Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Στην αρχή μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης; Μαζικό ξεπούλημα κρατικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες


Παγκόσμιες διαστάσεις λαμβάνει το ξεπούλημα κρατικών ομολόγων, μετά την σύντομη σταθεροποίηση που παρατηρήθηκε στην συνεδρίαση της Παρασκευής και τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων που έφεραν το γερμανικό bund κοντά στο 0%. 

Διεθνείς αναλυτές και traders προσπαθούν να εξηγήσουν τα ακριβή αίτια της μαζικής αποεπένδυσης από τα ομόλογα, αν και ορισμένοι εξ αυτών θεωρούν φυσιολογική την διόρθωση μετά το ράλι που πυροδοτήθηκε στις ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Άλλοι, αποδίδουν μέρος της φυγής από τα ομόλογα στην αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών και της τιμής του πετρελαίου. 

Σε αυτό το κλίμα αναδιάρθρωσης θέσεων και ανατιμολόγησης του ρίσκου, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ ενισχύεται κατά 6 μονάδες βάσης στο 2,34%, ήτοι το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοέμβρη. 

Αυτοί οι διεθνείς αναλυτές, ωστόσο, υποβαθμίζουν τη δομική κρίση που υπάρχει στο καπιταλιστικό σ΄συτημα και χτυπά ξανά τις πόρτες τόσο της Ενωμένης Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ. 



Ακόμα μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται στην απόδοση του γερμανικού bund που ενισχύεται κατά 14 μ.β. στο 0,73%. Σημειώνεται ότι το κόστος δανεισμού της Γερμανίας στα δεκαετή ομόλογα διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών τον προηγούμενο μήνα φτάνοντας μια ανάσα από το 0% (στο 0,05%). 

“Η ομαλότητα δεν έχει επανέλθει στις αγορές” αναφέρει στρατηγικός αναλυτής στη BNP Paribas. Οι αγορές αναμένεται να παραμείνουν νευρικές βραχυπρόθεσμα και η επαναφορά της αισιοδοξίας θεωρείται πρώιμη. 




Μαζικές πωλήσεις κρατικών τίτλων και στην ευρωζώνη, με την Ελλάδα και τις ανησυχίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Ειδικότερα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς βρίσκεται στο 10,94%, του ισπανικού στο 1,85%, του ιρλανδικού στο 1,41%, του πορτογαλικού στο 2,45% και του ιταλικού στο 1,87%. 

Χαμηλή ζήτηση για ομόλογα Ιαπωνίας 

Στον παγκόσμιο “χορό” του selloff στα ομόλογα και η Ιαπωνία, η οποία κατέγραψε τον χαμηλότερο βαθμό κάλυψης από τον Φεβρουάριο του 2009 σε δημοπρασία 10ετλων κρατικών τίτλων. 

Η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού ομολόγου ενισχύεται κατά 5,5 μονάδες βάσης στο 0,445%, ενώ άνοδο 19 μονάδων βάσης καταγράφουν και οι κρατικοί τίτλοι Αυστραλίας. 

Κέρδη άνω του 1% για το ευρώ 

Ισχυρά κέρδη που ξεπερνούν το 1% σημειώνει την Τρίτη το ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, καθώς οι μεταβολές στις αποδόσεις των ομολόγων υπονομεύουν την άνοδο του δολαρίου, η ενίσχυση του οποίου πρωταγωνίστησε στην αγορά συναλλαγματικών ισοτιμιών το προηγούμενο έτος, 

Η πρόσφατη ανατιμολόγηση του ρίσκου στην αγορά ομολόγων, την οποία οι αναλυτές μάχονται ακόμα να εξηγήσουν, ώθησε ανοδικά την απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων χθες, γεγονός που, σύμφωνα με το Reuters, θα έπρεπε να είχε θετικό αντίκτυπο στο δολάριο. Ωστόσο, η απόδοση του γερμανικού bund ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο, ενώ τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αγορά κατοικίας στην Αυστραλία οδήγησαν ανοδικά το δολάριο Αυστραλίας. 


Σε αυτό το κλίμα, το ευρώ ενισχύεται κατά 1,07% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ αυτή την ώρα στα 1,1274 δολάρια, σε σχέση με την αγγλική λίρα κερδίζει 0,33% στις 0,7185 λίρες, ενώ σε σχέση με το ιαπωνικό γεν καταγράφει άνοδο 0,99% στα 135,2460 γεν. 

Η αίσθησή μου είναι ότι όλο αυτό οφείλεται κυρίως στην αναδιάρθρωση θέσεων, σχολίασε η Jane Foley, στρατηγική αναλύτρια της Rabobank, ενώ πρόσθεσε «η αγορά είχε τοποθετηθεί πολύ long στο δολάριο, πολύ short στο ευρώ και πολύ long στα ομόλογα. Υπάρχουν μερικές βασικές θέσεις οι οποίες αναπροσαρμόζονται και μπορεί να χρειαστούν λίγες εβδομάδες ή μήνες πριν τα πράγματα ξαναμπούν σε τροχιά”. 

Σύμφωνα με την RBC Capital Markets, το πολιτικό ρίσκο στην ευρωζώνη που συνδέεται και με τις εξελίξεις στις ελληνικές διαπραγματεύσεις, αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν σημαντικό παράγοντα για την μεταβλητότητα στην συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ. 

Στο κόκκινο οι μετοχές 

Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε κλίμα νευρικότητας καθώς επέστρεψαν οι πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων μετά από ένα σύντομα διάλειμμα.

Οι έντονες ρευστοποιήσεις στα ομόλογα μπήκαν στη δεύτερη εβδομάδα, μετά από μια μικρή διακοπή στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Οι επενδυτές δείχνουν αιφνιδιασμένοι από το εύρος των ρευστοποιήσεων αν και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι μια διόρθωση μετά το ράλι που εκδηλώθηκε στις τιμές ως αποτέλεσμα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν αναμενόμενη. Η ενίσχυση των πληθωριστικών προσδοκιών εκτιμάται ότι επίσης συμβάλει στην εκδήλωση των πιέσεων.

Η απόδοση στο γερμανικό 10ετές σκαρφάλωσε σήμερα 9 μονάδες βάσης στο 0,67%, ενώ ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε το 0,7%.

Η αδυναμία στις αγορές ομολόγων επιβάρυνε και σήμερα τα χρηματιστήρια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε 1,3% στις 396,09 μονάδες. Ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 έχασε 1,4%.

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε σε ποσοστό 1,7% στις 11.472,41 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1,1% στις 4.974,65 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,4% διολισθαίνοντας στις 6.933,80 μονάδες.

Στη Ζυρίχη, ο SMI ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο -0,8%.

Στις αγορές της περιφέρειας, ο MIB στο Μιλάνο έχασε 0,9%, ο ισπανικός IBEX υποχώρησε κατά 1,1%, ενώ στη Λισαβόνα ο δείκτης PSI 20 σημείωσε πτώση 0,7%.

Μικτά πρόσημα για τους ρωσικούς δείκτες με τον Micex στο -0,2% και τον RTS στο +0,8%.

Στα εταιρικά νέα, η Holcim Ltd. ανέφερε ότι κατέθεσε στην αρχή κεφαλαιαγοράς της Γαλλίας, τις λεπτομέρειες της προτεινόμενης ανταλλαγής μετοχών με τη Lafarge . Η συμφωνία επιτρέπει στους μετόχους της Lafarge να ανταλλάξουν όλες τις παλιές μετοχές που κατέχουν με νέες μετοχές της Holcim. Η σχέση ανταλλαγής είναι 10 μετοχές της Lafarge για κάθε εννέα της Holcim. Η περίοδος ανταλλαγής θα διαρκέσει από τη 1η Ιουνίου έως και της 3η Ιουλίου. 

Η Pfizer Inc. ανακοίνωσε ότι αγόρασε μειοψηφικό πακέτο στην ολλανδική βιοφαρμακευτική εταιρεία AM-Pharma, η οποία ειδικεύεται σε θεραπείες όπως η νεφρική ανεπάρκεια. Η Pfizer Inc έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να αγοράσει και ολόκληρη τη AM-Pharma έναντι 512,5 εκατ. δολαρίων, ενώ κατέβαλε 87,5 εκατ. για το μειοψηφικό πακέτο.



Πηγή για τα οικονομικά στοιχεία:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: