Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Financial Times: To ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα




Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενημερώθηκε ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους της Ελλάδας και το κακό ιστορικό στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων δεν επιτρέπουν την τρίτη διάσωση της χώρας από το Ταμείο, εγείροντας ερωτηματικά για το αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ε.Ε., αναφέρουν οι Financial Times. 


Αυτό σημαίνει ότι ενώ τα στελέχη του ΔΝΤ θα συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα, το Ταμείο δεν θα αποφασίσει αν θα συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα για μήνες, πιθανόν ακόμη και εντός του 2016. 

Αυτή η καθυστέρηση ενδεχομένως θα έχει σημαντικές επιπτώσεις - ιδίως στη Γερμανία, όπου οι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει εδώ και καιρό ότι θα είναι αδύνατον να λάβουν την έγκριση της Bundestag για το νέο πακέτο διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ, χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου.

Σύμφωνα με την τετρασέλιδη "αυστηρώς εμπιστευτική" έκθεση που παρουσιάστηκε στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου και η οποία είναι στα χέρια των FT, οι διαπραγματευτές του ΔΝΤ "θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις πολιτικής" για να διασφαλίσουν ότι το νέο πρόγραμμα διάσωσης της ευρωζώνης "συνάδει με αυτά που έχει στο μυαλό του το Ταμείο". 

Όμως "δεν μπορεί να υπάρξει staff level agreement σε αυτή τη φάση".

Το ΔΝΤ θα αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει σε μια "δεύτερη φάση", όταν η Ελλάδα θα έχει "συμφωνήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων" και, το πιο σημαντικό, "αφού οι δανειστές της ευρωζώνης θα έχουν "συμφωνήσει για ελάφρυνση χρέους". 

Ο όρος αυτός ενδέχεται να αποδειχθεί πρόβλημα, από τη στιγμή που το Βερολίνο και άλλες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν αποκλείσει μέχρι στιγμής κάθε σκέψη ελάφρυνσης στο ελληνικό χρέος. 

Σύμφωνα με την έκθεση, ο εκπρόσωπος της Γερμανίας στο ΔΝΤ είπε ότι το Βερολίνο "θα προτιμούσε, το Ταμείο να κινηθεί παράλληλα" με τις διαπραγματεύσεις της ευρωζώνης. Αντ' αυτού, πλέον βρίσκεται μπροστά στην προοπτική να προσπαθήσει να προωθήσει την ελληνική διάσωση σε ένα προβληματισμένο γερμανικό κοινοβούλιο εντός των επόμενων εβδομάδων, χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου. 

Η εκτίμηση του ΔΝΤ προσθέτει μια ακόμη αβεβαιότητα, τη στιγμή που η Αθήνα και οι δανειστές έχουν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να έλθουν σε μια συμφωνία πριν τις 20 Αυγούστου. Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αντιμέτωπος με "ανταρσία" μελών του κόμματός του που δεν είναι ικανοποιημένα με τους όρους της διάσωσης.

Το ΔΝΤ αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο ήταν σε ισχύ έως το Μάρτιο του 2016, θα έπρεπε να πεταχτεί καθώς δεν θα μπορούσε πλέον να πετύχει το στόχο να βοηθήσει στην ανάκαμψη της Ελλάδας και την επιστροφή της στις αγορές στο διάστημα αυτό. Αμέσως μετά, το Ταμείο πίεσε την Αθήνα να αιτηθεί νέο πρόγραμμα, που απαιτεί έγκριση του διοικητικού του συμβουλίου, επιβάλλοντας τη σύσκεψη της Τετάρτης.

Κάποιοι Έλληνες αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι το ΔΝΤ και ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αποφασισμένοι να μπλοκάρουν την ελληνική διάσωση παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις αρχές του μήνα.

Σε μια τηλεδιάσκεψη που διέρρευσε αυτή τη βδομάδα, ο πρώην υπουργός οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει ότι φοβάται πως η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέες οικονομικές μεταρρυθμίσεις με το ΔΝΤ να "τραβάει την πρίζα" του προγράμματος εντός του έτους. 


"Με βάση τους δικούς του κανόνες, το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε νέα διάσωση. Εννοώ ότι έχουν ήδη παραβιάσει τους κανόνες τους δυο φορές για να το κάνουν, αλλά δεν νομίζω ότι θα το κάνουν και τρίτη φορά", είπε ο κ. Βαρουφάκης. "Ο δρ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ έχουν ένα κοινό συμφέρον: Δεν θέλουν να προχωρήσει αυτή η συμφωνία".


Διάφοροι αξιωματούχοι της Ε.Ε. επιμένουν ότι η διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, υποδήλωσε την προθυμία της να συμμετάσχει στη νέα διάσωση κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. 

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει αποτελέσει αυξανόμενη πηγή δυσφορίας στο Ταμείο και μεταξύ των μετόχων του. Αξιωματούχοι του ΔΝΤ σημειώνουν ότι η κ. Λαγκάρντ έρχεται αντιμέτωπη με την θέση ότι τίθεται σε κίνδυνο η φήμη του ΔΝΤ και ότι δεν πρέπει να συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα, χωρίς σημαντικές αλλαγές.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης, διάφορα μέλη εκτός Ευρώπης -από την Ασία, τη Βραζιλία και τον Καναδά- προειδοποίησαν για την ανάγκη "να προστατευθεί η φήμη του Ταμείου", και το έγγραφο αναφέρει ότι η κ. Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι οι ανησυχίες τους έχουν βάση.

Όπως αναφέρει η έκθεση, τα στελέχη του ΔΝΤ συμπεραίνουν ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται πλέον σε δυο από τα τέσσερα κριτήρια που θέτει το ταμείο για συμμετοχή σε διασώσεις μεγαλύτερης κλίμακας.

Με βάση τα κριτήρια αυτά, ο αποδέκτης της βοήθειας πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι έχει τη "θεσμική και πολιτική ικανότητα" να υλοποιεί οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ότι "υπάρχει υψηλή πιθανότητα, το χρέος να είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα".

Τα στελέχη του ΔΝΤ που συνέταξαν την έκθεση σημείωσαν ότι κανένα από τα δυο κριτήρια δεν υπάρχει στην περίπτωση της Ελλάδας - και ότι δεν γνωρίζουν εάν η Αθήνα θα ευθυγραμμίζεται με αυτά έως το φθινόπωρο.

"Η Ελλάδα θέλει να αποφασίσει για κάποιες σημαντικές μεταρρυθμίσεις το φθινόπωρο και οι Ευρωπαίοι θέλουν να ασχοληθούν με το ζήτημα του χρέους μετά την πρώτη αξιολόγηση γιατί θέλουν να υπάρξει πρώτα επανοικοδόμηση εμπιστοσύνης" αναφέρει η έκθεση. "Οι διαφορές μεταξύ του σκεπτικού του ΔΝΤ και των συζητήσεων στην Ευρώπη είναι πολύ μεγάλες".


Στις πρώτες φάσεις της ελληνικής κρίσης, το ΔΝΤ είχε αγνοήσει το κριτήριο του χρέους λόγω των κανόνων που του επιτρέπουν να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα διάσωσης εάν υπάρχει "υψηλό ρίσκο διεθνούς συστημικής διάχυσης". Ομως τα στελέχη του ΔΝΤ είπαν στο διοικητικό συμβούλιο ότι αυτό το ρίσκο δεν υφίσταται πλέον καθώς η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα πλήξει τους ιδιώτες ομολογιούχους, που ελέγχουν πλέον πολύ μικρό μερίδιο του ελληνικού χρέους.

"Το 2010, εφαρμόστηκε ο κανόνας για το συστημικό ρίσκο, καθώς χρειαζόταν αναδιάρθρωση του χρέους που βρισκόταν στα χέρια ιδιωτών για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα, κάτι που θα προκαλούσε τεράστιο ντόμινο", αναφέρουν τα πρακτικά. 

"Στην παρούσα φάση απαιτείται αναδιάρθρωση χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα και τα στελέχη του ΔΝΤ μπόρεσαν να σκεφτούν ελάχιστες περιπτώσεις που το χρέος στα χέρια του επίσημου τομέα προκαλεί ντόμινο". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: