Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Η κρίση στη Συρία: το ΠΕΠ (Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα) αναστέλλει καθεστώς επισιτιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες


Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) έχει αναγκαστεί να αναστείλει  το  κρίσιμο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας για περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, λόγω της κρίσης χρηματοδότησης.


 Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανησυχούσε ιδιαίτερα για τους πρόσφυγες στους πρόχειρους καταυλισμούς στο Λίβανο και την Ιορδανία


Η υπηρεσία του ΟΗΕ, δήλωσε το πρόγραμμα έδωσε σε πρόσφυγες στην Ιορδανία, το Λίβανο, την Τουρκία, το Ιράκ και την Αίγυπτο κουπόνια για να αγοράσουν τρόφιμα.

Χωρίς μια τέτοια βοήθεια, πολλές οικογένειες θα πεινάσουν αυτό το χειμώνα, προειδοποίησε.

Η  εκτελεστική διευθύντρια  του ΠΕΠ, Ertharin Cousin, είπε ότι βρέθηκε σε κρίσιμη ανάγκη χρηματοδότησης για 64 εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για την υποστήριξη των προσφύγων μόνο τον Δεκέμβριο.

Περισσότεροι από 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία και άλλα 7,6 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας, με δεδομένο ότι η εξέγερση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια.



«Καταστροφικές» επιπτώσεις

Στο πλαίσιο του προγράμματος ΠΕΠ που αναστάληκε τη Δευτέρα, οι φτωχοί πρόσφυγες της Συρίας εφοδιάστηκαν με κουπόνια για να αγοράσουν τρόφιμα σε καταστήματα, δίνοντας περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια στις τοπικές οικονομίες των χωρών υποδοχής τους.

 Η υπηρεσία ανέφερε ότι, για τους ανθρώπους που ήδη αγωνίζονται να επιβιώσουν στην περιοχή στη διάρκεια του χειμώνα, ιδιαίτερα σ’ εκείνους που βρίσκονται  σε στρατόπεδα και άτυπους οικισμούς στο Λίβανο και την Ιορδανία, οι συνέπειες για την ανάσχεση αυτής της βοήθειας θα ήταν «καταστροφικές».


"Η αναστολή και η καθυστέρηση  της επισιτιστικής βοήθειας του ΠΕΠ θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια αυτών των προσφύγων και θα προκαλέσει ενδεχομένως περαιτέρω εντάσεις, αστάθεια και ανασφάλεια στις γειτονικές χώρες υποδοχής," είπε η κ Cousin.

Προειδοποίησε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης του ΠΕΠ στη Συρία βρίσκονται τώρα "σε κρίσιμη ανάγκη χρηματοδότησης» και ότι πολλές δεσμεύσεις των χορηγών παρέμειναν ανεκπλήρωτες.

Εάν η νέα χρηματοδότηση φτάσει έγκαιρα, ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι θα ξαναρχίσει αμέσως τη βοήθεια για τους πρόσφυγες που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά κουπόνια για να αγοράσουν τρόφιμα.



Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της αναστολής της λειτουργίας για τις χώρες υποδοχής που συνορεύουν με τη Συρία.

Ο ανταποκριτής του BBC στη Βηρυτό, Jim Muir, ανέφερε ότι τώρα που τα χρήματα έχουν εξαντληθεί και το σύστημα έχει διακοπεί, οι πρόσφυγες θα είναι ακόμα λιγότερο καλοδεχούμενοι από ό, τι ήδη είναι σε χώρες όπως ο Λίβανος, ο οποίος έχει κατακλυστεί από περισσότερους από 1,1 εκατομμύρια πρόσφυγες.

 Αποφάσισε, λοιπόν,  ότι δεν μπορεί να δεχτεί άλλους πια και έκλεισε τα σύνορά του.


Οι περισσότερες άλλες υπηρεσίες αρωγής υποφέρουν επίσης από χρόνια υποχρηματοδότηση, και αναγκάζονται να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους, προσπαθώντας να  εστιάζουν στους πλέον ευάλωτους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: