Τρίτη 24 Απριλίου 2012

25 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν για αμοιβή συμβούλου της κυβέρνησης ενώ οι εργαζόμενοι καταδικάζονται στην πιο άγρια λιτότητα



Την ίδια στιγμή που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας προβλέπει βαθύτερη ύφεση και εκτίναξη της ανεργίας πάνω από το 19% για το 2012 και μιλά για μειώσεις μισθών την επόμενη διετία που θα φθάσουν στο 20% (!), δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο κάνουν λόγο για σκανδαλώδεις αμοιβές συμβούλων της ελληνικής κυβέρνησης.

 «Λύνει τα προβλήματα της Ελλάδας σε μυστικές συναντήσεις» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung στις οικονομικές της σελίδες, το οποίο αναφέρεται στην οικονομολόγο Μισέλ Λαμάρς. Η εφημερίδα υπογραμμίζει στον υπότιτλο : «Η Μισέλ Λαμάρς βοήθησε την Αθήνα στην αναδιάρθρωση του χρέους. Το ίδιο έκανε για το Ιράκ, την Αργεντινή και την Ακτή του Ελεφαντοστού».
_
Κάποιοι, λοιπόν,  κερδίζουν από την κρίση στην Ελλάδα!

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η Μισέλ Λαμάρς είναι από τις σημαντικότερες συμβούλους της επενδυτικής τράπεζας Lazard. «Τον περασμένο Δεκέμβριο ως σύμβουλος της Ελλάδας συναντήθηκε με πιστωτές για να διαπραγματευθεί ένα κούρεμα του χρέους». Η FAZ αναφέρει λίγο παρακάτω : «Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης μόνο η παροχή συμβουλών στην Ελλάδα τα προηγούμενα δύο χρόνια απέφερε στη Lazard 25 εκατομμύρια ευρώ. Και η ομάδα της κατάφερε να πάρει και άλλες δουλειές σε σχέση με την ευρωκρίση, λέει η Λαμάρς χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες».

Το πόσο «βοήθησε» η Λαμάρς και η κάθε Λαμάρς την Ελλάδα το είδαμε.

Ωστόσο, τα 25000000 που έλαβε ως αμοιβή ισοδυναμούν με τις περικοπές στους μισθούς περισσοτέρων πχ δημοσίων υπαλλήλων.

Φανταστείτε τι γίνεται με τις αμοιβές  για τις στρατιές συμβούλων  που είχε προσλάβει η κυβέρνηση Παπανδρέου και που συνέχισε να έχει και η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι για κάποιους «λεφτά υπάρχουν»

Ενώ για τους εργαζόμενους, τους νέους, τους συνταξιούχους υπάρχει η πιο σκληρή και βάρβαρη λιτότητα.

Μάλλον, πλησίασε  η ώρα για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική και τους εκπροσώπους της.




Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

«Μας σκοτώνουν»: μια κραυγή για βοήθεια από την πιο απειλούμενη φυλή στον κόσμο για εξαφάνιση –πόσο μακριά είναι από την Ελλάδα;



Οι  μεγάλες εταιρείες υλοτομίας που εκμεταλλεύονται το τροπικό δάσος της Βραζιλίας έχουν κατηγορηθεί από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα  ότι χρησιμοποιούν ενόπλους για να εκδιώξουν την AWA, μια φυλή μόλις 355 ανθρώπων.  Η οργάνωση Survival International, με υποστήριξη από τον ηθοποιό  Colin Firth, αγωνίζεται για να σταματήσει αυτό που ένας βραζιλιάνος δικαστής αναφέρει ως «γενοκτονία»


Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που παρουσιάζει το παρακάτω βίντεο, το οποίο ανασύραμε από το βρετανικό Guardian, όπως και τα βασικά στοιχεία για το άρθρο.  




  Παρατηρητές και ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων γίνονται μάρτυρες ενός αυξανόμενου όγκου αποδεικτικών στοιχείων που δείχνουν πώς η Awa - με μόνο 355 σωζόμενα μέλη,  από τα οποία 100  δεν είχαν καμία επαφή με τον έξω κόσμο – βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης.

Είναι μια σκηνή  που παίζεται σε όλη την έκταση  του Αμαζονίου, όπου οι αρχές αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την πανίσχυρη παράνομη βιομηχανία υλοτομίας. Αλλά δεν είναι μόνο η απώλεια των δέντρων που έχει δημιουργήσει μια κατάσταση τόσο σοβαρή ώστε να οδηγήσει τον βραζιλιάνο δικαστή, Χοσέ Κάρλος Βάλε Μαδέρα, να την περιγράψει ως "μια πραγματική γενοκτονία".  Ένοπλοι  μισθωμένοι - γνωστοί ως pistoleros - αναφέρεται ότι κυνηγούν τους Awa που βρίσκονται στο δρόμο των καταπατητών. Μέλη της φυλής περιγράφουν  πως βλέπουν τις οικογένειές τους να αφανίζονται. Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε ότι η φυλή έχει φθάσει σε ένα οριακό σημείο και μόνο η άμεση δράση από την κυβέρνηση της Βραζιλίας μπορεί να σώσει τη φυλή.

Αυτή την εβδομάδα η Survival International, που υποστηρίζεται από το βραβευμένο με Όσκαρ ηθοποιό Κόλιν Φερθ, θα ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία για να τονίσει τη δεινή θέση της φυλής AWA.

Η AWA είναι μία από τις μόνο δύο φυλές νομάδων κυνηγών – τροφοσυλλεκτών που έχουν μείνει στον Αμαζόνιο. Σύμφωνα με την Survival, είναι τώρα πλέον η πιο απειλούμενη φυλή του κόσμου,  που δέχεται επιθέσεις από ενόπλους, υλοτόμους και εχθρικούς αγρότες των εποίκων.

 Τα προβλήματά της  φυλής άρχισαν το 1982 με τη δημιουργία από  την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και την Παγκόσμια Τράπεζα που χρηματοδότησαν ένα πρόγραμμα για την εξαγωγή τεράστιων κοιτασμάτων σιδήρου που βρέθηκαν στα βουνά Carajás. Η ΕΟΚ έδωσε στη Βραζιλία  600 εκατομμύρια δολάρια  για να χτίσει μια σιδηροδρομική γραμμή από τα ορυχεία προς την ακτή, υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρώπη θα λάβει το ένα τρίτο της παραγωγής, δηλαδή τουλάχιστον 13,6 εκ. τόνους το χρόνο για 15 χρόνια. Η σιδηροδρομική γραμμή πέρασε βίαια, μέσω του εδάφους της AWA, και με το σιδηρόδρομο  ήρθαν έποικοι.

Ήταν, σύμφωνα με τη διευθύντρια έρευνας της Survival, Fiona Watson, μια συνταγή για καταστροφή. Το ένα τρίτο των τροπικών δασών στο έδαφος της AWA στο Maranhão στη βορειοανατολική Βραζιλία έκτοτε έχουν καταστραφεί και οι ξένοι έχουν εκθέσει τους Awa σε ασθένειες κατά των οποίων δεν έχουν φυσική ανοσία.


Αλλά φαίνεται ότι οι Awa αντιμετωπίζουν επίσης μια πιο άμεση απειλή. Νωρίτερα αυτό το χρόνο μια έρευνα ανέφερε ότι ένα παιδί Awa είχε σκοτωθεί από τους υλοτόμους που τα τρακτέρ τους είχαν καταστρέψει τον οικισμό των AWA.

"Δεν είναι μόνο η καταστροφή της γης. Είναι η βία", δήλωσε η Watson. «Έχω μιλήσει με ανθρώπους της Awa που έχουν επιζήσει από τις σφαγές. Έχω συνέντευξη από Awa που έχουν δει τις οικογένειές τους να πυροβολούνται μπροστά τους. Οι καταπατητές χρησιμοποιούν pistoleros για να «καθαρίσουν» την περιοχή. Αν αυτό δεν σταματήσει τώρα, αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να εξαφανιστούν. Αυτό η εξαφάνιση λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια μας. "



Αποψιλωμένες περιοχές στη Βραζιλία. Εικονογράφηση: Giulio Frigeri


"Έχουν κόψει ξύλα και πρόκειται να καταστρέψουν τα πάντα», δήλωσε ο Pire'i Ma'a, ένα μέλος της φυλής. "Πίθηκοι, τάπιρος,  όλοι τρέχουν μακριά, δεν ξέρω πώς θα βρούμε τροφή – τα πάντα καταστρέφονται, σε ολόκληρη την περιοχή.

«Αυτή η γη είναι δική μου, είναι δική μας.  Εμείς Οι Ινδιάνοι  ζούμε στο δάσος. Αυτοί Πρόκειται να σκοτώσουν τα πάντα. Όλα πεθαίνουν. Εμείς όλοι πρόκειται να πεινάσουμε, τα παιδιά πεινούν, η κόρη μου είναι πεινασμένη, κι εγώ πεινώ επίσης."



 Σε μια παλιότερη συνέντευξη, ένα άλλο μέλος της φυλής, Karapiru, περιέγραψε πώς τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν από κτηματίες. "Κρύφτηκα μέσα στο δάσος και δραπέτευσα από τους λευκούς ανθρώπους. Σκότωσαν τη μητέρα μου, τους αδελφούς και τις αδελφές μου και η γυναίκα μου», είπε ... Πέρασα πολύ καιρό στο δάσος, πεινασμένος και κυνηγημένος από κτηματίες. Ήμουν αναγκασμένος να τρέχω μακριά, μοναχός μου. Δεν  είχα οικογένεια να με βοηθήσει, να μιλήσω. Πήγα, λοιπόν, όλο και βαθύτερα στο δάσος.

«Ελπίζω ότι όταν η κόρη μου μεγαλώσει αυτή δεν θα αντιμετωπίσει καμία από τις δυσκολίες που είχα. Ελπίζω ότι όλα θα είναι καλύτερα γι 'αυτήν. Ελπίζω τα ίδια πράγματα που συνέβησαν σε μένα δεν θα συμβούν σ’ αυτήν."

Η εκστρατεία της Survival αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη διεθνή ανησυχία για την τύχη των υπόλοιπων ιθαγενών φυλών του κόσμου. Νωρίτερα φέτος ο παρατηρητής αποκάλυψε πώς η  αστυνομία σε συνεννόηση με τους tour operators στα Νησιά Ανταμάν της Ινδίας οργάνωσε ένα ανθρώπινο σαφάρι στην καρδιά της ζούγκλας και της περιοχής  της προστατευόμενης φυλής Jarawa. Ένα βίντεο, που δείχνει ημίγυμνες γυναίκες Jarawa και κορίτσια που χορεύουν σε αντάλλαγμα για  τρόφιμα, προκάλεσε οργή ​​στην Ινδία και σε όλο τον κόσμο. Περαιτέρω αποκαλύψεις ακολούθησαν, εκθέτοντας τα ανθρώπινα σαφάρι στην Orissa , στην Ινδία, και στο Περού, που οργανώνουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες που επωφελούνται από την εκμετάλλευση των φυλών της ζούγκλας του Αμαζονίου.



Εν τω μεταξύ, οι διακινητές και έμποροι ναρκωτικών συνιστούν απειλή για άλλες φυλές του Αμαζονίου. Πέρυσι μια προηγουμένως αχαρτογράφητη φυλή που φωτογραφήθηκε από τον αέρα κοντά στα σύνορα Περού – Βραζιλίας, εξαφανίστηκε  μετά από μερικούς μήνες μετά την επίθεση από μια συμμορία εμπόρων ναρκωτικών!

Η πρεσβεία της Βραζιλίας στο Λονδίνο κατέθεσε αίτημα  για εξηγήσεις στον Πρόεδρο της  Γραμματεία του Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που  δεν απάντησε. Ωστόσο, η Βραζιλία έχει πρόσφατα ήταν σε θέση να επισημάνει έρευνα που δείχνει ότι έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την αντιμετώπιση της παράνομης υλοτομίας. Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της χώρας υπολογίζει ότι 6.238 τετραγωνικά χιλιόμετρα τροπικού δάσους της χάθηκε την περίοδο μεταξύ 2010 και 2011,  πιο κάτω από τη δραματική κορυφή του 2004 όπου είχαν χαθεί 27.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το ίδιο έτος, η Βραζιλία δεσμεύτηκε να μειώσει την αποψίλωση κατά 80% μέχρι το 2020.


Μπορεί οι αποστάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Αμαζόνιο να είναι τεράστιες.

Οι ίδιες, όμως,  οικονομικές δυνάμεις που κυριαρχούν σ’ όλο τον κόσμο, που μπορούν να λειτουργούν ως οικονομικοί δολοφόνοι και δεν διστάζουν να απειλούν λαούς και να τους οδηγούν σε απόγνωση ως και την καταστροφή, φαίνεται να δρουν με μοναδικό κίνητρο το ανεξέλεγκτο κέρδος.

Είτε είναι στη Βραζιλία με στόχο την υλοτομία ή τα μεταλλεύματα, αδιαφορώντας για την ανυπολόγιστη καταστροφή στο περιβάλλον. Και φυσικά αδιαφορώντας για τους AWA και ανάλογες φυλές.

Φυσικά δεν είναι εκείνες που θα διστάσουν να επιβάλλουν Μνημόνια και δανειακές συμβάσεις και να οδηγούν λαούς στην απόγνωση.

Γι’ αυτό, λοιπόν, οι AWA δεν βρίσκονται και τόσο μακριά μας. 

Δύο χρόνια από το Καστελόριζο... μια «μαύρη» επέτειος




Δύο χρόνια, συμπληρώνονται από την ημέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωσε από το Καστελόριζο, ότι η χώρα προσφεύγει στην χρηματοπιστωτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Λίγες ημέρες αργότερα, «έπεσαν» οι υπογραφές για το πρώτο Μνημόνιο, οπότε και ξεκίνησε η δυσκολότερη οικονομική περίοδος για την ελληνική κοινωνία.


 Η αλήστου μνήμης φωτογραφία του Γιωργάκη στο ακριτικό νησί


Ο απολογισμός είναι οδυνηρός. Μέσα σε δύο μνημονιακά χρόνια η κοινωνία χρεωκόπησε. Οι άνεργοι ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, περισσότερες από 150.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις ενώ 60 δισ. ευρώ... έκαναν φτερά από τους καταθετικούς λογαριασμούς, πολλά από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τους πολίτες για να καλυφθούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η κατανάλωση, παρουσιάζει πρωτοφανή πτώση, ακόμη και όταν πρόκειται για την αγορά βασικών αγαθών, όπως είναι τα τρόφιμα. Σε αυτό το διάστημα οι πολίτες υπέστησαν σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις πληρώνοντας έκτακτους φόρους. Παράλληλα αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές για ακόμη μια φορά στα καύσιμα, στα ποτά, τα αναψυκτικά, στα τσιγάρα και στα προϊόντα που πωλούνται από τα καταστήματα εστίασης. Την ίδια στιγμή, η ανάπτυξη είναι μια θεωρητική έννοια που μένει στα χαρτιά και στις προγραμματικές εξαγγελίες των κομμάτων, ενόψει των εκλογών. Οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται την χώρα, όπου για μακρύ χρονικό διάστημα φλέρταρε με την χρεωκοπία. Οι εισηγμένες εταιρείες έχουν απολέσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ ενώ η οικοδομική δραστηριότητα έχει υποστεί σημαντική καθίζηση.

Ανεργία

Ειδικότερα, από τον Απρίλιο του 2010 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012, οπότε υπάρχουν διαθέσιμα τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, αυξήθηκε η ανεργία κατά 487.689 άτομα, με το ποσοστό της ανεργίας να εκτινάσσεται από το 11,9% στο 21,8%. Μάλιστα, περισσότεροι από 200.000 υπολογίζονται οι μακροχρόνια άνεργοι, που πλέον δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας, ενώ στους νέους η ανεργία ξεπερνά το 50%.

Λουκέτα

 Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2012, βάζουν λουκέτο 55 επιχειρήσεις την ημέρα. Συνολικά την τελευταία διετία υπολογίζεται ότι περισσότερες από 150.000, μικρομεσαίες ως επί το πλείστον εταιρίες έχουν σταματήσει την λειτουργία τους, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι φέτος άλλες 130.000 θα αναγκαστούν να... κατεβάσουν ρολά, λόγω της μεγάλης μείωσης της αγοραστικής κίνησης.

Τρώμε από τα έτοιμα

Χαρακτηριστικό της ύφεσης αλλά και της αβεβαιότητας για το μέλλον, αποτελεί το γεγονός ότι τη τελευταία διετία, περίπου 60 δισ. ευρώ έχουν κάνει... φτερά από τους καταθετικούς λογαριασμούς κάποια από τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί σε τράπεζες της Ελβετίας, της Γερμανίας, της Κύπρου ή ακόμη και σε πιο... εξωτικούς προορισμούς όπως είναι η Σιγκαπούρη. Εκτιμάται, επίσης ότι μεγάλο ποσοστό των χρημάτων που «σηκώθηκαν» από τους καταθετικούς λογαριασμούς προορίστηκε, για την κάλυψη πάγιων και βασικών αναγκών, όπως την πληρωμή ενοικίων, λογαριασμών ΔΕΚΟ αλλά και για την καταβολή έκτακτων φόρων, όπως είναι το ειδικό τέλος για τα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

«Τσεκούρι» σε μισθούς και συντάξεις

Σημαντικό πλήγμα υπέστησαν μισθωτοί και συνταξιούχοι, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, οι οποίοι είδαν τις μηνιαίες τους αποδοχές να περικόπτονται. Ειδικότερα, οι συντάξεις την τελευταία διετία έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 12% ενώ αντίστοιχα οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα περίπου κατά 22%.

Ενώ και στους δημόσιους οι μισθοί έχουν γνωρίσει οδυνηρότατες μειώσεις που έχουν οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε απόγνωση.

Και ο τραγικός απολογισμός  συνεχίζεται …

Και τα προβλήματα θα διογκώνονται καθημερινά.

Εκτός εάν ανατρέψουμε αυτή την πολιτική.

Ίσως, οι εκλογές της 6ης Μαΐου να δώσουν την ευκαιρία για ένα διαφορετικό προσανατολισμό.   

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Γαλλία: 80% συμμετοχή και τα πρώτα exit poll


Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των γάλλων πολιτών στην εκλογική διαδικασία, που ξεπέρασε το 80% - πάνω και από τις εκλογές του 1981 και 1988!

Σύμφωνα με το πρώτο exit polls, που έδωσε η Monde και η Ipsos, προηγείται ο Ολάντ με 28,4% του Σαρκοζί που καταγράφει ένα 25,5%.

Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν του Μετώπου της Αριστεράς φαίνεται ότι συγκεντρώνει 11,7%.

Ενώ εντυπωσιακό και άκρως προβληματικό είναι το 18 - 20% που φαίνεται ότι παίρνει η Λεπέν.

 Φαίνεται ότι στο δεύτερο γύρο πλεονέκτημα έχει ο Ολάντ. Όμως, η σύγκρουση θα είναι ιδιαίτερα σκληρή με δεδομένη το πολύ ψηλό ποσοστό της ακροδεξιάς.

Η εμφάνιση των ακροδεξιών σχημάτων και τα υψηλά ποσοστά που συγκεντρώνουν σε μια σειρά χώρες αποτελεί πολύ σημαντικό πρόβλημα που δημιουργεί κινδύνους για την προοπτική των  ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Ακόμη o Μελανσόν συγκεντρώνει ένα υψηλό ποσοστό – πολύ υψηλότερο από τις προηγούμενες εκλογές. Δεν έφτασε, όμως, το ποσοστό που έδειχναν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Λόγω, μάλλον, και των πιέσεων που ασκούνται στους ψηφοφόρους τις τελευταίες ημέρες.

 Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν μιλώντας  στους υποστηρικτές του δήλωσε: «Δεν υπάρχει τίποτα για να διαπραγματευτούμε, αλλά εγώ απευθύνομαι στη συνείδηση ​​σας ώστε  να ηττηθεί ο Νικολά Σαρκοζί" στο δεύτερο γύρο. Όμως, ο υποψήφιος του Αριστερού Μετώπου δεν ανέφερε το όνομα του Francois Hollande.

Άλλα exit polls που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι:

François Hollande:    28,6% (TNS Sofres), 28,4% (Ipsos),  28,7% (Harris),  29,2% (BVA) 
Nicolas Sarkozy:            27%,                         25,5%,               26,9%,               27% 
Marine Le Pen:               19%,                          20%,                 18,5%,               18,5% 
Jean-Luc Mélenchon:    10,8%,                      11,7%,               11%,                  10,2% 
François Bayrou:            8,9%,                        8,5%,                 8,8%,                 9% 
Nicolas Dupont-Aignan: 2,1%,                       2,1%,                 1,7%,                 1,7% 
Philippe Poutou:             1,2%,                       1,2%,                 1,3%,                   NC 
Nathalie Arthaud:            0,7%,                       0,6%,                0,6%,                   0,8% 
Jacques Cheminade:       NC,                         0,3%,                 0,3%,                    0,2% 



Exit poll της Liberation: