Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Ειδικές δυνάμεις τον ΗΠΑ σκότωσαν ανώτερο στέλεχος του ISIS σε επιδρομή τους στη Συρία


Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις ειδικών σκότωσαν έναν ανώτερο ηγέτη του "Ισλαμικού Κράτους" σε επιδρομή τους στη Συρία, σύμφωνα με δήλωσή αξιωματούχων των ΗΠΑ το Σάββατο, σε μια επιχείρηση που φαίνεται να σηματοδοτεί μια απόκλιση από τη στρατηγική της Ουάσινγκτον να βασίζει την αντιμετώπιση του ISIS ως επί το πλείστον σε μια εκστρατεία βομβαρδισμών με στόχο κυρίως τους  ηγέτες του.

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διέταξε την ολονύκτια επιχείρηση που οδήγησε στο θάνατο  τον Αμπού Σαγιάφ, που αναφέρεται  ως ένα "κυβερνητικό στέλεχος" του ισλαμικού κράτους ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση των πωλήσεων στη μαύρη αγορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για να αντλήσει κεφάλαια η ισλαμιστική ομάδα,  όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Η σύζυγός του, Ουμ Σαγιάφ, συνελήφθη και κρατείται στο Ιράκ.

Ήταν η πρώτη γνωστή επιχείρηση από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο εσωτερικό της Συρίας, εκτός από μια αποτυχημένη μυστική προσπάθεια να διασώσει ένα αριθμό αμερικανών και άλλων ξένων ομήρων που κρατούνταν από το Ισλαμικό Κράτος στη βορειοανατολική Συρία πέρυσι.

 Εξαιτίας της επιφυλακτικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών να εμπλακούν βαθύτερα σε χερσαίες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, ο Ομπάμα έχει υποσχεθεί να μην αναμειχτούν μεγάλες επίγειες δυνάμεις στον αγώνα κατά του ισλαμικού κράτους, το οποίο έχει καταλάβει τμήματα της Συρίας και του Ιράκ. Είχε αφήσει ανοικτή την προοπτική επιδρομών των ειδικών δυνάμεων, αν και δεν είναι σαφές αν η επιχείρηση αυτή  σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου εμπλοκής των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία.

Οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ που έχουν βάσεις  στο Ιράκ πέταξαν με ελικόπτερα σε μια αποστολή με στόχο τη σύλληψη του Αμπού Σαγιάφ στο Αλ-Aμρ στην ανατολική Συρία, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ. Ο ίδιος δήλωσε ότι η ελίτ της Δύναμης Δέλτα χρησιμοποιήθηκε στην αποστολή, και ότι τα ελικόπτερα UH-60 Black Hawk και αεροσκάφη V-22 Osprey  tiltrotor συμμετείχαν.
«Ο Αμπού Σαγιάφ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, όταν συνεπλάκη με τις δυνάμεις των ΗΠΑ", δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Ash Κάρτερ.
Περίπου δώδεκα μαχητές του  Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν στην επιδρομή, ενώ κανείς από τις δυνάμεις των ΗΠΑ δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας,ανέφερε ο Κάρτερ.

Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε, λοιπόν, μετά από προσωπική εντολή του Προέδρου Ομπάμα και αφού προηγήθηκε συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας των ΗΠΑ. Έγινε, επίσης, μετά τη σύνοδο κορυφής στο  Καμπ Ντέιβιντ που είχε ο  Ομπάμα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα με τη Σαουδική Αραβία και συμμάχους από τον Αραβικό Κόλπο  οι οποίοι από καιρό πιέζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέμβουν πιο  αποφασιστικά στρατιωτικά στη Συρία, ιδιαίτερα για την υποστήριξη των μετριοπαθών ανταρτών που  επιδιώκουν να ανατρέψουν τον Άσαντ.

Εν αναμονή, λοιπόν, και άλλων εξελίξεων παρακολουθούμε τα γεγονότα και θα σας ενημερώνουμε ... 

Έγγραφο «βόμβα» του ΔΝΤ για την Ελλάδα - προβλέπει τη μη δυνατότητα αποπληρωμής των επόμενων δόσεων

Το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί η δόση της 5ης Ιουνίου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αναφέρεται σε απόρρητο έγγραφο του Ταμείου για την Ελλάδα.

Όπως αποκάλυψε ο κορυφαίος αναλυτής Πολ Μέισον στο Channel 4, στο σημείωμα του ΔΝΤ επιβεβαιώνεται η «πρόσφατη πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις που αφορά τον ΦΠΑ και το νέο φορολογικό σύστημα αλλά το σφιχτό χρονοδιάγραμμα και η αυξανόμενη ένταξη μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων θα κάνουν πολύ κρίσιμη την επόμενη συνάντηση κορυφής στη Ρίγα, η οποία φαίνεται ότι θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την περίπτωση κάλυψης της δόσης προς το Ταμείο.


16 greece w IMF leak signals progress with Greece, but threat of default in June

Το απόρρητο έγγραφο αναφέρεται στα εκκρεμή ζητήματα όπως στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, τα εργασιακά και την επαναπρόσληψη 4000 δημόσιων υπαλλήλων και αναφέρουν ότι αυτά αποτελούν εμπόδιο για την τελική συμφωνία μέσα στην εβδομάδα.

Ωστόσο το έγγραφο αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές στην εκτίμηση μεταξύ ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.

Η ΕΕ φαίνεται να αναζητεί μια συμφωνία που θα της δώσει την δυνατότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει την ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αλλά το ΔΝΤ αντιμετωπίζει πρόβλημα εξαιτίας του καταστατικού του που δεν του επιτρέπει πολιτικές "quick and dirty".

Στο έγγραφο καταγράφονται επίσης και τα σημεία σύγκλισης όπως η συμφωνία για μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του 3% στα επόμενα δύο χρόνια αλλά και πάλι σε άλλο σημείο γίνεται σαφές ότι «καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει μέχρι να υπάρξει πλήρη συμφωνία» και καταλήγει λέγοντας ότι «πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες και να μην επισκιαστεί η εντολή του Ταμείου».

Σε άλλο σημαντικό σημείο του εγγράφου αναφέρεται ότι «Παρόλο που το προσωπικό του ΔΝΤ τόνισε ότι δεν πιέζουν τους Ευρωπαίους εταίρους για ανακούφιση του χρέους την ίδια ώρα σημείωσε ότι τα νούμερα πρέπει να ταιριάξουν, και κυρίως τονίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρχει αντίστροφη σχέση μεταξύ μεταρρυθμίσεων και βιωσιμότητας», ουσιαστικά κριτικάροντας τα ίδια τα μέτρα που προτείνονται αφού όσο εφαρμόζονται πολιτικές λιτότητας τόσο μεγαλύτερη είναι η Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Το ΔΝΤ σε αντίθεση με την ΕΕ δεν μπορεί να παραβλέψει αυτή την λεπτομέρεια...

Τέλος το έγγραφο αναφέρεται ότι τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και το συνολικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να δεχτεί έντονες πιέσεις. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ επίσης σημείωσαν ότι υπάρχει δραματική επιδείνωση στην κουλτούρα πληρωμής των χρεών».



Δείτε το εμπιστευτικό κείμενο του ΔΝΤ από το Channel 4 news

page2 722x1024 IMF leak signals progress with Greece, but threat of default in June


Μελανσόν: Μας μεταχειρίζονται όπως τους Έλληνες


Ένας από τους λόγους που τον οδήγησαν στη συγγραφή του βιβλίου του "le Hareng de Bismarck", στο οποίο υπερασπίζεται την Ελλάδα, είναι η τύχη που επιφύλαξαν στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δηλώνει ο Ζαν-Λικ Μελανσόν σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "l'Humanite".


Ο υποψήφιος του Μετώπου της Αριστεράς στις προεδρικές εκλογές του 2012 προσθέτει σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της "l'Humanite" ότι οδηγήθηκε στην απόφαση να συγγράψει το βιβλίο αυτό καθώς είχε εξοργιστεί από τη συμπεριφορά της γερμανικής κυβέρνησης και από το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεν αντιδρά.

"Είναι ένα βαρύ πολιτικό σφάλμα κατά του ευρωπαϊκού ιδεώδους να επιτρέπεται να μεταχειρίζονται ένα κράτος μέλος της ΕΕ κατ' αυτόν τον τρόπο", σημειώνει.

Ο Μελανσόν προσθέτει ότι η Ελλάδα μετατράπηκε σε ένα οικονομικό εργαστήριο και ότι χρησιμοποιείται ως παράδειγμα για να δείχνουν "πώς αντιμετωπίζονται αυτοί που αντιστέκονται!".

"Όταν κέρδισε ο Τσίπρας, συνάντησα τον Φρανσουά Ολάντ για να υπερασπιστώ την υπόθεση των Ελλήνων. Του είπα: Αν επιτρέψουμε να ενεργήσουν εναντίον τους, στην συνέχεια θα είναι η σειρά της Γαλλίας. Ήδη μας μεταχειρίζονται, κατά βάθος, όπως τους Έλληνες. Η συμπεριφορά του Βερολίνου δεν υποστηρίζεται πουθενά και η γερμανοφοβία ξεσπά παντού στην Ευρώπη", επισημαίνει, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε για να αποφευχθεί ένα ξενοφοβικό μίσος είναι να εξηγήσουμε την λογική με την οποία δρουν στην Γερμανία και την πολιτική που υπηρετεί το Βερολίνο, καταλήγει ο Μελανσόν στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα, σημειώνοντας ότι ένας άλλος στόχος του βιβλίου του είναι να δώσει τέλος στην ιδέα ότι υπάρχει μόνον ένας δρόμος για να προχωρήσει το σύστημα και να ενημερώσει για την πραγματική κατάσταση της χώρας αυτής.

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Σοβαρό επεισόδιο στη δίκη της Χ.Α.

  • )
Διεκόπη για τις 4 Ιουνίου η δίκη της Χ.Α μετά την αποχώρηση των συνηγόρων υπεράσπισης οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες διεξαγωγής. Προηγήθηκε πολύ σοβαρό επεισόδιο την ώρα της συνεδρίασης από παράγοντες και κρατούμενους των "Πυρήνων της Φωτιάς". 

Κάποιοι από αυτούς που μετάγονταν στη διπλανή αίθουσα, άνοιξαν την πλαϊνή πόρτα του δικαστηρίου της Χρυσής Αυγής και χωρίς να προλάβουν να τους σταματήσουν οι αστυνομικοί, εκσφενδόνιζαν μπουκάλια τα οποία έπεφταν σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που κάθονταν στο σημείο εκείνο, φωνάζοντας: "φασίστες, κουφάλες έρχονται κρεμάλες".



Με την ολοκλήρωση της έντασης ο Τάκης Μιχαλόλιας δήλωσε στο δικαστήριο ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί η υπεράσπιση να δικάσει καθώς τίθεται θέμα ασφάλειας. Επίσης, ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης, ο Άγγελος Αγγελέτος, τόνισε: "Τέσσερις συνάδελφοι έχουν δεχθεί επίθεση στα γραφεία τους. Βρισκόμαστε στη θέση να δούμε πώς θα αποχωρήσουμε. Θα παρακαλούσαμε να σταματήσουν οι συνεντεύξεις και η αρθρογραφία του μίσους".



Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, Ανδρέας Τζέλλης, επεσήμανε: «Ανάλογη ευαισθησία θα περιμέναμε όταν δέρνονταν οι μάρτυρες», ενώ η μητέρα του Π. Φύσσα είπε: «Εσείς σκοτώνατε άοπλους. Δολοφόνοι. Είκοσι τέσσερα άτομα τον κοιτάγατε που τον σκότωναν».

Η Λιάνα Κανέλλη απευθυνόμενη προς συγγενείς και φίλους του αδικοχαμένου καλλιτέχνη υπογράμμισε: «Να σπάσετε θέλουν. Μην σπάσετε. Να γίνει η δίκη. Θα αντέξουμε και θα την κάνουμε. Δεν το καταλαβαίνετε να μην γίνει η δίκη θέλουν; Δεν άκουσες μη μιλάτε, μην μεταδίδετε... Λογοκρισία θέλουν...».



Άμεση ήταν η αντίδραση του ακροατηρίου, μάρτυρες και θύματα, καταφέρθηκαν κατά της υπεράσπισης φωνάζοντας: «δολοφόνοι να κάτσετε εδώ να δικαστείτε» και άλλα. 

Λίγο πριν από τις 12:30 η δίκη ξεκίνησε εκ νέου έπειτα από διακοπή περίπου 25 λεπτών. Η δίκη των Πυρήνων της Φωτιάς διεκόπη για τις 25 Μαΐου λόγω κωλύματος στο πρόσωπο δικηγόρου.



Συγκέντρωση έξω από τις φυλακές

Την ίδια ώρα, περίπου 50 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από τις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού. 

Οι συγκεντρωμένοι ανήρτησαν ένα μεγάλο πανό που γράφει "Ο Παύλος ζει. Τσακίστε τους Ναζί", ενώ κατά διαστήματα φωνάζουν συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής.

Η αστυνομία έχει λάβει και σήμερα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας περιμετρικά των φυλακών Κορυδαλλών, ενώ έως τώρα δεν έχει σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο. 

Αυτήν τη φορά εν αντιθέσει με τις άλλες δεν έχει κλείσει η λεωφόρος Γρηγορίου Λαμπράκη με την κυκλοφορία να διεξάγεται κανονικά και στα δυο ρεύματα.

«Έφυγε» ο βασιλιάς των blues, B.B. King

Έχουμε μια εκφρασμένη αδυναμία στη blues μουσική.

Έτσι δεν ήταν δυνατόν να μην κάνουμε αναφορά σε μια σημαντική απώλεια.


Ο θρύλος των blues απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 89 ετών στο Λας Βέγκας όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος του, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Associated Press. Ο BB King έφυγε ήσυχα στον ύπνο του, σύμφωνα με τη δήλωση του δικηγόρου του, περίπου στις 21.40.




Γεννήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1925 στο Μισισιπή. Ξεκίνησε να ηχογραφεί δίσκους το 1949 στην εταιρεία RPM Records, στο Λος Άντζελες.

Ο Κινγκ ήταν επίσης ντισκ τζόκεϊ στο Μέμφις, όπου και του δόθηκε το παρατσούκλι Beale Street Blues Boy, που αργότερα εξελίχθηκε σε B.B.

Τη δεκαετία του 1950 αναδείχθηκε σε ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα της R&B μουσικής. Ήταν μέλος του Rock and Roll Hall of Fame και έχει καταχωρισθεί ως ένας από τους σπουδαιότερους κιθαρίστες όλων των εποχών. 


Ο BB King το 1969

Η επιτυχία του BB King συνεχίστηκε τη δεκαετία του '70, ενώ από το 1951 έως και το 1985 εμφανίστηκε στον πίνακα των charts του Billboard για την R&B 74 φορές.

Το 2003, το περιοδικό Rolling Stone τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 σπουδαιότερους κιθαρίστες όλων των εποχών και συγκεκριμένα στην τρίτη θέση, μετά τον Jimmy Hendrix και τον Duane Allman.



Έπασχε από διαβήτη τύπου ΙΙ για περισσότερα από 20 χρόνια και στις αρχές Απριλίου είχε νοσηλευτεί σε σοβαρή κατάσταση όπως είχαν ενημερώσει οι εκπρόσωποί του.



Με περισσότερα από 50 άλμπουμ στο ενεργητικό του και τεράστιες επιτυχίες, ο King χαρακτηρίζεται ο βασιλιάς των Blues. 



Toν Οκτώβριο ασθένησε στη διάρκεια συναυλίας του. Διεγνώσθη με αφυδάτωση και εξάντληση και γι' αυτό ακυρώθηκε η υπόλοιπη περιοδεία του.

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Η κυβέρνηση συζητά την ιδιωτικοποίηση λιμένων, περιφερειακών αεροδρομίων και άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου σύμφωνα με συνέντευξη του υπουργού Ανάπτυξης, Γιώργου Σταθάκη από τη Γεωργία


Τη χαρακτηριστική διγλωσσία όλων των ελληνικών κυβερνήσεων της τελευταίας πενταετίας  δυστυχώς φαίνεται να συνεχίζει και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Σκληροί και υψηλοί διαπραγματευτικοί τόνοι στο εσωτερικό - διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις στο εξωτερικό προς τους δανειστές.

Αυτό καταγράφει και το Bloomberg σε κεντρικό δημοσίευμά του σήμερα όπου παρουσιάζει συνέντευξη του υπουργού Ανάπτυξης, Γιώργου Σταθάκη, από την Τιφλίδα της Γεωργίας.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας και των περιφερειακών αερολιμένων, καθώς αναζητεί τρόπους για την προσέλκυση επενδύσεων και για άλλα κρατικά περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, πραγματοποιώντας μια υποχώρηση της κυβέρνησης στις συνομιλίες με τους πιστωτές της, επισημαίνει το πρακτορείο.
Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για τον ΟΛΠ  και για 14 περιφερειακά αεροδρόμια θα συνεχίσει, Σταθάκης, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Τιφλίδα της Γεωργίας.«Προσπαθούμε να αναθεωρήσουμε ορισμένα στοιχεία αυτών των ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να βελτιωθούν και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια λογική συμφωνία και για τους δύο.»
Η πώληση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς θα είναι μια αντιστροφή από την πλευρά της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε στο παρελθόν δεσμευθεί να εμποδίσει τέτοιες κινήσεις. 
Το Bloomberg συνεχίζει επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για να ξεκλειδώσει η ενίσχυση στο πιο χρεωμένο έθνος της Ευρώπης, οι Ευρωπαίοι πιστωτές έχουν ζητήσει από την ελληνική πλευρά πιο "συγκεκριμένες προτάσεις" πολιτικής σε τομείς όπως η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο ΦΠΑ, η μεταρρύθμιση και η ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Ακόμα, ο Σταθάκης είπε ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να πωλήσει άλλα περιουσιακά στοιχεία αυτή τη στιγμή.
Ωστόσο, λόγος γίνεται και για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Fraport AG - γερμανικών συμφερόντων -  κέρδισε το "δικαίωμα", το Νοέμβριο του 2014  για να "αξιοποιήσει", να  λειτουργεί  και να διαχειρίζεται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, αφού προσέφερε  1.2 δισεκατομμύρια ευρώ (1.400.000.000 δολάρια) για 40 χρόνια και υποσχέθηκε να καταβάλει μια ετήσια, εγγυημένη αμοιβή μίσθωσης των 22.900.000 ευρώ. Η Fraport υποσχέθηκε, επίσης, να καταβάλει 330 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η Ελλάδα συζητά με την Fraport και η απόφαση θα πρέπει οριστικοποιηθεί "πολύ σύντομα".
Είναι "οριστικό" ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει στην πώληση άλλων κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε μια λίστα που είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως είναι οι εταιρείες ύδρευσης, το ταχυδρομείο ή η ΔΕΗ, δήλωσε ο Σταθάκης. «Προσπαθούμε να εργαστούμε για ένα διαφορετικό μοντέλο  ιδιωτικοποίησης για την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων, όπως πχ  στους σιδηροδρόμους της χώρας και σε άλλα λιμάνια» και η Ελλάδα αναζητά "εναλλακτικές επιλογές για τις ιδιωτικοποιήσεις 100%".
Η πώληση της περιοχής στο Ελληνικό, περιοχή του παλαιού αεροδρομίου της Αθήνας, που είναι η μεγαλύτερη αχρησιμοποίητη περιοχή αστικών ακινήτων στην Ευρώπη (!), «είναι ένα θέμα υπό συζήτηση», είπε ο Σταθάκης. Μια επιχείρηση με επικεφαλής τη Lamda Development πέρυσι συμφώνησε να αγοράσει το ακίνητο για 915 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, επίσης, ανέλαβε τη δέσμευση να δαπανήσει  1.200.000.000 ευρώ σε υποδομές στην περιοχή.
Είναι η πάρα πολύ γνωστή  υπόθεση στην οποία εμπλέκεται και ο όμιλος Λάτση και στην οποία θυμίζουμε είχε αντιδράσει τότε έντονα και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.
 Το Bloomberg ολοκληρώνει αυτή τυ την παρουσίαση επισημαίνοντας ότι η  υπερχρεωμένη Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της σχετικά με τους όρους που συνδέονται με το "πακέτο διάσωσης" ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας στη ζώνη του ευρώ έχει πυροδοτήσει μια κρίση ρευστότητας, η οποία τράβηξε την οικονομία πίσω σε μια επιδεινούμενη ύφεση .
«Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων έχει πάει καλά τελευταία και μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία εντός των επόμενων δύο ή τριών εβδομάδων", δήλωσε ο Σταθάκης. «Το χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της έχει κλείσει στα περισσότερα θέματα και ενώ υπάρχουν ορισμένοι τομείς που προκαλούν ανησυχία οι οποίοι σχετίζονται με το συνταξιοδοτικό σύστημα και τη μεταρρύθμιση του φόρου προστιθέμενης αξίας, υπάρχουν τρόποι για να γεφυρωθεί αυτή η διαφορά και να καταλήξουμε σε συμφωνία."

Οπότε στο εσωτερικό προβάλλεται από τον κυβερνητικό προπαγανδιστικό μηχανισμό κυρίως η δυσκολία, οι πιέσεις των δανειστών και η "ανυποχώρητη" στάση της.

Ενώ στο εξωτερικό προβάλλονται τα "θετικά βήματα", η ετοιμότητα για ιδιωτικοποιήσεις και ότι η συμφωνία ( = το νέο Μνημόνιο) πλησιάζει.

Διαλέγετε και παίρνετε ...  

Στην αρχή μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης; Μαζικό ξεπούλημα κρατικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες


Παγκόσμιες διαστάσεις λαμβάνει το ξεπούλημα κρατικών ομολόγων, μετά την σύντομη σταθεροποίηση που παρατηρήθηκε στην συνεδρίαση της Παρασκευής και τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων που έφεραν το γερμανικό bund κοντά στο 0%. 

Διεθνείς αναλυτές και traders προσπαθούν να εξηγήσουν τα ακριβή αίτια της μαζικής αποεπένδυσης από τα ομόλογα, αν και ορισμένοι εξ αυτών θεωρούν φυσιολογική την διόρθωση μετά το ράλι που πυροδοτήθηκε στις ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Άλλοι, αποδίδουν μέρος της φυγής από τα ομόλογα στην αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών και της τιμής του πετρελαίου. 

Σε αυτό το κλίμα αναδιάρθρωσης θέσεων και ανατιμολόγησης του ρίσκου, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ ενισχύεται κατά 6 μονάδες βάσης στο 2,34%, ήτοι το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοέμβρη. 

Αυτοί οι διεθνείς αναλυτές, ωστόσο, υποβαθμίζουν τη δομική κρίση που υπάρχει στο καπιταλιστικό σ΄συτημα και χτυπά ξανά τις πόρτες τόσο της Ενωμένης Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ. 



Ακόμα μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται στην απόδοση του γερμανικού bund που ενισχύεται κατά 14 μ.β. στο 0,73%. Σημειώνεται ότι το κόστος δανεισμού της Γερμανίας στα δεκαετή ομόλογα διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών τον προηγούμενο μήνα φτάνοντας μια ανάσα από το 0% (στο 0,05%). 

“Η ομαλότητα δεν έχει επανέλθει στις αγορές” αναφέρει στρατηγικός αναλυτής στη BNP Paribas. Οι αγορές αναμένεται να παραμείνουν νευρικές βραχυπρόθεσμα και η επαναφορά της αισιοδοξίας θεωρείται πρώιμη. 




Μαζικές πωλήσεις κρατικών τίτλων και στην ευρωζώνη, με την Ελλάδα και τις ανησυχίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Ειδικότερα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς βρίσκεται στο 10,94%, του ισπανικού στο 1,85%, του ιρλανδικού στο 1,41%, του πορτογαλικού στο 2,45% και του ιταλικού στο 1,87%. 

Χαμηλή ζήτηση για ομόλογα Ιαπωνίας 

Στον παγκόσμιο “χορό” του selloff στα ομόλογα και η Ιαπωνία, η οποία κατέγραψε τον χαμηλότερο βαθμό κάλυψης από τον Φεβρουάριο του 2009 σε δημοπρασία 10ετλων κρατικών τίτλων. 

Η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού ομολόγου ενισχύεται κατά 5,5 μονάδες βάσης στο 0,445%, ενώ άνοδο 19 μονάδων βάσης καταγράφουν και οι κρατικοί τίτλοι Αυστραλίας. 

Κέρδη άνω του 1% για το ευρώ 

Ισχυρά κέρδη που ξεπερνούν το 1% σημειώνει την Τρίτη το ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, καθώς οι μεταβολές στις αποδόσεις των ομολόγων υπονομεύουν την άνοδο του δολαρίου, η ενίσχυση του οποίου πρωταγωνίστησε στην αγορά συναλλαγματικών ισοτιμιών το προηγούμενο έτος, 

Η πρόσφατη ανατιμολόγηση του ρίσκου στην αγορά ομολόγων, την οποία οι αναλυτές μάχονται ακόμα να εξηγήσουν, ώθησε ανοδικά την απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων χθες, γεγονός που, σύμφωνα με το Reuters, θα έπρεπε να είχε θετικό αντίκτυπο στο δολάριο. Ωστόσο, η απόδοση του γερμανικού bund ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο, ενώ τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αγορά κατοικίας στην Αυστραλία οδήγησαν ανοδικά το δολάριο Αυστραλίας. 


Σε αυτό το κλίμα, το ευρώ ενισχύεται κατά 1,07% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ αυτή την ώρα στα 1,1274 δολάρια, σε σχέση με την αγγλική λίρα κερδίζει 0,33% στις 0,7185 λίρες, ενώ σε σχέση με το ιαπωνικό γεν καταγράφει άνοδο 0,99% στα 135,2460 γεν. 

Η αίσθησή μου είναι ότι όλο αυτό οφείλεται κυρίως στην αναδιάρθρωση θέσεων, σχολίασε η Jane Foley, στρατηγική αναλύτρια της Rabobank, ενώ πρόσθεσε «η αγορά είχε τοποθετηθεί πολύ long στο δολάριο, πολύ short στο ευρώ και πολύ long στα ομόλογα. Υπάρχουν μερικές βασικές θέσεις οι οποίες αναπροσαρμόζονται και μπορεί να χρειαστούν λίγες εβδομάδες ή μήνες πριν τα πράγματα ξαναμπούν σε τροχιά”. 

Σύμφωνα με την RBC Capital Markets, το πολιτικό ρίσκο στην ευρωζώνη που συνδέεται και με τις εξελίξεις στις ελληνικές διαπραγματεύσεις, αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν σημαντικό παράγοντα για την μεταβλητότητα στην συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ. 

Στο κόκκινο οι μετοχές 

Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε κλίμα νευρικότητας καθώς επέστρεψαν οι πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων μετά από ένα σύντομα διάλειμμα.

Οι έντονες ρευστοποιήσεις στα ομόλογα μπήκαν στη δεύτερη εβδομάδα, μετά από μια μικρή διακοπή στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Οι επενδυτές δείχνουν αιφνιδιασμένοι από το εύρος των ρευστοποιήσεων αν και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι μια διόρθωση μετά το ράλι που εκδηλώθηκε στις τιμές ως αποτέλεσμα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν αναμενόμενη. Η ενίσχυση των πληθωριστικών προσδοκιών εκτιμάται ότι επίσης συμβάλει στην εκδήλωση των πιέσεων.

Η απόδοση στο γερμανικό 10ετές σκαρφάλωσε σήμερα 9 μονάδες βάσης στο 0,67%, ενώ ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε το 0,7%.

Η αδυναμία στις αγορές ομολόγων επιβάρυνε και σήμερα τα χρηματιστήρια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε 1,3% στις 396,09 μονάδες. Ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 έχασε 1,4%.

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε σε ποσοστό 1,7% στις 11.472,41 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1,1% στις 4.974,65 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,4% διολισθαίνοντας στις 6.933,80 μονάδες.

Στη Ζυρίχη, ο SMI ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο -0,8%.

Στις αγορές της περιφέρειας, ο MIB στο Μιλάνο έχασε 0,9%, ο ισπανικός IBEX υποχώρησε κατά 1,1%, ενώ στη Λισαβόνα ο δείκτης PSI 20 σημείωσε πτώση 0,7%.

Μικτά πρόσημα για τους ρωσικούς δείκτες με τον Micex στο -0,2% και τον RTS στο +0,8%.

Στα εταιρικά νέα, η Holcim Ltd. ανέφερε ότι κατέθεσε στην αρχή κεφαλαιαγοράς της Γαλλίας, τις λεπτομέρειες της προτεινόμενης ανταλλαγής μετοχών με τη Lafarge . Η συμφωνία επιτρέπει στους μετόχους της Lafarge να ανταλλάξουν όλες τις παλιές μετοχές που κατέχουν με νέες μετοχές της Holcim. Η σχέση ανταλλαγής είναι 10 μετοχές της Lafarge για κάθε εννέα της Holcim. Η περίοδος ανταλλαγής θα διαρκέσει από τη 1η Ιουνίου έως και της 3η Ιουλίου. 

Η Pfizer Inc. ανακοίνωσε ότι αγόρασε μειοψηφικό πακέτο στην ολλανδική βιοφαρμακευτική εταιρεία AM-Pharma, η οποία ειδικεύεται σε θεραπείες όπως η νεφρική ανεπάρκεια. Η Pfizer Inc έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να αγοράσει και ολόκληρη τη AM-Pharma έναντι 512,5 εκατ. δολαρίων, ενώ κατέβαλε 87,5 εκατ. για το μειοψηφικό πακέτο.



Πηγή για τα οικονομικά στοιχεία:www.capital.gr

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Geuro και ευρωπαϊκή "αλληλεγγύη"

Ποικίλες είναι οι απόψεις που δημοσιεύονται σήμερα στον ευρωπαϊκό τύπο για το μέλλον της Ελλάδας.

Για έπαινο χωρίς περιεχόμενο κάνει λόγο η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφερόμενη στα θετικά σχόλια που απέσπασε η ελληνική κυβέρνηση από το Eurogroup.«Το κλίμα στις συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της έχει σαφώς βελτιωθεί. Μέχρι πρότινος δεν μιλούσαν σχεδόν καθόλου μεταξύ τους. Από τότε που η Αθήνα άλλαξε τους διαπραγματευτές της γίνεται πλέον πολιτισμένος διάλογος.
Πρόοδος στην ουσία της υπόθεσης όμως δεν υπάρχει. Ο έπαινος των υπουργών οικονομίας δεν έχει σαφείς συνέπειες. Το ότι διατυπώθηκε παρόλα αυτά, είναι μέρος του παιχνιδιού, με το οποίο και οι δύο πλευρές δοκιμάζουν την υπομονή όλων των συμμετεχόντων αλλά και των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συναντήσεις, συνομιλίες, προτροπές, προειδοποιήσεις – και δεν γίνεται τίποτα».


H ελληνική κυβέρνηση αρνείται την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος
H ελληνική κυβέρνηση αρνείται την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος
Στη συζήτηση περί εισαγωγής ενός δεύτερου παράλληλου νομίσματος για την Ελλάδα αναφέρεται η Bild, παρουσιάζοντας την πρόταση του οικονομολόγου Τόμας Μάγιερ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται, αν και επισήμως το αρνείται, την εισαγωγή του GEURO, όπως το αποκαλεί ο εφευρέτης της.
Η Bild εξηγεί τα πλεονεκτήματα ενός παράλληλου νομίσματος για την Ελλάδα: «Η Αθήνα θα μπορούσε να αποτρέψει τη χρεοκοπία. Το GEURO θα μπορούσε να κυκλοφορήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η κυβέρνηση θα έπρεπε απλά να τυπώσει τα νέα χαρτονομίσματα».

Να, λoιπόν, που και η Bild νοιάζεται για το καλό μας! 


Περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση 
Σxόλιο του οικονομολόγου, Ασόκα Μόντι, φιλοξενεί η Handelsblatt. Σε αυτό ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πρίνστον διαπιστώνει την αδυναμία των Ευρωπαίων για διάλογο. 

«Για μερικούς το πρόβλημα δεν είναι ευρωπαϊκό, αλλά ελληνικό. Η Ελλάδα, έτσι πιστεύουν οι υπέρμαχοι αυτής της άποψης, είναι μια ειδική περίπτωση και μόλις η χώρα επανακάμψει, το σύστημα της συνεργασίας θα λειτουργήσει πάλι ως συνήθως. Αυτό όμως δεν ισχύει. Το ελληνικό πρόβλημα δεν θα εξαφανιστεί», τονίζει ο Μόντι.

Στη συνέχεια του άρθρου του υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε ποτέ να μπει στην Ευρωζώνη λόγω των προβλημάτων στη δομή της ίδιας της Ευρωζώνης. Τα προβλήματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησαν με την εισαγωγή του κοινού νομίσματος που σήμανε τη σύγκρουση εθνικών συμφερόντων. Η κοινή νομισματική πολιτική προσφέρει σε κάποιους περισσότερα πλεονεκτήματα απ' ότι σε άλλους: «Στην ζώνη του ευρώ αναπόφευκτα κάποια κράτη είναι «πιο ίσα από άλλα». Η Ελλάδα οφείλει να υποκύψει στις οδηγίες των δανειστών ακόμη και αν αυτές προφανώς δεν λειτουργούν».

Ο καθηγητής Μόντι αναφέρει ορισμένες αλήθειες τις οποίες και εμείς ως Νέος Μέτοικος τις έχουμε επισημάνει. Μόνο που στην "Ευρώπη των θηρίων", του άγριου νεοφιλελευθερισμού και στην ουσία της γερμανικής ηγεμονίας αυτά  αποτελούν ψιλά γράμματα.

«Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να καταλάβει ότι ο χρόνος τελειώνει»
«Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να καταλάβει ότι ο χρόνος τελειώνει»
Το αυστηρό δίλημμα «Μεταρρυθμίσεις ή Grexit» θέτουν οι Times της Βρετανίας. Η εφημερίδα γράφει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πληρώσει τα χρέη της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή αν θα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα.
«Αυτό δεν είναι ένα αυθαίρετο γερμανικό παιχνίδι ισχύος, αλλά η απαίτηση για μίνιμουμ οικονομικά στάνταρ. Ο Τσίπρας οφείλει να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, για να μπορέσει κάποια στιγμή να απελευθερώσει τη χώρα του από την κρίση χρέους».

Οι συντηρητικοί Times φυσικά ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα του συστήματος στο σύνολό του, εξ ου και ο πόνος για  τις γερμανικές θέσεις.

Μόνο που όλο αυτό το "πακέτο", οι δήθεν μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβάλει η ευρωπαϊκή ολιγαρχία, οι δανειστές και οι εγχώριοι  συνεργάτες έχουν αποτύχει παταγωδώς και έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Αλλά και αυτά είναι ψιλά γράμματα ... 

Σε αντίστοιχο κλίμα κινείται και η ολλανδική εφημερίδα De Telegaaf, η οποία σημειώνει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να καταλάβει ότι ο χρόνος τελειώνει», αφού τα ευρωπαϊκά κράτη αρνούνται κατηγορηματικά μια μερική απομείωση των χρεών της Ελλάδας. Η συγκεκριμένη επιλογή, αν και απορρίπτεται από άλλες χώρες του ευρώ, φαίνεται να είναι μόνη δυνατότητα οικονομικής διάσωσης της χώρας, σχολιάζει η εφημερίδα. Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να δει ότι «δεν του μένει τίποτε άλλο από το να υποχωρήσει και να λάβει πολύ γρήγορα σκληρά μέτρα οικονομίας. Εάν δεν το κάνει θα ρίξει τη χώρα, πριν το καλοκαίρι ακόμα, σε οικονομικό και πολιτικό χάος».

Στην πραγματικότητα "κάτι" ακόμη απομένει στην ελληνική κυβέρνηση και στην ελληνική κοινωνία.

Μόνο που χρειάζεται αποφασιστικότητα και την πολιτική βούληση για ρήξη με τους τοκογλύφους δανειστές ... 

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Τι κρύβουν τα γεγονότα στο Κουμάνοβο της FYROM;


 Σχεδόν στα ψιλά πέρασαν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στο Κουμάνοβο της FYROM με την εισβολή κατά πάσα πιθανότητα ομάδας του UCK - πολύ γνωστής εγκληματικής και τρομοκρατικής οργάνωσης - καθώς και οι σκληρές συγκρούσεις που ακολούθησαν με τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 αστυνομικοί και τουλάχιστον 22 από τους εισβολείς.




Βεβαίως, αναφορά υπήρξε τόσο στα διεθνή μίντια όσο και στα ελληνικά.

Όχι, όμως, και βαθύτερη διερεύνησή των γεγονότων.




Τα οποία δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για απόπειρες ευρύτερης αποσταθεροποίησης της περιοχής.

Ήδη έχουμε γνωρίσει ξεσπάσματα του αλβανικού εθνικισμού τον οποίο καλλιεργεί και η σημερινή αλβανική πολιτική ηγεσία.

Ενώ το Κόσοβο αποτελεί εστία εγκληματικών δραστηριοτήτων καθώς και το έδαφος για ορμητήριο των υπερεθνικιστών Αλβανών.




Το ζήτημα που είναι να φανεί είναι κατά πόσο τα γεγονότα φέρουν τη σφραγίδα και του αμερικανικού παράγοντα.

Καθώς είναι κοινό μυστικό ότι τα δυτικά Βαλκάνια ειδικότερα αποτελούν πεδίο που ελέγχεται κυρίως από τους Αμερικανούς.


Ορισμένοι σπεύδουν να τα συνδέσουν με την επικείμενη κατασκευή  του νέου ρωσικού αγωγού που προγραμματίζεται να περάσει και από το έδαφος της FYROM (πιθανόν και της Ελλάδας, αν ποτέ κατασκευαστεί).

Ένα αποσταθεροποιημένο πολιτικό περιβάλλον με έντονες συγκρούσεις και αστάθεια σίγουρα λειτουργεί αποτρεπτικά για την ευόδωση τέτοιων σχεδίων.




A doll on the ground at the entrance to a destroyed house following clashes between Macedonian police and an armed group in Kumanovo on 10 May 2015

Police officers run across a street in Kumanovo, Macedonia, 9 May 2015.



Ίσως, αυτά τα γεγονότα να συνδέονται με το ευρύτερο γεωπολιτικό και ενεργειακό παιχνίδι και τις συγκρούσεις που αναπτύσσονται γύρω από αυτό.

Αλλά αυτά θα τα παρακολουθήσουμε και στη συνέχεια ...


Ας σημειώσουμε μόνο ότι η Βουλγαρία έσπευσε να παρέμβει  στα γεγονότα καθώς ο πρωθυπουργός της ζήτησε απόν πρόεδρο της ΦΥΡΟΜ, Γκρουέφσκι, να παραιτηθεί.

Ενώ και στα Τίρανα χτες πραγματοποιήθηκε διαδήλωση υποστήριξης του UCK!



Η μνημονιακή ομερτά των ΜΜΕ ή πως να θάψεις την έκθεση του ΟΗΕ


      του Μ ...
Αλήθεια έχετε ακούσει ποτέ για τον Ανεξάρτητο Εμπειρογνώμονα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, που εξετάζει τον αντίκτυπο των μνημονίων σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών;

Και κυρίως έχετε ακούσει για την Έκθεση που δημοσίευσε η Επιτροπή αυτή για τις συνέπειες των δανειακών συμβάσεων στους Έλληνες πολίτες; Αν απαντήσατε όχι, μη νιώσετε άσχημα. Κανονικά δεν θα έπρεπε ποτέ να ακούσετε για την έκθεση αυτή και τόσο οι πολιτικοί ιθύνοντες όσο και οι Έλληνες δημοσιογράφοι φρόντισαν γι αυτό.


Ας πάμε λοιπόν δύο χρόνια πίσω. Από τις 22 μέχρι τις 27 Απριλίου του 2013, ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμων του ΟΗΕ, ο Δρ Cephas Lumina, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και διακεκριμένος ακαδημαϊκός, φτάνει στην Ελλάδα σε ειδική αποστολή να μελετήσει τις συνέπειες των μνημονίων στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Έντεκα μήνες αργότερα, στις 27 Μαρτίου 2014 η Επιτροπή Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ δημοσιεύει την έκθεση του. Τα ελληνικά μέσα–με ελάχιστες εξαιρέσεις- προτιμούν να αποσιωπήσουν παντελώς τα πορίσματα αυτά. Το ίδιο κάνει και η ελληνική κυβέρνηση αλλά και οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι οποίοι όπως σημειώνεται και μέσα στην ίδια την έκθεση, δεν προσέφεραν καμία στήριξη στην έρευνα ενώ όπως δήλωσε ο Δρ Lumina, σε συνέντευξη του, «έδειξαν μια αρνητική εως εχθρική στάση» απέναντι στο έργο του.



Τι είναι όμως αυτό που ενόχλησε τόσο ώστε ακόμα και δύο χρόνια μετά ο Γιάννης Πρετεντέρης να γράφει στα Νέα για τον Ανεξάρτητο Επίτροπο (χωρίς να τον κατονομάζει βέβαια) ‘οτι είναι ένας «παντελώς άγνωστος» και να τον αναφέρει ως έναν... «δικηγόρο με ειδικότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα» και να αναρωτιέται με τη γνήσια αγανάκτηση του μαχόμενου δημοσιογράφου «που τους βρήκαν και τους μάζεψαν όλους αυτούς»;

Πολύ απλά η έκθεση καταγγέλλει την εφαρμογή των άγριων πολιτικών λιτότητας και προειδοποιεί ότι οι πολιτικές αυτές όχι μόνο έχουν αμφισβητούμενο οικονομικό όφελος αλλά καταλήγουν να απειλούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Η έκθεση κάνει λεπτομερή αναφορά στην σημαντική μείωση εισοδημάτων, στην αύξηση των αυτοκτονιών ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και στον κοινωνικό αποκλεισμό μεγάλου μέρους του πληθυσμού λόγω της συνεχιζόμενης λιτότητας. Όπως αναφέρει ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών πακέτων χρησιμεύει στην αποπληρωμή των δανείων ενώ το κράτος πλέον δεν μπορεί να εγγυηθεί βασικές υπηρεσίες στους πολίτες. Ανάμεσα σε πολλά και ενδιαφέροντα η έκθεση προτείνει αύξηση του βασικού μισθού, παροχή δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης σε ανέργους και φτωχούς και μέτρα προστασίας των χρεωμένων νοικοκυριών ώστε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της εξαθλίωσης.

Και επειδή οι Έλληνες δημοσιογράφοι πάνω από όλα δεν θέλουν να ταράξουν τις καλές σχέσεις με τους δανειστές το γεγονός ότι η έκθεση προτείνει στην τρόικα (συγγνώμη στους «θεσμούς») διαγραφή μέρους των χρεών και δημιουργία νέας συμφωνίας που δεν θα εξαθλιώνει με ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα, απολύσεις και εξοντωτικά μέτρα τους πολίτες, να ήταν αρκετός λόγος να την εξαφανίσουν από το δημόσιο διάλογο.

Ίσως όμως αυτό που εξόργισε περισσότερο από όλα τον κ. Πρετεντέρη και τους υπόλοιπους δημοσιογράφους να είναι η συνεχής αναφορά του Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα στην ανάγκη να διερευνηθούν τα αίτια του χρέους και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι υπαίτιοί του. Γιατί όπως ξεκάθαρα αναφέρεται στην έκθεση «η επιβίωση ενός λαού είναι ισχυρότερη απο την υποχρέωση αποπληρωμής ενός χρέους» και καμία κυβέρνηση ή διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός «δεν μπορεί να υπονομεύει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών με τη δικαιολογία το εξωτερικό χρέος της χώρας»..

Κάτι που φάνηκε τελικά και με αφορμή την πρόσφατη σύσταση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους στην οποία ο συντάκτης της έκθεσης και πρώην ανεξάρτητος εμπειρογνώμων Δρ Lumina είναι μέλος (μαζί με άλλους επιφανείς νομικούς διεθνών οργανισμών και ακαδημαϊκούς). Και ενώ πολλά θα μπορούσε να πει κάποιος για την Επιτροπή και το έργο της, αντί η συζήτηση να γίνεται επί της ουσίας ο Άρης Πορτοσάλτε μας πληροφορεί ότι τα μέλη της είναι «τριτοκοσμικά», ο Πάσχος Μανδραβέλης σχολιάζει τις στιλιστικές επιλογές των μελών που δεν φοράνε κουστούμι, και το site της Έλλης Στάη μας αναφέρει λεπτομερώς για το τι έφαγαν οι σύνεδροι.

Ίσως γιατί αν κάποτε ασχοληθούμε σοβαρά με το ζήτημα του χρέους, κάποιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Και μαζί με αυτούς και αρκετοί «έγκριτοι δημοσιογράφοι».  

Les Nomades de la Cite


    από τον Μ ...

Εμείς οι μετανάστες θέλουμε να γνωστοποιήσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σ' αυτή τη χώρα. Εδώ και πολλά χρόνια, βρισκόμαστε σ' αναζήτηση εργασίας αλλά, όπως διαπιστώνεται κι εσείς, είναι πολύ δύσκολο να βρούμε λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η πώληση ειδών στο δρόμο με την οποία ασχολούμαστε δεν είναι επιλογή μας. προκύπτει σαν λύση καθώς δεν θέλουμε ούτε να κλέψουμε, ούτε να επιτεθούμε, ούτε να ζητιανέψουμε. Πρέπει, όμως κάπως να πληρώσουμε το νοίκι μας, το ρεύμα, το νερό, τη μετακίνηση και τα έξοδα για τις οικογένειες μας που βρίσκονται στην Αφρική.
Τον τελευταίο μήνα η αστυνομία έχει γίνει πιο επιθετική απέναντί μας. Μας κατάσχει συνήθως τα πράγματα και τρέχουμε για να γλυτώσουμε πρόστιμα, συλλήψεις και ξύλο. Έτσι, δεν μας επιτρέπουν να βγάλουμε ούτε τα προς το ζην. Η επιθετικότητα της αστυνομίας έρχεται να προστεθεί στο μίσος που εισπράττουμε καθημερινά.
Την Πέμπτη αστυνομικοί επιτέθηκαν σ' έναν από εμάς, τον χτύπησαν και του πήραν κάτι μικροπράγματα (αναπτήρες κ.α.) που προσπαθούσε να πουλήσει και γλίτωσε τελευταία στιγμή την σύλληψη και το πρόστιμο, ξεγλιστρώντας και τρέχοντας. Η υπομονή μας τελειώνει και μιλάμε σ' όλους εσάς γιατί χρειαζόμαστε μια λύση

Τί μπορούμε να κάνουμε για να επιβιώσουμε;;
 Απευθυνόμαστε σ' εσάς τους πολίτες μιας χώρας που βρίσκεται σε οικονομική φτώχεια πέντε χρόνια τώρα και μας δέχτηκε τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα.  Αν δεν είστε και σεις μ' αυτούς τους μαυροφορεμένους πιθήκους που βαράνε και δολοφονούν με ρατσιστικά κριτήρια, τότε βοηθήστε μας. Γιατί επιτρέψατε να μπούμε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, να αποπεμφθούμε μαζί με οροθετικές, ναρκομανείς και λοιπούς μετανάστες;; 'Άλλαξε η οικονομική σας κατάσταση ή βελτιώθηκε η ζωή σας; Μας αποκτείνατε  ως νόσο της πόλης σας για την κάνετε πιο όμορφη πιο ειρηνική πιο μονοπολιτισμική και απρόσωπη;

Είναι καλύτερα η περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα πλέον, ζείτε καλύτερα με 400.000 χρυσαυγίτες σε μια χώρα αποικία, όπως υπήρξε και η δική μας για αιώνες; Τα παιδιά σας που μισούν από μικρά θα ζήσουν σε καλύτερη μοίρα από αυτή που φτιάξατε εσείς για την πάρτη σας και τα κάνατε δέσμια σε μια τέτοια πνευματική, ηθική, πολιτική, πολιτιστική και τελευταία, οικονομική κρίση;

 Η Ελλάδα που ξέχασε ότι είναι ιερό το χέρι του ικέτη, ύψωσε φράγματα προσπαθώντας να κρατήσει την ώσμωση του κόσμου, τώρα αποκοιμιέται μπροστά από την τηλεόραση, αποχαυνωμένη, έχοντας έναν οικονομικό βηματοδότη, ενώ μισάνθρωποι την τραβάνε από την μύτη. Κάποια στιγμή μέσα στον ρου της ιστορίας οι Έλληνες μείνατε γνωστοί για τις πνευματικές και ηθικές σας αρετές, τώρα δίνεται την ιστορία του Ελληνικού Έθνους σε εφημερίδα και δώρο cd της Πάολας, δεν διαβάζετε δεν ενημερώνεστε και περιμένετε κάποιον Τσίπρα να σας σώσει...

Συγχωρέστε μας για την μπερδεμένη και συμπυκνωμένη έκφραση λόγου και ενδεχομένως για τις όποιες γενικεύσεις αλλά μας παρέχεται μονάχα μια σελίδα χαρτί. Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας.
Νομάδες της πόλης