Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011
Άγκελα, Νικολά, για πείτε αλεύρι, η … Moody’s σας γυρεύει! Άραγε πλησιάζει ταχύτατα το τέλος του ευρώ και της ευρωζώνης; Ή μήπως όχι;
Σάλο έχει προκαλέσει το τελευταίο δημοσίευμα του Economist που τιτλοφορείται “Is this really the end?” και με βασικό υπότιτλο «ακόμα κι αν η Γερμανία ή η ΕΚΤ κινηθούν γρήγορα, το τέλος του ευρώ έχει αρχίσει να διαγράφεται …».
Για να συνεχίσει:
Καθώς η ζώνη του ευρώ οδεύει προς μια συντριβή, οι περισσότεροι θέλουν να πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να σωθεί το ενιαίο νόμισμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συνέπειες της καταστροφής του ευρώ θα είναι τόσο καταστροφικές – υποστηρίζει ο Economist - ώστε κανένας λογικός άνθρωπος υπεύθυνος για τη χάραξη πολιτικής θα μπορούσε να πει «αφήστε το να συμβεί».
Η κατάρρευση του ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει μια παγκόσμια κρίση χειρότερη ακόμα και από αυτή του 2008-09. Η οικονομικά πιο ολοκληρωμένη περιοχή του κόσμου θα μπορούσε Να διαλυθεί από μια σειρά χρεοκοπιών, πτωχεύσεων τραπεζών.
Η ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να κατακερματιστεί σε διαφορετικά κομμάτια, ή σε ένα μεγάλο μπλοκ στο βορρά και ένα κατακερματισμένο νότια.
Αυτή ήταν μια μόνο από τις ομοβροντίες που συχνά εμφανίζονται στο διεθνή τύπο και στις αναλύσεις οικονομολόγων και στρατηγικών αναλυτών.
Είχε προηγηθεί η «αδυναμία» της Γερμανίας να συγκεντρώσει το ποσό των 6 δις. ευρώ σε δημοπρασία δεκαετών κρατικών ομολόγων την Τετάρτη, γεγονός που έδειξε ότι η θεωρούμενη πανίσχυρη οικονομία της ευρωζώνης αντιμετωπίζει και αυτή πιέσεις. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε αρχικά την πρόθεση να πωλήσει ομόλογα ύψους 6 δισ. ευρώ, αλλά κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 3.890.000.000.
Το γερμανικό Spiegel είχε προλάβει να αναρωτηθεί την Πέμπτη 24/11, αν αυτό αποτελεί μια «ολοκληρωτική καταστροφή»!
Η δημοπρασία των 10ετών ομολόγων θεωρείται ότι είναι ένας καλός δείκτης για το πώς οι αποδόσεις αναμένεται να αναπτυχθούν. Μέχρι στιγμής, η Γερμανία είχε ωφεληθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης του χρέους με την ιδιότητά της ως ασφαλές λιμάνι για τους επενδυτές. Η υψηλή πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και τα σχετικά ισχυρά δημόσια οικονομικά εδώ και πολύ καιρό ανταμείφθηκαν με την καλύτερη βαθμολογία ΑΑΑ από εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης, που θεωρούσαν ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει πολύ χαμηλό κίνδυνο για αφερεγγυότητα. Εδώ και αρκετό καιρό, οι επενδυτές ήταν έτοιμοι να δεχτούν πολύ χαμηλά επιτόκια των γερμανικών κρατικών ομολόγων.
Όλα αυτά φαίνεται ότι αλλάζουν τις τελευταίες μέρες, κατά τις οποίες οι επενδυτές και οι αγορές δείχνουν δυσπιστία ακόμη και για την οικονομία της Γερμανίας.
Αντίστοιχα τεράστια πίεση δέχονται η Γαλλία, που κινδυνεύει να απολέσει το χαρακτηρισμό ΑΑΑ και οδηγήθηκε να δανειστεί με 3,6%, ενώ στο Βέλγιο ο τόκος του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 5,16 % - το υψηλότερο ποσοστό από το 2002.
Στο στόχαστρο των αρπακτικών των αγορών πέρα από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία – ο οίκος Fitch υποβάθμισε μέσα στη βδομάδα την πιστοληπτική της ικανότητα- έχουν μπει κατά σειρά η Ιταλία, η Ισπανία, τώρα η Γαλλία και έπονται και άλλες. Έτσι, η Ιταλία αναγκάστηκε να δανειστεί 8δις. ευρώ με επιτόκιο ρεκόρ 6,5% στα ομόλογα εξάμηνους διάρκειας .
Μια πιθανή χρεοκοπία της Ιταλίας θα σήμαινε και το θάνατο του ευρώ!
Ο Alan Ruskin, αναλυτής της Deutsche Bank, δήλωσε ότι καθώς οι ξένοι (αμερικανοί και άλλοι) κατέχουν πολύ περισσότερα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία από ό, τι οι Ευρωπαίοι σε άλλες περιοχές, υπάρχει κίνδυνος να ρευστοποιήσουν τους τίτλους τους αποχωρώντας από την ευρωζώνη κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια ραγδαία πτώση του ευρώ, μέχρι και 1,25 δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Την ίδια στιγμή η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας θα ζητήσει «εξωτερική βοήθεια» για την αντιμετώπιση του χρέους, ενώ η Standars and Poors υποβάθμισε σήμερα και το Βέλγιο.
Όλα αυτά οδηγούν σε παροξυσμό τις πολιτικές αντιθέσεις στην Ευρωζώνη.
Την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο έκτακτη συνάντηση της Μέρκελ, Σαρκοζί και του νέου Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις.
Εκείνο που καταγράφηκε κυρίως ήταν οι διαφωνίες και η διάσταση απόψεων παρά τα επιφανειακά χαμόγελα και τις εκκλήσεις για ενότητα.
Τα αποτελέσματα καταγράφηκαν ως ουσιαστική υπαναχώρηση του Σαρκοζί μπροστά στις αξιώσεις της Μέρκελ.
Η οποία παραμένει κάθετη και άκαμπτη στις επιλογές της για αλλαγή στις ευρωπαϊκές συνθήκες, στην άρνηση δημιουργίας ενός ευρωομολόγου ή στην ενεργότερη εμπλοκή της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Το Βερολίνο επιμένει αντίθετα σε μια αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία η οποία θα ελέγχεται απευθείας … από το ίδιο.
Η Μέρκελ ήρθε σε σύγκρουση και με τον Μπαρόζο …
Γενικότερα ο γαλλογερμανικός άξονας που φαινόταν να κινεί τα νήματα στην ευρωζώνη γίνεται επικίνδυνα ετεροβαρής.
Δικαιολογημένα ο Monde επισημαίνει «οδεύουμε σε μια γερμανική Ευρώπη;» κάτι που απασχολεί έντονα τη γαλλική πολιτική ηγεσία.
Όλα αυτά τα είχαμε επισημάνει ως Νέος Μέτοικος πρόσφατα, το Σάββατο 19/11 στο άρθρο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη σε περιδίνηση καταστροφής;» (http://neosmetoikos.blogspot.com/2011/11/blog-post_19.html).
Όταν στην Ευρώπη ηγούνται πολιτικοί νάνοι, οι θεσμοί έχουν κονιορτοποιηθεί. Όταν επελαύνουν οι αγορές, οι κερδοσκόποι, οι πιο επιθετικές δυνάμεις του καπιταλισμού,
Οι εξελίξεις αυτές ήταν αναμενόμενες.
Οι ευρωπαϊκοί λαοί – μαζί και ο ελληνικός – πρέεπι να αναζητήσουν τη δική τους απάντηση.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου