Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Εξωπραγματικές θερμοκρασίες καταγράφονται στο Ιράν με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 67,8 βαθμούς Κελσίου - αυτός κι αν είναι καύσωνας!


Εξωπραγματικές θερμοκρασίες καταγράφονται στο Ιράν με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 67,8 βαθμούς Κελσίου. 

Παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας στο Ιράν με 67,8 βαθμούς Κελσίου!

Ο συνδυασμός της υγρασίας και της πολύ υψηλής θερμοκρασίας κάνει την αίσθηση του αέρα να αγγίζει τους 67,8 Κελσίου στην πόλη Bandar Mahsha


inner 

Η πραγματική θερμοκρασία του αέρα είναι 142,8 βαθμούς Κελσίου, αλλά ο συνδυασμός με την υγρασία δημιουργούν αίσθηση που ξεπερνά τους 60 βαθμούς. 

Η πόλη Bandar Mahshahr, με πληθυσμό περίπου 110.000 κατοίκους το 2010, βρίσκεται δίπλα στον Περσικό Κόλπο στο νοτιοδυτικό Ιράν. Ο συνδυασμός του υγρού στοιχείου με τις υψηλές θερμοκρασίες δημιουργεί ένα αποπνικτικό κλίμα. 

Η περιοχή έχει δώσει πολύ υψηλές θερμοκρασίες και στο παρελθόν, με αποκορύφωμα στις 8 Ιουλίου του 2013. 

Σήμερα η θερμοκρασία στην Βαγδάτη είναι 50 βαθμοί Κελσίου. 


inner 

Καταλαβαίνουμε ότι με την κλιματική αλλαγή κάτι δεν πάει καλά παρά τους ισχυρισμούς ορισμένων ... 
inner

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Μεσσηνιακή Μάνη: Ένας μικρός ταξιδιωτικός οδηγός για έναν υπέροχο τόπο




Σε διακοπές βρισκόμαστε - κάπου στη Μεσσηνιακή Μάνη - απολαμβάνοντας κάποιες από τις ομορφιές της Ελλάδας,


Γιατί η βασανισμένη χώρα μας δεν παύει να είναι η πιο όμορφη στον κόσμο.

Βρισκόμαστε πιο κοντά στην Καρδαμύλη.

Αλλά συχνά συναντάμε και κάποιες άλλες παραλίες, τοποθεσίες, μικρά χωριά με μοναδική αρχιτεκτονική και ένα μοναδικό χρώμα.

Το παρακάτω άρθρο - το οποίο ερανίσαμε από την Huffigton Post - αντιπροσωπεύει πάρα πολύ τη φυσιογνωμία της περιοχής.
LELAS TAVERN



Η Μάνη επεκτείνεται Νότια καi των δύο Νομών Μεσσηνίας καί Λακωνίας. Γι' αυτό μιλάμε γιά Μεσσηνιακή Μάνη, τη λεγόμενη και Αποσκιερή ή Έξω, και Λακωνική Μέσα Μάνη ή Προσηλιακή. Η πρώτη διαθέτει πράσινο, σκιές και δροσιές, ενώ η δεύτερη λούζεται από έναν δυνατό, αδυσώπητο ήλιο. Οι ηπίων συναισθημάτων Μανιάτες, οι πιο «ανοιχτοί», δεν ακολουθούν τούς τοπικιστικούς διαχωρισμούς και επιμένουν ότι η Μάνη είναι μία και αδιαίρετη.

Φθάνοντας στην Καλαμάτα, μετά από δυόμιση ώρες ταξίδι, και διασχίζοντας τα πρώτα δεκαπέντε χιλιόμετρα Νότια της πόλης και δίπλα στη θάλασσα, συναντάμε τις Κιτριές. Πανέμορφο, μικρό ψαροχώρι στο μυχό της καταπράσινης πλαγιάς, με βαθιά χρωματιστά νερά και ξύλινα καΐκια. Τα τραπεζάκια από τις τρεις ταβέρνες ακουμπούν στο κύμα, οπότε όλοι οι θαμώνες έχουν τη δυνατότητα του «πρώτου τραπεζιού πίστα». Από εδώ, θεωρείται ότι ανοίγεται η πύλη της Μεσσηνιακής Μάνης.

Ανηφορίζοντας έναν φιδωτό δρόμο για 5χλμ., βγαίνουμε στον κεντρικό δρόμο προς Καρδαμύλη.

messinian mani fb
Καρδαμύλη

Η Καρδαμύλη αναπτύχθηκε όμορφα και φιλικά προς τους κατοίκους της πρωταρχικά και προς τους ταξιδιώτες ύστερα, καθώς με το πέρασμα του χρόνου δέθηκε η δημιουργία τουριστικών υποδομών με την υψηλή διατήρηση της αυθεντικότητας της κωμόπολης. Οι βόλτες στα δρομάκια της δεν χρειάζονται πολλά λόγια: περπατάς, ανακαλύπτεις, απολαμβάνεις. Λίγα μέτρα πάνω από το δρόμο που τη διασχίζει, βρίσκεται η Παλαιά Καρδαμύλη, με τη χαρακτηριστική και μοναδικού τύπου εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα και τους διασωζόμενους πύργους γύρω της.

facebook
Καρδαμύλη

lelas tavern
Ταβέρνα της Λέλας

Το κολύμπι εδώ ικανοποιεί όλα τα γούστα: δεξιά της πόλης, απλώνεται η παραλία Ριτσά, έκτασης 1χλμ., με μεγάλα ή μικρά βότσαλα αναλόγως τις αντοχές. Στο τέλος της παραλίας υπάρχει το εστιατόριο «Ελιές» μέσα σε έναν ελαιώνα ακριβώς δίπλα στη θάλασσα. Μέσα στο χωριό, υπάρχει η πασίγνωστη, ιστορική ταβέρνα της Λέλας, που αγναντεύει το πέλαγο και γειτονεύει με τα φουγάρα του ερειπωμένου σαπωνοποιείου - ελαιουργείου των παλαιών εποχών. 
Όμορφη βόλτα όταν πέφτει ο ήλιος, είναι το αγκυροβόλιο του Αγιαννάκη. Φεύγοντας, μπορείτε να πάρετε μαζί μας αμυγδαλωτά από το ζαχαροπλαστείο του Νοέα στην πλατεία.

facebook
Καλαμίτσι

Στο 1.5χλμ, βρίσκεται η παραλία Καλαμίτσι. Κυπαρίσσια κατεβαίνουν ως τα βότσαλα, τα χρώματά της εναλλάσσονται από βελούδινα μπλε σε σμαραγδένια και δίπλα της μένει, σιωπηλό πλέον, το υπέροχο σπίτι του Άγγλου φιλέλληνα, συγγραφέα και μεταφραστή Πάτρικ Λη Φέρμορ . Πολέμησε ως «Μιχάλης» στην Αντίσταση της Κρήτης, ερωτεύθηκε όμως τη Μάνη και διάλεξε να τη μοιράζεται με την πατρίδα του.

facebook
Φονέας

Ακόμα 2χλμ και συναντάμε τον Φονέα ή παραλία του Φονιά. Βρίσκεται στην απόληξη του ομώνυμου φαραγγιού και είναι, ίσως, η περισσότερο ονομαστή της περιοχής. Άγρια ομορφιά, βότσαλα, τεράστιοι βράχοι μέσα στη θάλασσα είτε για σκιά είτε για σκαρφάλωμα. Βαθιά νερά, βαθύ μπλε, προσοχή όμως όταν φυσάει από τα Δυτικά γιατί το όνομα της παραλίας τότε φαντάζει κάπως ρεαλιστικό.

facebook
Δελφίνια

Στα 3χλμ βρίσκουμε τα Δελφίνια. Άνετη παραλία με βότσαλα, δεξιά και αριστερά της καταπράσινες πλαγιές, μια παραλία-λιμανάκι απίστευτης ομορφιάς, ιδανική και για οικογένειες.
Στις δύο τελευταίες (Φονέα και Δελφινάκια), μπορείτε να βρείτε και καντίνα με όλα τα απαραίτητα: μπύρες, νερό, σάντουιτς και διάφορα σνακ -σαν τη πείνα μετά από μπάνιο στη θάλασσα, δεν έχει, γνωστό.

messinian mani fb
Στούπα

Ο δρόμος, από εκεί και κάτω, οδηγεί στη Στούπα. Για κάποιους, όλη η Μεσσηνιακή Μάνη έχει μείνει στο μυαλό ως Στούπα. Τεράστια αμμουδερή παραλία, με μεγάλη ποικιλία σε ξαπλώστρες και ενοικιαζόμενα ποδήλατα. Η χαρά της παραθεριστικής οικογένειας και του ανέμελου τουρίστα - προσοχή: όχι ιδιαίτερα του ταξιδιώτη - που επιθυμεί άπειρες μορφές φαγητού, ποτού, καφέ και διασκέδασης, καθώς και ενοικιαζόμενου δωματίου για κάθε βαλάντιο και τσέπη. Ακούς από rock'n'roll μέχρι live ρεμπέτικο και βρίσκεις τόσο το εναλλακτικό μπαράκι, όσο και το beach bar που παίζει από disco μέχρι ελληνικά. Ο πολύβουος παραλιακός δρόμος δύσκολα περπατιέται τον Αύγουστο, αν όμως μπεις στα δρομάκια, θα πάρεις μαζί σου φεύγοντας τις χιλιάδες ευωδιές από τα δροσερά περιβόλια. Και αν προχωρήσεις λίγα μέτρα όλο προς τα αριστερά, την ώρα του ηλιοβασιλέματος, εκεί που η ταμπέλα γράφει Χαλικούρα, η βουή ξαφνικά χάνεται ως δια μαγείας. Είσαι μόνος ανάμεσα στα παλαιά πέτρινα διώροφα, τα φώτα είναι χαμηλά και ένα, δυο ταβερνάκια βρίσκονται σε αρμονία με την ώρα και το κλίμα.

Μπορείτε να φάτε εξαιρετικά στην «Αυλή της Θεανώς», κυρίως μυρωδάτα, «μαμαδίστικα» μαγειρευτά, φρέσκιες σαλάτες, αλλά και σαρδέλα ανοιγμένη και γεμισμένη με σκορδάκι και μαϊντανό. Πολύ καλό ψάρι και πολλά άλλα διαθέτει η ταβέρνα «Ακρογιάλι» με τη βεράντα πάνω στο κύμα, άκρη αριστερά στον κόλπο.

Επίσης, υπάρχει το «Rodi». Αν έχετε όρεξη για ιταλικό, εδώ θα βρείτε το καλύτερο. Σεφ έμπειρος για δαντελένια ζύμη και μακαρονάδες με τις πιο ευφάνταστες σάλτσες.

Η Στούπα διαθέτει πεντακάθαρο και άνετο camping μόλις 300μ από τη θάλασσα και την πιάτσα.

Δίπλα ακριβώς, βρίσκεται η παραλία της Καλογριάς. Πιο μικρή, αλλά απαράλλαχτη αμμουδιά. Τα beach bar συναγωνίζονται μεταξύ τους και το γρήγορο φαγητό για όλες τις ώρες είναι νόμος. Επίσης, νόμος είναι: παιδάκια, κουβαδάκια, μαμάδες που τσιρίζουν, ρακέτες, πασαρέλα. Υπάρχουν και δυο-τρεις ταβέρνες με την αυθεντική έννοια της λέξης.

Αποτέλεσμα εικόνας για Καλόγρια Στούπα Καζαντζάκης

Δύο χαρίσματα της Καλογριάς: πεντακάθαρα νερά-κρύσταλλο από τις πηγές που πέφτουν μέσα και όμορφο τοπίο αν μπορέσετε να απομονώσετε από το οπτικό σας πεδίο τα «αξεσουάρ» της παραλίας. Και στα δεξιά της παραλίας, δύο ίδια ακριβώς χαμηλά, λευκά σπιτάκια με καφέ σκεπές και γλάστρες στις αυλές τους. Εδώ, γράφτηκε ο «Αλέξης Ζορμπάς».

Αποτέλεσμα εικόνας για Καλόγρια Στούπα Καζαντζάκης

Στο ένα, έμενε ο Καζαντζάκης, στο άλλο ο ήρωας που τον ενέπνευσε, και οι δύο εργαζόμενοι για κάμποσους μήνες στο παλιό ορυχείο που σώζεται λίγο πιο πάνω.

messinian mani fb
Άγιος Νικόλαος

Αφήνοντας τη Στούπα, στα 5χλμ, η ταμπέλα γράφει Άγιος Νικόλαος. Μην το σκεφτείτε. Μπαίνετε δεξιά και αντικρίζετε ένα πανέμορφο σκηνικό ταινίας. Κυκλικό λιμανάκι γεμάτο πολύχρωμες ξύλινες τράτες, βάρκες, καΐκια. Οι ψαράδες κάθονται παρέες-παρέες και συνήθως αναρωτιούνται για τον καιρό. Ταβερνάκια βγάζουν τα τραπέζια τους δίπλα στο μώλο, τις βραδυνές ώρες ο δρόμος κλείνει και μοιάζει σαν να είσαι καλεσμένος σε γιορτή κάτω από πολύχρωμα λαμπιόνια. Το καλύτερο ψάρι στο χωριό, αλλά ίσως και σε ολόκληρη τη Δυτική Μάνη, το διαθέτει η ταβέρνα «Το Λιμάνι» του Αποστολίδη.

Ποικίλες γεύσεις, από τη Μανιάτικη σαλάτα με πορτοκάλι μέχρι και γκουρμεδιές, βρίσκει κανείς «Στης Έλλης».

Τα ποτά και οι νύχτες γενικότερα, ανήκουν εδώ στις «Νηρηΐδες», μέχρι να βγει ο ήλιος. Μόνο φροντίστε να πάρετε μαζί σας γυαλιά ηλίου γιατί το πρωί θα υποφέρετε.

messinianmanigr
Μάλσοβα (Πανταζή)

Ούτε 2χλμ έξω από το κέντρο, μετά από μια βόλτα δίπλα στη θάλασσα, υπάρχει η παραλία της Μάλσοβας ή του Πανταζή, με άμμο και βότσαλο, όμορφα νερά, ταβερνάκι-μπαρ και υποδομή με ξαπλώστρες. Εννοείται, πως διατίθενται του κόσμου τα ενοικιαζόμενα, κάθε μορφής και για κάθε γούστο -από πετρόχτιστα συγκροτήματα μέχρι resort στις πλαγιές. Κι εδώ, μην κάνετε το λάθος και ξαναβγείτε στον κεντρικό δρόμο. Το κάνουν όσοι δεν ξέρουν.

Κάπου ίσως δείτε μια ταμπέλα που γράφει «Τραχήλα 8», ίσως και δεν τη δείτε. Συνεχίστε το δρόμο δίπλα στη θάλασσα μετά την παραλία που είπαμε και η Τραχήλα εκεί θα είναι, δεν πάει πουθενά.

Αφού περάσετε την εξαιρετική ταβέρνα του Βουλημένη, που χωρίς συστάσεις δεν θα την μαθαίνατε ποτέ, όπως και το μικρό λιμανάκι του Αγίου Δημητρίου μπαίνετε σε ένα μοναδικό τοπίο.

Στα δεξιά σας απλώνεται το πέλαγο και κάτω βράχια απόκρημνα με σπηλιές. Κάπου εκεί μέσα υπάρχει και το Καταφύγι: λαξεμένοι από τους αιώνες και τα φουρτουνιασμένα κύματα βράχοι, που φτιάχνουν σκαλιστές κερκίδες. Χρόνια ολόκληρα αποτελεί τον παράδεισο των γυμνιστών. Φυσικά, κολυμπάτε ανετότατα και με το μαγιό σας, δεν υπάρχει άβατο, κανείς δεν θα σας στραβοκοιτάξει.

facebook
Καταφύγι

Στα αριστερά, απόκρημνοι θεόρατοι βράχοι κλείνουν τον ουρανό για κάμποσο - αυτή είναι η Κακιά Σκάλα.

facebook
Τραχήλα

Στο τέλος του δρόμου υπάρχει η Τραχήλα που λέγαμε πριν. Καπετανοχώρι από τα λίγα. Μικρός λιμανίσιος κόλπος με βαρκάκια και τριγύρω σπίτια από Μανιάτικη πέτρα, αρχοντόσπιτα δίπατα που είχε το καθένα και τους καπεταναίους του. Η μικρή πλατεία του Αγιάννη καλωσορίζει αμέσως τον ταξιδιώτη και ο μοναδικός παραλιακός δρόμος διασχίζει το χωριό -όλο κι όλο 400μ. Εδ'ω δε θα βρείτε ούτε βότσαλα, ούτε άμμο, ούτε beach bar. Οι βουτιές, όμως, από τα βράχια θα σας μείνουν αξέχαστες. Όπως και ο απίθανος βυθός της που αποτελεί έναν ολόκληρο ζωντανό κόσμο, αν έχετε μάσκα μαζί σας (φροντίστε να έχετε, αξίζει, σας το λέει κάποια που πέρασε σχεδόν όλη την παιδική της ηλικία κάτω από τη θάλασσα για αυτό ακριβώς το λόγο). Υπάρχουν και δυο-τρία σημεία πολύ ήπιας πρόσβασης στη θάλασσα ακόμη και για παιδιά που, φυσικά, συνοδεύονται. Μία βόλτα προς το τέλος του χωριού, οδηγεί σε ένα γοητευτικό απόκρημνο θαλασσινό φαράγγι με τρεις μαγικές σπηλιές.

facebook
Τραχήλα

Η Τραχήλα διαθέτει δύο ταβερνάκια. Το «Ακρογιάλι» και το «Remezzo». Όποιο και να διαλέξετε, θα μείνετε ικανοποιημένοι.

Μην ξεχάσετε να αγοράσετε το γνήσιο, χιονάτο, χοντρό αλάτι του χωριού. Συλλέγεται από τους πανάρχαιους βράχους της περιοχής και αποτελεί το μεράκι και τον μόχθο λίγων γυναικών του χωριού που διατηρούν ζωντανή ακόμα αυτή την μακραίωνη τοπική παράδοση.

youtube
Ο δρόμος προς τη Χοτάσια

Επιστρέφοντας στον κεντρικό, ανηφορίζετε προς τα επάνω χωριά της πλαγιάς. Πηγή, Θαλάμες, Λαγκάδα, Άγιος Νίκων και η μικρή Χοτάσια, αλατότοπος με το μικροσκοπικό Πόρτο Γατέα στη θάλασσα. Μια σειρά από πρότυπα Μανιάτικης αρχιτεκτονικής, τόσο στα σπίτια, όσο και στις εκκλησίες. Μια μικρή στάση στο καθένα έχει να παρουσιάσει και μια ξεχωριστή εικόνα στο ταξίδι. Ο δρόμος αυτός οδηγεί στο Οίτυλο, όπου η Μεσσηνία δίνει τα σκήπτρα στη Λακωνία.

Δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων


Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφουν τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόστηκαν την τελευταία πενταετία στην χώρα μας οι επιστημονικοί συνεργάτες της ΓΣΕΕ σε έκθεση τους, ενώ την ίδια στιγμή κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις περαιτέρω επιπτώσεις που θα έχει το νέο μνημόνιο. 

Μεταξύ άλλων η έρευνα αναφέρει ότι η μείωση της αγοραστικής δύναμης του πραγματικού κατώτατου μισθού την περίοδο 2010-2014 ήταν περίπου 25%, ενώ για τους νέους ηλικίας μικρότερης των 25 ετών έφθασε το 34,5%.

Ολόκληρη η έκθεση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο

http://www.real.gr/Files/Articles/Document/436506.pdf

Guardian: Δεν «βγαίνει» το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, σύμφωνα με οικονομολόγους



από τον Μ …

Σε δημοσίευμα της, σχετικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, η βρετανική εφημερίδα “Guardian”, θέτει το ερώτημα «είναι ρεαλιστικό ένα τέτοιο σχέδιο» και παραθέτει τις απόψεις τριών οικονομολόγων, που αναφέρουν ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να προχωρήσει.

H εφημερίδα επισημαίνει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις εξακολουθούν να αποτελούν ζωτικής σημασίας στοιχείο στην τελευταία συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας. Υπό την απειλή της εξόδου από την ευρωζώνη, η Αθήνα συμφώνησε να μεταφέρει «πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία» σε ένα ανεξάρτητο ταμείο, με στόχο τη συγκέντρωση 50 δισ. ευρώ.

Τα μισά από τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αποθεματικών κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, το ένα τέταρτο θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των πιστωτών της Ελλάδας, και το υπόλοιπο ποσό θα δαπανηθεί σε επενδύσεις που ακόμη δεν έχουν καθοριστεί.

Σε μια ανάλυση για το ελληνικό χρέος που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούλιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισήμανε ότι είναι ρεαλιστικό να γίνονται πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων αξίας όχι άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως - που σημαίνει ότι θα χρειαστούν 100 χρόνια ώστε το ύψος των ιδιωτικοποιήσεων να ανέλθει στα 50 δισ. ευρώ.

Ο Γκάμπριελ Στερν του Oxford Economics, ενός από τους κορυφαίους συμβουλευτικούς οίκους σε θέματα οικονομίας, υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ δεν κατάφερε να διδαχθεί από την πρόσφατη ιστορία του ότι «το λιγότερο είναι περισσότερο», όταν πρόκειται για τον καθορισμό αριθμητικών στόχων.

Στην Ελλάδα, συνδικαλιστικές οργανώσεις με δεσμούς με το κυβερνών κόμμα έχουν ήδη ορκιστεί να σταματήσουν την πώληση του λιμανιού του Πειραιά, όπου η κινεζική εταιρία Cosco διαχειρίζεται σήμερα τρεις προβλήτες του.

Με τη χώρα καταχρεωμένη, αξιωματούχοι τόνισαν ότι ο πρωθυπουργός θα αγωνιστεί για να διασφαλίσει ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν θεωρούνται ξεπούλημα, επισημαίνει η εφημερίδα.

Ωστόσο, ανεξάρτητοι παρατηρητές φοβούνται ακριβώς αυτό. «Η ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα σημαίνει τώρα ξεπούλημα» τονίζει ο πολιτικός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν.

Ο Γενς Μπάστιαν ήταν από τους υπευθύνους για τις ιδιωτικοποιήσεις στο πλαίσιο της Ομάδας Δράσης της Επιτροπής για την Ελλάδα.

Ο ίδιος εκτιμά ότι ήταν «πολιτικό λάθος» να τεθεί ο στόχος των 50 δισ. ευρώ από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, καθώς δεν υπάρχει υποστήριξη από τους Έλληνες πολιτικούς όλου του πολιτικού φάσματος.

«Δεν είχαμε ποτέ μια πολιτική πλειοψηφία για να αγκαλιάσει την ιδέα της ιδιωτικοποίησης. Πώς σκοπεύετε να δημιουργήσετε την πολιτική δυναμική που ήταν απούσα τα τελευταία χρόνια κάτω από πιο δύσκολες συνθήκες σήμερα;» διερωτάται.

Ο Πίτερ Ντόιλ, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ πιστεύει ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας υποχρηματοδοτείται.

«Οι Ευρωπαίοι απλώς δεν έχουν αρκετά μετρητά και ένας σημαντικός τρόπος για να καλυφθεί αυτό το κενό είναι μέσω των ιδιωτικοποιήσεων» εξηγεί.

Ο ίδιος φοβάται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει τον δρόμο που είχε ακολουθήσει η Ρωσία τη δεκαετία του 1990, όταν πολύτιμα κρατικά περιουσιακά στοιχεία πωλήθηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές, ώστε να αυξηθούν επειγόντως τα μετρητά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στο μεταξύ μια νέα τάξη ολιγαρχών.


Τονίζει ότι το σημαντικότερο πράγμα που όλοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται -απαλλαγή από την ολιγαρχία της- στην πραγματικότητα θα εδραιωθεί με την ιδιωτικοποίηση που ακολουθείται με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζει ο Ντόιλ.

«Η διαφορά μεταξύ αυτών των χωρών και της Ελλάδας είναι ότι οι πολίτες και η πολιτική τάξη στην κεντρική Ευρώπη έχει αποδεχθεί την ιδέα της ιδιωτικοποίησης, παρά τις βραχυπρόθεσμες δυσκολίες», υποστηρίζει ο Π. Ντόιλ που δηλώνει πεπεισμένος ότι το τρέχον σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Η έκκληση του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων προσωπικοτήτων για σεβασμό του δημοψηφίσματος και του ΟΧΙ και το σχόλιο του Νέου Μέτοικου

Σε έκκληση με την οποία ζητούν να γίνει σεβαστή από όλους η βούληση του ελληνικού λαού, όπως εκδηλώθηκε στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και να διακοπεί η μνημονιακή πορεία «καταστροφής και υποδούλωσης», προέβησαν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Κασιμάτης και δεκάδες γνωστές προσωπικότητες της κοινωνικής δράσης, της ακαδημαϊκής διδασκαλίας, της δημοσιογραφίας και της πολιτικής από την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο.

Στην έκκληση υποστηρίζεται ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται από το 2010, παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.

Ότι, επίσης, προκάλεσε ήδη τη μακράν μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική καταστροφή στην Ευρώπη μετά το 1945. Η Ελλάδα, λένε οι υπογράφοντες, χρησιμοποιείται ως «πειραματόζωο», για να δοκιμασθούν οι μέθοδοι καταστροφής του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους και της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Για να διατηρηθούν οι πιο βασικοί όροι ηθικής και υλικής επιβίωσης του ελληνικού λαού, υποστηρίζουν οι υπογράφοντες, αυτό το πρόγραμμα πρέπει να διακοπεί, κατά προτίμηση σε συμφωνία με τις άλλες χώρες της ΕΕ, ή, αν αυτό δεν είναι δυνατό, μονομερώς. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος να σωθεί η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός.

Οι υπογράφοντες προειδοποιούν ότι η νέα συμφωνία, που συνομολογήθηκε με «εξευτελιστικούς» και «παράνομους» τρόπους, όπως τους χαρακτηρίζουν, θα οδηγήσει σε αρπαγή της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων, περιλαμβανομένων των πρώτων κατοικιών, της γης των αγροτών και των τραπεζών.

Το κείμενο της έκκλησης, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επικρίνει σφόδρα την κυβέρνηση γιατί ενεργεί μετά το δημοψήφισμα, ωσάν να είχαν ψηφίσει «Ναι» οι Έλληνες και γιατί, αντί να οργανώνει την άμυνα της χώρας, ενσταλάζει «αποθάρρυνση», «φόβο» και «πανικό» στον ελληνικό λαό. Επικρίνει τα δύο κόμματα που κυβερνούν, καθώς παρότι επαγγέλθηκαν τη διακοπή του μνημονιακού προγράμματος, επί τρία χρόνια και μέχρι την τελευταία στιγμή, ούτε ετοιμάστηκαν, ούτε προετοίμασαν τον ελληνικό λαό και τη χώρα για το πολύ πιθανό ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης. 

Οι υπογράφοντες καλούν τον ελληνικό λαό, σε μια από τις πιο δραματικές στιγμές της ιστορίας του «να μην το βάλει κάτω, να μη χάσει το θάρρος και την ευθυκρισία» του. Θυμίζουν ότι οι πατεράδες και οι παππούδες των σημερινών Ελλήνων άντεξαν, επιβίωσαν, αντιστάθηκαν και νίκησαν και στη γερμανική κατοχή του 1941-44 και στη φοβερή πείνα του 1941-42. Εκφράζουν την βεβαιότητα ότι το «φιλότιμο και ο πατριωτισμός των Ελλήνων» θα υπερισχύσουν τελικά του φόβου και ότι η Ελλάδα, η Δημοκρατία και η Δημοκρατική Ευρώπη θα νικήσουν.

Επίσης οι υπογράφοντες παροτρύνουν τους Έλληνες πολίτες «να οργανωθούν και να παλέψουν άμεσα για να βοηθήσουν τους πιο αδύνατους να αντιμετωπίσουν την πείνα, την αρρώστια, την ανέχεια, για να στηρίξουμε την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, να βάλουν πλάτη για να μη διαλυθούν, από το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο, οι πιο βασικές λειτουργίες της κοινωνίας και του κράτους […] να αντισταθούν, όπου μπορούν και όπως μπορούν, στην επιβολή των νέων αντιλαϊκών μέτρων» Καλούν τον ελληνικό λαό «να βγάλει τα οδυνηρά αλλά αναγκαία συμπεράσματα από την εμπειρία του και να οικοδομήσει ένα σοβαρό και αξιόπιστο μέτωπο αντίστασης, να μην ξαναεμπιστευτεί τυφλά αυτοσχέδιους σωτήρες, τυχοδιώκτες και καιροσκόπους».

Εκτός από τον Μ. Θεοδωράκη και τον Γ. Κασιμάτη, την έκκληση υπογράφουν, μεταξύ άλλων και οι εξής: 

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Βένιος Αγγελόπουλος, ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, εκ των εμπνευστών και πρωτεργατών του Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, ο ψυχίατρος Κλεάνθης Γρίβας, ο Στάθης Κουβελάκης, καθηγητής στο King’s College του Λονδίνου, ο βουλευτής Αμμοχώστου Νίκος Κουτσού, ο αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ Μάριος Κρητικός, ο Γιάννης Μαύρος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα, ο δικηγόρος Δρ. Συνταγματικού Δικαίου Δημήτρης Μπελαντής.

Επίσης, η οικονομολόγος Μαρία Νεγρεπόντη-Δεληγιάννη, τρεις φορές εκλεγείσα Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η καθηγήτρια αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Ελένη Πορτάλιου, ο σκιτσογράφος Στάθης, ο Πρέσβης Θέμος Στοφορόπουλος και ο δημοσιογράφος Μιχάλης Στυλιανού, διευθυντής της ελληνικής εκπομπής της Γαλλικής Ραδιοφωνίας κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίαςΣε έκκληση με την οποία ζητούν να γίνει σεβαστή από όλους η βούληση του ελληνικού λαού, όπως εκδηλώθηκε στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και να διακοπεί η μνημονιακή πορεία «καταστροφής και υποδούλωσης», προέβησαν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Κασιμάτης και δεκάδες γνωστές προσωπικότητες της κοινωνικής δράσης, της ακαδημαϊκής διδασκαλίας, της δημοσιογραφίας και της πολιτικής από την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο.



Με όλο το σεβασμό στον Μίκη και τις άλλες προσωπικότητες που υπογράφουν την έκκληση, θα θέσουμε ορισμένα ερωήματα και προβληματισμούς;

- Για ποιο δημοψήφισμα συζητάμε να γίνει σεβαστό;

Αυτό με τα ψευδεπίγραφα διλήμματα και το οποίο δεν έθετε καν την ουσία του προβλήματος και αποσκοπούσε στον αποπροσανατολισμό και την χειραγώγηση των Ελλήνων πολιτών;

Το δημοψήφισμα ο εμπνευστής του οποίου και εκείνος που το εξήγγειλε - παρά τη λαϊκή ετυμηγορία - είναι εκείνος που πρώτος το παραβίασε;

Και εννοούμε  τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του.

- Είναι ασφαλώς σωστές οι εκτιμήσεις για την καταστροφή που συντελείται στη χώρα λόγω των Μνημονίων όπως και οι επισημάνσεις για τις παραβιάσεις του Συντάγματος.

Η ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος, όμως, - ρωτάμε εμείς - μπορεί να πραγματοποιηθεί με την παρούσα κυβέρνηση η οποία στο μόνο που έχει "διακριθεί" είναι  η αθέτηση και αλλοίωση των προεκλογικών δεσμεύσεων της;

Μήπως, δηλαδή, απαιτείται και η ανατροπή αυτής της κυβέρνησης όπως και της νόθας πλειοψηφίας  που υπερψηφίζει τα "προαπαιτούμενα" και οδηγεί ταχύτατα τη χώρα στα δεσμά του Τρίτου Μνημόνιου;

Μιας πλειοψηφίας που συγκροτείται με την "πρόθυμη" στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του "Ποταμιού" - στο όνομα μάλιστα της "εθνικής σωτηρίας";

Και μήπως για να γίνει αυτό απαιτείται ένας νέος κοινωνικοπολιτικός συσχετισμός που θα μπορέσει να επιβάλει ριζοσπαστικές λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα;  

Προϋπόθεση,όμως, για μια άλλη προοπτική - ουσιαστικής ανατροπής των Μνημονίων και των νέων δεσμών δουλείας και υποταγής της χώρας και της κοινωνίας -  είναι να απεμπλακούν οι πολίτες, αλλά και οι πνευματικοί και άλλοι άνθρωποι που έχουν μια υγιή αγωνία και αναζήτηση από τις αυταπάτες και την απουσία οράματος, επεξεργασιών αλλά και της αναγκαίας τόλμης να φτάσουν μέχρι τη λογική συνέπεια της θέσης για την ανατροπή, που είναι η σύγκρουση και με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση.

Γιατί σήμερα η κοινωνία και η χώρα δοκιμάζεται σκληρά, όχι μόνο και αφηρημένα από τις επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησαν στα Μνημόνια, αλλά και από την εξάμηνη διακυβ΄΄ερνηση των Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που οδηγούν σε ακόμη χειρότερες μεθοδεύσεις και μέτρα σε βάρος του λαού.

Με τις "ευλογίες" του ευρωπαϊκού και διεθνούς κατεστημένου πλέον, των τοκογλύφων δανειστών και της εγχώριας ολιγαρχίας και των κομμάτων - όπως είπαμε της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού και λοιπών 
μνημονιακών δυνάμεων. 

Καθαρές εξηγήσεις απαιτούνται , λοιπόν, χωρίς αυταπάτες και με σαφή στόχευση και πρόγραμμα.

Η υπόθεση απεμπλοκής από τα Μνημόνια και ο σεβασμός της λαϊκής βούλησης δεν μπορεί  να είναι εσωκομματική υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ ή απόπειρα νέων εσωκομματικών και ενδοκυβερνητικών ισορροπιών.

Αντίθετα, οι πολίτες, το ίδιο το κοινωνικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να θέσει τους δικούς του στόχους και προτεραιότητες, να χειραφετηθεί και ν' αποδεσμευτεί από τη χειραγώγηση  που επέβαλαν και επιχειρούν να συνεχίσουν να επιβάλλουν οι δυνάμεις που υποστηρίζουν το κυβερνητικό μπλοκ -  μεταξύ αυτών και οι "διαφωνούντες" που κατά τα άλλα στηρίζουν την κυβέρνηση ακόμα - όπως και δυνάμεις από το μιντιακό και οικονομικό  κατεστημένο.  

Το ΟΧΙ του ελληνικού λαού δεν αφορά μια στιγμιαία τοποθέτηση σ' ένα "στημένο" δημοψήφισμα.

Είναι κάτι ναθύτερο που απαιτεί και συνδέεται με ριζικές τομές στο επίπεδο της πολιτικής και των πολιτικών συσχετισμών, στο επίπεδο της ίδιας της κοινωνίας αλλά και στο επίπεδο των ιδεών και των επεξεργασιών για μια άλλη πορεία της χώρας.

Εδώ, σ' αυτή την προοπτική θα θέλαμε στρατευμένους και τους πνευματικούς ανθρώπους με το ειδικό βάρος που διαθέτουν ...

Financial Times: To ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα




Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενημερώθηκε ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους της Ελλάδας και το κακό ιστορικό στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων δεν επιτρέπουν την τρίτη διάσωση της χώρας από το Ταμείο, εγείροντας ερωτηματικά για το αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ε.Ε., αναφέρουν οι Financial Times. 


Αυτό σημαίνει ότι ενώ τα στελέχη του ΔΝΤ θα συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα, το Ταμείο δεν θα αποφασίσει αν θα συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα για μήνες, πιθανόν ακόμη και εντός του 2016. 

Αυτή η καθυστέρηση ενδεχομένως θα έχει σημαντικές επιπτώσεις - ιδίως στη Γερμανία, όπου οι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει εδώ και καιρό ότι θα είναι αδύνατον να λάβουν την έγκριση της Bundestag για το νέο πακέτο διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ, χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου.

Σύμφωνα με την τετρασέλιδη "αυστηρώς εμπιστευτική" έκθεση που παρουσιάστηκε στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου και η οποία είναι στα χέρια των FT, οι διαπραγματευτές του ΔΝΤ "θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις πολιτικής" για να διασφαλίσουν ότι το νέο πρόγραμμα διάσωσης της ευρωζώνης "συνάδει με αυτά που έχει στο μυαλό του το Ταμείο". 

Όμως "δεν μπορεί να υπάρξει staff level agreement σε αυτή τη φάση".

Το ΔΝΤ θα αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει σε μια "δεύτερη φάση", όταν η Ελλάδα θα έχει "συμφωνήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων" και, το πιο σημαντικό, "αφού οι δανειστές της ευρωζώνης θα έχουν "συμφωνήσει για ελάφρυνση χρέους". 

Ο όρος αυτός ενδέχεται να αποδειχθεί πρόβλημα, από τη στιγμή που το Βερολίνο και άλλες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν αποκλείσει μέχρι στιγμής κάθε σκέψη ελάφρυνσης στο ελληνικό χρέος. 

Σύμφωνα με την έκθεση, ο εκπρόσωπος της Γερμανίας στο ΔΝΤ είπε ότι το Βερολίνο "θα προτιμούσε, το Ταμείο να κινηθεί παράλληλα" με τις διαπραγματεύσεις της ευρωζώνης. Αντ' αυτού, πλέον βρίσκεται μπροστά στην προοπτική να προσπαθήσει να προωθήσει την ελληνική διάσωση σε ένα προβληματισμένο γερμανικό κοινοβούλιο εντός των επόμενων εβδομάδων, χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου. 

Η εκτίμηση του ΔΝΤ προσθέτει μια ακόμη αβεβαιότητα, τη στιγμή που η Αθήνα και οι δανειστές έχουν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να έλθουν σε μια συμφωνία πριν τις 20 Αυγούστου. Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αντιμέτωπος με "ανταρσία" μελών του κόμματός του που δεν είναι ικανοποιημένα με τους όρους της διάσωσης.

Το ΔΝΤ αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο ήταν σε ισχύ έως το Μάρτιο του 2016, θα έπρεπε να πεταχτεί καθώς δεν θα μπορούσε πλέον να πετύχει το στόχο να βοηθήσει στην ανάκαμψη της Ελλάδας και την επιστροφή της στις αγορές στο διάστημα αυτό. Αμέσως μετά, το Ταμείο πίεσε την Αθήνα να αιτηθεί νέο πρόγραμμα, που απαιτεί έγκριση του διοικητικού του συμβουλίου, επιβάλλοντας τη σύσκεψη της Τετάρτης.

Κάποιοι Έλληνες αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι το ΔΝΤ και ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αποφασισμένοι να μπλοκάρουν την ελληνική διάσωση παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις αρχές του μήνα.

Σε μια τηλεδιάσκεψη που διέρρευσε αυτή τη βδομάδα, ο πρώην υπουργός οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει ότι φοβάται πως η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέες οικονομικές μεταρρυθμίσεις με το ΔΝΤ να "τραβάει την πρίζα" του προγράμματος εντός του έτους. 


"Με βάση τους δικούς του κανόνες, το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε νέα διάσωση. Εννοώ ότι έχουν ήδη παραβιάσει τους κανόνες τους δυο φορές για να το κάνουν, αλλά δεν νομίζω ότι θα το κάνουν και τρίτη φορά", είπε ο κ. Βαρουφάκης. "Ο δρ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ έχουν ένα κοινό συμφέρον: Δεν θέλουν να προχωρήσει αυτή η συμφωνία".


Διάφοροι αξιωματούχοι της Ε.Ε. επιμένουν ότι η διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, υποδήλωσε την προθυμία της να συμμετάσχει στη νέα διάσωση κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. 

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει αποτελέσει αυξανόμενη πηγή δυσφορίας στο Ταμείο και μεταξύ των μετόχων του. Αξιωματούχοι του ΔΝΤ σημειώνουν ότι η κ. Λαγκάρντ έρχεται αντιμέτωπη με την θέση ότι τίθεται σε κίνδυνο η φήμη του ΔΝΤ και ότι δεν πρέπει να συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα, χωρίς σημαντικές αλλαγές.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης, διάφορα μέλη εκτός Ευρώπης -από την Ασία, τη Βραζιλία και τον Καναδά- προειδοποίησαν για την ανάγκη "να προστατευθεί η φήμη του Ταμείου", και το έγγραφο αναφέρει ότι η κ. Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι οι ανησυχίες τους έχουν βάση.

Όπως αναφέρει η έκθεση, τα στελέχη του ΔΝΤ συμπεραίνουν ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται πλέον σε δυο από τα τέσσερα κριτήρια που θέτει το ταμείο για συμμετοχή σε διασώσεις μεγαλύτερης κλίμακας.

Με βάση τα κριτήρια αυτά, ο αποδέκτης της βοήθειας πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι έχει τη "θεσμική και πολιτική ικανότητα" να υλοποιεί οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ότι "υπάρχει υψηλή πιθανότητα, το χρέος να είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα".

Τα στελέχη του ΔΝΤ που συνέταξαν την έκθεση σημείωσαν ότι κανένα από τα δυο κριτήρια δεν υπάρχει στην περίπτωση της Ελλάδας - και ότι δεν γνωρίζουν εάν η Αθήνα θα ευθυγραμμίζεται με αυτά έως το φθινόπωρο.

"Η Ελλάδα θέλει να αποφασίσει για κάποιες σημαντικές μεταρρυθμίσεις το φθινόπωρο και οι Ευρωπαίοι θέλουν να ασχοληθούν με το ζήτημα του χρέους μετά την πρώτη αξιολόγηση γιατί θέλουν να υπάρξει πρώτα επανοικοδόμηση εμπιστοσύνης" αναφέρει η έκθεση. "Οι διαφορές μεταξύ του σκεπτικού του ΔΝΤ και των συζητήσεων στην Ευρώπη είναι πολύ μεγάλες".


Στις πρώτες φάσεις της ελληνικής κρίσης, το ΔΝΤ είχε αγνοήσει το κριτήριο του χρέους λόγω των κανόνων που του επιτρέπουν να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα διάσωσης εάν υπάρχει "υψηλό ρίσκο διεθνούς συστημικής διάχυσης". Ομως τα στελέχη του ΔΝΤ είπαν στο διοικητικό συμβούλιο ότι αυτό το ρίσκο δεν υφίσταται πλέον καθώς η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα πλήξει τους ιδιώτες ομολογιούχους, που ελέγχουν πλέον πολύ μικρό μερίδιο του ελληνικού χρέους.

"Το 2010, εφαρμόστηκε ο κανόνας για το συστημικό ρίσκο, καθώς χρειαζόταν αναδιάρθρωση του χρέους που βρισκόταν στα χέρια ιδιωτών για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα, κάτι που θα προκαλούσε τεράστιο ντόμινο", αναφέρουν τα πρακτικά. 

"Στην παρούσα φάση απαιτείται αναδιάρθρωση χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα και τα στελέχη του ΔΝΤ μπόρεσαν να σκεφτούν ελάχιστες περιπτώσεις που το χρέος στα χέρια του επίσημου τομέα προκαλεί ντόμινο".