Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015
H αντανάκλαση του σχεδίου μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης από το Eurogroup στο διεθνή τύπο (2)
Συνεχίζοντας τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου που αφορούν την ελληνική περίπτωση παρουσιάζουμε καταρχάς το πώς προσέγγισαν το θέμα οι New York Times.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές, θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον περιορισμό των κρατικών δαπανών, τη μεταρρύθμιση της πολιτικής για το συνταξιοδοτικό σύστημα, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, καθώς και τον εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα. Το σχέδιο υποστηρίζει, επίσης, τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης να αυξήσει τους ελάχιστους μισθούς και τις κοινωνικές δαπάνες για τους φτωχούς.
Η δήλωση του Eurogroup – σύμφωνα πάντα με του NYT - “κλείνει τυπικά ένα κεφάλαιο στην πικρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και χώρες όπως η Γερμανία και η Φινλανδία, όπου υπάρχει βαθιά δυσπιστία απέναντι στη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα που έχει ταχθεί κατά των μέτρων λιτότητας”.
Αλλά η δήλωση του Eurogroup ήταν επίσης μια απόδειξη ότι οι δανειστές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά οικονομικά την Ελλάδα και ότι θα μπορούσαν να εγείρουν πρόσθετες απαιτήσεις για την Αθήνα πριν από την καταβολή του δανείου ύψους 7.200.000.000 ευρώ, ή περίπου 8,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων - χρήματα που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση αν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του χρέους της. Σύμφωνα με τα προγράμματα διάσωσης (= Μνημόνια) το 2010 και το 2012, έχουν δοθεί στην Ελλάδα 240 δισεκατομμύρια ευρώ σε αντάλλαγμα για την προώθηση διάφορων οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Η κυβέρνηση του κ Τσίπρα έχει την ευκαιρία να βάλει την «πολιτική σφραγίδα» της σε ένα σχέδιο διάσωσης, αν τηρηθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού, δήλωσε ο Dijsselbloem σε κοινοβουλευτική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.
(Δηλαδή, σε νέο Μνημόνιο; Θα αναρωτηθούμε εμείς …)
Η Wall Street Journal επεσήμανε ότι οι ελληνικές μετοχές σημείωσαν μεγάλη άνοδο την Τρίτη εν μέσω ειδήσεων ότι η πρόταση της κυβέρνησης φάνηκε ότι ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις της ευρωζώνης. Το κύριο χρηματιστήριο ήταν στα 8%.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν παράταση τεσσάρων μηνών για το πακέτο διάσωσης στην Ελλάδα την Τρίτη, παρά τις ανησυχίες που εξέφρασαν σχετικά με την “προθυμία” της νέας κυβέρνησης της Αριστεράς στην Αθήνα για την εφαρμογή των περικοπών του προϋπολογισμού και των νομοθετικών αλλαγών που απαίτησαν.
Σύμφωνα με τους Financial Times αν οι ευρωπαίοι δανειστές εγκρίνουν τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων, τα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης αναμένεται να ψηφίσουν σχετικά με τις αλλαγές στο πρόγραμμα διάσωσης πριν από την προθεσμία της 28 Φλεβάρη. Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις σε μεγάλο βαθμό θεωρούνται ως ένα πρώτο βήμα προς την εξασφάλιση μιας τετράμηνης παράτασης δανεισμού για την Αθήνα.
Παρόλα αυτά, ακόμη και αυτό δεν θα σήμαινε ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να εισπράξει 7,2 δις ευρώ που θα καταβληθούν με την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αντ 'αυτού, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη την Παρασκευή, η λίστα των μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση αηιολογήθηκε ως προς το αν ήταν «μια έγκυρη αφετηρία» για τις διαπραγματεύσεις. Η τελική λίστα δεν πρόκειται να εγκριθεί μέχρι τον Απρίλιο, διάστημα κατά το οποίο οι δανειστές θα εξακολουθούν να επιμένουν στις αλλαγές.
"Αυτό δεν είναι ο τελικός κατάλογος, ο οποίος θα ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου," δήλωσε ο Martin Jäger, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. "Αλλά αναμένουμε αυτός ο αρχικός κατάλογος να είναι συνεπής και ευλογοφανής."
"Η ασάφεια σχετικά με το από πού θα προέλθει η ενδιάμεση χρηματοδότηση για την Ελλάδα έχει, επίσης, ως στόχο να κρατήσει την πίεση στην κυβέρνηση," έγραψε σε σημείωμα του ο Mujtaba Ραχμάν, επικεφαλής αναλυτής του Ευρωπαϊκού Ευρασιατικού Όμίλου Ευρασίας.
"Η συμπεριφορά της κυβέρνησης θα συνεχίζει να εποπτεύεται από τα όργανα που ήταν παλαιότερα γνωστά ως τρόικα και θα είναι υποχρεωμένη να απόσχει από την εφαρμογή οποιωνδήποτε μέτρων που θα μπορούσαν να “υπονομεύσουν” τους δημοσιονομικούς στόχους. Γεγονός που φαίνεται ότι μπορεί να τορπιλίσει το τεράστιο εκλογικό της πρόγραμμα, που περιελάμβανε κάθε είδους υποσχέσεις δαπανών. Τα σκληροπυρηνικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο ηγείται ο κ Τσίπρας όλα αυτά θα είναι δύσκολο να τα αποδεχτούν, όπως και οι Έλληνες που νόμιζαν ότι είχαν ψηφίσει για ρήξη ", γράφει ο Economist.
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η ευρωζώνη έχουν περιθώριο τεσσάρων μηνών, όχι μόνο για να αποφασίσουν ποια μόνιμη διαπραγμάτευση είναι δυνατή, αλλά να επεξεργαστούν έναν πολύ καλύτερο και πιο εποικοδομητικό τρόπο επίτευξής του, "γράφει η εφημερίδα Financial Times .
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου