Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Τα σενάρια για φόρους και ασφαλιστικό - μέτρα που θα πλήξουν για μια καόμη φορά τους ασθενέστερους



Σε ανοικτή γραμμή με τους δανειστές βρίσκεται η κυβέρνηση μέσα από ένα πακέτο μέτρων που εξετάζουν οι δύο πλευρές προκειμένου να υπάρξει σύντομα συμφωνία και να ξεκλειδώσει η παροχή ρευστότητας για την ελληνική οικονομία. 


Η κυβέρνηση φέρεται να συζητά τις μειώσεις στις υψηλές συντάξεις και εισπρακτικά μέτρα. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν τεθεί και τα εργασιακά, ενώ η Αθήνα επιμένει ότι διατηρεί τις «κόκκινες γραμμές».
Κοινός τόπος φαίνεται ότι υπάρχει στο θέμα των αλλαγών του ΦΠΑ, οι οποίες θα επηρεάσουν άμεσα τα νοικοκυριά. Η Ελλάδα επιθυμεί ο νέος βασικός συντελεστής να φτάσει στο 16% , ενώ οι δανειστές επιμένουν ότι δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος από το 18%. 

Αναφορικά με τον νέο μειωμένο συντελεστή η χώρα μας επιδιώκει να παραμείνει στο 6,5% αλλά οι εταίροι φέρονται να υποστηρίζουν ότι πρέπει να αυξηθεί στο 9%. Στο νέο μειωμένο συντελεστή θα υπάγονται οι τιμές στα ακίνητα, τα αυτοκίνητα, τα καύσιμα, την ένδυση και την υπόδυση, τα τσιγάρα, τον καπνό, τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη.

Τα τρόφιμα, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, η εστίαση και οι μεταφορές που υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 13% θα ενταχθούν στον νέο βασικό συντελεστή. Στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ θα παραμείνουν τα φάρμακα και βασικά είδη διατροφής.

Επιπλέον η Αθήνα και οι Βρυξέλλες φέρονται να συγκλίνουν στην επανεκκίνηση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, την προστασία από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και την παραμονή με μικρές διαφοροποιήσεις του ενιαίου φόρου ακινήτων και το 2015.

Δεδομένη κρίνεται η αύξηση της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα πάνω από 30.000 ή 50.000 ευρώ, αλλά και η κατάργηση της έκπτωσης 30% στην έκτακτη εισφορά, η αύξηση του φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη, η εισπρακτική ρύθμιση για την νομιμοποίηση αδήλωτων καταθέσεων και ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχει τεθεί και το ασφαλιστικό με την κυβέρνηση να δηλώνει έτοιμη να σταματήσει τις εθελούσιες εξόδους, να καταργήσει τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, και να προχωρήσει σε περικοπές στις υψηλές συντάξεις. Ωστόσο, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Για τα εργασιακά η Αθήνα υποστηρίζει ότι το πλαίσιο των αλλαγών εντάσσεται στο νομοσχέδιο για τις νέες συλλογικές συμβάσεις, ενώ φαίνεται ότι «παγώνει» προσωρινά η αύξηση του κατώτατου μισθού. 

Παράλληλα δεν αποκλείεται να υπάρξουν ενοποιήσεις Ταμείων και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τις νέες αναλογιστικές μελέτες, που θα είναι και το κλειδί για τις όποιες παρεμβάσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: