Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Η δυναμική των εξελίξεων για τις εκλογές του Ιουνίου



Μετά τη μεγάλη εκλογική ανατροπή στις 6 Μαΐου και το «θέατρο σκιών» που παίχτηκε κατά τη διαδικασία των εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, μια νέα εκλογική αναμέτρηση βρίσκεται μπροστά στους πολίτες της χώρας.

 Με νέα σκληρά διλήμματα, με νέους εκβιασμούς, αλλά και σ’ ένα νέο τελείως εκλογικό τοπίο.

 Οι κύριοι πολιτικοί «παίχτες» σ’ αυτή τη συγκυρία αναδεικνύονται από τη μια η ΝΔ η οποία καταβάλλει προσπάθεια επανασυσπείρωσης του κεντροδεξιού χώρου και των λεγόμενων «φιλοευρωπαϊκών» δυνάμεων.

 Ενώ προσπαθεί αυτή, όπως και το ΠΑΣΟΚ και οι εγχώριοι υποστηριχτές του Μνημονίου να θέσουν ως κεντρικό δίλημμα στις εκλογές του Ιουνίου το παραμονή στο ευρώ και την ευρωζώνη ή έξοδος από αυτήν και επιστροφή στη δραχμή, χαρακτηρίζοντας και το ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του ως αντιευρωπαϊκή δύναμη.

 Στην ουσία έτσι γίνονται και οι εκφραστές για μια ακόμη φορά των ωμών εκβιασμών του Σόιμπλε, της Λαγκάρντ και των ξένων δανειστών.

 Μοναδικό και βασικό τους όπλο ο φόβος και ο εκβιασμός.

 Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ μετεξελίσσεται ως η βασική δύναμη στην ευρύτερη κεντροαριστερά και προβάλλει ως ο πόλος συσπείρωσης εκείνων των δυνάμεων που κινούνται σε αντιμνημονιακή κατεύθυνση, ενώ η δυναμική ανόδου του θα πιέσει ακόμη περισσότερο τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, όπως και τις μικρότερες δυνάμεις που έμειναν εκτός Βουλής.

 Μεγάλο χαμένο στο χώρο της Αριστεράς τόσο στην εκλογική αναμέτρηση όσο και μετά παρουσιάζεται το ΚΚΕ εξαιτίας και της εμμονής της ηγεσίας του στην ίδια άγονη γραμμή άρνησης των αριστερών συνεργασιών και της επίθεσης ειδικότερα στο ΣΥΡΙΖΑ. Ορατός είναι ο κίνδυνος γι’ αυτή την ιστορική δύναμη της Αριστεράς για ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση της επιρροής του.

 Ως Νέος Μέτοικος έγκαιρα είχαμε επισημάνει προεκλογικά τη δυναμική των εξελίξεων και τις προκλήσεις που μπαίνουν μπροστά στους Έλληνες πολίτες.

Θεωρούμε ότι στις εκλογές του Ιουνίου πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η εκλογική συντριβή των δυνάμεων που στηρίζουν το Μνημόνιο, η ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ και η αποτροπή της δυνατότητας της ΝΔ και του κεντροδεξιού πόλου να σχηματίσουν κυβέρνηση.

 Είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί το πρώτο βήμα που ξεκίνησε στις 6 Μαΐου και να μη μείνει μετέωρο. Να αποκτήσουν σαφέστερη πλειοψηφία οι δυνάμεις που τάσσονται κατά του Μνημονίου με ενισχυμένη την παρουσία της Αριστεράς.   

Η ενισχυμένη αυτή παρουσία μπορεί να δώσει σαφέστερη προοπτική και να οδηγήσει στην ανατροπή του Μνημονίου και των βάρβαρων πολιτικών λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια.

Ο δρόμος αυτός δεν είναι εύκολος. Ωστόσο οι νέες ελπίδες που δημιούργησε το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να βρουν ενσάρκωση και στις επόμενες εκλογές με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη.

Σίγουρα θα υπάρξουν επιθέσεις και εκβιασμοί. Θα ενταθεί η προσπάθεια εκμετάλλευσης των αδυναμιών και των αντιθέσεων που παρουσιάζει ο πολιτικός λόγος και η ταχτική των αριστερών δυνάμεων.

Όμως, αποτελεί ιστορική ανάγκη ο ελληνικός λαός να μη λυγίσει και να συνεχίσει στην πορεία που αυτός χάραξε.

Με αποφασιστικότητα και επίγνωση ότι θα χρειαστούν και νέοι κοινωνικοί αγώνες που αποσκοπούν στην εμβάθυνση και στερέωση των όποιων πολιτικών καταχτήσεων όπως και στη διεκδίκηση των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων του.



Κατά τα άλλα ξαναμπήκαμε στον αστερισμό των δημοσκοπήσεων που παρουσιάζουν – πέρα από τις αναμφισβήτητες σκοπιμότητες που κρύβουν – τα φαινόμενα που επισημάναμε.

Έτσι,  σύμφωνα με την εταιρεία Pulse για την εφημερίδα «Το Ποντίκι» ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 22% η ΝΔ 19,5% ΠΑΣΟΚ 14% Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,5% ΚΚΕ 5,5% Χρυσή Αυγή 5,5% και Δημοκρατική Αριστερά 5,5%.



Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή ο προπορευόμενος ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει σε άνοδο κατά 8% από την 6η Μαΐου, η Ν.Δ. κατά λιγότερο από 3%, το ΠΑΣΟΚ λίγο πάνω από 2%. Από εκεί και κάτω είναι σοβαρή η απώλεια του ΚΚΕ κατά 2,5%, ενώ σταθερή μένει η ΔΗΜΑΡ και 1% χάνει η Χρυσή Αυγή. Επτακομματική παραμένει η Βουλή.



Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε στο χρονικό διάστημα 10-14 Μαΐου 2012 από τη VPRC για λογαριασμό του περιοδικού "Επίκαιρα" και στην οποία συμμετείχαν 804 άτομα ηλικίας 18 χρονών και πάνω, μπροστά με διαφορά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 20,3% και ακολουθεί η ΝΔ με 14,2%. Στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ με 10,9%.





 Νέα δημοσκόπηση, όμως,  δίνει πρωτιά αυτή την φορά στην ΝΔ με δύο μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρείας Marc που παρουσίασε ο Αlpha η ΝΔ συγκεντρώνει 23,1% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 21% ΠΑΣΟΚ 13,2% Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,2% Δημοκρατική Αριστερά 5,6% ΚΚΕ 5,1% και Χυσή Αυγή 4,3%

Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ διευρύνει την διαφορά της από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ περνάει στην 6η θέση.








Ωστόσο στην παράσταση νίκης προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ  δείχνοντας το πόσο ρευστή είναι η κατάσταση ανάμεσα στα δύο κόμματα.




Σύμφωνα με την Marc στις δύο μετρήσεις που έχει πραγματοποιήσει μετά τις εκλογές η ΝΔ εμφανίζει άνοδο σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ