Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015
Πιθανό αριστερό «ναι» στην παράταση του προγράμματος στη Γερμανία
Το γερμανικό κοινοβούλιο καλείται αύριο να ψηφίσει επί της παράτασης του ελληνικού προγράμματος στήριξης. Η έγκρισή της θεωρείται βέβαιη και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία, παρά τις μικρές «διαρροές» ψήφων που αναμένονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Ασυνήθιστη και ως εκ τούτου αξιοσημείωτη είναι η πιθανή υπερψήφιση της παράτασης από το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς, το οποίο παραδοσιακά αντιτίθεται στους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Όπως δήλωσε η επικεφαλής της Αριστεράς Κάτια Κίπινγκ στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD, «η συζήτηση στην Κ.Ο. έδειξε ότι υπάρχουν καλοί λόγοι για ένα 'ναι' και καλοί λόγοι για την αποχή. Θα αποφασίσουμε αύριο το πρωί».
Σε δοκιμαστική ψηφοφορία της Κ.Ο. της Αριστεράς την Τρίτη υπήρξε σαφής επικράτηση των θετικών ψήφων. Τι άλλαξε όμως σε σχέση με τρία χρόνια πριν, όταν η Αριστερά καταψήφισε το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα με το επιχείρημα ότι η ακολουθούμενη πολιτική διάσωσης είναι πλήρως αποτυχημένη; Όπως διευκρίνισε η κ. Κίπινγκ, «από τη μία το ζήτημα είναι ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση κέρδισε λίγο χρόνο και, δεύτερον, στη βάση αυτής της παράτασης βρίσκεται ένα εντελώς διαφορετικό πλάνο μεταρρυθμίσεων από εκείνο που επέβαλλε μέχρι τώρα η τρόικα».
Αμφισβήτηση του κυρίαρχου δόγματος της λιτότητας
Υπέρ της παράτασης του ελληνικού προγράμματος τάχθηκε η επικεφαλής της γερμανικής Αριστεράς Κάτια Κίπινγκ
Στην Ευρώπη αλλάζει κάτι και αυτό το χρωστά κανείς στη θαρραλέα στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, σχολίασε η Κάτια Κίπινγκ και επισήμανε: «Επιθυμούν (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) να πάρουν τα χρήματα κυρίως από τους πολύ πλούσιους. Πρόκειται για μία πραγματική αλλαγή μοντέλου. Γι΄ αυτό λέω ότι ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσουν τελικά οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής μου ομάδας, λέμε ξεκάθαρα ‘ναι' σε αυτό το άνοιγμα που κατόρθωσε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και λέμε ‘όχι' στην παλιά, νεοφιλελεύθερη πορεία των περικοπών, επειδή οδήγησε σε καταστροφή στο κοινωνικό πεδίο και είναι απλά μη εποικοδομητική από δημοσιονομική σκοπιά».
Η επικεφαλής της γερμανικής Αριστεράς έδωσε έμφαση στα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που προτίθεται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι επιθυμεί προσωπικά να στηρίξει αυτό το πρώτο βήμα για αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη.
Η Κάτια Κίπινγκ επικροτεί τις δυναμικές εμφανίσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη στην διεθνή πολιτική σκηνή, θεωρώντας ότι ενθαρρύνουν τη δημιουργία ενός ρεύματος αμφισβήτησης του κυρίαρχου δόγματος της λιτότητας. Όπως υπογράμμισε τέλος, «αν μια χώρα εισέλθει σε κρίση και εξαναγκαστεί σε διαρκή λιτότητα, συνεχίζεται το αρνητικό σπιράλ. Μέχρι σήμερα κυριαρχούσε οικονομικός παραλογισμός στην Ευρώπη και ο ΣΥΡΙΖΑ του βάζει τώρα ένα τέλος».
Ας περιμένουν οι "σύντροφοι" του "Die Linke" να δουν και τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού το επόμενο διάστημα.
Και ας μη βαπτίζει και η ευρωπαϊκή Αριστερά τη συνέχιση της μνημονιακής δανειακής σύμβασης ως "τέλος της λιτότητας".
Γιατί η λιτότητα είναι παρούσα στην Ελλάδα ακόμη και τα βάρβαρα μνημονιακά μέτρα που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία πέντε χρόνια ισχύουν στο ακέραιο μέχρι και σήμερα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου