Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Ο κόσμος τη βδομάδα που πέρασε: από τις εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία στη μεγάλη παρέλαση της αντιφασιστικής νίκης στη Μόσχα και στο Νεπάλ που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της χολέρας!

Ο Κάμερον και οι Συντηρητικοί  σημείωσαν εντυπωσιακή νίκη στις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο 

Το Συντηρητικό Κόμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο εξασφάλισε  μια σημαντική πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της Πέμπτης, κερδίζοντας 331 έδρες, παρά τις δημοσκοπήσεις που γίνονταν πριν από τις εκλογές. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κέρδισε επίσης μια νέα θητεία ως επικεφαλής της κυβέρνησης. Το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα σάρωσε ( Telegraph ) στις εκλογές στη Σκωτία, λαμβάνοντας πενήντα έξι από τις πενήντα εννέα έδρες. Την Παρασκευή, ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Clegg, και ο ηγέτης του UKIP, ο Nigel Farage, παραιτήθηκαν ( WSJ ) μετά την εκλογική ήττα τους.



Αλλάζει έτσι δραστικά το πολιτικό τοπίο στη Μεγάλη Βρετανία.

Results: 650 / 650 seats declared
Seats required for a majority 323
Cons
331
+24
Lab
232
-26
SNP
56
+50
Lib D
8
-47
Ukip
1
+1
Other
22
0
Which parties have enough seats to form a government?
Undeclared seats
Required to govern 323
Cons coalition






Lab coalition



Εν τω μεταξύ, τα αποτελέσματα των εκλογών αναδεικνύουν το πλαίσιο για μια σκληρή μάχη ( FT ) σχετικά με την ένταξη ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στο μπλοκ των  είκοσι οκτώ χωρών της ΕΕ. Ο Κάμερον πραγματοποίησε μια εκστρατεία με την υπόσχεση να πραγματοποιήσει ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ.

ΑΝΑΛΥΣΗ

Η "νέα κυβέρνηση της Βρετανίας ανεξαρτήτως από το ποιος θα ηγείται, θα πρέπει προσεκτικά να εξισορροπήσει τις σχέσεις της με τις Βρυξέλλες, υιοθετώντας ταυτόχρονα πολιτικές που είναι αποδεκτές από όλο και διευρυνόμενο ευρωσκεπτικιστικό πολιτικό κοινό της  Βρετανίας και αποκρούοντας τις επιθέσεις των ευρωσκεπτικιστικών  μέσων ενημέρωσης. Επίσης, θα πρέπει να διαχειριστεί τη σχέση της με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ που όλο και περισσότερο αισθάνονται άβολα με αυτό που θεωρείται ως η  «βρετανική» στάση προς την Ευρώπη ", γράφει η Paola Subacchi του  Chatham House στο Foreign Policy.

"Σύμφωνα με το σενάριο του Κάμερον για το δημοψήφισμα, θα πρέπει πρώτα να πραγματοποιήσει μια περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ. Αυτή η περιπέτεια θα μπορούσε να μην αποφέρει τίποτα, είναι αλήθεια. Αλλά και άλλοι ηγέτες της ΕΕ πρέπει τώρα να αποδεχθούν ότι ένα Βρετανικό δημοψήφισμα αποτελεί μια πραγματικότητα, δεν είναι μια αόριστη πιθανότητα, το οποίο αλλάζει τους κανόνες των αμοιβαίων σχέσεων. Μια πλήρης αλλαγή της συνθήκης της ΕΕ φαίνεται εξαιρετικά απίθανη, αλλά υπάρχει η υποψία ότι ο Cameron θα είναι σε θέση να αποσπάσει μερικές παραχωρήσεις κατά τις διαπραγματεύσεις», γράφει ο Nils Pratley στον Guardian .

«Η δυσκολία είναι το πώς θα εξισορροπηθούν οι απαιτήσεις της Βρετανίας. Αν  ο Κάμερον ζητήσει πάρα πολλά είναι πιθανόν να έρθει πίσω με άδεια χέρια. Αν κερδίσει πολύ λίγα από τις Βρυξέλλες θα χάσει πάρα πολλά για τη στήριξη  του δικού του κόμματος και για την κυβέρνησή του ώστε να επιβιώσει" γράφει ο Economist .

Ένα άλλο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του Κάμερον είναι η ισχυρή παρουσία των Σκωτσέζων εθνικιστών. Ερωτώμενος αν ο Κάμερον θα μπορούσε να προσφέρει οικονομική αυτονομία στη Σκωτία, ο Συντηρητικός Jeremy Hunt  απάντησε: "Νομίζω  πως ο Ντέιβιντ Κάμερον κατά κάποιον τρόπο το είπε αυτό.

"Νομίζω ότι ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στην ομιλία του στη δική του εκλογική περιφέρεια και στην ομιλία του στα σκαλιά του στη Ντάουνινγκ Στριτ 10, μίλησε τόσο για τη διατήρηση της Ένωσης.  «Οι λέξεις που χρησιμοποίησε ήταν ότι θα δώσει μεγαλύτερη αυτονομία στη Σκωτία από ό, τι σε οποιοδήποτε άλλο μέρος ή περιοχή οπουδήποτε στον κόσμο».


General Election 2015 results

Electorate: 61,281
Turnout: 75.43%
Result: SNP gain
Swing: 26.92% swing Lab to SNP
Party20102015Change
SNP18.07%50.94%32.87%
Lab59.61%38.64%-20.97%
Cons9.95%7.63%-2.32%
Lib Dem9.53%2.18%-7.35%


Το πρόβλημα, λοιπόν, της αυτονομίας της Σκωτίας ήρθε για να μείνει.
Το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα κέρδισε όλες - εκτός από τρεις – τις 59 έδρες της Σκωτίας, και  γίνεται έτσι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο μόλις οκτώ μήνες μετά την απώλεια του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας.






Η μεγάλη παρέλαση της νίκης στη Μόσχα

Όπως ήδη γράψαμε χτες η εντυπωσιακή παρέλαση της νίκης εναντίον του ναζισμού και φασισμού αποτέλεσε πρωτοσέλιδη είδηση στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.


Ενώ από τους Δυτικούς θεωρήθηκε ως επίδειξη δύναμης από τον Πούτιν.




Έτσι, δεν πέρασαν απαρατήρητοι οι νέοι βαλλιστικοί διηπειρωτικοί πύραυλοι, τα νέα άρματα μάχης και άλλα πολλά.



Η παρουσία των ηγετών της Κίνας, της Ινδίας, της Νοτίου Αφρικής υποδεικνύει, επίσης, την ενίσχυση των δεσμών αυτών των χωρών με τη Ρωσία στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός άλλου πόλου παγκόσμιας ισχύος.



Ειδικότερα, ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping ταξίδεψε στη Μόσχα την Παρασκευή για να παρακολουθήσει τον εορτασμό για την εβδομηκοστή επέτειο από τη λήξη του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Η Κίνα και η Ρωσία συμφώνησαν να εγκαινιάσουν ένα ταμείο 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να επενδύσουν ( Μόσχα Times ) σε γεωργικά έργα και στις δύο χώρες. Ενεργειακή  συμφωνία ( Ημερησία της Κίνας ) αναμένεται επίσης να επιτευχθούν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης. 


ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ : η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει "μη προειδοποιημένες" επιθέσεις (Reuters) σε πολεμικά πλοία της Νότιας Κορέας, κατηγορώντας την τελευταία ότι  ταχύπλοα της προχώρησαν σε μια "στρατιωτική πρόκληση" στα ύδατα της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας. 



Από την άλλη, αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας δήλωσαν ότι εκπρόσωποι από τις δύο “Κορέες” συμφώνησan να πραγματοποιήσoυν κοινή διάσκεψη κορυφής (Yonhap) στη Σεούλ τον Ιούνιο για να τιμήσουν το τέλος της ιαπωνικής κατοχής. Η τελευταία κοινή διάσκεψη κορυφής πραγματοποιήθηκε στη Βόρεια Κορέα το 2008.


ΝΕΠΑΛ : Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν ότι μόνο 22,4 εκατομμύρια από τα  415 εκατομμύρια δολάρια της επείγουσας βοήθειας που ζήτησε το Νεπάλ έχουν παραδοθεί ( Al Jazeera ) μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου μήνα. Ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό έχει φτάσει πάνω από 7759 ανθρώπους ενώ άλλοι 16 000 τραυματίστηκαν και πάνω από 300.000 σπίτια καταστράφηκαν.



Η κυβέρνηση του Νεπάλ αντιμετωπίζει τεράστια εμπόδια στο να αντιμετωπίσει την καταστροφή και να αξιοποιήσει την εξωτερική βοήθεια, γράφει η Laurie Garrett.


Ο απολογισμός των τραυματισμών και των θανάτων που προκλήθηκαν από το σεισμό στο Νεπάλ συνεχίζει να αυξάνεται. Μεγάλο μέρος της Κατμαντού είναι ερείπια, οι ορεινοί δρόμοι που ήταν δύσκολο να τους διασχίσει κανείς πριν τον σεισμό έχουν πλέον καταστεί αδιάβατοι, οι επικοινωνίες πραγματοποιούνται με σοβαρά εμπόδια, και η κυβέρνηση του Νεπάλ βρίσκεται σε χάος. Ενώ η κρίσιμη κατάσταση στις συνθήκες υγιεινής είναι πιθανό να αυξήσουν σημαντικά τους χιλιάδες νεκρούς.

Η Χολέρα — σε μορφές  ανθεκτικές στα αντιβιοτικά και ιδιαίτερα λοιμογόνες — είναι ενδημική στο Νεπάλ για αιώνες,  ενώ η πρώτη σε μαζική κλίμακα επιδημία που καταγράφεται από ξένους προκλήθηκε το 1823. Λόγω του σεισμού τα ήδη άσκημα συστήματα ύδρευσης του Νεπάλ έχουν πληγεί βαριά, καθιστώντας πιθανό η χολέρα να εμφανιστεί έντονα, προσθέτοντας νέα δεινά.



Προειδοποιητικές Ιστορίες από την Αϊτή

Με πολλούς τρόπους η σεισμική κρίση στο Νεπάλ λειτουργεί ως καθρέπτης αυτών που ακολούθησαν την 12  Ιανουαρίου του 2010, μετά τον σεισμό στην Αϊτή. Και στις δύο περιπτώσεις, τα κατεστραμμένα έθνη οδηγούνταν από αδύναμες κυβερνήσεις, που θεωρούνται άκρως διεφθαρμένες. Και οι δύο χώρες υπέφεραν από αβυσσαλέες ελλείψεις υπηρεσιών υγείας, των υποδομών και των δημόσιων αγαθών όλων των τύπων πριν από τους σεισμούς. Και στις δύο χώρες, μια μικρή ελίτ συγκέντρωνε σχεδόν το σύνολο του πλούτου, ενώ οι περισσότεροι από τους ανθρώπους  υπέστησαν σοβαρές στερήσεις, ενώ οι καταγγελίες γι’ αυτά τα φαινόμενα αντιμετωπίστηκαν με βίαιη καταστολή.



Ο σεισμός της Αϊτής σκότωσε 220.000 ανθρώπους κατά τη διάρκεια του και αμέσως μετά το συμβάν, αφήνοντας 1,5 εκατομμύρια επιζώντες άστεγους. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή, καθώς οι εργαζόμενοι εθελοντές για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων εισήγαγαν ακούσια τη χολέρα στην Αϊτή. Η επιδημία είχε προκαλέσει σχεδόν 750.000 κρούσματα της νόσου στην Αϊτή και τη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία, σκοτώνοντας 9.200 ανθρώπους στα δύο έθνη. Η χολέρα έχει παραμείνει ένα μόνιμο χαρακτηριστικό στην Αϊτή έκτοτε, με είκοσι κοινότητες της χώρας να βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό τον Μάρτιο του 2015 ενώ η χώρα το 2014 ήταν η πρώτη στον κόσμο για τον επιπολασμό της νόσου.


Η επιδημία χολέρας στην Αϊτή ξεκίνησε λίγες εβδομάδες μετά το σεισμό, εξαπλώθηκε από το σημείο όπου υπήρχε μια εγκατάσταση στην οποία στεγάζονταν οι ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών. Όπως αποδείχτηκε, οι εν λόγω ειρηνευτικές δυνάμεις ήταν από το Νεπάλ. Η Γενετική ανάλυση του στελέχους που βρέθηκε στην Αϊτή ταίριαζε σ’ αυτό που είχε εντοπιστεί στην  επιδημία στο Νεπάλ για ένα χρόνο, και ήταν ιδιαίτερα λοιμογόνο και ανθεκτικό στα αντιβιοτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θεραπεία της νόσου. Αν και η κυβέρνηση του Νεπάλ  αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση μεταξύ των στρατιωτών της και την εξάπλωση της χολέρας στην Αϊτή, μια ανεξάρτητη έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα το 2011 ότι η επιδημία ήταν το αποτέλεσμα της ρύπανσης των υδάτινων πόρων μέσω των λυμάτων από το στρατόπεδο των δυνάμεων από το  Νεπάλ. Από την πλευρά του, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει αρνηθεί να αποδώσει αιτιώδη συνάφεια στις δύο περιπτώσεις και ζήτησε δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας για την αντιμετώπιση της χολέρας ειδικά για την Αϊτή, λίγα από τα οποία έχουν υλοποιηθεί.


Ισοπεδωμένες πόλεις, Θαμμένα Χωριά

Οι  προκλήσεις  στο Νεπάλ τις επόμενες ημέρες, μήνες και χρόνια είναι συγκλονιστικές. Η πρωτεύουσα, γεμάτη με πλημμελούς κατασκευής και αρχαία κτίρια, είναι ένα πεδίο  απόλυτης κατεδάφισης. Έξω από το Κατμαντού εκθέσεις δείχνουν ότι ολόκληρα χωριά και μικρές πόλεις έχουν τελείως εξαφανιστεί. 



Ακόμη και κατά την απουσία μιας κρίσης, τόσο σοβαρής όπως ο σεισμός, το Νεπάλ ήταν  μια σχεδόν ακυβέρνητη χώρα.

Τα νοσοκομεία τώρα καταστραφεί, και οι ασθενείς υποβάλλονται σε υγειονομική αγωγή σε ανοικτά πάρκα και τους δρόμους. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ και τις εκθέσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων, όλα τα νοσοκομεία και οι κλινικές σε ολόκληρη την Κατμαντού είτε καταστράφηκαν, ή είναι κατάμεστα με άπορους ασθενείς. Τα περισσότερα δωμάτια της μεγαλύτερης ιατρικής μονάδας, στο Νοσοκομείο Bir, έχουν εγκαταλειφθεί λόγω των προφανών δομικών ζημιών.


Πιεστικές ιατρικές ανάγκες

 Οι ανάγκες για γιατρούς και ειδικότερα χειρουργούς τώρα είναι υψίστης σημασίας. Εν  αναμονή του ξεκινήματος τον Ιούνιο της εποχής των μουσώνων για το Νεπάλ μόλις και μετά βίας πέντε εβδομάδες απομένουν για την κατασκευή καταφυγίου για τουλάχιστον τριάντα χιλιάδων ανθρώπους που ζουν τώρα σε εξωτερικούς χώρους σε δεκαέξι κυβερνητικούς καταυλισμούς.



"Δεν υπάρχει αποχέτευση», αναφέρει το περιοδικό Newsweek, «τα απόβλητα απορρίπτονται σε ανοικτούς χώρους, και δεν υπάρχουν καθαρές εγκαταστάσεις μαγειρέματος, σε σημεία όπου ο Ερυθρός Σταυρός δεν μπορεί να φτάσει, ενώ δεν υπάρχει ασφαλές πόσιμο νερό ή τρόφιμα."

Με τις βροχές και τις πλημμύρες, την έλλειψη κατάλληλων συστημάτων επεξεργασίας λυμάτων και αποχέτευσης, είναι έντονη η απειλή να επανέλθει η αρχαία μάστιγα του Νεπάλ, η χολέρα Vibrio, με τα βακτήρια που προκαλούν διάρροια, πυρετό, και αφυδάτωση. Αν ασφαλή υδατικά συστήματα δεν γίνει δυνατόν  να φτιαχτούν ταχύτατα ο αντίκτυπος θα είναι σίγουρα φοβερός.



(Ένας εκτενής κατάλογος των ανθρωπιστικών οργανώσεων που αναζητούν επειγόντως δωρεές είναι διαθέσιμος εδώ ).


Ο  Συνασπισμός στον οποίο ηγείται η Σαουδική Αραβία εντείνει τις αεροπορικές επιθέσεις ενάντια στους Χούτι

 Οι  αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού του Κόλπου  Al Arabiya ) στοχεύουν  θέσεις των  ανταρτών Χούτι στο προπύργιο της Σαάντα, μια ημέρα μετά την πρόταση από τον   υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας για κατάπαυση του πυρός πέντε ημερών  για ανθρωπιστικούς. 



Ξεχωριστά, η Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, δήλωσε ότι η  επίθεση  αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (CNN) έχει σκοτώσει τον ανώτερο διοικητή,  Nasr Ιμπν Αλί αλ- Άνσι, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για την ενορχήστρωση της επίθεσης στο Charlie Hebdo στο Παρίσι νωρίτερα αυτό το χρόνο.


ΣΥΡΙΑ : Ο στρατός των ΗΠΑ ξεκίνησε την εκπαίδευση  ( NYT )  “μετριοπαθών”  ανταρτών της αντιπολίτευσης της Συρίας στην Ιορδανία, την Παρασκευή, προκειμένου να οικοδομηθεί μια στρατιωτική δύναμη ικανή να αντιμετωπίσει τους μαχητές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους. Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκαν οι μάχες την Τετάρτη και την Πέμπτη μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων της Συρίας και των μαχητών του ισλαμικού κράτους όπου σκοτώθηκαν (AFP) τριάντα τέσσερις άνθρωποι.



Πίσω από την αποτυχία των προσπαθειών διαμεσολάβησης του ΟΗΕ στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας βρίσκεται μια ευρύτερη προσέγγιση της πολιτικής των μεγάλων δυνάμεων, λέει ο ειδικός Richard Gowan σε συνέντευξη του στο  Foreign Affairs



ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

Η βία κλιμακώνεται στο Μπουρούντι 

Ένας άνδρας κάηκε ζωντανός ( Deutsche Welle ) στην πρωτεύουσα του Μπουρούντι τηn Μπουζουμπούρα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε περισσότερους από δέκα ανθρώπους από t;ote που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις κατά της πρόθεσης του Προέδρου, Pierre Nkurunziza να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη θητεία. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης και η Αφρικανική Ένωση κάλεσαν οι εκλογές, που προγραμματίζονται για τον Ιούνιο, να αναβληθούν.

ΛΙΒΕΡΙΑ : Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  χαρακτήρισε τη Λιβερία ως ελεύθερη από τον Έμπολα (Guardian) το Σάββατο, σαράντα δύο ημέρες αφότου το τελευταίο κρούσμα αναφέρθηκε Μάρτιο. Η χώρα θα παραμείνει σε υψηλή επιφυλακή καθώς η γειτονική Γουϊνέα και η Σιέρα Λεόνε συνεχίζουν να αναφέρουν νέες περιπτώσεις.



ΕΥΡΩΠΗ

 Ανακοινώθηκε ο αγωγός Ρωσίας -Τουρκίας

Ο  ρωσικός ενεργειακός κολοσσός, Gazprom, ανακοίνωσε ( FT ) την Πέμπτη ότι έχει φτάσει σε συμφωνία με την Τουρκία για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Ο  «Turkish Stream»  προτάθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο ως εναλλακτική λύση για το ακυρωθέν έργο του αγωγού ΕΕ-Ρωσίας, South Stream. 

ΑΜΕΡΙΚΗ

Δικαστήριο των  ΗΠΑ αποφάσισε ότι το Πρόγραμμα της NSA για την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων είναι παράνομο

Ένα αμερικανικό ομοσπονδιακό εφετείο την Πέμπτη απεφάνθη ( WaPo ) ότι το πρόγραμμα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ, που της επιτρέπει  να συλλέγει δεδομένα από τα τηλεφωνήματα, είναι παράνομο. Το Κογκρέσο συζητά επί του παρόντος την ανανέωση των μέτρων του προγράμματος, το οποίο πρόκειται να λήξει τον Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: