Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Η δολοφονία του Μπορίς Νέμτσοφ, ενός εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, στη Μόσχα και ο σχολιασμός της από τα διεθνή ΜΜΕ



Εκτεταμένη δημοσιότητα έχει λάβει τις τελευταίες ώρες στα διεθνή ΜΜΕ η δολοφονία του Μπορίς Νέμπσοφ, ενός από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Ρωσία και σφοδρού επικριτή του Πούτιν, στη Μόσχα λίγα μέτρα μακριά από το Κρεμλίνο χτες τη νύχτα λίγο πριν τα μεσάνυχτα.



Ο Νέμτσοφ, 55 ετών, είχε αναδειχτεί στην πολιτική σκηνή της Ρωσίας από τη δεκαετία του 1990 και επί προεδρίας Γέλτσιν είχε χρηματίσει αντιπρόεδρος. 



 Σύμφωνα με την Washingkton Post o Νέμτσοφ, ένας φυσικός που έγινε πολιτικός, ο οποίος  θεωρούνταν τη δεκαετία του 1990 ως πιθανός διάδοχος του Προέδρου Μπόρις Γέλτσιν,  ενώ τελευταία ήταν μία από τις πιο δυνατές φωνές  που καταδίκαζε την απότομη στροφή της Ρωσίας προς την αντιπαράθεση με τη Δύση κατά το παρελθόν έτος. Η δολοφονία προκάλεσε ισχυρή εντύπωση και στην ίδια τη Ρωσία, αφού έγινε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης  με το υψηλότερο προφίλ  που δολοφονήθηκε  σκοτώθηκε σε ένα έθνος όπου τα αντιπολιτευόμενα στοιχεία συχνά φυλακίζονται ή ωθούνται να μεταναστεύσουν.



Δεν υπήρξε άμεση πληροφόρηση σχετικά με το ποιος σκότωσε τον 55 χρονο πολιτικό καθώς περπατούσε σε μια κεντρική γέφυρα της Μόσχας λίγο πριν από τα μεσάνυχτα το βράδυ σ'  ένα ασυνήθιστα ζεστό χειμώνα. Ο  εκπρόσωπος του Πούτιν δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή έφερε τα σημάδια από πληρωμένους δολοφόνους που προορίζονταν να φέρουν σε δύσκολη θέση το Κρεμλίνο. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι ήταν σίγουρος ότι ήταν μια προσπάθεια να τους εκφοβίσει.



Κατά την ίδια εφημερίδα, η δολοφονία ήταν μια δραματική και αιματηρή στροφή για το καταπιεσμένα αντιπολιτευτικό κίνημα της Ρωσίας, που έχει παλέψει για να βρει το βηματισμό του στη διάρκεια ενός κύματος εθνικιστικής υστερίας που εξαπολύθηκε από την προσάρτηση της Κριμαίας. Πολλοί ηγέτες έχουν περιθωριοποιηθεί με ποινές φυλάκισης ή άλλες μορφές παρενόχλησης, και η δημόσια ρητορική έχει αυξηθεί εξαιρετικά επιθετικά ενάντια σ' εκείνους που αποκλίνουν από τη γραμμή της πλειοψηφίας.

Η εκτέλεση ήρθε μια ημέρα πριν από μια διαδήλωση κατά την οποία οι ηγέτες της αντιπολίτευσης είχε την ελπίδα να δώσει νέα πνοή στο κίνημα τους. Ο Νέμτσοφ  ήταν ένας από τους κύριους οργανωτές.

 Οι δολοφονίες με πολιτικά κίνητρα δεν είναι άγνωστες στη Ρωσία, αλλά για πρώτη φορά στα 24 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης  υπάρχει  ένα θύμα  τέτοιου υψηλού προφίλ. Συγκλονισμένοι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, δήλωσαν μετά τη δολοφονία v ότι  έχουν δεχτεί εκφοβισμούς, αλλά υποσχέθηκαν να συνεχίσουν. Δεν έγινε, όμως, σαφές αν θα πραγματοποιήσουν τη συγκέντρωση την Κυριακή.

Λίγες μόνο ώρες πριν από το θάνατό του, ο Νέμτσοφ δήλωσε στο ραδιόφωνο Ekho Moskvy  ότι ο Πούτιν είχε ωθήσει τη Ρωσία σε μια οικονομική κρίση, μέσω της «τρελής, επιθετικής και θανατηφόρας πολιτικής του πολέμου εναντίον της Ουκρανίας."

Αντίστοιχα δημοσιεύματα υπάρχουν στους New York Times, στο BBC και σ' όλα τα μεγάλα διεθνή δίκτυα κι εφημερίδες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: