Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ: Κριτική στη Συμφωνία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής


.

TSIPRAS









Συνεχίστηκε και στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η κριτική για την συμφωνία του Eurogroup, όμως όλοι πια δίνουν έμφαση στην διακυβέρνηση της χώρας. Από την Αριστερή Πλατφόρμα δεν λείπουν και οι φωνές για εκλογές τον Ιούνιο, ώστε να ανατραπεί η συμφωνία.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης «αποκάλυψε» ότι η συμφωνία δεν θα κυρωθεί στη Βουλή.
«Είναι πολύ θετικό ότι η κυβέρνηση δεν θα κυρώσει τη Βουλή τη χρονική επέκταση μιας δανειακής σύμβασης που ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και έχει νεοαποικιακα χαρακτηριστικά», είπε, ενώ για το περιεχόμενο της συμφωνίας εκτίμησε ότι «εμπεριέχει κρίσιμες ασάφειες, ενώ παρουσιάζει και προβλήματα».

Παρά την κριτική ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης επεσήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται το επόμενο διάστημα να κινηθεί με κεντρικό στόχο «να εφαρμόσει με συνέπεια τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και τις κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις».

«Αυτή είναι η πρόκληση με τη οποία είμαστε αντιμέτωποι και από την οποία θα κριθούμε το επόμενο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά ο Π. Λαφαζάνης.

Στην κριτική απάντησαν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

«Η αποδοχή στη τακτική της κυβέρνησης είναι σχεδόν πάνδημη. Και οι κριτικές είναι καλοδεχούμενες, αλλά δυστυχώς είναι αναντίστοιχες με το λαϊκό αίσθημα», τόνισε ο Ν. Παππάς επικαλούμενες τις έρευνες της METRON Analysis και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που δείχνουν ποσοστά αποδοχής της κυβερνητικής τακτικής στην διαπραγμάτευση της τάξης του 60% - 80%.

«Εξετάσαμε ακόμα και το σενάριο της τελικής σύγκρουσης αλλά δεν το επιλέξαμε», αποκάλυψε ο Γιάννης Δραγσάκης και πρόσθεσε πως «αποδεχτήκαμε αυτή τη συμφωνία γιατί θεωρήσαμε ότι μας δίνει χρόνο αλλά και εργαλεία για να προχωρήσουμε».
«Δεν προλαβαίναμε να κάνουμε κάτι άλλο», κατέληξε.

Σημειώνεται πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στην κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και είπε με νόημα:
«Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε, δηλαδή ένα κόμμα χωρίς βαρονίες, δεν το πετύχαμε. Και γι' αυτό πρέπει να το ξαναδούμε».

«Επι προσωπικού», αλλά με πολιτικό στίγμα τοποθετήθηκε ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός, ο οποίος προκάλεσε αντιδράσεις με την επικριτική αρθρογραφία του σχετικά με την συμφωνία. «Αυτό που είναι έξω από την κουλτούρα μας είναι η ανθρωποφαγία, οι επιδόσεις στα παραπολιτικά σχόλια, οι δήθεν διαρροές, οι κινήσεις εντυπωσιασμού που είναι κενές περιεχομένου. Όλα αυτά τα οποία η ιστορία έχει αποδείξει ότι έχουν κοντά ποδάρια», υποστήριξε.

«Η συμφωνία εξαρτάται από εμάς», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτιμώντας ότι «μας δυσκολεύει ο ίδιος μας ο εαυτός». Σημείωσε και αυτός πως «η συμφωνία έχει πολλές ασάφειες, αλλά εξήγησε γιατί αυτό είναι υπέρ της χώρας.

«Να σας πω ποια κυρίαρχη δύναμη επέμενε για σαφήνεια; Η Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά και συνέστησε «σε όσους θεωρούν ότι η ασάφεια είναι πρόβλημα, προσέξτε και τη σαφήνεια. Υπάρχουν και σαφήνειες που δε βοηθούν. Π.χ. για τις ιδιωτικοποιήσεις η σαφήνεια δε μας βοηθάει. Η ασάφεια για τις εργασιακές σχέσεις μας βοηθάει. Η ασάφεια για το πόσο έτοιμοι είναι οι εταίροι μας να μιλήσουν για το χρέος επίσης δε μας βοηθάει.

«Όλοι λένε “δώστε μια ευκαιρία στην κυβέρνηση”, και θα γράψει η ιστορία ότι ο πραγματικός κόσμος που δεν έδωσε μια ευκαιρία στην κυβέρνηση είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ;», αναρωτήθηκε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς που ΄”έριξε” το “σύνθημα”: «Δώστε χρόνο στην κυβέρνηση».
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μπαλτάς «παραχωρούμε έδαφος για να κερδίσουμε χρόνο», γιατί «οι νίκες πάντα συνοδεύονται από συμβιβασμούς».

Ανανέωση λαϊκής εντολής τον Ιούνιο ζήτησε ο Αντώνης Νταβανέλος, ο οποίος ανήκει στην μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουμε τη δημόσια εντολή να επιτύχουμε την ανατροπή αυτού που αναγκαστήκαμε να αποδεχτούμε. Αλλιώς η προοπτική είναι η ανατροπή της κυβέρνησης», εκτίμησε.

Και ο Αλέκος Καλύβης της Αριστερής Πλατφόρας θεωρεί πως η συμφωνία «είναι ετεροβαρής».
«Θα πρέπει να αντικρούσουμε τα αρνητικά σημεία στην πράξη. Με την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος να προετοιμάσουμε τον λαό για τη μεγάλη σύγκρουση του Ιουνίου», ανέφερε.

Ιδιαίτερα αρνητική ήταν η κριτική του Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος υπογράμμισε ότι «το κείμενο δεν έχει ασάφειες ως προς τις δεσμεύσεις που είναι σε βάρος της χώρας».
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής υποστήριξε πως «η διατύπωση για το πλεόνασμα δεν οδηγεί σε χαμηλότερο πλεόνασμα, ενώ οι ρήτρες που φορτώνουν όλο το ψηφισμένο μνημόνιο πρέπει να ακυρωθούν με μονομερείς κινήσεις».

«Να πάψετε να θεωρείτε ότι τελείωσε το μνημόνιο γιατί μας απαγορεύουν να καταργήσουμε το ψηφισμένο μνημόνιο με την ρήτρα αναδοχής της ιδιοκτησίας του ψηφισμένου μνημονίου. Πρέπει να δώσουμε μάχη, να απαντήσουμε σε ό,τι είναι βάρος της χώρας και βεβαίως να μην ψηφιστεί από τη Βουλή «είπε ο Αλ. Μητροπουλος προειδοποιώντας ότι ο Σόιμπλε "θα πάει μέχρι τέλους το δίλημμα χρεοκοπία ή μνημόνιο".

Απαλύνει η τέχνη την άνοια;


Για όλους εμάς που πάσχουμε από κάποια μορφή άνοιας ή διαταραχή της μνήμης φαίνεται ότι υπάρχει κάποια μορφή "σωτηρίας" που είναι και πολύ γοητευτική: και αυτή δεν είναι άλλη από την Τέχνη.

Για να το προσπαθήσουμε ...   

Στο ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης ξεκίνησε αρχικά ένα πρόγραμμα επισκέψεων για άτομα που πάσχουν από άνοια. Στο μεταξύ το υιοθετούν και πολλά γερμανικά μουσεία, όπως το περίφημο Städel στη Φρανκφούρτη.
Herbstmeer VII von Emil Nolde
Έξι ασθενείς που πάσχουν από άνοια και οι σύντροφοί τους έχουν πάρει θέση μπροστά από ένα πίνακα. Η Καταρίνα Γκρισχάμπερ, επιμελήτρια τέχνης, επέλεξε ένα πίνακα του 1695 από την Αμβέρσα. Πρόκειται για μια «νεκρή φύση» με λαχανικά και φρούτα του Cornelis de Heem. H Καταρίνα Γκρισχάμπερ δείχνει τρεις πεταλούδες και ο Ντίντερ Φόιγκε είναι πολύ υπερήφανος. Κατάφερε να αναγνωρίσει και τις τρεις πεταλούδες. Όπως λέει στην ομήγυρη, από μικρός παρακολουθούσε τις πεταλούδες και συνέλεγε γνώσεις. Τις έπιανε, τις σκότωνε και στη συνέχεια τις κολλούσε σε ένα χαρτόνι στον τοίχο.
Η ξενάγηση των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια συνεχίζεται στο περίφημο μουσείο Städel της Φρανκφούρτης και στάση κάνουν τώρα σε άλλη μια «νεκρή φύση». Ψάρια πάνω σε ένα πάγκο κουζίνας του Jacob van Es.
H τέχνη στηρίζει τους ανθρώπους με άνοια
H τέχνη στηρίζει τους ανθρώπους με άνοια
«Σημαντικό είναι να επιλέγουμε έργα, τα οποία προσφέρουν ερεθίσματα αλλά δεν επιδρούν συναισθηματικά πολύ έντονα. Οι άνθρωποι που πάσχουν από άνοια αντιδρούν συναισθηματικά. Και μετά είναι δύσκολο να τους καθησυχάσουμε και πάλι. Άλλωστε δεν είναι και αυτός ο στόχος του προγράμματος. Θέλουμε οι ασθενείς να χαίρονται και να έχουν θετικά συναισθήματα, όταν έρχονται στο μουσείο. Τη συλλογή Ρέμπραντ που έχουμε εδώ για παράδειγμα δεν θα τους τη δείχναμε ποτέ» λέει η Γερμανίδα επιμελήτρια τέχνης.
Συνεργασία με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Φρανκφούρτης
Ένας άντρας κρατάει ένα μαχαίρι και κατευθύνεται προς έναν άλλο άντρα για να του βγάλει το μάτι. Πρόκειται για τον περίφημο πίνακα του Ρέμπραντ «Η τύφλωση του Σαμψών». Ένα τέτοιο έργο, όσο και αριστοτεχνικό να είναι, δεν είναι κατάλληλο για ασθενείς με άνοια. Είναι προτιμότερο να βλέπουν έργα που δημιουργούν μια ευχάριστη, ζεστή ατμόσφαιρα.
Άνοια δεν σημαίνει κοινωνική απομόνωση
Άνοια δεν σημαίνει κοινωνική απομόνωση
Το μουσείο Städel της Φρανκφούρτης συμμετέχει εδώ και δυο χρόνια σε μια έρευνα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της πόλης. Συμμετέχουν 60 ασθενείς που πάσχουν από άνοια και βρίσκονται στο αρχικό και μεσαίο στάδιο.
Το μουσείο μέσα από αυτή την έρευνα ευελπιστεί να μπορέσει να διευρύνει το πρόγραμμά του για ασθενείς. Στα προγράμματα τέχνης ενδεχομένως να συμμετάσχουν και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μέχρι σήμερα το διάσημο μουσείο της Φρανκφούρτης προσφέρει ξεναγήσεις σε καρκινοπαθείς. Όπως λέει η Καταρίνα Γκρισχάμπερ:
«Την στιγμή που αποδεικνύεται επιστημονικά ότι οι ασθενείς βοηθούνται επιπλέον μέσω της τέχνης, είναι σημαντικό για εμάς να προσφέρουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Θεωρούμε ότι το μουσείο είναι μια πολύπλευρη κοινωνική πλατφόρμα. Δεν μπορεί να περιθωριοποιεί κανείς ανθρώπους με άνοια και να τους αφήνει μόνους με την ασθένειά τους. Ο καθένας έχει το δικαίωμα για συμμετοχή στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή».

Επικίνδυνες ρωγμές σε βελγικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες!

Πρόσφατα εντοπίστηκαν ρωγμές σε βελγικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες προκαλώντας έντονη ανησυχία για διαρροή ραδιενέργειας. Κι άλλοι πυρηνικοί σταθμοί ανά τον κόσμο ενδέχεται να έχουν αντίστοιχες φθορές.

Στο εξωτερικό περίβλημα αντιδραστήρων στους βελγικούς πυρηνικούς σταθμούς Ντόελ 3 και Τίχανγκε 2 εντοπίστηκαν πρόσφατα ρωγμές. Δεν θα υπήρχε σοβαρός λόγος ανησυχίας, εκτιμούν οι ειδικοί, εάν τα σημάδια διάβρωσης εμφανίζονταν οπουδήποτε αλλού πέρα από το εξωτερικό τοίχωμα των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονο προβληματισμό για τις συνθήκες ασφαλείας στις βελγικές πυρηνικές μονάδες καθώς αυξάνει τους φόβους για διαρροή ραδιενεργού υλικού. Το εσωτερικό ενός πυρηνικού αντιδραστήρα λειτουργεί κάτω από συνθήκες υψηλής πίεσης κι έτσι η ύπαρξη ρωγμών, ακόμη και μικρών, ενδέχεται να προκαλέσει αστάθεια, οδηγώντας στην απελευθέρωση ραδιενέργειας.

Προβληματισμός μετά από έναν τυπικό έλεγχο
Mετά το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα το 2011 έχουν ενταθεί οι έλεγχοι διεθνώς
Mετά το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα το 2011 έχουν ενταθεί οι έλεγχοι διεθνώς
Ο εντοπισμός των ρωγμών στις βελγικές μονάδες «αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα που αφορά το σύνολο της πυρηνικής βιομηχανίας» ανέφερε στη βελγική τηλεόραση ο Γιαν Μπενς, γενικός διευθυντής της Βελγικής Αρχής για την Πυρηνική Ενέργεια (FANC), ενώ πρόκειται για ένα πρόβλημα που απαντάται συχνά. Η ύπαρξη έντονων στοιχείων διάβρωσης στο μεταλλικό τοίχωμα του αντιδραστήρα προκάλεσε έτσι έκπληξη στους κόλπους των πυρηνικών επιστημόνων. Σύμφωνα με τον Βάλτε Μπόγκαερτς, πυρηνικό επιστήμονα από το Πανεπιστήμιο της Λουβένης, «το θέμα της διάβρωσης των υλικών στους πυρηνικούς αντιδραστήρες έχει υποτιμηθεί».
Ο Μπόγκαερτς μαζί με τον καθηγητή μεταλλειολογίας Ντίγκυ Μακντόναλντ μελέτησαν με τη βοήθεια υπερηχητικής ακτινοβολίας τις επίμαχες ρωγμές στους αντιδραστήρες κατ‘ εντολή του FANC. Τα αποτελέσματα των ερευνών «θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και στο κλείσιμο όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων», σύμφωνα με τον Μπόγκαερτς.

Κίνδυνοι για την πυρηνική βιομηχανία από τη διάβρωση υλικών
Greenpeace κατά της βελγικής FANC
Greenpeace κατά της βελγικής FANC
Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι η μεταλλική επικάλυψη των πυρηνικών αντιδραστήρων μπορεί να υποστεί «κόπωση» κάτω από τις συνθήκες υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας που απαιτούνται για την παραγωγή ραδιενέργειας. Ο Χάιντς Σμίταλ από το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών του Μολ και εμπειρογνώμων της Greenpeace αναφέρει ότι «τα υλικά που βρίσκονται στο εξωτερικό των αντιδραστήρων υφίστανται πολύ μεγαλύτερη μηχανική εξασθένηση από ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα».

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το υδρογόνο από το εσωτερικό του πυρηνικού αντιδραστήρα θα μπορούσε να διεισδύσει στα τοιχώματα χάλυβα, δημιουργώντας ρωγμές λίγων χιλιοστών έως και επτά εκατοστών, σύμφωνα με τον Χάιντς Σμίταλ. Στον πυρηνικό αντιδραστήρα Ρόελ 3 οι εμπειρογνώμονες εντόπισαν συνολικά 13.047 ρωγμές, ενώ στον αντιδραστήρα του Τίχανγκε 3 πάνω από 3100 ρωγμές. Προς το παρόν και οι δύο έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Στο μεταξύ το θέμα αυτό έχει λάβει τόσο πολιτικές όσο και δικαστικές διαστάσεις στο Βέλγιο. Η Greenpeace προσέφυγε τον Ιανουάριο δικαστικά κατά της βελγικής FANC ζητώντας τη δημοσίευση των απόρρητων εγγράφων με ακριβή παρουσίαση των συνολικών πορισμάτων. Ωστόσο αν και το αίτημα της Greenpeace κρίθηκε βάσιμο, εντούτοις δεν έχουν έρθει ακόμη στο φως όλα τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα λόγω των σοβαρών επιπτώσεων που αναμένεται να έχουν στην πυρηνική βιομηχανία. Η Greenpeace ζητά επίσης να γίνουν αντίστοιχοι έλεγχοι σε όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες ανά τον κόσμο.

Η δολοφονία του Μπορίς Νέμτσοφ, ενός εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, στη Μόσχα και ο σχολιασμός της από τα διεθνή ΜΜΕ



Εκτεταμένη δημοσιότητα έχει λάβει τις τελευταίες ώρες στα διεθνή ΜΜΕ η δολοφονία του Μπορίς Νέμπσοφ, ενός από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Ρωσία και σφοδρού επικριτή του Πούτιν, στη Μόσχα λίγα μέτρα μακριά από το Κρεμλίνο χτες τη νύχτα λίγο πριν τα μεσάνυχτα.



Ο Νέμτσοφ, 55 ετών, είχε αναδειχτεί στην πολιτική σκηνή της Ρωσίας από τη δεκαετία του 1990 και επί προεδρίας Γέλτσιν είχε χρηματίσει αντιπρόεδρος. 



 Σύμφωνα με την Washingkton Post o Νέμτσοφ, ένας φυσικός που έγινε πολιτικός, ο οποίος  θεωρούνταν τη δεκαετία του 1990 ως πιθανός διάδοχος του Προέδρου Μπόρις Γέλτσιν,  ενώ τελευταία ήταν μία από τις πιο δυνατές φωνές  που καταδίκαζε την απότομη στροφή της Ρωσίας προς την αντιπαράθεση με τη Δύση κατά το παρελθόν έτος. Η δολοφονία προκάλεσε ισχυρή εντύπωση και στην ίδια τη Ρωσία, αφού έγινε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης  με το υψηλότερο προφίλ  που δολοφονήθηκε  σκοτώθηκε σε ένα έθνος όπου τα αντιπολιτευόμενα στοιχεία συχνά φυλακίζονται ή ωθούνται να μεταναστεύσουν.



Δεν υπήρξε άμεση πληροφόρηση σχετικά με το ποιος σκότωσε τον 55 χρονο πολιτικό καθώς περπατούσε σε μια κεντρική γέφυρα της Μόσχας λίγο πριν από τα μεσάνυχτα το βράδυ σ'  ένα ασυνήθιστα ζεστό χειμώνα. Ο  εκπρόσωπος του Πούτιν δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή έφερε τα σημάδια από πληρωμένους δολοφόνους που προορίζονταν να φέρουν σε δύσκολη θέση το Κρεμλίνο. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι ήταν σίγουρος ότι ήταν μια προσπάθεια να τους εκφοβίσει.



Κατά την ίδια εφημερίδα, η δολοφονία ήταν μια δραματική και αιματηρή στροφή για το καταπιεσμένα αντιπολιτευτικό κίνημα της Ρωσίας, που έχει παλέψει για να βρει το βηματισμό του στη διάρκεια ενός κύματος εθνικιστικής υστερίας που εξαπολύθηκε από την προσάρτηση της Κριμαίας. Πολλοί ηγέτες έχουν περιθωριοποιηθεί με ποινές φυλάκισης ή άλλες μορφές παρενόχλησης, και η δημόσια ρητορική έχει αυξηθεί εξαιρετικά επιθετικά ενάντια σ' εκείνους που αποκλίνουν από τη γραμμή της πλειοψηφίας.

Η εκτέλεση ήρθε μια ημέρα πριν από μια διαδήλωση κατά την οποία οι ηγέτες της αντιπολίτευσης είχε την ελπίδα να δώσει νέα πνοή στο κίνημα τους. Ο Νέμτσοφ  ήταν ένας από τους κύριους οργανωτές.

 Οι δολοφονίες με πολιτικά κίνητρα δεν είναι άγνωστες στη Ρωσία, αλλά για πρώτη φορά στα 24 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης  υπάρχει  ένα θύμα  τέτοιου υψηλού προφίλ. Συγκλονισμένοι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, δήλωσαν μετά τη δολοφονία v ότι  έχουν δεχτεί εκφοβισμούς, αλλά υποσχέθηκαν να συνεχίσουν. Δεν έγινε, όμως, σαφές αν θα πραγματοποιήσουν τη συγκέντρωση την Κυριακή.

Λίγες μόνο ώρες πριν από το θάνατό του, ο Νέμτσοφ δήλωσε στο ραδιόφωνο Ekho Moskvy  ότι ο Πούτιν είχε ωθήσει τη Ρωσία σε μια οικονομική κρίση, μέσω της «τρελής, επιθετικής και θανατηφόρας πολιτικής του πολέμου εναντίον της Ουκρανίας."

Αντίστοιχα δημοσιεύματα υπάρχουν στους New York Times, στο BBC και σ' όλα τα μεγάλα διεθνή δίκτυα κι εφημερίδες. 

Ο πόλεμος των πληροφοριών ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία

Η Ουκρανία στρέφει «νέα όπλα» κατά της Ρωσίας και επιστρατεύει απλούς πολίτες ως «πολεμικούς ανταποκριτές». Σκοπεύει ακόμη να εγκαινιάσει και έναν τηλεοπτικό σταθμό που θα εκπέμπει στο εξωτερικό.

«Χαίρετε νεοσύλλεκτε Χ. Σου μιλάει ο διοικητής των στρατευμάτων πληροφόρησης της Ουκρανίας. Η πρώτη σου αποστολή είναι πολύ απλή: κάλεσε τους πιο στενούς και καλούς φίλους σου να γίνουν μέλη των στρατευμάτων πληροφόρησης της Ουκρανίας και να εγγραφούν στους καταλόγους για την καθημερινή κατανομή εργασιών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον αγώνα πληροφόρησης κατά του εξωτερικού εχθρού. Περίμενε την επόμενη αποστολή σου».
Η πρόσκληση αυτή μπορεί να θυμίζει βιντεοπαιχνίδι για εφήβους, στην πραγματικότητα όμως είναι μια πρωτοβουλία του ουκρανικού υπουργείου Πληροφοριών με στόχο την καταπολέμηση της ρωσικής προπαγάνδας, όπως υποστηρίζει το ίδιο.
Υπουργείο που θυμίζει «1984»
«O πόλεμος της πληροφορίας»
«O πόλεμος της πληροφορίας»
Το ουκρανικό υπουργείο έχει ως βασική επιδίωξη να αποφευχθεί στο μέλλον η διάδοση πληροφοριών όπως αυτή που είχε μεταδώσει ο κρατικός ρωσικός ραδιοσταθμός και η οποία ανέφερε ότι Ουκρανοί στρατιώτες σταύρωσαν ζωντανό ένα μικρό παιδί. Μήνες αργότερα ωστόσο ο ίδιος ραδιοσταθμός διέψευσε την είδηση.
Το υπουργείο Πληροφοριών αποτελεί καινοτομία για την Ουκρανία. Συστήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014. Ο 39χρονος υπουργός Στετζ θεωρείται έμπειρος μάνατζερ στον χώρο των μίντια και είναι στενός συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.
Το υπουργείο λειτουργεί με μόλις 30 υπαλλήλους και διαθέτει προϋπολογισμό που αγγίζει τα 100.000 ευρώ ετησίως. Είναι το μικρότερο και πιο φτωχό υπουργείο της ουκρανικής κυβέρνησης. Η ίδρυσή του ήταν αμφιλεγόμενη και οι επικριτές της έκαναν λόγο για ένα κατασκεύασμα εμπνευσμένο από το «1984», το μυθιστόρημα του Τζωρτζ Όργουελ. Στο μεταξύ επικρίσεις δέχεται το υπουργείο όχι μόνο από το εσωτερικό αλλά και από το εξωτερικό. Όπως για παράδειγμα από την Γκέμα Πέρτζγκεν, ειδικό σε θέματα ανατολικής Ευρώπης στο Βερολίνο, η οποία μιλώντας στην Deutsche Welle δήλωσε πως με αυτόν τον τρόπο σίγουρα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί επαρκώς η ρωσική προπαγάνδα.
Επιρροή και στο εξωτερικό
Προπαγάνδα του ουκρανικού στρατού στο facebook
Προπαγάνδα του ουκρανικού στρατού στο facebook
Και σε διεθνές επίπεδο όμως το Κίεβο θέλει να γίνει πιο ελκυστικό. Στις πρωτοβουλίες του νέου υπουργείου ανήκει και η δημιουργία του ειδησεογραφικού σταθμού «Η Ουκρανία αύριο», ο οποίος θα εκπέμπει στο εξωτερικό στα ουκρανικά, ρωσικά και αγγλικά.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό, «στόχος του είναι να γίνει ευρέως γνωστή η επίσημη θέση του Κιέβου για τις μεταρρυθμίσεις». Ο σταθμός αυτός αναμένεται μάλιστα να ξεκινήσει τη λειτουργία του ήδη από τον ερχόμενο Απρίλιο.
Το υπουργείο Πληροφόρησης, από την πλευρά του, προτίθεται μέχρι τον ερχόμενο Μάιο να φέρει προς ψήφιση στη βουλή ένα νομοσχέδιο σχετικά με την ασφάλεια των πληροφοριών. Όπως ισχυρίζεται ο αρμόδιος υπουργός, εάν η Ουκρανία είχε ένα τέτοιο σχέδιο πριν από 20 χρόνια θα είχε κερδίσει τον πόλεμο της πληροφόρησης απέναντι στη Ρωσία.

Με τους ναζιστές που δρουν ανενόχλητα στο έδαφος της Ουκρανίας έχουν να μας πουν οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι της  χώρας αυτής;

Δηλώσεις της γερμανικής κυβέρνησης για τη "δημιουργική ασάφεια" του Γιάνη Βαρουφάκη

Η γερμανική κυβέρνηση διαψεύδει τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη περί «δημιουργικής ασάφειας» στη συμφωνία με τους εταίρους και επιμένει στην ανάγκη επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 4,5%.
Aμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στο γερμανικό κοινοβούλιο για την παράταση του τρέχοντος δανειακού προγράμματος, το ελληνικό πρόβλημα απασχόλησε και το καθιερωμένο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Παρασκευής. Αφορμή για της ερωτήσεις προς τους εκπροσώπους των υπουργείων έδωσαν οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σύμφωνα με τις οποίες οι εταίροι ήταν εκείνοι που ήθελαν ασαφείς διατυπώσεις στη συμφωνία παράτασης.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, από την πλευρά της, διέψευσε τον κ. Βαρουφάκη λέγοντας ότι δεν υπήρξε «καμία μυστική συνεννόηση στο Eurogroup» ούτε για τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων ούτε για το πρωτογενές πλεόνασμα. Όπως διευκρίνισε μόνο για το 2015 το Eurogroup αποφάσισε να ληφθούν υπόψη οι «οικονομικές περιστάσεις». Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να τηρηθεί ο στόχος ενός πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ. Όπως τόνισε, το πλεόνασμα αυτό είναι αναγκαίο για την αποπληρωμή του χρέους έτσι ώστε ως το 2022 αυτό να καταστεί βιώσιμο. Ερωτηθείς για τις «σπόντες» του κ. Βαρουφάκη σε βάρος της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και προσωπικά σε βάρος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η κ. Κοτέ αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι ζητούμενο τώρα είναι «η ανάκτηση της εμπιστοσύνης δια της συγκεκριμένης πολιτικής».
Συνάντηση Άσμουσεν-Βαρουφάκη;
Δεν υπήρξε επιβεβαίωση αλλά ούτε και διάψευση για τη φημολογούμενη συνάντηση Βαρουφάκη - Άσμουσεν
Δεν υπήρξε επιβεβαίωση αλλά ούτε και διάψευση για τη φημολογούμενη συνάντηση Βαρουφάκη - Άσμουσεν
Στο πλαίσιο του μπρίφινγκ τέθηκε επίσης και θέμα για την φημολογούμενη μυστική συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον υφυπουργό εργασίας Γιέργκ Άσμουσεν, ο οποίος ως γνωστόν διατηρεί εδώ και χρόνια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Sächsiche Zeitung ο κ. Άσμουσεν συμβούλευσε τον κ. Βαρουφάκη πριν τη συνάντηση του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να τον αντιμετωπίσει ώστε να πετύχει την ευμενή μεταχείριση του κ. Σόιπλε αλλά και μια θετική αντιμετώπιση των ελληνικών αιτημάτων.

Μιλώντας επ΄αυτού η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι για σχετική συνομιλία μεταξύ των Άσμουσεν-Βαρουφάκη όπως επίσης ότι ο κ. Άσμουσεν δεν έχει κάποια επίσημη εντολή για διαπραγματεύσεις με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις των εκπροσώπων του υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας. Πάντως κανείς δεν διέψευσε την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης. Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με το αν η Αθήνα έχει εκφράσει επιθυμία για επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο, η κ. Βιρτς απάντησε, ότι απ' όσο είναι σε θέση να γνωρίζει, αυτό δεν έχει συμβεί.

 Το θέμα είναι πόση "δημιουργική ασάφεια" χωράει η δική μας ζωή;

Και το δεύτερο που θα θέλαμε να τονίσουμε είναι ότι  είναι προφανές πως υπάρχει κάποιου είδους "μυστική διπλωματία" και παρασκήνιο σ' όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Τα αποτελέσματα των οποίων σύντομα θα τα δούμε - πέρα από τον αστερισμό των δηλώσεων - στο πραγματικό τους μέγεθος.

Τα πέντε πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης – τα συν και κάποια κριτική προσέγγιση


Με τη χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, δρομολογήθηκε η προώθηση των πέντε πρώτων νομοσχεδίων της νέας κυβέρνησης μέσα στην επόμενη βδομάδα.

 Ορισμένα έχουν θετικό χαρακτήρα στο βαθμό που αποσκοπούν στο να ανακουφίσουν ομάδες του πληθυσμού που έχουν πληγεί βαριά από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους αυτά δείχνουν τη συνέπεια της κυβέρνησης σε σχέση με τους προγραμματικούς της στόχους, τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Από την άλλη τονίζεται ότι τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν «δημοσιονομικό κόστος» ώστε να μη θίγεται η τελευταία συμφωνία με τους «εταίρους».

Τώρα πώς θα γίνει αυτό εφικτό μένει να αποδειχτεί.

Επίσης, εκείνο που δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι το αν και πώς θα έρθει η τελευταία συμφωνία στην ελληνική Βουλή.

Μια άλλη  ερμηνεία είναι ότι με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί μια «φυγή προς τα εμπρός» έχοντας έναν τριπλό στόχο:

- Να απεμπλακεί από το φαύλο κύκλο των πιέσεων, των αυστηρών μηνυμάτων που στέλνουν οι «εταίροι» και οι «θεσμοί» από το εξωτερικό για πλήρη «συμμόρφωση», για τήρηση των «δεσμεύσεων», ακόμα και για την υπογραφή ενός νέου Μνημονίου ή έστω «Προγράμματος Διάσωσης». Πιέσεις που έχουν ενταθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα (δηλώσεις Ντράγκι, Σόιμπλε κα) κυρίως αξιοποιώντας τη χρηματοδοτική αδυναμία της χώρας και το δημοσιονομικό κενό που παρουσιάζεται (μόνο για τον Ιανουάριο του 2015 υπολογίζεται πάνω από ένα δισεκατομμύρια ευρώ).

- Να απαντήσει στην κριτική και την πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας κυρίως από τα αριστερά της – ιδιαίτερα μετά τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε το ΚΚΕ.

- Να στείλει ένα μήνυμα και στην εσωκομματική αμφισβήτηση που είναι έντονη με παρεμβάσεις διάφορων στελεχών.

 Μπορεί, λοιπόν, αρκετά από αυτά τα μέτρα να έχουν θετικό χαρακτήρα. Αλλά μοιάζουν να είναι  - επιτρέψτε μας τη μεταφορά – με μικρά δενδρύλλια ή φυτά που προσπαθούν να ξεμυτίσουν  μέσα σ’ ένα σκοτεινό και απειλητικό δάσος.

 Και το δάσος αυτό δεν είναι άλλο πέρα από το θανάσιμο και θηριώδες Δημόσιο Χρέος των 277 δις ευρώ, είναι οι υποχρεώσεις – τις οποίες έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση – που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις και τα Μνημόνια  (τα οποία ισχύουν πλήρως ακόμη πάρα την εξ αντιθέτου ρητορική), τα άμεσα απαιτητά 6 δις ευρώ προς το ΔΝΤ και το σύνολο που ξεπερνά τα 22 δις ευρώ μέσα στην τρέχουσα χρονιά. 

Οπότε μπορεί να διακηρύσσει ο κ. Τσίπρας « … να ξεχάσουν το Νέο Μνημόνιο» αλλά θα πρέπει πάρα πολύ σύντομα ν’ απαντήσει και αυτός και η κυβέρνηση πώς θα αντιμετωπίσει όλα αυτά στο βαθμό που από τη μια υποστηρίζει ότι θα εφαρμόσει στο ακέραιο το προεκλογικό του πρόγραμμα και από την άλλη θα τηρήσει τις δεσμεύσεις προς τους «εταίρους».

Περιμένουμε να δούμε …

Αλλά όχι παθητικά και μοιρολατρικά. Παρεμβαίνοντας αγωνιστικά για να αποτρέψουμε τις όποιες αρνητικές συνέπειες και υποχωρήσεις και από την άλλη διεκδικώντας τα αναφαίρετα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.

Κατά τα άλλα σας παρουσιάζουμε το ρεπορτάζ για τα προωθούμενα νομοσχέδια ώστε να διαμορφώσετε τη δική σας άποψη:


« Τα πρώτα μέτρα που θα φέρει σε νομοσχέδια η κυβέρνηση απαρίθμησε ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου και προχώρησε σε αποτίμηση του πρώτου μήνα του έργου της κυβέρνησης.

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι κάποιοι θα ήθελαν πολύ να είχαμε αποτύχει. Μέχρι χθες παρακαλούσαν να πέσουμε στα βράχια. Σήμερα, πολύ θα ήθελαν να είχαμε αποδεχτεί τα μέτρα εξόντωσης της κοινωνίας στα οποία είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, μόνο και μόνο για να μην αποδειχτεί η δική τους πολιτική γύμνια και αναξιοπιστία. Γνωρίζω, επίσης, ότι κάποιοι έχουν ποντάρει σε ένα Τρίτο Μνημόνιο τον Ιούνη. Λυπάμαι πολύ, αλλά δυστυχώς και πάλι θα τους απογοητεύσουμε. Ας το ξεχάσουν το τρίτο μνημόνιο, γιατί τα Μνημόνια τελείωσαν στις 25 Γενάρη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κατανοώ την πολιτική απογοήτευση ορισμένων κύκλων του μνημονιακού κατεστημένου που μετατρέπεται πολλές φορές σε πανικό και σε σύγχυση γιατί αποδείξαμε στην Ελλάδα και την Ευρώπη ότι η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος. Τόσο για εμάς εδώ όσο και για την Ευρώπη συνολικά. Δεν είναι ώρα ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για επανάπαυση. Έχουμε μπροστά μας μία μεγάλη μάχη που θα δίνουμε μέρα με τη μέρα να ξαναστήσουμε στα πόδια της μία χώρα ρημαγμένη» σημείωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Αντίπαλος μας θα είναι ολόκληρο το μνημονιακό καθεστώς που οικοδομήθηκε μέρα με τη μέρα, ρύθμιση με τη ρύθμιση τόσο στον κρατικό μηχανισμό όσο και στην οικονομία με τα εγκαταστημένα συμφέροντα».

Αναφορικά με την συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η χώρα μας βγαίνει από την δύσκολη και σκληρή διαδικασία σκληρής διαπραγμάτευσης πιο δυνατή και πιο περήφανη. Έχοντας ανακτήσει την ισοτιμία της απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους μας. Καταφέραμε να καταλήξουμε με τους εταίρους σε μία συμφωνία γέφυρα 4μηνης διάρκειας για να διαπραγματευθούμε δίκαια και χωρίς εκβιασμούς» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η συμφωνία γέφυρα επιτεύχθηκε μεν με την παράταση της δανειακής σύμβασης αλλά ταυτόχρονα με τον σαφή διαχωρισμό της από τα μνημόνια που την συνόδευσαν. Οι Ευρωπαίοι εταίροι αναγκάστηκαν να αποδεχθούν ότι τα μνημόνια οι πολιτικές που ασκήθηκαν επί μία 5ετια δεν ήταν μόνο κοινωνικά καταστροφικές αλλά και οικονομικά ατελέσφορες. Έτσι δέχτηκαν τελικά να αποσύρουν τη επιμονή για πρωτοφανώς υψηλά και ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα πρώτα νομοσχέδια

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την άμεση κατάθεση μιας σειράς νομοσχεδίου που θα ρυθμίζουν θέματα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την ενίσχυση των φορολογικών ελέγχων, την προστασία της πρώτης κατοικίας και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση, θα αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα εμπεριέχεται και η ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων που πολλαπλασιάστηκαν την πενταετία του Μνημονίου.
Επίσης θα περιέχει μέτρα για την άμεση ανακούφιση πριν απ’ όλα των 3,7 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων και πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που στις συνθήκες της κρίσης έφτασαν να χρωστούν έως 5.000 ευρώ ο καθένας, χωρίς ελπίδα αποπληρωμής.

Στο ίδιο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται ρύθμιση για τις οφειλές προς τ’ ασφαλιστικά ταμεία, ενώ προχωρούμε στην άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση στο ίδιο νομοσχέδιο επανέρχεται - και μάλιστα αναδρομικά - το καθεστώς που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου, απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΟΥ.

Ανακοίνωσε παράλληλα, ότι αυτές τις μέρες για πρώτη φορά ενοποιήθηκε ηλεκτρονικά το συσσωρευμένο από χρόνια ελεγκτικό υλικό από όλες τις «λίστες» - Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, από εμβάσματα και ακίνητα εξωτερικού και βέβαια εκείνη της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Επίσης την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα υλοποιεί τη δέσμευση μας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε να βάλουμε τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, εργαζόμενων και συνταξιούχων που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.
Η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.

Την επόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη 5 Μαρτίου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ.

Με το νομοσχέδιο αυτό:

• Διασφαλίζεται η λειτουργία της ΕΡΤ πάνω σε θεμέλιο δημοκρατίας με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου ενημερωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού προγράμματος.

• Δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν καθίσταται αντικείμενο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης. Αντίθετα την τροφοδοτεί με το επιχείρημα της ουσιαστικής ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης και της καλής νομοθέτησης.

• Ρυθμίζεται επαρκώς το νέο εργασιακό πλαίσιο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επίλυσης των δικαστηριακών εκκρεμοτήτων, με σεβασμό στον πολύμηνο αγώνα των απολυμένων, ταυτόχρονα όμως χωρίς ρεβανσισμούς προς τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στο σημερινό φορέα.

• Δημιουργείται το αναγκαίο πλαίσιο επίλυσης των ζητημάτων διαδοχής, αλλά και ελέγχου των οικονομικών στοιχείων και πεπραγμένων με σκοπό την εύρυθμη και ταυτόχρονα εξορθολογισμένη λειτουργία της ΕΡΤ.

• Προβλέπεται ένα απαραίτητο ετήσιο πλαίσιο ανασυγκρότησης κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιλυθούν συνολικώς τα ζητήματα διοίκησης, λειτουργίας, οργάνωσης του προσωπικού και εκπομπής του προγράμματος, προκειμένου να μεταβούμε στη νέα εποχή της πραγματικά ανεξάρτητης και πολυφωνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να την καταστήσει ξανά εργαλείο πολιτικής βούλησης ή θύμα στο βωμό σκοπιμοτήτων.

Ηλεκτρονικά ΚΕΠ

Από την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει η προετοιμασία για την υλοποίηση της δέσμευσής μας για τα ηλεκτρονικά κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών αλλά και για την τεχνική προετοιμασία δημιουργίας της κάρτας του πολίτη που θα εμπεριέχει όλες τις πληροφορίες που θα απαιτούνται για τις συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση.

«Όχι»  στις Σκουριές

Ο Αλέξης Τσίπρας στήριξε την απόφαση του Παναγιώτη Λαφαζάνη να ανακαλέσει τις άδειες κατασκευής εγκαταστάσεων στα ορυχεία της Χαλκιδικής υποστηρίζοντας ότι η ανάκληση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη μετά από σοβαρές καταγγελίες που μεσολάβησαν και προκειμένου να υπάρξει επανέλεγχος για το κατά πόσο στη σχετική θεώρηση έχουν τηρηθεί, από την επιχείρηση στις Σκουριές, οι κείμενες διατάξεις.

Εξεταστική για τα μνημόνια


Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια με την οποία, όπως είπε, θα διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό».

Τρεις γυμνόστηθες υπέρ της Ελλάδας - να και κάποια καλά νέα από τη Γερμανία!

Μπαράζ δημοσιευμάτων και δράσεων έχει προκαλέσει το προκλητικό δημοσίευμα της Bild. Έξω από τα γραφεία της στο Βερολίνο τρεις γυμνόστηθες κοπέλες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει η ίδια η Bild στην ιστοσελίδα της, μετά τη χθεσινή εκστρατεία με τις σέλφι που η ίδια ξεκίνησε, τρεις γυμνόστηθες ακτιβίστριες διαδήλωσαν το πρωί της Παρασκευής μπροστά από τα γραφεία του εκδοτικού οίκου Axel-Springer στο Βερολίνο, στον οποίο ανήκει και η λαϊκή εφημερίδα.

Με κρασί, ούζο, χορό και σταφύλια και πετώντας ψεύτικα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, οι τρεις νεαρές κοπέλες, προφανώς εμπνευσμένες από το κίνημα Femen, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα. «Θέλουμε να δείξουμε ένα άλλο πρόσωπο. Όχι μόνον στους γερμανούς πολιτικούς αλλά και στον ελληνικό λαό», είπε η Γιοσεφίνε Βιτ, μια εκ των τριών ακτιβιστριών, που σημειωτέον σπουδάζει φιλοσοφία.

Νέα πρόκληση από την Bild
H TAZ απαντά στo χθεσινό δημοσίευμα (φωτ.) της Bild
H TAZ απαντά στo χθεσινό δημοσίευμα (φωτ.) της Bild
Σήμερα πάντως η Bild επανέρχεται με νέα πρόκληση. Μετά τη προχθεσινή της δράση, με την οποία καλούσε τους αναγνώστες να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην έγκριση της παράτασης του ελληνικού προγράμματος από το γερμανικό κοινοβούλιο, η λαϊκή εφημερίδα δημοσιεύει σήμερα φωτογραφίες αναγνωστών που κρατούν το μεγάλο ‘ΟΧΙ' του χθεσινού της φύλλου. Το σημερινό πρωτοσέλιδο σημειώνει σε εμφατικό τόνο ότι «οι αναγνώστες της Bild λένε ΟΧΙ!. Όχι άλλα δις. για την Ελλάδα».

Απαντώντας στην χθεσινή πρόκληση της Bild, η οποία καταδικάστηκε άμεσα από την Ένωση Γερμανών Δημοσιογράφων (DJV), η αριστερή Tageszeitung κυκλοφόρησε σήμερα με ένα «ΝΑΙ!» στις εσωτερικές τις σελίδες, καλώντας τους αναγνώστες που συμφωνούν με τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα και θεωρούν, όπως γράφει χαρακτηριστικά, «εμετική» την εκστρατεία της Bild, να φωτογραφηθούν με το «ΝΑΙ!», αποστέλλοντας στη συνέχεια τις «σέλφις» με τα στοιχεία τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Bild.

Πληθώρα σχολίων και θυελλώδεις συζητήσεις στον τύπο, στο γερμανικό αναγνωστικό κοινό και στον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας προκαλεί το ζήτημα της Ελλάδας με αφορμή τη χτεσινή ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο, που δίνει το «πράσινο φως» για την παράταση του ελληνικού δανειακού προγράμματος.
Για «δυσαρέσκεια στο Βερολίνο για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών» κάνει λόγο το πρωτοσέλιδο της Frankfurter Allgemeine Zeitung με αφορμή τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη περί ανάγκης να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος. Η Süddeutsche Zeitung, στο δικό της πρωτοσέλιδο σημειώνει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης αφήνει «άναυδο» τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και προκαλεί ενόχληση στην ένωση των χριστιανικών κομμάτων. Ωστόσο, όπως αναφέρει, «ο κυβερνητικός συνασπισμός θα εγκρίνει τη βοήθεια».

Έκκληση για πολιτική ειλικρίνεια
O Γιάνης Βαρουφάκης αφήνει «άναυδο» τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνει η SZ
O Γιάνης Βαρουφάκης αφήνει «άναυδο» τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνει η SZ
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει σε σχόλιό της ότι «απέναντι στην πλειοψηφία του γερμανικού κοινοβουλίου βρίσκεται μία πλειοψηφία της κοινής γνώμης, η οποία λέει ήδη: ως εδώ και μη παρέκει. Η υπομονή και η προθυμία για έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα τείνουν στο τέλος τους. Ως εκ τούτου, στη μεγάλη πλειοψηφία της ψηφοφορίας του Βερολίνου εμπεριέχεται και ένας μεγάλος κίνδυνος: να το παρεξηγήσουν οι Έλληνες», σημειώνει η εφημερίδα.
«Πολιτικοί, να είστε ειλικρινείς μαζί μας!», γράφει το πρωτοσέλιδο της Die Welt, καλώντας τους γερμανούς πολιτικούς να πουν την αλήθεια στους πολίτες. Όπως παρατηρεί: «Σίγουρα, ο υπουργός Οικονομικών μας διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να εκταμιευθεί έστω κι ένα ένα ευρώ βοήθειας αν η Αθήνα δεν έχει εκπληρώσει προηγουμένως τις δεσμεύσεις της. Ωστόσο, και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γνωρίζει ότι ούτε η καλύτερη κυβέρνηση του κόσμου δεν θα μπορούσε να επιλύσει μέχρι τον Απρίλιο ούτε ένα από τα θέματα (σ.σ. που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση) (…) Κανείς, πραγματικά κανείς, δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση στο τέλος της τετράμηνης προθεσμίας». Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «προφανώς ο κ. Σόιμπλε ελπίζει ότι κανείς δεν θα θυμάται πια τον Απρίλιο τις υποσχέσεις του».
Για «βοήθειες που δεν βοηθούν» κάνει λόγο η Tageszeitung του Βερολίνου. Όπως σχολιάζει μεταξύ άλλων, «Δεν γίνεται καμία συζήτηση περί υπερεθνικής αλληλεγγύης εκ μέρους όλων των Ευρωπαίων. Το μόνο ζήτημα είναι αν η Ελλάδα ‘έχει κάνει τα μαθήματά της', με βάση τα οποία ο δάσκαλος θα εγκρίνει την προαγωγή της. (…) Με τον τρόπο που δίνεται αυτή η βοήθεια, η αποτυχία της αργότερα είναι βέβαιη», σημειώνει η εφημερίδα, εκτιμώντας ότι εντός λίγων μόλις μηνών η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι σε οικονομικό αδιέξοδο.

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Η Ελλάδα πάει ολοταχώς για 3ο Μνημόνιο και δάνειο 30 δισ. ευρώ σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης!


"Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα νέο δάνειο ύψους πάνω από 30 δισ. ευρώ την επόμενη διετία", αναφέρει κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ.
Όπως μετέδωσε το Μέγκα, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο εν λόγω αξιωματούχος, οι πιστωτές συζητούσαν την πιθανότητα να υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης πριν ακόμη διεξαχθούν εκλογές. Υπήρχε "συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών, μεταξύ των πιστωτών, από τον Σεπτέμβριο του 2014, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε χρειαστεί ένα τρίτο δάνειο" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο εν λόγω αξιωματούχος δηλώνει πως είναι πιθανό ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Παράλληλα, τονίζει ότι η συμφωνία του Eurogroup μπορεί να αλλάξει, ενώ κάνει λόγο για πολλούς στο Eurogroup που δεν πείσθηκαν από τις δεσμεύσεις της Αθήνας.

Αναφορικά με το χρέος της Ελλάδας, ο ίδιος αξιωματούχος σημειώνει πως μέσα στο επόμενο διάστημα των τεσσάρων μηνών δεν θα υπάρξουν συζητήσεις περί ελάφρυνσης.

Μάλιστα, πριν λίγα 24ωρα αποκλειστικό ρεπορτάζ της Rheinische Post, ανέφερε ότι ήδη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ετοιμάζεται για τρίτο πακέτο στήριξης, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστεν Σνάιντερ, σε δηλώσεις του εμφανίστηκε σίγουρος για τρίτο πακέτο.

"Το αποφασιστικό ερώτημα θα τεθεί πριν το καλοκαίρι: Αν η Ελλάδα είναι να παραμείνει στην ευρωζώνη, πρέπει να της δοθεί ένα τρίτο πακέτο ύψους λίγων δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ" δήλωσε ο Σνάιντερ και προσέθεσε ότι "μια χρηματοδότηση των υπό λήξη χρεών της μέσω δανείων από τις αγορές αποτελεί αυταπάτη".

Σύμφωνα πάλι με δημοσίευμα στο real.gr  "Ποσό πάνω από 30 δισ. ευρώ θα δανειστεί την επόμενη διετία η ελληνική κυβέρνηση από ΕΕ και ΔΝΤ, μέσα σε ένα περιβάλλον σαφώς δυσκολότερο από ότι πριν από τις εκλογές και εν μέσω παρεξηγήσεων και αμφίσημων δηλώσεων. 

Την πληροφορία και την ένδειξη ότι το επόμενο δάνειο συζητείται από τους εταίρους και την Κομισιόν μετέδωσε πρώτο το πρακτορείο MNI, όταν περιέπεσε τότε στην κατοχή του το περίφημο εσωτερικό έγγραφο των πρακτικών της μυστικής συνάντησης τεσσάρων υπουργών οικονομικών χωρών του ευρώ υπό τον Ζ.Κ. Γιούνκερ. 


Σήμερα το ποσό αυτό «έχει ξεπεραστεί» εξαιτίας του δημοσιονομικού κενού. 

«Σε κάθε περίπτωση πάντως μιλάμε για τα πρώην λεφτά του ΤΧΣ, τα 1,8 +1,9 δισ. από το παλιό πρόγραμμα και τα SMPs, τα 14 δισ. από το πακέτο του ΔΝΤ και επιπλέον 7 ως 10 δισ. καινούργια λεφτά. Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναβάλει την πληρωμή των δόσεων του Μαρτίου. Αν η χώρα καθυστερήσει την πληρωμή, αυτό θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός και οι οίκοι αξιολόγησης θα κατατάξουν την Ελλάδα σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας - selective default». 

Αυτά μετέφερε στο real.gr κοινοτικός αξιωματούχος, στον οποίο μεταφέρθηκαν οι δηλώσεις δύο υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης περί «καθυστέρησης πληρωμών προς το ΔΝΤ» και περί «απευθείας πληρωμής του ΔΝΤ από τα κέρδη της ΕΚΤ». 


Απλά - θα πούμε εμείς - αυτές οι πληροφορίες που αφήνουν κάποιοι "κύκλοι' να διαρρέουν συνθέτουν τα κομμάτια του παζλ και ερμηνεύουν το παιχνίδι των εκβιασμών και πιέσεων που ασκούνται καθημερινά σε βάρος της χώρας και του λαού μας.

Είναι τα νέα δεσμά με ακόμη επαχθέστερους όρους που επεξεργάζονται οι "φίλοι" και "σωτήρες" μας.
δεσμά που θα διαιωνίζουν το καθεστώς υποταγής, της μετατροπής της Ελλάδας σε χώρα προτεκτοράτο, "οικονομικής αποικίας" ή "αποικίας χρέους", σύμφωνα και με τα λεγόμενα πριν από λίγες ημέρες από τον ίδιο τον νυν πρωθυπουργό (μόνο που τώρα έχουν αρχίσει να ξεχνιούνται αυτές οι δηλώσεις).

Θα αντέξει η κυβέρνηση σ' αυτές τις πιέσεις;

Δυστυχώς - παρά την καλή μας διάθεση - τα πρώτα μηνύματα και πράξεις της δεν ήταν και τόσο αισιόδοξα.

Ήδη έχει γλιστρήσει σε "ολισθηρό δρόμο" όπως διαπιστώνουν και στελέχη της εμβέλειας του μανόλη Γλέζου ή του Γιάννη Μηλιού.

Το θέμα, όμως, είναι τι δρόμο θα ακολουθήσουμε εμείς, οι Έλληνες πολίτες.

Δεν είναι ανάγκη να "γλιστρήσουμε" κι εμείς ή να δηλώσουμε υποταγή και να αποδεχτούμε τον οποιοδήποτε συμβιβασμό.

Έτσι δεν είναι;