Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015
Βερολίνο - Ικανοποίηση στην κυβέρνηση - κριτική από την αντιπολίτευση
Θετικά αποτιμούν στελέχη της γερμανική κυβέρνησης τη συμφωνία της Παρασκευής στο Eurogroup. Δριμεία κριτική στους χειρισμούς Μέρκελ και Σόιμπλε ασκεί την ίδια ώρα η αντιπολίτευση.
“Για διορθωτικές κινήσεις” εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και "συνειδητοποίηση της πραγματικότητας" κάνει λόγο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ, σε συνέντευξή του στη κυριακάτικη FAZ. Αυτό που απομένει είναι η ελληνική κυβέρνηση να “πράξει το καθήκον της”, με άλλα λόγια, να καταθέσει ως αύριο την πρόταση της για τις μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Κάουντερ αναμένει πάντως τη θετική ψήφο της γερμανικής βουλής την ερχόμενη εβδομάδα για μια παράταση του “βοηθητικού προγράμματος”, εφόσον βέβαια το ελληνικό σχέδιο γίνει αποδεκτό από το Eurogroup.
Τη συμφωνία των Βρυξελλών χαιρέτισε και ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Σύμφωνα με γερμανούς ανταποκριτές στη Μαδρίτη, όπου ο κ. Γκάμπριελ συμμετείχε σε συνάντηση ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, ο αντικαγκελάριος εξέφρασε την άποψη ότι τώρα δίνεται “η ευκαιρία να ξεκινήσει η διαδικασία συγκεκριμένων διαπραγματεύσεων.” Ενώ χαρακτήρισε ως ανοησία την ερώτηση για το ποιος κέρδισε και ποιος έχασε, ο αντικαγκελάριος επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι το τι αποφεύχθηκε, και αυτό είναι η πτώχευση της Ελλάδας.
Πράσινοι: Η πολιτική της λιτότητας απέτυχε
Κριτική στη στάση της Άγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ασκούν οι Πράσινοι. Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Άντον Χόφραϊτερ εκτιμά ότι η πολιτική της λιτότητας της καγκελαρίου και του υπουργού Οικονομικών έχει αποτύχει. Κατά τη γνώμη του η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια δημοσιονομική ανάσα. Οι διαπραγματεύσεις των επόμενων μηνών θα πρέπει να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη ενός προγράμματος που θα συνδυάζει τη δημοσιονομική εξυγίανση και την οικονομική σταθερότητα με την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων της χώρας.
Οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (πχ. φορολογικό σύστημα, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής) και όχι σε “τυφλές περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις”. “Αναμένουμε τώρα,” τονίζει ο κ. Χόφραϊτερ στη δήλωση του, “τόσο από τη γερμανική όσο και από την ελληνική κυβέρνηση εποικοδομητικούς χειρισμούς και όχι σύγκρουση.”
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου