1/3 του καθαρού πλούτου των ΗΠΑ.


 Στις ΗΠΑ υπάρχουν σήμερα πάνω από 3,1 εκατομμύρια εκατομμυριούχοι ενώ καταγράφονται και 400 δισεκατομμυριούχοι, περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Ποιοι βρίσκονται στην κορυφή;
Μα ο Bill Gates με καθαρό πλούτο που φθάνει στα 59 δις. δολάρια, ο Warren Buffett με 39 δις. και ο Lawrence Ellison με 33 δις!

Αυτό το ποσό είναι πάνω από το συνολικό έλλειμμα των πολιτειών των ΗΠΑ για το 2011!


 Το 2010, το εισόδημα του μέσου Αμερικανού έφθασε στα 26.487 δολ. – σημειώνοντας πτώση περισσότερο από 2.000 δολ. σε πραγματικούς όρους του 2006 ή περίπου 5,27%.

 Όμως,  οι πιο φτωχοί γνωρίζουν ακόμη μεγαλύτερη πτώση στο εισόδημά τους, αφού τα 24 εκατομμύρια των λιγότερο πλούσιων νοικοκυριών στην Αμερική είδε το μέσο εισόδημά τους να βυθίζεται κάτω από 10% - από 12.276 δολ. το 2006 σε 11.304 το 2010.

 Αντίθετα, στα 400 πιο πλούσια νοικοκυριά καταγράφηκε μέσο εισόδημα 270,5 εκατομμύρια δολάρια, σχεδόν 5.400 φορές παραπάνω από το εισόδημα  του μέσου νοικοκυριού στις ΗΠΑ!

 Σήμερα, ένας στους επτά αμερικανούς ζει κάτω από το όριο της φτώχειας – στο επίπεδο ρεκόρ των 46,2 εκατομμυρίων ανθρώπων (αν και στην πράξη πρέπει να είναι υψηλότερος ο αριθμός αυτός).

 Ένας στους έξι αμερικανούς δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη και ιατρική περίθαλψη – περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι.

 14,5% των αμερικανικών νοικοκυριών προσδιορίζεται ως «ανασφαλούς διατροφής». Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε επτά νοικοκυριά το ένα αντιμετωπίζει σοβαρή δυσκολία για να εξασφαλίσει τη διατροφή του.

Αυτά στη μητρόπολη του καπιταλισμού, στις ίδιες τις ΗΠΑ.

Αυτή είναι ακριβώς και η βαθύτερη αιτία της κρίσης.

 Η υπερσυσσώρευση ασύλληπτου πλούτου, χρηματικών μέσων και κεφαλαίων, η εγωιστική ιδιοποίησή τους από έναν πολύ στενό κύκλο δισεκατομμυριούχων, καπιταλιστών.

Είναι ο καπιταλισμός στην πιο καθαρή και άγρια μορφή του.

Η σύγχρονη κρίση μπορεί να λαμβάνει τη μορφή της κρίσης χρέους, όπου ελάχιστοι πάλι, με τη μορφή των κερδοσκοπικών funds,  κατέχουν άυλους τίτλους - κοινώς μια φούσκα παγκόσμιου χρέους – οι οποίοι υπερβαίνουν πολλαπλάσιες φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Είναι η σύγχρονη μορφή καταλήστευσης των λαών, εκβιασμού και άρσης της εθνικής κυριαρχίας και των υπολειμμάτων της αστικής δημοκρατίας, της εξάλειψης των όποιων εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Απέναντι στη ζοφερή αυτή κατάσταση, υπάρχει ελπίδα.

Ότι εμείς αποτελούμε το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ότι από τον αγώνα μας θα προκύψει ένας πιο δίκαιος κόσμος. Ένα πιο δίκαιο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: