Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Η έκκληση του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων προσωπικοτήτων για σεβασμό του δημοψηφίσματος και του ΟΧΙ και το σχόλιο του Νέου Μέτοικου

Σε έκκληση με την οποία ζητούν να γίνει σεβαστή από όλους η βούληση του ελληνικού λαού, όπως εκδηλώθηκε στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και να διακοπεί η μνημονιακή πορεία «καταστροφής και υποδούλωσης», προέβησαν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Κασιμάτης και δεκάδες γνωστές προσωπικότητες της κοινωνικής δράσης, της ακαδημαϊκής διδασκαλίας, της δημοσιογραφίας και της πολιτικής από την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο.

Στην έκκληση υποστηρίζεται ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται από το 2010, παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.

Ότι, επίσης, προκάλεσε ήδη τη μακράν μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική καταστροφή στην Ευρώπη μετά το 1945. Η Ελλάδα, λένε οι υπογράφοντες, χρησιμοποιείται ως «πειραματόζωο», για να δοκιμασθούν οι μέθοδοι καταστροφής του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους και της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Για να διατηρηθούν οι πιο βασικοί όροι ηθικής και υλικής επιβίωσης του ελληνικού λαού, υποστηρίζουν οι υπογράφοντες, αυτό το πρόγραμμα πρέπει να διακοπεί, κατά προτίμηση σε συμφωνία με τις άλλες χώρες της ΕΕ, ή, αν αυτό δεν είναι δυνατό, μονομερώς. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος να σωθεί η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός.

Οι υπογράφοντες προειδοποιούν ότι η νέα συμφωνία, που συνομολογήθηκε με «εξευτελιστικούς» και «παράνομους» τρόπους, όπως τους χαρακτηρίζουν, θα οδηγήσει σε αρπαγή της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων, περιλαμβανομένων των πρώτων κατοικιών, της γης των αγροτών και των τραπεζών.

Το κείμενο της έκκλησης, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επικρίνει σφόδρα την κυβέρνηση γιατί ενεργεί μετά το δημοψήφισμα, ωσάν να είχαν ψηφίσει «Ναι» οι Έλληνες και γιατί, αντί να οργανώνει την άμυνα της χώρας, ενσταλάζει «αποθάρρυνση», «φόβο» και «πανικό» στον ελληνικό λαό. Επικρίνει τα δύο κόμματα που κυβερνούν, καθώς παρότι επαγγέλθηκαν τη διακοπή του μνημονιακού προγράμματος, επί τρία χρόνια και μέχρι την τελευταία στιγμή, ούτε ετοιμάστηκαν, ούτε προετοίμασαν τον ελληνικό λαό και τη χώρα για το πολύ πιθανό ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης. 

Οι υπογράφοντες καλούν τον ελληνικό λαό, σε μια από τις πιο δραματικές στιγμές της ιστορίας του «να μην το βάλει κάτω, να μη χάσει το θάρρος και την ευθυκρισία» του. Θυμίζουν ότι οι πατεράδες και οι παππούδες των σημερινών Ελλήνων άντεξαν, επιβίωσαν, αντιστάθηκαν και νίκησαν και στη γερμανική κατοχή του 1941-44 και στη φοβερή πείνα του 1941-42. Εκφράζουν την βεβαιότητα ότι το «φιλότιμο και ο πατριωτισμός των Ελλήνων» θα υπερισχύσουν τελικά του φόβου και ότι η Ελλάδα, η Δημοκρατία και η Δημοκρατική Ευρώπη θα νικήσουν.

Επίσης οι υπογράφοντες παροτρύνουν τους Έλληνες πολίτες «να οργανωθούν και να παλέψουν άμεσα για να βοηθήσουν τους πιο αδύνατους να αντιμετωπίσουν την πείνα, την αρρώστια, την ανέχεια, για να στηρίξουμε την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, να βάλουν πλάτη για να μη διαλυθούν, από το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο, οι πιο βασικές λειτουργίες της κοινωνίας και του κράτους […] να αντισταθούν, όπου μπορούν και όπως μπορούν, στην επιβολή των νέων αντιλαϊκών μέτρων» Καλούν τον ελληνικό λαό «να βγάλει τα οδυνηρά αλλά αναγκαία συμπεράσματα από την εμπειρία του και να οικοδομήσει ένα σοβαρό και αξιόπιστο μέτωπο αντίστασης, να μην ξαναεμπιστευτεί τυφλά αυτοσχέδιους σωτήρες, τυχοδιώκτες και καιροσκόπους».

Εκτός από τον Μ. Θεοδωράκη και τον Γ. Κασιμάτη, την έκκληση υπογράφουν, μεταξύ άλλων και οι εξής: 

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Βένιος Αγγελόπουλος, ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, εκ των εμπνευστών και πρωτεργατών του Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, ο ψυχίατρος Κλεάνθης Γρίβας, ο Στάθης Κουβελάκης, καθηγητής στο King’s College του Λονδίνου, ο βουλευτής Αμμοχώστου Νίκος Κουτσού, ο αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ Μάριος Κρητικός, ο Γιάννης Μαύρος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα, ο δικηγόρος Δρ. Συνταγματικού Δικαίου Δημήτρης Μπελαντής.

Επίσης, η οικονομολόγος Μαρία Νεγρεπόντη-Δεληγιάννη, τρεις φορές εκλεγείσα Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η καθηγήτρια αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Ελένη Πορτάλιου, ο σκιτσογράφος Στάθης, ο Πρέσβης Θέμος Στοφορόπουλος και ο δημοσιογράφος Μιχάλης Στυλιανού, διευθυντής της ελληνικής εκπομπής της Γαλλικής Ραδιοφωνίας κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίαςΣε έκκληση με την οποία ζητούν να γίνει σεβαστή από όλους η βούληση του ελληνικού λαού, όπως εκδηλώθηκε στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και να διακοπεί η μνημονιακή πορεία «καταστροφής και υποδούλωσης», προέβησαν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Κασιμάτης και δεκάδες γνωστές προσωπικότητες της κοινωνικής δράσης, της ακαδημαϊκής διδασκαλίας, της δημοσιογραφίας και της πολιτικής από την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο.



Με όλο το σεβασμό στον Μίκη και τις άλλες προσωπικότητες που υπογράφουν την έκκληση, θα θέσουμε ορισμένα ερωήματα και προβληματισμούς;

- Για ποιο δημοψήφισμα συζητάμε να γίνει σεβαστό;

Αυτό με τα ψευδεπίγραφα διλήμματα και το οποίο δεν έθετε καν την ουσία του προβλήματος και αποσκοπούσε στον αποπροσανατολισμό και την χειραγώγηση των Ελλήνων πολιτών;

Το δημοψήφισμα ο εμπνευστής του οποίου και εκείνος που το εξήγγειλε - παρά τη λαϊκή ετυμηγορία - είναι εκείνος που πρώτος το παραβίασε;

Και εννοούμε  τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του.

- Είναι ασφαλώς σωστές οι εκτιμήσεις για την καταστροφή που συντελείται στη χώρα λόγω των Μνημονίων όπως και οι επισημάνσεις για τις παραβιάσεις του Συντάγματος.

Η ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος, όμως, - ρωτάμε εμείς - μπορεί να πραγματοποιηθεί με την παρούσα κυβέρνηση η οποία στο μόνο που έχει "διακριθεί" είναι  η αθέτηση και αλλοίωση των προεκλογικών δεσμεύσεων της;

Μήπως, δηλαδή, απαιτείται και η ανατροπή αυτής της κυβέρνησης όπως και της νόθας πλειοψηφίας  που υπερψηφίζει τα "προαπαιτούμενα" και οδηγεί ταχύτατα τη χώρα στα δεσμά του Τρίτου Μνημόνιου;

Μιας πλειοψηφίας που συγκροτείται με την "πρόθυμη" στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του "Ποταμιού" - στο όνομα μάλιστα της "εθνικής σωτηρίας";

Και μήπως για να γίνει αυτό απαιτείται ένας νέος κοινωνικοπολιτικός συσχετισμός που θα μπορέσει να επιβάλει ριζοσπαστικές λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα;  

Προϋπόθεση,όμως, για μια άλλη προοπτική - ουσιαστικής ανατροπής των Μνημονίων και των νέων δεσμών δουλείας και υποταγής της χώρας και της κοινωνίας -  είναι να απεμπλακούν οι πολίτες, αλλά και οι πνευματικοί και άλλοι άνθρωποι που έχουν μια υγιή αγωνία και αναζήτηση από τις αυταπάτες και την απουσία οράματος, επεξεργασιών αλλά και της αναγκαίας τόλμης να φτάσουν μέχρι τη λογική συνέπεια της θέσης για την ανατροπή, που είναι η σύγκρουση και με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση.

Γιατί σήμερα η κοινωνία και η χώρα δοκιμάζεται σκληρά, όχι μόνο και αφηρημένα από τις επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησαν στα Μνημόνια, αλλά και από την εξάμηνη διακυβ΄΄ερνηση των Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που οδηγούν σε ακόμη χειρότερες μεθοδεύσεις και μέτρα σε βάρος του λαού.

Με τις "ευλογίες" του ευρωπαϊκού και διεθνούς κατεστημένου πλέον, των τοκογλύφων δανειστών και της εγχώριας ολιγαρχίας και των κομμάτων - όπως είπαμε της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού και λοιπών 
μνημονιακών δυνάμεων. 

Καθαρές εξηγήσεις απαιτούνται , λοιπόν, χωρίς αυταπάτες και με σαφή στόχευση και πρόγραμμα.

Η υπόθεση απεμπλοκής από τα Μνημόνια και ο σεβασμός της λαϊκής βούλησης δεν μπορεί  να είναι εσωκομματική υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ ή απόπειρα νέων εσωκομματικών και ενδοκυβερνητικών ισορροπιών.

Αντίθετα, οι πολίτες, το ίδιο το κοινωνικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να θέσει τους δικούς του στόχους και προτεραιότητες, να χειραφετηθεί και ν' αποδεσμευτεί από τη χειραγώγηση  που επέβαλαν και επιχειρούν να συνεχίσουν να επιβάλλουν οι δυνάμεις που υποστηρίζουν το κυβερνητικό μπλοκ -  μεταξύ αυτών και οι "διαφωνούντες" που κατά τα άλλα στηρίζουν την κυβέρνηση ακόμα - όπως και δυνάμεις από το μιντιακό και οικονομικό  κατεστημένο.  

Το ΟΧΙ του ελληνικού λαού δεν αφορά μια στιγμιαία τοποθέτηση σ' ένα "στημένο" δημοψήφισμα.

Είναι κάτι ναθύτερο που απαιτεί και συνδέεται με ριζικές τομές στο επίπεδο της πολιτικής και των πολιτικών συσχετισμών, στο επίπεδο της ίδιας της κοινωνίας αλλά και στο επίπεδο των ιδεών και των επεξεργασιών για μια άλλη πορεία της χώρας.

Εδώ, σ' αυτή την προοπτική θα θέλαμε στρατευμένους και τους πνευματικούς ανθρώπους με το ειδικό βάρος που διαθέτουν ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: