Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Ειδικές δυνάμεις τον ΗΠΑ σκότωσαν ανώτερο στέλεχος του ISIS σε επιδρομή τους στη Συρία


Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις ειδικών σκότωσαν έναν ανώτερο ηγέτη του "Ισλαμικού Κράτους" σε επιδρομή τους στη Συρία, σύμφωνα με δήλωσή αξιωματούχων των ΗΠΑ το Σάββατο, σε μια επιχείρηση που φαίνεται να σηματοδοτεί μια απόκλιση από τη στρατηγική της Ουάσινγκτον να βασίζει την αντιμετώπιση του ISIS ως επί το πλείστον σε μια εκστρατεία βομβαρδισμών με στόχο κυρίως τους  ηγέτες του.

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διέταξε την ολονύκτια επιχείρηση που οδήγησε στο θάνατο  τον Αμπού Σαγιάφ, που αναφέρεται  ως ένα "κυβερνητικό στέλεχος" του ισλαμικού κράτους ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση των πωλήσεων στη μαύρη αγορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για να αντλήσει κεφάλαια η ισλαμιστική ομάδα,  όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Η σύζυγός του, Ουμ Σαγιάφ, συνελήφθη και κρατείται στο Ιράκ.

Ήταν η πρώτη γνωστή επιχείρηση από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο εσωτερικό της Συρίας, εκτός από μια αποτυχημένη μυστική προσπάθεια να διασώσει ένα αριθμό αμερικανών και άλλων ξένων ομήρων που κρατούνταν από το Ισλαμικό Κράτος στη βορειοανατολική Συρία πέρυσι.

 Εξαιτίας της επιφυλακτικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών να εμπλακούν βαθύτερα σε χερσαίες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, ο Ομπάμα έχει υποσχεθεί να μην αναμειχτούν μεγάλες επίγειες δυνάμεις στον αγώνα κατά του ισλαμικού κράτους, το οποίο έχει καταλάβει τμήματα της Συρίας και του Ιράκ. Είχε αφήσει ανοικτή την προοπτική επιδρομών των ειδικών δυνάμεων, αν και δεν είναι σαφές αν η επιχείρηση αυτή  σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου εμπλοκής των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία.

Οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ που έχουν βάσεις  στο Ιράκ πέταξαν με ελικόπτερα σε μια αποστολή με στόχο τη σύλληψη του Αμπού Σαγιάφ στο Αλ-Aμρ στην ανατολική Συρία, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ. Ο ίδιος δήλωσε ότι η ελίτ της Δύναμης Δέλτα χρησιμοποιήθηκε στην αποστολή, και ότι τα ελικόπτερα UH-60 Black Hawk και αεροσκάφη V-22 Osprey  tiltrotor συμμετείχαν.
«Ο Αμπού Σαγιάφ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, όταν συνεπλάκη με τις δυνάμεις των ΗΠΑ", δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Ash Κάρτερ.
Περίπου δώδεκα μαχητές του  Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν στην επιδρομή, ενώ κανείς από τις δυνάμεις των ΗΠΑ δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας,ανέφερε ο Κάρτερ.

Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε, λοιπόν, μετά από προσωπική εντολή του Προέδρου Ομπάμα και αφού προηγήθηκε συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας των ΗΠΑ. Έγινε, επίσης, μετά τη σύνοδο κορυφής στο  Καμπ Ντέιβιντ που είχε ο  Ομπάμα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα με τη Σαουδική Αραβία και συμμάχους από τον Αραβικό Κόλπο  οι οποίοι από καιρό πιέζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέμβουν πιο  αποφασιστικά στρατιωτικά στη Συρία, ιδιαίτερα για την υποστήριξη των μετριοπαθών ανταρτών που  επιδιώκουν να ανατρέψουν τον Άσαντ.

Εν αναμονή, λοιπόν, και άλλων εξελίξεων παρακολουθούμε τα γεγονότα και θα σας ενημερώνουμε ... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: