Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

«Μας σκοτώνουν»: μια κραυγή για βοήθεια από την πιο απειλούμενη φυλή στον κόσμο για εξαφάνιση –πόσο μακριά είναι από την Ελλάδα;



Οι  μεγάλες εταιρείες υλοτομίας που εκμεταλλεύονται το τροπικό δάσος της Βραζιλίας έχουν κατηγορηθεί από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα  ότι χρησιμοποιούν ενόπλους για να εκδιώξουν την AWA, μια φυλή μόλις 355 ανθρώπων.  Η οργάνωση Survival International, με υποστήριξη από τον ηθοποιό  Colin Firth, αγωνίζεται για να σταματήσει αυτό που ένας βραζιλιάνος δικαστής αναφέρει ως «γενοκτονία»


Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που παρουσιάζει το παρακάτω βίντεο, το οποίο ανασύραμε από το βρετανικό Guardian, όπως και τα βασικά στοιχεία για το άρθρο.  




  Παρατηρητές και ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων γίνονται μάρτυρες ενός αυξανόμενου όγκου αποδεικτικών στοιχείων που δείχνουν πώς η Awa - με μόνο 355 σωζόμενα μέλη,  από τα οποία 100  δεν είχαν καμία επαφή με τον έξω κόσμο – βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης.

Είναι μια σκηνή  που παίζεται σε όλη την έκταση  του Αμαζονίου, όπου οι αρχές αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την πανίσχυρη παράνομη βιομηχανία υλοτομίας. Αλλά δεν είναι μόνο η απώλεια των δέντρων που έχει δημιουργήσει μια κατάσταση τόσο σοβαρή ώστε να οδηγήσει τον βραζιλιάνο δικαστή, Χοσέ Κάρλος Βάλε Μαδέρα, να την περιγράψει ως "μια πραγματική γενοκτονία".  Ένοπλοι  μισθωμένοι - γνωστοί ως pistoleros - αναφέρεται ότι κυνηγούν τους Awa που βρίσκονται στο δρόμο των καταπατητών. Μέλη της φυλής περιγράφουν  πως βλέπουν τις οικογένειές τους να αφανίζονται. Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε ότι η φυλή έχει φθάσει σε ένα οριακό σημείο και μόνο η άμεση δράση από την κυβέρνηση της Βραζιλίας μπορεί να σώσει τη φυλή.

Αυτή την εβδομάδα η Survival International, που υποστηρίζεται από το βραβευμένο με Όσκαρ ηθοποιό Κόλιν Φερθ, θα ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία για να τονίσει τη δεινή θέση της φυλής AWA.

Η AWA είναι μία από τις μόνο δύο φυλές νομάδων κυνηγών – τροφοσυλλεκτών που έχουν μείνει στον Αμαζόνιο. Σύμφωνα με την Survival, είναι τώρα πλέον η πιο απειλούμενη φυλή του κόσμου,  που δέχεται επιθέσεις από ενόπλους, υλοτόμους και εχθρικούς αγρότες των εποίκων.

 Τα προβλήματά της  φυλής άρχισαν το 1982 με τη δημιουργία από  την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και την Παγκόσμια Τράπεζα που χρηματοδότησαν ένα πρόγραμμα για την εξαγωγή τεράστιων κοιτασμάτων σιδήρου που βρέθηκαν στα βουνά Carajás. Η ΕΟΚ έδωσε στη Βραζιλία  600 εκατομμύρια δολάρια  για να χτίσει μια σιδηροδρομική γραμμή από τα ορυχεία προς την ακτή, υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρώπη θα λάβει το ένα τρίτο της παραγωγής, δηλαδή τουλάχιστον 13,6 εκ. τόνους το χρόνο για 15 χρόνια. Η σιδηροδρομική γραμμή πέρασε βίαια, μέσω του εδάφους της AWA, και με το σιδηρόδρομο  ήρθαν έποικοι.

Ήταν, σύμφωνα με τη διευθύντρια έρευνας της Survival, Fiona Watson, μια συνταγή για καταστροφή. Το ένα τρίτο των τροπικών δασών στο έδαφος της AWA στο Maranhão στη βορειοανατολική Βραζιλία έκτοτε έχουν καταστραφεί και οι ξένοι έχουν εκθέσει τους Awa σε ασθένειες κατά των οποίων δεν έχουν φυσική ανοσία.


Αλλά φαίνεται ότι οι Awa αντιμετωπίζουν επίσης μια πιο άμεση απειλή. Νωρίτερα αυτό το χρόνο μια έρευνα ανέφερε ότι ένα παιδί Awa είχε σκοτωθεί από τους υλοτόμους που τα τρακτέρ τους είχαν καταστρέψει τον οικισμό των AWA.

"Δεν είναι μόνο η καταστροφή της γης. Είναι η βία", δήλωσε η Watson. «Έχω μιλήσει με ανθρώπους της Awa που έχουν επιζήσει από τις σφαγές. Έχω συνέντευξη από Awa που έχουν δει τις οικογένειές τους να πυροβολούνται μπροστά τους. Οι καταπατητές χρησιμοποιούν pistoleros για να «καθαρίσουν» την περιοχή. Αν αυτό δεν σταματήσει τώρα, αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να εξαφανιστούν. Αυτό η εξαφάνιση λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια μας. "



Αποψιλωμένες περιοχές στη Βραζιλία. Εικονογράφηση: Giulio Frigeri


"Έχουν κόψει ξύλα και πρόκειται να καταστρέψουν τα πάντα», δήλωσε ο Pire'i Ma'a, ένα μέλος της φυλής. "Πίθηκοι, τάπιρος,  όλοι τρέχουν μακριά, δεν ξέρω πώς θα βρούμε τροφή – τα πάντα καταστρέφονται, σε ολόκληρη την περιοχή.

«Αυτή η γη είναι δική μου, είναι δική μας.  Εμείς Οι Ινδιάνοι  ζούμε στο δάσος. Αυτοί Πρόκειται να σκοτώσουν τα πάντα. Όλα πεθαίνουν. Εμείς όλοι πρόκειται να πεινάσουμε, τα παιδιά πεινούν, η κόρη μου είναι πεινασμένη, κι εγώ πεινώ επίσης."



 Σε μια παλιότερη συνέντευξη, ένα άλλο μέλος της φυλής, Karapiru, περιέγραψε πώς τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν από κτηματίες. "Κρύφτηκα μέσα στο δάσος και δραπέτευσα από τους λευκούς ανθρώπους. Σκότωσαν τη μητέρα μου, τους αδελφούς και τις αδελφές μου και η γυναίκα μου», είπε ... Πέρασα πολύ καιρό στο δάσος, πεινασμένος και κυνηγημένος από κτηματίες. Ήμουν αναγκασμένος να τρέχω μακριά, μοναχός μου. Δεν  είχα οικογένεια να με βοηθήσει, να μιλήσω. Πήγα, λοιπόν, όλο και βαθύτερα στο δάσος.

«Ελπίζω ότι όταν η κόρη μου μεγαλώσει αυτή δεν θα αντιμετωπίσει καμία από τις δυσκολίες που είχα. Ελπίζω ότι όλα θα είναι καλύτερα γι 'αυτήν. Ελπίζω τα ίδια πράγματα που συνέβησαν σε μένα δεν θα συμβούν σ’ αυτήν."

Η εκστρατεία της Survival αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη διεθνή ανησυχία για την τύχη των υπόλοιπων ιθαγενών φυλών του κόσμου. Νωρίτερα φέτος ο παρατηρητής αποκάλυψε πώς η  αστυνομία σε συνεννόηση με τους tour operators στα Νησιά Ανταμάν της Ινδίας οργάνωσε ένα ανθρώπινο σαφάρι στην καρδιά της ζούγκλας και της περιοχής  της προστατευόμενης φυλής Jarawa. Ένα βίντεο, που δείχνει ημίγυμνες γυναίκες Jarawa και κορίτσια που χορεύουν σε αντάλλαγμα για  τρόφιμα, προκάλεσε οργή ​​στην Ινδία και σε όλο τον κόσμο. Περαιτέρω αποκαλύψεις ακολούθησαν, εκθέτοντας τα ανθρώπινα σαφάρι στην Orissa , στην Ινδία, και στο Περού, που οργανώνουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες που επωφελούνται από την εκμετάλλευση των φυλών της ζούγκλας του Αμαζονίου.



Εν τω μεταξύ, οι διακινητές και έμποροι ναρκωτικών συνιστούν απειλή για άλλες φυλές του Αμαζονίου. Πέρυσι μια προηγουμένως αχαρτογράφητη φυλή που φωτογραφήθηκε από τον αέρα κοντά στα σύνορα Περού – Βραζιλίας, εξαφανίστηκε  μετά από μερικούς μήνες μετά την επίθεση από μια συμμορία εμπόρων ναρκωτικών!

Η πρεσβεία της Βραζιλίας στο Λονδίνο κατέθεσε αίτημα  για εξηγήσεις στον Πρόεδρο της  Γραμματεία του Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που  δεν απάντησε. Ωστόσο, η Βραζιλία έχει πρόσφατα ήταν σε θέση να επισημάνει έρευνα που δείχνει ότι έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την αντιμετώπιση της παράνομης υλοτομίας. Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της χώρας υπολογίζει ότι 6.238 τετραγωνικά χιλιόμετρα τροπικού δάσους της χάθηκε την περίοδο μεταξύ 2010 και 2011,  πιο κάτω από τη δραματική κορυφή του 2004 όπου είχαν χαθεί 27.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το ίδιο έτος, η Βραζιλία δεσμεύτηκε να μειώσει την αποψίλωση κατά 80% μέχρι το 2020.


Μπορεί οι αποστάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Αμαζόνιο να είναι τεράστιες.

Οι ίδιες, όμως,  οικονομικές δυνάμεις που κυριαρχούν σ’ όλο τον κόσμο, που μπορούν να λειτουργούν ως οικονομικοί δολοφόνοι και δεν διστάζουν να απειλούν λαούς και να τους οδηγούν σε απόγνωση ως και την καταστροφή, φαίνεται να δρουν με μοναδικό κίνητρο το ανεξέλεγκτο κέρδος.

Είτε είναι στη Βραζιλία με στόχο την υλοτομία ή τα μεταλλεύματα, αδιαφορώντας για την ανυπολόγιστη καταστροφή στο περιβάλλον. Και φυσικά αδιαφορώντας για τους AWA και ανάλογες φυλές.

Φυσικά δεν είναι εκείνες που θα διστάσουν να επιβάλλουν Μνημόνια και δανειακές συμβάσεις και να οδηγούν λαούς στην απόγνωση.

Γι’ αυτό, λοιπόν, οι AWA δεν βρίσκονται και τόσο μακριά μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: