Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Απίστευτη πολιτική μπόχα από τις καταγγελίες για χρηματισμό βουλευτών μπροστά από τη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου



Η πολιτική ζωή της χώρας κινείται στον αστερισμό των αλλεπάλληλων καταγγελιών  για χρηματισμό βουλευτών εν όψει των διαδικασιών για την εκλογή του Προέδρου.
                          
 Η ομοβροντία ξεκίνησε με τις αποκαλύψεις του Λάκη Λαζόπουλου στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη για να ακολουθήσουν οι καταγγελίες του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ, Παύλου Χαϊκάλη,  σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό ο οποίος υποστήριξε ότι ο Γιώργος Αποστολόπουλος που φέρεται ότι προσπάθησε να τον δωροδοκήσει του είπε που λειτουργεί εξ’ ονόματος του πρωθυπουργού και ενός τραπεζίτη. Το αντίτιμο της δωροδοκίας έφθανε – κατά τα λεγόμενα του στο ύψος των τριών εκατομμυρίων ευρώ!

Άμεση ήταν η απάντηση του Α. Σαμαρά που δήλωσε πως θα καταθέσει μήνυση εναντίον όλων των εμπλεκομένων. «Η απόλυτη συκοφαντία και αθλιότητα στην κορύφωσή τους. Ο Πρωθυπουργός καταθέτει άμεσα μήνυση και ζητά την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών» αναφέρει η ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Με φωτογραφίες, επίσης, απάντησε η ΝΔ από συνάντηση του Γιώργου Αποστολόπουλου, του Πάνου Καμμένου και του Νότη Μαριά με τον Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά και Πάνο Σκουρλέτη στις 22 Μαρτίου του 2013.
                                      
Επίσης το κυβερνών κόμμα δημοσιοποίησε και φωτογραφία του Γιώργου από επίσκεψη του προέδρου των ΑΝΕΛ στην Κύπρο.

Η ΝΔ, μάλιστα χαρακτήρισε τις καταγγελίες Καμμένου-Χαϊκάλη ως «άθλια προβοκάτσια», υποστηρίζοντας ότι ο φερόμενος ως ύποπτος είχε στενή σχέση με τον Πάνο Καμμένο.

Σε λίγη ώρα, βεβαίως, ενώπιον του εισαγγελέα Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου που διερευνά την υπόθεση του «κουμπαρά» θα βρεθεί ως ύποπτος τέλεσης του αδικήματος της δωροδοκίας βουλευτή, ο Γ. Αποστολόπουλος.
Ο Γιώργος Αποστολόπουλος που φέρεται να προσπάθησε να χρηματίσει τον Π. Χαικάλη εξέδωσε με τη σειρά του ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Με έκπληξη και οργή παρακολουθώ στα ΜΜΕ να με εμπλέκουν σε πολιτικές βεντέτες υποκινούμενες από δόλια κομματικά συμφέροντα πρόκειται για θεατρικό σενάριο με πρωταγωνιστή έναν έμπειρο κωμικό ηθοποιό και σκηνοθέτη και ένα μανιώδη «showman» πολιτικό αρχηγό».

Νωρίτερα ο Α. Σαμαράς είχε στείλει πίσω στην εισαγγελία ως «παράνομο υλικό» το CD με τις καταγγελίες Χαϊκάλη που έστειλε στους πολιτικούς αρχηγούς ο Πάνος Καμμένος. Το ίδιο έπραξε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος δήλωσε:
«Χαίρομαι που μου κάνει μήνυση ο Σαμαράς. Μου δίνεται η ευκαιρία να του κάνω και εγώ για ψευδή καταμήνυση. Ο Σαμαράς μέσα στον τρόμο του κάνει και μηνύσεις. Το θέμα είναι πολιτικό και έχει προσωπική ευθύνη ο κ. Σαμαράς».

 Στη συνέχεια υπήρξε μια κυριολεκτική «βροχή» από μηνύσεις!

Έτσι, εκτός από τον Σαμαρά που κατέθεσε μήνυση, ακόμα τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές όπως δήλωσαν θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη εναντίον δύο συναδέλφων τους. Του Οδυσσέα Βουδούρη και του Θόδωρου Παραστατίδη οι οποίοι αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις χρηματισμού ανεξάρτητων βουλευτών, πέραν της καταγγελίας του Παύλου Χαϊκάλη. Μάλιστα οι δυο βουλευτές αφήνουν βαρύτατες υπόνοιες για τους ανεξάρτητους βουλευτές που υπερψήφισαν την υποψηφιότητα Δήμα. Μάλιστα, τους καλούν να απέχουν από τις επόμενες ψηφοφορίες έως ότου ξεκαθαρίσει η υπόθεση.

Με δηλώσεις τους οι Σπύρος Λυκούδης, Χρήστος Αηδόνης και Γρηγόρης Ψαριανός ανακοίνωσαν πως θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη.

Για «πολιτικά σκουλήκια» έκανε λόγο ο Σπ. Λυκούδης και υποστήριξε πως το γεγονός ότι καταψήφισε τον προϋπολογισμό θα πρέπει να διαχωρίζεται από τη θετική του ψήφο υπέρ του Σταύρου Δήμα, καθώς από τον Μάιο είχε ταχθεί υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Ο Χρήστος Αηδόνης μιλώντας στο enikos.gr τόνισε χαρακτηριστικά «Θα προσφύγω στη δικαιοσύνη, ο λόγος ανήκει πια σε αυτήν και εκείνο που απαιτείται από αυτούς είναι τώρα να ζητήσουν δημόσια συγνώμη. Δεν ανέχομαι από κανέναν να με προσβάλλει. Απολογούμαι στην οικογένειά μου, στα παιδιά μου και σε μία κοινωνία και δεν μπορώ να υποστώ το στίγμα κανενός».

«Άθλιους και ξεφτιλισμένους» χαρακτήρισε ο Γρηγόρης Ψαριανός τους κ. κ. Βουδούρη και Παραστατίδη, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους άφησαν υπονοούμενα για χρηματισμό βουλευτών.

 Από τη μεριά του, ως «σοβαρή καταγγελία» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τα όσα κατέθεσε ο Παύλος Χαϊκάλης. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση στις περιοδείες που θα πραγματοποιήσει σε Κοζάνη και Αλεξανδρούπολη το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο των Περιφερειακών προγραμματικών συσκέψεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου ζητά την άμεση και πλήρη διερεύνηση από τη δικαιοσύνη προκειμένου να φτάσει στο κόκκαλο. «Οι καταγγελίες του κ. Χαϊκάλη όχι μόνο είναι σοβαρές, αλλά τεκμηριώνουν την γενικευμένη αίσθηση παρεμβάσεων, πιέσεων και μεθοδεύσεων προς τους βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αναμένουμε η Δικαιοσύνη να πράξει άμεσα το καθήκον της. Το μαχαίρι πρέπει να φτάσει στο κόκκαλο. Να αναζητηθούν ευθύνες από τους υπαιτίους όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Η χώρα και το πολιτικό σύστημα πρέπει να βγουν από τον βούρκο» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται γιατί δεν ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία από τις εισαγγελικές αρχές «Αναπάντητα ερωτηματικά προκύπτουν σχετικά με την αδράνεια της εισαγγελικής αρχής που ενώ είχε επί μέρες στην κατοχή της αποδεικτικό οπτικοακουστικό υλικό τέλεσης απόπειρας δωροδοκίας βουλευτή, δεν εξέδωσε εντολή αυτόφωρης διαδικασίας για τον δράστη».

Φυσικά, όλα αυτά εκείνο που αναδεικνύουν είναι μια ανυπόφορη δυσοσμία, παρουσιάζοντας ανάγλυφα τη σήψη και την παρακμή του πολιτικού συστήματος της χώρας.
                                
Και οδηγούν, βεβαίως, και σ’ ένα ουσιαστικό αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης εν όψει των σημαντικών πολιτικών εξελίξεων που ακολουθούν.

 Γιατί, ποιος από τους πολιτικούς μας «ηγέτες» σήμερα συζητά το ότι τη Δευτέρα έρχεται στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επεκτείνεται η ισχύς του Μνημονίου για δύο τουλάχιστον μήνες;

Όταν ο Σόιμπλε και οι όμοιοί του μιλούν χωρίς προσχήματα για νέο Μνημόνιο μακράς διάρκειας …

Και φυσικά δεν βολεύει να πολυγίνεται λόγος για το ένα εκατομμύριο μακροχρόνιων ανέργων, για τα νοικοκυριά και ευρύτερα την οικονομία που καταβαραθρώνονται καθημερινά, για την απίστευτη τραγωδία που βιώνουν εκατομμύρια Έλληνες πολίτες.

Όλα αυτά, βεβαίως, θα τα δούμε να γίνονται αντικείμενο έντονης ρητορικής αντιπαράθεσης στις επικείμενες εκλογές – και το τονίζουμε κυρίως ρητορικής αντιπαράθεσης.

Γιατί ουσιαστικές λύσεις στα συσσωρευμένα αδιέξοδα δεν βλέπουμε να προτείνονται.

Οπότε μια φραστική πόλωση  σε  θέματα γενικά και αόριστα περί «δημοκρατίας», «αποστασίας», «διαφθοράς» βολεύει πολλούς …

Θέσαμε τις παραπάνω λέξεις σε εισαγωγικά γιατί μεγάλο μέρος και των καταγγελλόντων  και των καταγγελλομένων δεν είναι έξω από το πολιτικό παιχνίδι των διαδρόμων της εξουσίας – με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Κατά τα άλλα στις εντυπώσεις, ως αποτέλεσμα και της τραγικής θέσης που βρίσκεται μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος και της ογκούμενης δυσαρέσκειας, φαίνεται να είναι κερδισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προβάδισμα, λοιπόν, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης  με επτά ποσοστιαίες μονάδες έναντι της ΝΔ αποτυπώνει έρευνα που πραγματοποίησε η Public Issue, και η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 36,5% (38,5% τον Νοέμβριο) και η ΝΔ 29,5% (27%). Στην τρίτη θέση βρίσκεται «Το Ποτάμι» με 8,5% (8,5%).

Ακολουθούν το ΚΚΕ με 6% (6,5%), το ΠΑΣΟΚ, επίσης με 6% (5%), όπως και η Χρυσή Αυγή με 6% (6%). Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκεντρώνουν 3,5% (3%) και η ΔΗΜΑΡ 1% (1%). Τα Λοιπά συγκεντρώνουν 3% (4,5%).

Στην παράσταση νίκης για τις βουλευτικές εκλογές (με ερώτηση που εστιάζει στα δύο κόμματα) ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 68% (68% τον Νοέμβριο) έναντι της ΝΔ που συγκεντρώνει 20% (22%).

Η γεωγραφική κάλυψη της έρευνας είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 10 - 17 Δεκεμβρίου 2014.

Φυσικά θα ακολουθήσουν και δεκάδες άλλες δημοσκοπήσεις.

Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε αυτό, που ήδη έχουμε τονίσει με έμφαση πολλές φορές:
Ο λαός και οι πολίτες δεν μπορούν να αρκεστούν στο ρόλο του θεατή σ’ αυτό οτ θέατρο του πολιτικού παραλογισμού.

Χρειάζεται με τους αγώνες, την παρέμβαση και την επαγρύπνησή του καθώς και με την ανάπτυξη του κοινωνικού κινήματος να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις.


Ή τουλάχιστον να αποτρέψει τις πιο αρνητικές από αυτές. 

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Κούρεμα χρέους ως διέξοδος


Στο δρόμο εξόδου από την ευρωκρίση η EE βρίσκεται εγκλωβισμένη σε επινοήματα και παθολογίες που την οδηγούν σε αδιέξοδα, υποστηρίζει ο Μπ. Φρίντμαν, καθηγητής στο Χάρβαρντ. Μόνη διέξοδος το κούρεμα χρέους.



Στο άρθρο του ο αμερικανός καθηγητής δικαιώνει τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που χαρακτήρισε καταστροφικά τα αποτελέσματα στις πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές και συμπληρώνει ότι αυτό εν πολλοίς οφείλεται σε οικονομικούς παράγοντες και σε μια επαναλαμβανόμενη στην Ευρώπη παθολογική κατάσταση που κάνει την εμφάνισή της, όταν η πλειοψηφία των κατοίκων μιας χώρας είναι αντιμέτωπη με συνεχή καθήλωση των εισοδημάτων και του βιοτικού του επιπέδου.

Παθολογίες της πολιτικής
Μπέντζαμιν Φρίντμαν: διέξοδος το κούρεμα χρέος
Μπέντζαμιν Φρίντμαν: διέξοδος το κούρεμα χρέος
Η παθολογία, την οποία επικαλείται ο Μπέντζαμιν Φρίντμαν, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Χάρβαρντ, έχει να κάνει με την επιβολή περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής. Οι εύρωστες οικονομικά χώρες στήριξαν τις αδύναμες με εγγυήσεις αλλά και με χρηματοδοτικά μέσα που τους επέτρεψαν να προχωρήσουν σε ανάληψη δανείων για την κάλυψη των δημοσιονομικών τους αναγκών. Αυτή η βοήθεια συνδέθηκε με προϋποθέσεις, όπως μείωση του χρέους και αύξηση των φόρων, κοντολογίς, με μια περιοριστική δημοσιονομική πολιτική. Επί πλέον ζήτησαν ως δεύτερη προϋπόθεση την δρομολόγηση δομικών μεταρρυθμίσεων. Το πρόβλημα των πρώτων όρων είναι ότι η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, παρά τα οικονομικά μοντέλα που αποδεικνύουν το αντίθετο, «πνίγουν» την οικονομική δραστηριότητα. Οι δυσκολίες των μεταρρυθμίσεων έγκεινται στο ότι είναι δύσκολα εφαρμόσιμες και η θετική τους επενέργεια γίνεται ορατή μόνο μεσοπρόθεσμα.
Αλλά και ο διάλογος για την ευρωκρίση γίνεται μέσα από μια άξια προσοχής οπτική γωνία. Όταν δεν εξυπηρετούνται τα δάνεια, τότε οι δανειστές εμφανίζονται ως θύματα. Παράλληλα οι χώρες που δανείζονται εμφανίζονται στη δημόσια αντίληψη με το σύνδρομο της ενοχής. Υπό αυτήν την οπτική γωνία η Ευρώπη έχει επιστρέψει στον 19ο αιώνα, όταν ο στόχος ήταν μια δίκαιη και όχι μια αναπτυσσόμενη οικονομία. Το εάν η ευρωπαϊκή οικονομία έγινε πιο δίκαια δεν είναι ερώτημα της παρούσης στιγμής. Η ανάπτυξη όμως έμεινε στα μισά του δρόμου με συνέπεια την επίμονη στασιμότητα της ευημερίας για την πλειοψηφία των Ευρωπαίων.

Αναπόφευκτο το κούρεμα, όπως στη μεταπολεμική Γερμανία
Αναχρονιστική η πάλη για μια δίκαιη οικονομία, ζητούμενο είναι η ανάπτυξη
Αναχρονιστική η πάλη για μια "δίκαιη" οικονομία, ζητούμενο είναι η ανάπτυξη
Και εδώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει δίκιο, όταν προειδοποιεί ότι όλα αυτά οδηγούν στην απομάκρυνση από τα φιλελεύθερα ιδεώδη και στη στροφή σε ξενοφοβικές ιδεολογίες αριστερής ή δεξιάς προέλευσης. Ο κίνδυνος για την Ευρώπη συνίσταται στην επανάληψη των εμπειριών που έγιναν στο διάστημα του μεσοπολέμου με τη μόνη διαφορά ότι οι προσπάθειες των ακραίων πολιτικών κινημάτων απευθύνονται πλέον εναντίον ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Πώς μπορεί η Ευρώπη να «απελευθερωθεί» από αυτήν την κατάσταση; Γίνεται όλο και πιο δύσκολο, υποστηρίζει ο αμερικανός καθηγητής. Στις χώρες της κρίσης δεν υπάρχει η αναγκαία δημοσιονομική ευχέρεια κινήσεων, κάτι που κάνει πλέον αναπόφευκτη την επιλογή αναδιάρθρωσης και ελάφρυνσης του χρέους τους.

Ο Μπέντζαμιν Φρίντμαν δίνει ιστορικά παραδείγματα από την Ευρώπη και για τις δύο επιλογές, αναφερόμενος στις γερμανικές επανορθώσεις που ορίστηκαν στη Συμφωνία των Βερσαλλιών του 1919, και οι οποίες δεν καταβλήθηκαν ποτέ. Ή στη Διάσκεψη του Λονδίνου το 1953, όπου έγινε ευνοϊκή ρύθμιση του γερμανικού εξωτερικού χρέους με δραστική μείωσή του και μείωση των τόκων. Ένας ιστορικός συνόψισε τις αποφάσεις ως εξής: «Παρά το ότι οι συμμετέχοντες της διάσκεψης δεν έχασαν από το οπτικό τους πεδίο την ανεύθυνη στάση της Γερμανίας στη διαχείριση του εξωτερικού της χρέους και της ξένης ιδιοκτησίας η συμφωνία συντάχθηκε κατά τέτοιον τρόπο που να διασφαλίζεται το βιοτικό επίπεδο του γερμανικού λαού. Μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης θεωρήθηκε απαράδεκτη».
Ευρωπαϊκά επινοήματα
Αναπόφευκτο το κούρεμα
Αναπόφευκτο το κούρεμα
Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα με οικονομικούς όρους – πόσο μάλλον με ηθικούς - που να δικαιολογεί ότι η Γερμανία αποτελεί τη μοναδική χώρα της σύγχρονης εποχής στην οποία επετράπη μεγάλη επιμήκυνση και ελάφρυνση του χρέους, παρατηρεί ο Μπέντζαμιν Φρίντμαν.

Η υπόθεση ότι οι υπερχρεωμένες χώρες της ΕΕ θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν κάποτε το χρέος τους είναι ένα επινόημα καθόλου χρήσιμο. Την ώρα που το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης το 2007/2008 μοιάζει να ξεθωριάζει στο προσκήνιο της ιστορίας και η κατάσταση να οδηγείται στην ομαλοποίηση των επιτοκίων, οι υπερχρεωμένες χώρες δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική που τους έχει επιβληθεί καθηλώνει την ανάπτυξη, δυσκολεύει την απασχόληση και κρατά σε χαμηλά επίπεδα τα φορολογικά έσοδα. Τα συμπτώματα της «πολιτική παθολογίας» με τα μειωμένα εισοδήματα και το επισφαλές βιοτικό επίπεδο είναι ήδη ορατά. Υπάρχουν χειρότερες καταστάσεις από μια κρατική χρεοκοπία, και αυτές επέρχονται από καιρού εις καιρόν. Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα ακριβώς στη θέση που θα έπρεπε να το είχε αποδεχθεί, διαπιστώνει ο αμερικανός οικονομολόγος.

Οι κυρώσεις κατά της Μόσχας ίσως γίνουν μπούμερανγκ


Την ώρα που ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν σχετικοποιεί δημόσια την οικονομική κρίση, οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν καθημερινά τις επιπτώσεις από την χαμηλή τιμή του πετρελαίου και τις κυρώσεις της Δύσης.


Η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει πρωτοφανή κρίση. Το ρούβλι βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ενώ ρώσοι αξιωματούχοι παραδέχονται πλέον ανοιχτά ότι η χαμηλή τιμή του πετρελαίου και οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση πλήττουν σημαντικά την ρωσική οικονομία. Ο ρώσος υπουργός Οικονομικών υπολόγισε μάλιστα ότι οι κυρώσεις οδηγούν στη Ρωσία σε απώλειες επενδύσεων ύψους 140 εκ. ευρώ ετησίως.
«Το νόημα των κυρώσεων είναι να τερματιστούν οι ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία. Όμως αυτός ο στόχος δεν θα επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα με κυρώσεις και εδώ ακριβώς έγκειται το πρόβλημα», λέει η συνεργάτης του φιλανδικού Ινστιτούτου Διεθνούς Πολιτικής Κρίστι Ράικ, η οποία συμμετείχε στη σύνταξη έκθεσης για τις επιπτώσεις των ευρωπαϊκών κυρώσεων: «Δεν είμαστε βέβαιοι, θεωρούμε ωστόσο δεδομένο ότι χωρίς κυρώσεις η Ρωσία θα διεκδικούσε πολύ περισσότερα εδάφη. Χωρίς τις κυρώσεις η ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Ουκρανία θα ήταν πολύ ισχυρότερη», πιστεύει η Φιλανδή επιστήμονας.
Ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν για παγίδα κυρώσεων, στην οποία ενδέχεται να πέσει η Δύση. Για παράδειγμα, ο Μαρκ Λέοναρντ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, διακρίνει ένα δίλημμα στην επιβολή κυρώσεων. Παρά την μέχρι σήμερα επιτυχία τους, υποσκάπτουν ταυτόχρονα τους μακροπρόθεσμους στόχους Ευρωπαίων και Αμερικανών. «Από τη μια πλευρά οι κυρώσεις ενισχύουν τον πρόεδρο Πούτιν και του επιτρέπουν να ελέγχει την ελίτ της χώρας. Από την άλλη πλευρά επιταχύνουν τη στροφή της Ρωσίας προς τις αγορές της Ασίας και ιδίως της Κίνας».
Μετά τον Πούτιν ποιος;
«Υπάρχει το ρίσκο εκείνος που θα διαδεχθεί τον Πούτιν να αποδειχθεί ακόμα πιο εθνικιστής ή πιο αδιάλλακτος»
«Υπάρχει το ρίσκο εκείνος που θα διαδεχθεί τον Πούτιν να αποδειχθεί ακόμα πιο εθνικιστής ή πιο αδιάλλακτος»
Ακόμα όμως κι αν η οικονομική κρίση συμβάλει στην αποχώρηση του Βλαντιμίρ Πούτιν από την πολιτική σκηνή, αυτό δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι ο διάδοχός του θα είναι φιλικότερος προς τη Δύση. «Υπάρχει το ρίσκο εκείνος που θα διαδεχθεί τον Πούτιν να αποδειχθεί ακόμα πιο εθνικιστής ή πιο αδιάλλακτος. Το πρόβλημα του ρώσου προέδρου δεν ήταν ποτέ η φιλελεύθερη και φιλική προς τη Δύση ελίτ της χώρας, αλλά η άνοδος των εθνικιστών», εκτιμά ο ειδικός Μαρκ Λέοναρντ.
Γεγονός είναι πάντως ότι ο Β. Πούτιν υποτίμησε την αποφασιστικότητα της Δύσης. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σημάδια διαφωνίας εντός ΕΕ για τις κυρώσεις. Όμως και η ΕΕ θα πρέπει να κοιτάξει στο μέλλον. Το αργότερο την άνοιξη θα πρέπει να επανεξετάσει την επιβολή κυρώσεων. Υπάρχουν φωνές που ζητούν να συνεχιστεί η πολιτική των κυρώσεων με την ελπίδα ότι κάποτε το ρωσικό καθεστώς θα καταρρεύσει. Όμως ο ειδικός Μαρκ Λέοναρντ διαφωνεί: «Δεν είμαι βέβαιος ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να συνεχιστούν επί μακρόν οι κυρώσεις. Αμφιβάλλω αν η συμφωνία εντός ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία έχει βαθιές ρίζες».

Η πρωτοβουλία Ομπάμα για την Κούβα σημείο στροφής στην πολιτική του Ψυχρού Πολέμου και του αποκλεισμού – άρθρο της Washington Post



Ένα από τα πιο ηχηρά γεγονότα που απασχόλησε τα διεθνή  media τις προηγούμενες ημέρες ήταν η θεαματική χειρονομία του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εξήγγειλε τη σταδιακή άρση του εμπάργκο που διαρκούσε για 53 χρόνια και την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πρωτοβουλία στην οποία απάντησε  θετικά ο  Ραούλ Κάστρο, σημερινός ηγέτης της Κούβας και αδελφός του ιστορικού ηγέτη της νησιωτικής χώρας, Φιντέλ.

 Τα πολλαπλά σημαινόμενα από αυτές τις εξελίξεις θα τα παρουσιάσουμε σε σειρά δημοσιευμάτων στο «Νέο Μέτοικο» αφού η Κούβα αποτελούσε μια ιδιαίτερη περίπτωση  τόσο για το επαναστατικό κίνημα, όσο και για πολλούς θεωρούνταν το τελευταίο προπύργιο των «σοσιαλιστικών χωρών», ενώ για τους επικριτές της  εξέφραζε μια «δικτατορία» του κομμουνιστικού κόμματος υπό την ιδιότυπη ηγεμονία του Κάστρο.

 Σήμερα, παρουσιάζουμε το άρθρο των   Karen Tumulty και Anne Gearan από τη Washington Post, στις 17 Δεκεμβρίου.
 Εννοείται ότι η οπτική και συμπεράσματα που παρουσιάζονται δεν αντιπροσωπεύουν τη δική μας προσέγγιση. Ωστόσο, είναι ενδεικτικά των αντιδράσεων που προκάλεσε η πρωτοβουλία του Ομπάμα στις ίδιες τις ΗΠΑ.



Η αιφνιδιαστική κίνηση του προέδρου Ομπάμα για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Κούβα ανέρχεται σε ένα μεγάλο στοίχημα ότι το έθνος - και, ιδιαίτερα, η κρίσιμης σημασίας για τις προεδρικές εκλογές και διαφιλονικούμενη πολιτείας της Φλόριντα – βρίσκεται σ’ ένα κομβικό σημείο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

 Η απόφαση του Ομπάμα ευθυγραμμίζεται με την αυξανόμενη αίσθηση ότι η τρέχουσα πολιτική σχετικά με την Κούβα έχει γίνει αντιπαραγωγική. Ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζουν αυτό το επιχείρημα είναι η πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, η οποία προηγείται στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2016, που δήλωσε ότι η νέα στάση έχει τη δυνατότητα να «ενθαρρύνει τις πραγματικές και διαρκείς μεταρρυθμίσεις για τον κουβανικό λαό."

Αλλά η νέα στάση αμέσως τέθηκε υπό αμφισβήτηση. Πολλοί κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι - και ένας Δημοκρατικός γερουσιαστής – υποστήριξαν τον πρόεδρος ως ανίσχυρο, υπεραπλουστευτικό και αφελή, κατά τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του προέδρου Ραούλ Κάστρο, αδελφού του Κουβανού ηγέτη, Φιντέλ Κάστρο.



"Όλη αυτή η αλλαγή πολιτικής ανακοίνωσε σήμερα βασίζεται σε μια ψευδαίσθηση, σε ένα ψέμα, το ψέμα και την ψευδαίσθηση ότι περισσότερο εμπόριο και η πρόσβαση σε χρήματα και  αγαθά θα μεταφραστούν σε πολιτική ελευθερία για τον κουβανικό λαό", δήλωσε ο γερουσιαστής Marco Rubio (R- Fla.), ο οποίος θεωρείται ως ενδεχόμενος προεδρικός υποψήφιος και του οποίου οι γονείς μετανάστευσαν από την Κούβα το 1950. "Όλα αυτά που πρόκειται να κάνουμε θα προσφέρουν στο καθεστώς του Κάστρο, που ελέγχει κάθε πτυχή της ζωής της Κούβας, την ευκαιρία να χειριστεί αυτές τις αλλαγές για να διαιωνίζεται στην εξουσία."

Ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα Τζεμπ Μπους – που θεωρείται ο επικρατέστερος για την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων - είχε ζητήσει την ενίσχυση του εμπάργκο κατά της Κούβας, πρόσφατα μόλις πριν δύο εβδομάδες.

Στη σελίδα του στο Facebook την Τετάρτη, ο Μπους έγραψε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα είναι "το τελευταίο παραπάτημα της εξωτερικής πολιτικής υπό τον παρόντα Πρόεδρο, και μια άλλη δραματική υπέρβαση της εκτελεστικής εξουσίας του. Υπονομεύει την αξιοπιστία της Αμερικής και υπονομεύει την αναζήτηση για μια ελεύθερη και δημοκρατική Κούβα. "

Μεταξύ άλλων πιθανών Ρεπουμπλικάνων  προεδρικών υποψήφιων για το 2016, ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ του Τέξας και ο  Paul Ryan του Ουισκόνσιν επέκριναν τον Ομπάμα για την Κούβα.

Το μεγαλύτερο μέρος των σχολίων των Ρεπουμπλικάνων αφορούσε το ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, η συντηρητική βάση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην διατήρηση των σχέσεων με την Κούβα σε «βαθιά κατάψυξη», όπως έχουν εδώ και μισό αιώνα. Η θέση αυτή, ωστόσο, βρίσκεται σε ολοένα μεγαλύτερη αντίθεση με την άποψη του εκλογικού σώματος.


Περισσότερο από μια δεκαετία πριν, οι δημοσκοπήσεις άρχισαν να δείχνουν μια μεταστροφή  στο δημόσιο αίσθημα προς την κατεύθυνση εξομάλυνσης των δεσμών με το νησί που βρίσκεται 90 μίλια από το  Key West της Φλόριντα. Το 2009, μια έρευνα των Washington Post -ABC News διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα των Αμερικανών υποστήριξαν την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Κούβα, ενώ μόνο το 27% εναντιώθηκε σ’ αυτή την προοπτική.

Οι παλιές ιδεολογικές και οικονομικές γραμμές αντιπαράθεσης έχουν επίσης ξεθωριάσει. Ακόμη και ενώ ο εμπορικός αποκλεισμός έχει παραμείνει στη θέση του, σχεδόν 600.000 ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ επισκέφτηκαν την Κούβα πέρυσι - στην πλειοψηφία τους Αμερικανοί με κουβανική καταγωγή. Τα συμφέροντα των επιχειρήσεων έχουν ωθήσει σε περισσότερη διαφάνεια, και το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ υποσχέθηκε την υποστήριξή του στην απόφαση του Ομπάμα.

«Η κοινή γνώμη στη Φλόριντα και στη χώρα κινείται στην κατεύθυνση εξορθολογισμού των σχέσεων με την Κούβα, και ο Ομπάμα αποτελεσματικά χρησιμοποίησε το πολιτικό του κεφάλαιο για να κάνει μια πολυαναμενόμενη αλλαγή που η ιστορία και η κοινή γνώμη των ΗΠΑ θα υποστηρίξουν," έγραψε σε ένα e-mail από την Αβάνα ο Τεντ Piccone, ανώτερος συνεργάτης για το Brookings Institution.

Παρά το γεγονός ότι το αμερικανοκουβανικό κοινό έχει από καιρό ταυτιστεί με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, η σχέση αυτή έχει μετατοπιστεί. Η αλλαγή έχει συντελεστεί σε μεγάλο βαθμό από γενιά σε γενιά, με τις δύο ή τρεις γενιές που έχουν απομακρυνθεί  από αυτούς που έφυγαν από το καθεστώς του Κάστρο στη δεκαετία του 1950 και του 1960 να είναι πιο ανοικτές στο να ψηφίσουν Δημοκρατικούς.


Το 2012, ο Ομπάμα κέρδισε την ψήφο των κουβανικής προέλευσης Αμερικανών σε εθνικό επίπεδο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και πήρε την πλειοψηφία των ψήφων τους στο Μαϊάμι. Κέρδισε επίσης τη Φλόριντα δύο φορές - τη δεύτερη φορά μετά τη χαλάρωση κάποιων περιορισμών που αφορούσαν τις επισκέψεις  στην Κούβα κατά την πρώτη θητεία του.

Αλλά ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός σύμβουλος Alex Castellanos είπε ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Ομπάμα θα προσθέσει εύφλεκτη ύλη στα επιχειρήματα για έλλειψη σταθερότητας και ισχύος στις διεθνείς σχέσεις, ενδεχομένως ανυψώνοντας την εξωτερική πολιτική ως μείζον θέμα στην προεδρική αντιπαράθεση το 2016.

"Η αδυναμία προσκαλεί τους λύκους», δήλωσε ο Castellanos. "Ο Ομπάμα είναι ένας πρόεδρος με επικίνδυνη αφέλεια, ο οποίος βλέπει τον κόσμο όπως ο ίδιος επιθυμεί να ήταν και όχι όπως είναι."

 Πρόσφατα, ως τα μέσα της δεκαετίας του 1990, η συμβατική πολιτική φρόνηση  ήταν ότι κανένας υποψήφιος πρόεδρος δεν θα μπορούσε να ελπίζει ότι θα κατακτήσει τη Φλόριντα, εκτός αν κι ο ίδιος δεν κρατούσε  μια σκληρή γραμμή σχετικά με την Κούβα.

Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον υπενθύμισε στα απομνημονεύματά του, «Η ζωή μου», ότι μετά την κατάρριψη από την Κούβα δύο πολιτικών αεροπλάνων που κατευθύνονταν από μια ομάδα αντιφρονούντων, υπέγραψε το νόμο Helms-Burton 1996, για ακόμη μεγαλύτερη ακαμψία του εμπάργκο, παρόλο που ο ίδιος είχε επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα που θα είχε και για την ικανότητά του να πιέσει την κυβέρνηση της Κούβας για μεταρρυθμίσεις.

Τώρα η σύζυγός του, Χίλαρι,  θεωρείται ως η  κορυφαία υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2016, αν αποφασίσει η ίδια να κατέβει στην κούρσα.

 Σε δήλωση του η Κλίντον την Τετάρτη είπε επίσης, «Στηρίζω την απόφαση του Προέδρου Ομπάμα να αλλάξει πορεία στην πολιτική μας έναντι της Κούβα;, διατηρώντας παράλληλα την εστίαση στον κύριο στόχο μας – την υποστήριξη των φιλοδοξιών του λαού της Κούβας για ελευθερία».

 Πρόσθεσε, επίσης: «Παρά τις καλές προθέσεις, η εδώ και δεκαετίες πολιτική μας για απομόνωση της Κούβας  μόνο ενίσχυσε την αγκίστρωση του καθεστώτος Κάστρο στην εξουσία. Όπως είπα, ο καλύτερος τρόπος για να φέρουμε την αλλαγή στην Κούβα είναι να εκθέσουμε τους ανθρώπους της στις αξίες, τις πληροφορίες και τις υλικές ανέσεις του έξω κόσμου. "


Το έργο του ανοίγματος των διπλωματικών και οικονομικών δεσμών που διακόπηκαν για περισσότερα από 53 χρόνια μάλλον θα μεταφερθεί στην επόμενη Προεδρία, ιδιαίτερα εάν το Κογκρέσο που ελέγχεται από τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία επιχειρήσει να παγώσει τα πιο σημαντικά στοιχεία του υπό κατάργηση εμπάργκο.


Μόνο λίγοι Δημοκρατικοί διαφώνησαν ανοικτά με την απόφαση του Ομπάμα. Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ του New Jersey, ένα γεράκι εδώ και πολλά χρόνια  όσον αφορά την πολιτική απέναντι στην Κούβα, δήλωσε ότι η κίνηση του προέδρου ήταν «βιαστική, ασύνετη και αδυνατεί να κατανοήσει τη φύση του καθεστώτος στην Κούβα, η οποία έχει ασκήσει αυταρχικό έλεγχο επί του κουβανικού λαού εδώ και 55 χρόνια."


Ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα και γερουσιαστής Μπομπ Γκράχαμ, εξέφρασε επίσης επιφυλάξεις. Είπε σε μια συνέντευξη ότι θα προτιμούσε να κινείται προς την εξομάλυνση των σχέσεων "σε μια πιο σταδιακή βάση." Η κυβέρνηση "αντί γι’ αυτό πήγε κατευθείαν στο μεγάλο παιχνίδι", είπε.

Πολιτική βόμβα με τις καταγγελίες για την απόπειρα χρηματισμού του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Παύλου Χαϊκάλη






Αποκάλυψη-βόμβα του Λάκη Λαζόπουλου στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο οποίος είπε ότι έχει δει προσπάθεια χρηματισμού εν ενεργεία βουλευτή, προκειμένου να ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας.



Μάλιστα, λίγο αργότερα αποκάλυψε και το όνομα του βουλευτή. Πρόκειται για τον Παύλο Χαϊκάλη των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Λαζόπουλου, υπάρχουν στοιχεία, τα οποία έχουν κατατεθεί στον εισαγγελέα και θα βγουν στο φως της δημοσιότητας κάποια στιγμή.



Την είδηση επιβεβαίωσε και ο κ. Χαϊκάλης ο οποίος μιλώντας στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή τόνισε: «Όταν έγινε η απόπειρα εγώ ενημέρωσα τον Πρόεδρο. Περιμέναμε την δικαιοσύνη να επέμβει. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια κίνηση. Εγώ το υλικό το έχω δώσει και στον Λάκη, επειδή ήξερα πως θα το χειριστεί, επίσης για τις νομικές του γνώσεις και τρίτον για την τεχνική υποστήριξη που χρειάζεται το υλικό για να καθαρογραφούν οι διάλογοι και να φύγουν κάποιοι θόρυβο».


Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Χαϊκάλης έχει δώσει κατάθεση στον εισαγγελέα Εφετών Π. Παναγιωτόπουλο, ενώ είναι γνώστης και ο προϊστάμενος ο κ. Ντογιάκος. «Είναι πολύ σοβαρό το υλικό» είπε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο οποίος στην ερώτηση τι χρήματα του πρότειναν απάντησε: «Υπήρχε ποσό των 700 χιλιάδων σαν πρώτη δόση σε ρευστό, διακανονισμός του δανείου μου στην τράπεζα και το τρίτο συμβόλαιο με διαφημιστικές εταιρίες. Το σύνολο από 2-3 εκατ. ευρώ».







«Εκτιμώ ότι πρόκειται για σοβαρή καταγγελία» ήταν το σχόλιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στην ερώτηση με αφορμή τα όσα αποκάλυψε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ., Π. Χαϊκάλης για απόπειρας χρηματισμού του.


Ο κ. Τσίπρα, ο οποίος επισκέφθηκε τα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής και συναντήθηκε με τη Ρένα Δούρου, σημείωσε ότι θα περιμένει να δει τα στοιχεία και με βάση αυτά να εκτιμήσει το πόσο, όπως τόνισε, μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό επισημαίνει ότι ακολουθείται ένας δρόμος ολισθηρός, ένας δρόμος μεθοδεύσεων και η χώρα πρέπει να βγει από τον βούρκο.

Απ’ ό,τι  φαίνεται πολύ “θερμές” θα είναι οι επόμενες ημέρες εν όψει και των ψηφοφριών για την εκλογή Προέδρου.

Αναμενόμενη είναι η κορύφωση της πόλωσης και των εκβιασμών.

“Σκάνε” όμως και διάφορα αποστήματα της σαπισμένης εδώ και πολύ  καιρό πολιτικής μας ζωής.

Για να δούμε και τη συνέχεια …

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η δίμηνη παράταση του μνημονίου






Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου πέρασε η δίμηνη – για “τεχνικούς” λόγους παράταση του μνημονίου. Ήδη η απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Η παράταση σύμφωνα με το ΦΕΚ λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2015 και περιλαμβάνει την διαθεσιμότητα της δανειακής διευκόλυνσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) προς την Ελληνική Δημοκρατία και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.


Πρόκειται για τη δεύτερη τροποποίηση (η πρώτη ήταν στις 12 Δεκεμβρίου 2012) της κύριας σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, του EFSF, του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος.


Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε από χθες σε ισχύ (17/12) και η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την προσεχή Δευτέρα προβλέπει τους γνωστούς αυστηρούς όρους εφαρμογής που προέβλεπε και η αρχική σύμβαση (παραίτηση αμετάκλητα και άνευ όρων από οποιαδήποτε ασυλία, παραίτηση ασυλίας για λόγους εθνικής κυριαρχίας, κά).


Είχε προηγηθεί η έγκριση  σήμερα από τη  γερμανική βουλή της δίμηνης παράτασης του “ελληνικού προγράμματος προσαρμογής” η οποία έδωσε και το «πράσινο φως» για την έναρξη διαπραγματεύσεων αναφορικά με τη προληπτική γραμμή πίστωσης που ζητά η Αθήνα.



«Ναι» στην παράταση του προγράμματος ψήφισαν Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες αλλά και οι Πράσινοι, ενώ αρνητικά ψήφισε το κόμμα της Αριστεράς.


Μέρκελ: Καλύτερη η προοπτική της Ελλάδας - Μένουν πολλά να γίνουν

“Η προοπτική της Ελλάδας είναι καλύτερη από ό,τι πριν από δύο χρόνια, αν και μένουν ακόμη πολλά να γίνουν”.

Αυτό δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας νωρίτερα στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, στην καθιερωμένη ομιλία της πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι στις χώρες οι οποίες έχουν αντιμετωπίσει ιδιαίτερα την κρίση, η ανταγωνιστικότητα ανεβαίνει, ελλείμματα προϋπολογισμών συρρικνώνονται και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία -τρεις από τις πέντε χώρες- έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τα προγράμματά τους. Και παρότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, είναι και στην Ελλάδα οι προοπτικές σημαντικά καλύτερες σήμερα από ό,τι πριν από δύο χρόνια», είπε.




«Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την αποφασιστική δράση της κάθε χώρας και χωρίς αποφασιστική, κοινή και αλληλέγγυα δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Αργότερα η γερμανική Βουλή αναμένεται να εγκρίνει και το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών για την παράταση του ελληνικού προγράμματος κατά δύο μήνες και την εξουσιοδότηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να διαπραγματευτεί εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης την ένταξη της Ελλάδας στην προληπτική πιστωτική γραμμή.


Με άλλα λόγια:

Ενώ η κυβέρνηση των μνημονιακών ανδρεικέλων πνέει τα λοίσθια χαλκεύει νέα δεσμά για το λαό μας

Και οι επικυρίαρχοι Γερμανοί κοιτούν αυτό που πολύ καλά γνωρίζουν - το πώς θα παομυζήσουν και νέα υπερκέρδη από την υπερεκμετάλλευση της ταλαίπωρης χώρας μας.

Τα άλλα είνια για φτηνή επικοινωνιακή κατανάλωση …  

Ψηφίστηκε ο “Νόμος Φίμωτρο” στην Ισπανία

του Μ...
spain gag
Ειρηνική ανυπακοή στην εξουσία – 600 έως 30,000 € πρόστιμο…
Όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες, εκτός του Λαϊκού Κόμματος (PP) αντιτάχθηκαν στον νόμο, αλλά το Λαϊκό Κόμμα κατέχει την πλειοψηφία τόσο στο Κογκρέσο όσο και στην Γερουσία, έτσι αναμένεται ότι ο νόμος θα περάσει πανηγυρικά –

Μόλις μία ημέρα μετά την Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εγκρίθηκε στην Ισπανία ο νόμος “φίμωτρο” #LeyMordaza , ο οποίος νομιμοποιεί ουσιαστικά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Βάσει του νέου νόμου, η παραγωγή και η διανομή εικόνων, όπως αυτή που βλέπουμε,  μπορεί να κοστίσουν ένα πρόστιμο των 30.000 €.

Η Ισπανική βουλή ενέκρινε τον περιοριστικό  Νόμο  για την Ασφάλεια του Πολίτη   ή αλλιώς Νόμο Φίμωτρο ο οποίος πηγαίνει τώρα στη Γερουσία για την τελική έγκριση. Όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες, εκτός του Λαϊκού Κόμματος (PP)  αντιτάχθηκαν  στον νόμο, αλλά το Λαϊκό Κόμμα κατέχει την πλειοψηφία τόσο στο Κογκρέσο όσο και στην Γερουσία,  έτσι αναμένεται ότι ο νόμος θα περάσει πανηγυρικά.

Ο Νόμος περιλαμβάνει:
1. Φωτογράφηση ή ηχογράφηση της αστυνομίας – 600 έως 30,000 € πρόστιμο.
2. Ειρηνική ανυπακοή στην εξουσία – 600 έως 30,000 € πρόστιμο.
3. Κατάληψη τραπεζών ως μέσο διαμαρτυρίας – 600 έως 30,000 € πρόστιμο.
4. Διαμαρτυρία χωρίς άδεια – 600 έως 30,000 € πρόστιμο.
5. Πραγματοποίηση συνελεύσεων ή συναντήσεων σε δημόσιους χώρους – 100 έως 600 € πρόστιμο.
6. Παρεμπόδιση ή διακοπή έξωσης – 600 έως 30,000 € πρόστιμο.
7. Παρουσία σε έναν κατειλημμένο χώρο (όχι μόνο κοινωνικά κέντρα, αλλά και  σπίτια που καταλαμβάνονται από οικογένειες που έχουν υποστεί έξωση)
8. Οι μαύρες λίστες της αστυνομίας για  διαδηλωτές, ακτιβιστές και για τον εναλλακτικό Τύπο  έχουν νομιμοποιηθεί.
9. Συνάντηση ή συγκέντρωση μπροστά από το Κογκρέσο – 600 έως 30,000 € πρόστιμο.
10. Για να ασκηθεί έφεση στο δικαστήριο απαιτείται η πληρωμή των δικαστικών εξόδων, το κόστος των οποίων εξαρτάται από το πρόστιμο.
11. Επιτρέπει την τυχαία εξακρίβωση στοιχείων, επιτρέποντας την στοχοποίηση μεταναστών και μειονοτήτων.
12. Η αστυνομία μπορεί πλέον να πραγματοποιεί επιδρομές κατά την κρίση της, χωρίς να έχει διαταραχθεί η   “τάξη” .
13.Επιτρέπονται πλέον οι σωματικοί έλεγχοι κατά την κρίση των αστυνομικών
14. Η κυβέρνηση μπορεί να απαγορεύσει κάθε διαμαρτυρία κατά βούληση, αν αισθάνεται ότι διαταράσσεται η «τάξη».
15. Οποιαδήποτε ασαφώς προσδιορισμένη «υποδομή ζωτικής σημασίας» θεωρείται  απαγορευμένη ζώνη για δημόσιες συγκεντρώσεις  αν θα μπορούσε να επηρεάσει τη λειτουργία τους.
16. Υπάρχουν επίσης πρόστιμα για όσους ανεβαίνουν σε κτίρια και μνημεία χωρίς άδεια.
SPAIN-LAW-DEMONSTRATION-RIGHTS
Ακτιβιστές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν το νέο νόμο που δίνει συντριπτική δύναμη με την αστυνομία, θυμίζοντας  επιστροφή στην εποχή του Φράνκο. Η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστία, Maria Serrano, λέει πως ο νόμος στερεί από τους μετανάστες το  δικαίωμα του ασύλου και εξαλείφει τις εγγυήσεις ότι οι μετανάστες θα μπορούσαν να έχουν το δικαίωμα της νομικής προστασίας. Τα ισπανικά κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα το νόμο και οργάνωσαν μια διαμαρτυρία με φίμωτρα ως απάντηση.