"Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα νέο δάνειο ύψους πάνω από 30 δισ. ευρώ την επόμενη διετία", αναφέρει κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ.
Όπως μετέδωσε το Μέγκα, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο εν λόγω αξιωματούχος, οι πιστωτές συζητούσαν την πιθανότητα να υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης πριν ακόμη διεξαχθούν εκλογές. Υπήρχε "συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών, μεταξύ των πιστωτών, από τον Σεπτέμβριο του 2014, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε χρειαστεί ένα τρίτο δάνειο" αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο εν λόγω αξιωματούχος δηλώνει πως είναι πιθανό ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
Παράλληλα, τονίζει ότι η συμφωνία του Eurogroup μπορεί να αλλάξει, ενώ κάνει λόγο για πολλούς στο Eurogroup που δεν πείσθηκαν από τις δεσμεύσεις της Αθήνας.
Αναφορικά με το χρέος της Ελλάδας, ο ίδιος αξιωματούχος σημειώνει πως μέσα στο επόμενο διάστημα των τεσσάρων μηνών δεν θα υπάρξουν συζητήσεις περί ελάφρυνσης.
"Το αποφασιστικό ερώτημα θα τεθεί πριν το καλοκαίρι: Αν η Ελλάδα είναι να παραμείνει στην ευρωζώνη, πρέπει να της δοθεί ένα τρίτο πακέτο ύψους λίγων δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ" δήλωσε ο Σνάιντερ και προσέθεσε ότι "μια χρηματοδότηση των υπό λήξη χρεών της μέσω δανείων από τις αγορές αποτελεί αυταπάτη".
Σύμφωνα πάλι με δημοσίευμα στο real.gr "Ποσό πάνω από 30 δισ. ευρώ θα δανειστεί την επόμενη διετία η ελληνική κυβέρνηση από ΕΕ και ΔΝΤ, μέσα σε ένα περιβάλλον σαφώς δυσκολότερο από ότι πριν από τις εκλογές και εν μέσω παρεξηγήσεων και αμφίσημων δηλώσεων.
Την πληροφορία και την ένδειξη ότι το επόμενο δάνειο συζητείται από τους εταίρους και την Κομισιόν μετέδωσε πρώτο το πρακτορείο MNI, όταν περιέπεσε τότε στην κατοχή του το περίφημο εσωτερικό έγγραφο των πρακτικών της μυστικής συνάντησης τεσσάρων υπουργών οικονομικών χωρών του ευρώ υπό τον Ζ.Κ. Γιούνκερ.
Σήμερα το ποσό αυτό «έχει ξεπεραστεί» εξαιτίας του δημοσιονομικού κενού. «Σε κάθε περίπτωση πάντως μιλάμε για τα πρώην λεφτά του ΤΧΣ, τα 1,8 +1,9 δισ. από το παλιό πρόγραμμα και τα SMPs, τα 14 δισ. από το πακέτο του ΔΝΤ και επιπλέον 7 ως 10 δισ. καινούργια λεφτά. Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναβάλει την πληρωμή των δόσεων του Μαρτίου. Αν η χώρα καθυστερήσει την πληρωμή, αυτό θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός και οι οίκοι αξιολόγησης θα κατατάξουν την Ελλάδα σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας - selective default». Αυτά μετέφερε στο real.gr κοινοτικός αξιωματούχος, στον οποίο μεταφέρθηκαν οι δηλώσεις δύο υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης περί «καθυστέρησης πληρωμών προς το ΔΝΤ» και περί «απευθείας πληρωμής του ΔΝΤ από τα κέρδη της ΕΚΤ».
Απλά - θα πούμε εμείς - αυτές οι πληροφορίες που αφήνουν κάποιοι "κύκλοι' να διαρρέουν συνθέτουν τα κομμάτια του παζλ και ερμηνεύουν το παιχνίδι των εκβιασμών και πιέσεων που ασκούνται καθημερινά σε βάρος της χώρας και του λαού μας.
Είναι τα νέα δεσμά με ακόμη επαχθέστερους όρους που επεξεργάζονται οι "φίλοι" και "σωτήρες" μας.
δεσμά που θα διαιωνίζουν το καθεστώς υποταγής, της μετατροπής της Ελλάδας σε χώρα προτεκτοράτο, "οικονομικής αποικίας" ή "αποικίας χρέους", σύμφωνα και με τα λεγόμενα πριν από λίγες ημέρες από τον ίδιο τον νυν πρωθυπουργό (μόνο που τώρα έχουν αρχίσει να ξεχνιούνται αυτές οι δηλώσεις).
Θα αντέξει η κυβέρνηση σ' αυτές τις πιέσεις;
Δυστυχώς - παρά την καλή μας διάθεση - τα πρώτα μηνύματα και πράξεις της δεν ήταν και τόσο αισιόδοξα.
Ήδη έχει γλιστρήσει σε "ολισθηρό δρόμο" όπως διαπιστώνουν και στελέχη της εμβέλειας του μανόλη Γλέζου ή του Γιάννη Μηλιού.
Το θέμα, όμως, είναι τι δρόμο θα ακολουθήσουμε εμείς, οι Έλληνες πολίτες.
Δεν είναι ανάγκη να "γλιστρήσουμε" κι εμείς ή να δηλώσουμε υποταγή και να αποδεχτούμε τον οποιοδήποτε συμβιβασμό.
Έτσι δεν είναι;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου