Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Πρόταση ΚΚΕ στη Βουλή για κατάργηση των Μνημονίων και συγκέντρωση την Παρασκευή


 Με βάση απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ το κόμμα προχωρά σε δυο πρωτοβουλίες; κατέθεσε πρόταση νόμου στη Βουλή για την κατάργηση των Μνημονίων και των εφαρμοστικών διατάξεων και καλεί σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Παρασκευή στις 7μμ.

Πιο συγκεκριμένα:


Επανακατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση των Μνημονίων, των μεσοπρόθεσμων πλαισίων δημοσιονομικής στρατηγικής και των εφαρμοστικών νόμων τους, καθώς και για την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων που έχουν ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή των μνημονίων.

Με την κίνηση αυτή το ΚΚΕ, επιχειρεί να θέσει προ των ευθυνών του τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ανάλογη πρωτοβουλία είχε αναλάβει και τον Οκτώβριο του 2102, όταν είχε καταθέσει και τότε τη σχετική πρόταση νόμου, η οποία μπορεί να απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) αλλά είχε στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.


Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Σαμοΐλης, εισηγητής επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα στην εισήγησή του ότι υπερψηφίζει την πρόταση του ΚΚΕ και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η ακύρωση των μνημονίων, των συναφών εφαρμοστικών νόμων και η απόρριψη μιας χρηματοδότησης με τους γνωστούς «ληστρικούς και επαχθείς όρους», που συνοδεύεται και με μνημονιακές δεσμεύσεις, συνιστά προϋπόθεση για μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν με τις ομιλίες τους όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έλαβαν το λόγο στη Συνεδρίαση.
Ενδεικτικά ο σημερινός υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης «χαιρέτησε» τότε την πρωτοβουλία του ΚΚΕ «να καταθέσει αυτήν την πρόταση νόμου, η οποία ήρθε προς συζήτηση σε μια πολύ κρίσιμη και επίκαιρη στιγμή, που η συγκυβέρνηση επιχειρεί να περάσει από τη Βουλή το καταστροφικό πακέτο των 14 δισ. και της τελικής θεσμικής διάλυσης των εργασιακών σχέσεων».
Υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίζει «ολόθερμα την πρόταση νόμου όχι κατ’ οικονομία ή κατά παραχώρηση και συμβατικά αλλά γιατί η ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, μαζί με την απόρριψη χρηματοδοτήσεων με ληστρικούς, επαχθείς, αποικιακούς και μνημονιακούς όρους, συνιστούν εξ αρχής την καρδιά της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και τα πρώτα μεγάλα και αναντικατάστατα βήματα για την εφαρμογή από μια κυβέρνηση της συμπαραταγμένης Αριστεράς, που θα στηρίζεται στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, ενός προγράμματος προοδευτικών μετασχηματισμών με σοσιαλιστικό ορίζοντα».

Όπως αντιλαμβάνεστε η κίνηση του ΚΚΕ αποσκοπεί είτε στο να διασπάσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, είτε να την καταγγείλει -σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί η πρόταση νόμου- για κωλοτούμπα και ανακολουθία.

Μάλιστα, και στην εισηγητική έκθεση της πρότασης νόμου, το ΚΚΕ αφήνει σαφείς αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ. «Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και τα κόμματα εκείνα που διακηρύσσουν την δέσμευση τους για τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την συμμετοχή της χώρας μας στην Ε.Ε. και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, επί της ουσίας αφήνουν άθικτο το αντεργατικό - αντιλαϊκό οπλοστάσιο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Περισσός.

«Η αλλαγή του μίγματος πολιτικής διαιωνίζει την πολιτική λιτότητας, δεν αφορά παροχές στον λαό αλλά διασφάλιση πόρων για τη στήριξη του κεφαλαίου», συμπληρώνει.
Με την πρόταση νόμου το ΚΚΕ μεταξύ άλλων ζητά :

  • Την επαναφορά του κατώτατου μισθού της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης
  • Την κατάργηση των επιχειρησιακών συμβάσεων
  • Την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
  • Την άμεση ανάκληση όλων των μειώσεων των συντάξεων
  • Την κατάργηση των απολύσεων του δημοσίου
  • Την κατάργηση των αντιλαϊκών φορολογικών μέτρων
  • Την κατάργηση των έμμεσων φόρων
  • Την μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: