Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Τα πέντε πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης – τα συν και κάποια κριτική προσέγγιση


Με τη χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, δρομολογήθηκε η προώθηση των πέντε πρώτων νομοσχεδίων της νέας κυβέρνησης μέσα στην επόμενη βδομάδα.

 Ορισμένα έχουν θετικό χαρακτήρα στο βαθμό που αποσκοπούν στο να ανακουφίσουν ομάδες του πληθυσμού που έχουν πληγεί βαριά από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους αυτά δείχνουν τη συνέπεια της κυβέρνησης σε σχέση με τους προγραμματικούς της στόχους, τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Από την άλλη τονίζεται ότι τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν «δημοσιονομικό κόστος» ώστε να μη θίγεται η τελευταία συμφωνία με τους «εταίρους».

Τώρα πώς θα γίνει αυτό εφικτό μένει να αποδειχτεί.

Επίσης, εκείνο που δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι το αν και πώς θα έρθει η τελευταία συμφωνία στην ελληνική Βουλή.

Μια άλλη  ερμηνεία είναι ότι με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί μια «φυγή προς τα εμπρός» έχοντας έναν τριπλό στόχο:

- Να απεμπλακεί από το φαύλο κύκλο των πιέσεων, των αυστηρών μηνυμάτων που στέλνουν οι «εταίροι» και οι «θεσμοί» από το εξωτερικό για πλήρη «συμμόρφωση», για τήρηση των «δεσμεύσεων», ακόμα και για την υπογραφή ενός νέου Μνημονίου ή έστω «Προγράμματος Διάσωσης». Πιέσεις που έχουν ενταθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα (δηλώσεις Ντράγκι, Σόιμπλε κα) κυρίως αξιοποιώντας τη χρηματοδοτική αδυναμία της χώρας και το δημοσιονομικό κενό που παρουσιάζεται (μόνο για τον Ιανουάριο του 2015 υπολογίζεται πάνω από ένα δισεκατομμύρια ευρώ).

- Να απαντήσει στην κριτική και την πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας κυρίως από τα αριστερά της – ιδιαίτερα μετά τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε το ΚΚΕ.

- Να στείλει ένα μήνυμα και στην εσωκομματική αμφισβήτηση που είναι έντονη με παρεμβάσεις διάφορων στελεχών.

 Μπορεί, λοιπόν, αρκετά από αυτά τα μέτρα να έχουν θετικό χαρακτήρα. Αλλά μοιάζουν να είναι  - επιτρέψτε μας τη μεταφορά – με μικρά δενδρύλλια ή φυτά που προσπαθούν να ξεμυτίσουν  μέσα σ’ ένα σκοτεινό και απειλητικό δάσος.

 Και το δάσος αυτό δεν είναι άλλο πέρα από το θανάσιμο και θηριώδες Δημόσιο Χρέος των 277 δις ευρώ, είναι οι υποχρεώσεις – τις οποίες έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση – που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις και τα Μνημόνια  (τα οποία ισχύουν πλήρως ακόμη πάρα την εξ αντιθέτου ρητορική), τα άμεσα απαιτητά 6 δις ευρώ προς το ΔΝΤ και το σύνολο που ξεπερνά τα 22 δις ευρώ μέσα στην τρέχουσα χρονιά. 

Οπότε μπορεί να διακηρύσσει ο κ. Τσίπρας « … να ξεχάσουν το Νέο Μνημόνιο» αλλά θα πρέπει πάρα πολύ σύντομα ν’ απαντήσει και αυτός και η κυβέρνηση πώς θα αντιμετωπίσει όλα αυτά στο βαθμό που από τη μια υποστηρίζει ότι θα εφαρμόσει στο ακέραιο το προεκλογικό του πρόγραμμα και από την άλλη θα τηρήσει τις δεσμεύσεις προς τους «εταίρους».

Περιμένουμε να δούμε …

Αλλά όχι παθητικά και μοιρολατρικά. Παρεμβαίνοντας αγωνιστικά για να αποτρέψουμε τις όποιες αρνητικές συνέπειες και υποχωρήσεις και από την άλλη διεκδικώντας τα αναφαίρετα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.

Κατά τα άλλα σας παρουσιάζουμε το ρεπορτάζ για τα προωθούμενα νομοσχέδια ώστε να διαμορφώσετε τη δική σας άποψη:


« Τα πρώτα μέτρα που θα φέρει σε νομοσχέδια η κυβέρνηση απαρίθμησε ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου και προχώρησε σε αποτίμηση του πρώτου μήνα του έργου της κυβέρνησης.

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι κάποιοι θα ήθελαν πολύ να είχαμε αποτύχει. Μέχρι χθες παρακαλούσαν να πέσουμε στα βράχια. Σήμερα, πολύ θα ήθελαν να είχαμε αποδεχτεί τα μέτρα εξόντωσης της κοινωνίας στα οποία είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, μόνο και μόνο για να μην αποδειχτεί η δική τους πολιτική γύμνια και αναξιοπιστία. Γνωρίζω, επίσης, ότι κάποιοι έχουν ποντάρει σε ένα Τρίτο Μνημόνιο τον Ιούνη. Λυπάμαι πολύ, αλλά δυστυχώς και πάλι θα τους απογοητεύσουμε. Ας το ξεχάσουν το τρίτο μνημόνιο, γιατί τα Μνημόνια τελείωσαν στις 25 Γενάρη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κατανοώ την πολιτική απογοήτευση ορισμένων κύκλων του μνημονιακού κατεστημένου που μετατρέπεται πολλές φορές σε πανικό και σε σύγχυση γιατί αποδείξαμε στην Ελλάδα και την Ευρώπη ότι η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος. Τόσο για εμάς εδώ όσο και για την Ευρώπη συνολικά. Δεν είναι ώρα ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για επανάπαυση. Έχουμε μπροστά μας μία μεγάλη μάχη που θα δίνουμε μέρα με τη μέρα να ξαναστήσουμε στα πόδια της μία χώρα ρημαγμένη» σημείωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Αντίπαλος μας θα είναι ολόκληρο το μνημονιακό καθεστώς που οικοδομήθηκε μέρα με τη μέρα, ρύθμιση με τη ρύθμιση τόσο στον κρατικό μηχανισμό όσο και στην οικονομία με τα εγκαταστημένα συμφέροντα».

Αναφορικά με την συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η χώρα μας βγαίνει από την δύσκολη και σκληρή διαδικασία σκληρής διαπραγμάτευσης πιο δυνατή και πιο περήφανη. Έχοντας ανακτήσει την ισοτιμία της απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους μας. Καταφέραμε να καταλήξουμε με τους εταίρους σε μία συμφωνία γέφυρα 4μηνης διάρκειας για να διαπραγματευθούμε δίκαια και χωρίς εκβιασμούς» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η συμφωνία γέφυρα επιτεύχθηκε μεν με την παράταση της δανειακής σύμβασης αλλά ταυτόχρονα με τον σαφή διαχωρισμό της από τα μνημόνια που την συνόδευσαν. Οι Ευρωπαίοι εταίροι αναγκάστηκαν να αποδεχθούν ότι τα μνημόνια οι πολιτικές που ασκήθηκαν επί μία 5ετια δεν ήταν μόνο κοινωνικά καταστροφικές αλλά και οικονομικά ατελέσφορες. Έτσι δέχτηκαν τελικά να αποσύρουν τη επιμονή για πρωτοφανώς υψηλά και ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα πρώτα νομοσχέδια

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την άμεση κατάθεση μιας σειράς νομοσχεδίου που θα ρυθμίζουν θέματα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την ενίσχυση των φορολογικών ελέγχων, την προστασία της πρώτης κατοικίας και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση, θα αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα εμπεριέχεται και η ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων που πολλαπλασιάστηκαν την πενταετία του Μνημονίου.
Επίσης θα περιέχει μέτρα για την άμεση ανακούφιση πριν απ’ όλα των 3,7 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων και πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που στις συνθήκες της κρίσης έφτασαν να χρωστούν έως 5.000 ευρώ ο καθένας, χωρίς ελπίδα αποπληρωμής.

Στο ίδιο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται ρύθμιση για τις οφειλές προς τ’ ασφαλιστικά ταμεία, ενώ προχωρούμε στην άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση στο ίδιο νομοσχέδιο επανέρχεται - και μάλιστα αναδρομικά - το καθεστώς που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου, απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΟΥ.

Ανακοίνωσε παράλληλα, ότι αυτές τις μέρες για πρώτη φορά ενοποιήθηκε ηλεκτρονικά το συσσωρευμένο από χρόνια ελεγκτικό υλικό από όλες τις «λίστες» - Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, από εμβάσματα και ακίνητα εξωτερικού και βέβαια εκείνη της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Επίσης την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα υλοποιεί τη δέσμευση μας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε να βάλουμε τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, εργαζόμενων και συνταξιούχων που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.
Η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.

Την επόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη 5 Μαρτίου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ.

Με το νομοσχέδιο αυτό:

• Διασφαλίζεται η λειτουργία της ΕΡΤ πάνω σε θεμέλιο δημοκρατίας με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου ενημερωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού προγράμματος.

• Δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν καθίσταται αντικείμενο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης. Αντίθετα την τροφοδοτεί με το επιχείρημα της ουσιαστικής ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης και της καλής νομοθέτησης.

• Ρυθμίζεται επαρκώς το νέο εργασιακό πλαίσιο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επίλυσης των δικαστηριακών εκκρεμοτήτων, με σεβασμό στον πολύμηνο αγώνα των απολυμένων, ταυτόχρονα όμως χωρίς ρεβανσισμούς προς τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στο σημερινό φορέα.

• Δημιουργείται το αναγκαίο πλαίσιο επίλυσης των ζητημάτων διαδοχής, αλλά και ελέγχου των οικονομικών στοιχείων και πεπραγμένων με σκοπό την εύρυθμη και ταυτόχρονα εξορθολογισμένη λειτουργία της ΕΡΤ.

• Προβλέπεται ένα απαραίτητο ετήσιο πλαίσιο ανασυγκρότησης κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιλυθούν συνολικώς τα ζητήματα διοίκησης, λειτουργίας, οργάνωσης του προσωπικού και εκπομπής του προγράμματος, προκειμένου να μεταβούμε στη νέα εποχή της πραγματικά ανεξάρτητης και πολυφωνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να την καταστήσει ξανά εργαλείο πολιτικής βούλησης ή θύμα στο βωμό σκοπιμοτήτων.

Ηλεκτρονικά ΚΕΠ

Από την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει η προετοιμασία για την υλοποίηση της δέσμευσής μας για τα ηλεκτρονικά κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών αλλά και για την τεχνική προετοιμασία δημιουργίας της κάρτας του πολίτη που θα εμπεριέχει όλες τις πληροφορίες που θα απαιτούνται για τις συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση.

«Όχι»  στις Σκουριές

Ο Αλέξης Τσίπρας στήριξε την απόφαση του Παναγιώτη Λαφαζάνη να ανακαλέσει τις άδειες κατασκευής εγκαταστάσεων στα ορυχεία της Χαλκιδικής υποστηρίζοντας ότι η ανάκληση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη μετά από σοβαρές καταγγελίες που μεσολάβησαν και προκειμένου να υπάρξει επανέλεγχος για το κατά πόσο στη σχετική θεώρηση έχουν τηρηθεί, από την επιχείρηση στις Σκουριές, οι κείμενες διατάξεις.

Εξεταστική για τα μνημόνια


Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια με την οποία, όπως είπε, θα διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: