Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

H αντανάκλαση του σχεδίου μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης από το Eurogroup στο διεθνή τύπο


 Μπορεί στο εσωτερικό η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης να παρουσιάζει τη συμφωνία για επέκταση του υπάρχοντος «προγράμματος» είτε ως επιτυχία της διαπραγματευτικής της τακτικής, ακόμη και σαν εφαρμογή του προεκλογικού της προγράμματος και πολλά ακόμη.

 Ωστόσο, στο μεγαλύτερο μέρος  του διεθνούς τύπου παρουσιάζεται ότι ναι μεν η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε την τετράμηνη παράταση του προγράμματος αλλά με την υπαναχώρηση από βασικές προεκλογικές της εξαγγελίες.

 Έτσι, σύμφωνα με το Reuters «η Ελλάδα εξασφάλισε μια παράταση τεσσάρων μηνών του πακέτου οικονομικής διάσωσης του την Τρίτη, όταν οι εταίροι της ευρωζώνης ενέκριναν ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που αποτελούν υποχώρηση από βασικά αριστερά μέτρα ενώ δόθηκαν και υποσχέσεις ότι οι δαπάνες για να ανακουφιστεί η κοινωνική δυσπραγία δεν θα εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό της.
 
Σε δήλωσή του, το 19μελές Eurogroup προέτρεψε την Ελλάδα να αναπτύξει και να διευρύνει τον κατάλογο των μέτρων μεταρρύθμισης, με βάση «την τρέχουσα συμφωνία» - χρησιμοποιώντας έναν ευφημισμό για τη «συμφωνία διάσωσης» που ο αριστερός Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ορκιστεί να καταργήσει.

(Θυμίζουμε ότι και ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια των πρώτων διαπραγματεύσεων είχε επισημάνει ότι η πρακτική των ευρωπαϊκών διεργασιών είναι πλούσια σε «ευφημισμούς»).

Σε μια πρόγευση από τις σκληρές διαπραγματεύσεις που πρόκειται να ακολουθήσουν, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι το σχέδιο μεταρρυθμίσεων «δεν είναι πολύ συγκεκριμένο» και πολύ σαφέστερες «διαβεβαιώσεις» θα χρειαστούν για τις βασικές μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος, της φορολογίας και των ιδιωτικοποιήσεων.

Και ο Σλοβάκος υπουργός οικονομικών, Πήτερ Καζίμιρ, αντανακλώντας το βαθύ σκεπτικισμό μεταξύ των Βορειοευρωπαίων ομολόγων του, δήλωσε: «Οι Έλληνες έχουν πολλά βάρη να σηκώσουν μέχρι το τέλος Απριλίου. Όλοι θέλουμε να δούμε τους αριθμούς τώρα."

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές σημείωσαν άνοδο ακόμη και πριν από την επιβεβαίωση της επέκτασης των 240 δισεκατομμύρια ευρώ πακέτου διάσωσης των ΕΕ / ΔΝΤ – που διασώζει, σύμφωνα με το Reuters πάντα,  την Ελλάδα  σήμερα από την επικείμενη κατάρρευση των τραπεζών, την κρατική χρεοκοπία και μια πιθανή άτακτη έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.

Μακροπρόθεσμα το οικονομικό μέλλον της χώρας παραμένει αβέβαιο με τον Ντάισελμπλουμ  να αναφέρει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι το πιο υπερχρεωμένο μέλος της ζώνης του ευρώ είναι πιθανό να χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια μετά από τις δύο «διασώσεις» ύστερα από το 2010, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Νομίζω ότι πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω στήριξης για την Ελλάδα ."
 Η ευρωζώνη θα μπορούσε να εξετάσει τη λήψη περαιτέρω μέτρων «ελάφρυνσης» του χρέους εάν η Αθήνα πληρούσε όλα τα κριτήρια που ορίζονται στο δεύτερο πακέτο διάσωσης (με απλά λόγια στο Μνημόνιο 2) του Νοεμβρίου 2012, "η οποία δεν έχει συμβεί ακόμη», είπε.

Με άλλα λόγια μας προετοιμάζουν για Μνημόνιο 3!!!
Και με  … αξιολόγηση …

Και το BBC παρουσιάζει ως πρώτη είδηση την τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος.

 Το ίδιο επισημαίνει ότι το Χρέος της Ελλάδας ανέρχεται σε περισσότερα από  320 δις ευρώ, και το τρέχον πακέτο διάσωσης ύψους 240 δις ευρώ λήγει το Σάββατο. Ωστόσο νέα χρηματοδότηση δεν θα υπάρξει μέχρι οι προτάσεις της Ελλάδας εξεταστούν και εγκριθούν λεπτομερώς.
Το διακύβευμα των συνομιλιών σχετικά με τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας ήταν ιδιαίτερα υψηλό – επισημαίνει το πρακτορείο -  λόγω των φόβων μιας ελληνικής χρεοκοπίας που θα μπορούσε να ωθήσει τη χώρα έξω από το ευρώ, προκαλώντας αναταραχή στην ΕΕ.

 Το BBC αναφέρει, επίσης, ότι η κύρια χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας αυξήθηκε κατά σχεδόν 10% την Τρίτη το απόγευμα, χτυπώντας ένα υψηλό τριών μηνών.

Ωστόσο, ο ανταποκριτής στην Αθήνα του BBC, Mark Lowen, επισημαίνει ότι «η συμφωνία αυτή θεωρείται ευρέως ως ένα ολίσθημα του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο νεοεκλεγείς αρχηγός του αριστερού κόμματος, ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εξισορροπήσει ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των πιστωτών με την ικανοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων του.

Η κυβέρνησή του θέλει να πατάξει τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και την αναποτελεσματικότητα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις κοινωνικές δαπάνες και να ανακουφίσει αυτό που αποκαλείται στην Ελλάδα "ανθρωπιστική κρίση".

Η κυβέρνηση έχει διολισθήσει σχετικά με τις δεσμεύσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναπρόσληψη των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά «έχει πείσει» την ευρωζώνη, ώστε να μπορέσει να δαπανήσει κάποια χρήματα για να βοηθήσει τους φτωχούς με την ασφάλιση υγείας και φυλλάδια τροφίμων.

Κάποιοι στην αριστερά πτέρυγα – συνεχίζει ο δημοσιογράφος του BBC - του κυβερνώντος κόμματος είναι αντίθετοι με αυτό που θεωρούν ως ένα ολίσθημα από τις προεκλογικές υποσχέσεις. Αλλά πολλοί εδώ είναι έτοιμοι να δεχτούν μια συμβιβαστική λύση, δίνοντας στην κυβέρνηση πίστωση χρόνου για την πραγματική διαπραγμάτευση και όχι την απλή αποδοχή των απαιτήσεων της ευρωζώνης.


Αυτό είναι, στην πραγματικότητα, μια βραχυπρόθεσμη λύση για μια οικονομία στην οποία το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και η ανάπτυξη αμελητέα. Και σε τέσσερις μήνες, η Ελλάδα θα είναι ξανά στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης, καθώς η ευρωζώνη θα προσπαθεί να επεξεργαστεί μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τα περισσότερα χρεωμένα κράτη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: