Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Σε συγκρουσιακή τροχιά το εσωτερικό τοπίο στο ΣΥΡΙΖΑ


 Δεν είναι λίγοι οι σχολιαστές που έχουν τονίσει ότι τη πιο δύσκολη «διαπραγμάτευση» ο Τσίπρας και το ηγετικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχει να την κάνει τόσο με τους δανειστές όσο με την εσωκομματική αντιπολίτευση εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

 Είναι χαρακτηριστική από αυτή την άποψη η παρουσίαση που κάνει στο πρόβλημα ο Βασίλης Σκουρής στο Real.gr.


“Σε δοκιμασία βρίσκεται ήδη η συνοχή της Κουμουνδούρου, μετά την επίτευξη της συμφωνίας με τους δανειστές, με την προσοχή να επικεντρώνεται στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μεταξύ των διαφωνούντων υπουργών.


Η παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου, με το ειδικό πολιτικό και κοινωνικό βάρος που διαθέτει, δεν αποτελεί παρά την κορυφή του παγόβουνου των όσων συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα «νομιμοποιεί» την εκδήλωση και άλλων αντιδράσεων, καθώς οι φορείς τους αμφιταλαντεύονταν μήπως και κατηγορούνταν για δημιουργία «εσωκομματικού προβλήματος».


Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, με συνέντευξή του στη Realnews  στέλνει σαφέστατο μήνυμα στην ηγεσία πως «οι κόκκινες γραμμές δεν θα παραβιαστούν», ενώ επιμένει στην αντίθεσή του με την ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ και σιδηροδρόμων. 


  Ο Π. Λαφαζάνης, επικεφαλής της «Αριστερής Πλατφόρμας» του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σαφές πως θέτει τις δικές του διαχωριστικές γραμμές στο Μέγαρο Μαξίμου, την ίδια στιγμή που βουλευτές, όπως ο Στάθης Λεουτσάκος, τάσσονται υπέρ του δημοψηφίσματος ή και των εκλογών.




Ιδιαίτερα επικριτικός για τη συμφωνία εμφανίζεται και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, που εμφανίζει πλέον «δομικές» διαφορές με την πολιτική που ακολουθείται μετεκλογικά, ενώ είναι ο πρώτος που προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει νέα μέτρα.

Μόνο απαρατήρητη δεν πρέπει να περάσει και η διαφοροποίηση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση εάν παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές, ενώ τη διαφοροποίησή της με τη συμφωνία ήρθε να τονίσει και η ευρωβουλευτής, Σοφία Σακοράφα, η οποία με ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε λαϊκή για ακύρωση του Μνημονίου.

«Ο λαός έδωσε εντολή για ακύρωση του μνημονίου. Δεν έχουμε καμία πολιτική νομιμοποίηση για να πράξουμε το αντίθετο», αναφέρει το «τιτίβισμα» της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Το γεγονός ότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους δανειστές η Κουμουνδούρου θέτει σε δοκιμασία την «παιδική αθωότητα» των προεκλογικών της υποσχέσεων, οδηγεί σε αναδιάταξη των εσωτερικών κομματικών συσχετισμών και συμμαχιών.

• Οι αναταράξεις στο κόμμα θεωρούνται κάτι παραπάνω από δεδομένες. Σε λίγες εβδομάδες στην Κουμουνδούρου ίσως τίποτα να μην είναι όπως ακριβώς ήταν πριν από τη συμφωνία.

• Το ενδιαφέρον, όμως, εστιάζεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Πρωτίστως στο εάν θα υπάρξουν διαρροές σε περίπτωση που η συμφωνία-γέφυρα έρθει στη Βουλή.


• Και, βεβαίως, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συνοχή της κυβέρνησης. Αν π.χ. δεν θα υπάρξουν δημόσιες αντιδράσεις και πολύ περισσότερο αποχωρήσεις υπουργών από το κυβερνητικό σχήμα.


Οι αντιδράσεις, πάντως, -που μόνο ευτυχή δεν κάνουν τον Αλέξη Τσίπρα, στην πρώτη, πολύ δύσκολη στιγμή που έχει να αντιμετωπίσει-μπορεί να χρησιμοποιηθούν και ως «διαπραγματευτικό όπλο» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, που είναι φανερό πως «ακόμα έχουν να… ζητήσουν από την Αθήνα»…




Η δήλωση του Μανώλη Γλέζου, πάντως, έχει ιδιαιτέρως δυσαρεστήσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά το non paper από το Μέγαρο Μαξίμου, υπήρξε η γραπτή δήλωση του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, εκ των πλέον εμπίστων προσώπων του Αλέξη Τσίπρα.


«Περιμέναμε μια πιο δίκαιη και νηφάλια αποτίμηση από ένα στέλεχος της εμπειρίας και της διαδρομής του Μανόλη Γλέζου» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλέκος Φλαμπουράρης.”

Συνεπώς, σ’ αυτό το νέο σίριαλ έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε πολλά ακόμη …
Και πραγματικά – ίσως – τίποτε δεν θα είναι το ίδιο μετά την επικύρωση έστω και αυτής της μεταβατικής συμφωνίας (που στην ουσία αναγνωρίζει δεσμεύσεις του Μνημονίου).

Και τι πρόκειται να συμβεί όταν μετά από τέσσερις μήνες εκπνεύσει αυτή η συμφωνία και η κυβέρνηση προχωρήσει σε νέα “συμφωνία”  ή “συμβόλαιο” – ή όπως αλλιώς ονομαστεί – με τους δανειστές και εταίρους η οποία θα αποτελεί ένα νέου τύπου Μνημόνιο;

Αλλά μέχρι τότε ο δρόμος είναι πολύ μακρύς …


Και πρώτα απ’ όλα ας δούμε πώς θα εξελιχτεί αυτή συννεφιασμένη «Καθαρή Δευτέρα» …   

Δεν υπάρχουν σχόλια: