Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Το τελεσίγραφο από τις Βρυξέλλες, ο νέος κύκλος εκβιασμών και η «λήξη της διαπραγμάτευσης» σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά




Το ατελείωτο γαϊτανάκι των πιέσεων, εκβιασμών, του ψυχολογικού πολέμου που σκοπό έχει την ηθική και ψυχική εξουθένωση των Ελλήνων πολιτών ώστε να αποδεχτούν μοιρολατρικά τη νέα σφαγή στα εργασιακά δικαιώματα και τα εισοδήματά τους λαμβάνει μια νέα τροπή.


Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές η Κομισιόν επιθυμούσε να υπάρξει επίσημη δήλωση η οποία θα αναφέρει πως το πακέτο των μέτρων έκλεισε. Σε διαφορετική περίπτωση άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην γίνει η αυριανή η τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης. «Δεν μπορεί να γίνει η συνεδρίαση με ανοικτό το πακέτο των μέτρων» τόνιζαν χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες.

 Από κοντά και ο γνωστός «φιλέλληνας»  κ. Σόιμπλε ο οποίος στα πλαίσια  ημερίδας που διοργανώνει το think tank του Νίκολα Μπέργκγκρουν στο Βερολίνο  - όπου συμμετέχει η παγκόσμια πολιτική και οικονομική «αφρόκρεμα», μεταξύ αυτών και ο ΓΑΠ(!) – δήλωσε: «Όταν καταλήγουμε σε συμφωνίες θα πρέπει να ελέγχουμε κατά πόσο εφαρμόζονται, και σε περίπτωση που δεν υλοποιούνται θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις».

Ο  Σόιμπλε επανέλαβε την πρόταση του να αναλάβει ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, τον έλεγχο της υλοποίησης του μνημονίου με την Ελλάδα καθώς επίσης να έχει το δικαίωμα να επιβάλει κυρώσεις σε περίπτωση που δεν εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα!!!

Με αυτήν την πρόταση του ελέγχου και της επιβολής κυρώσεων συμφώνησε και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ζήτημα αν την ελεγκτική αυτή αρμοδιότητα θα έχει ο επίτροπος, όπως προτείνει ο κ. Σόιμπλε, ή ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως το έχει προτείνει ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

 Ο  υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας φέρεται ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, που παρουσίασε ο Real.gr, την ώρα που ο Γιάννης Στουρνάρας είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλιστών του ευρωκοινοβουλίου Χάνες Σβόμποντα χτύπησε το «πορτοκαλί» τηλέφωνο. Στην άλλη άκρη ήταν ο Πρωθυπουργός ο οποίος του ζητούσε να μεταβεί άμεσα στο Μαξίμου. Η συνάντηση διακόπηκε απότομα και ο υπουργός αναχώρησε προκειμένου να συναντήσει τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών εξέτασαν όλες τις τελευταίες λεπτομέρειες του πολυνομοσχεδίου το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στην βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε πως όλα τα προαπαιτούμενα θα περάσουν με ένα άρθρο ενώ δεν άφησε κανένα περιθώριο για αλλαγές στα εργασιακά.

Όλα σε ένα, λοιπόν.

Όλες οι εξοντωτικές ρυθμίσεις και τα μέτρα που οδηγήσουν σε ένα οικονομικό και κοινωνικό βάλτο τους Έλληνες  πολίτες, θα περαστούν σε ένα άρθρο!

Εκβιασμός και προς το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Που έτσι κι αλλιώς δεν μας έχει συνηθίσει σε «ηρωικές» εξάρσεις τα τελευταία χρόνια.

Στην ουσία ακόμη ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που εξαφανίζει de facto και τα τελευταία ψευδεπίγραφα προσχήματα περί δημοκρατικών θεσμών.

Και με την απειλή ότι στο βαθμό που δεν υλοποιηθούν τα νέα βάρβαρα και εξοντωτικά μέτρα θα επιβληθούν και άλλες κυρώσεις σε βάρος των Ελλήνων.

 Όλα προσφέρονται στο βωμό των απαιτήσεων των δανειστών, της τρόικα και της αδίστακτης ελληνικής ολιγαρχίας.

  Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε λίγα λεπτά αργότερα ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Σίμος Κεδίκογλου απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τόνισε χαρακτηριστικά «Αύριο, στο Eurogroup δεν θα μπορούσαμε να πάμε, με ανοικτό πακέτο μέτρων. Και αυτό ο κ. Βενιζέλος το γνωρίζει. Αλλά, ούτε για τη βιωσιμότητα του χρέους, ούτε και για την επιμήκυνση θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση, αν προηγουμένως, δεν έχουν κλείσει τα μέτρα. Και αυτό ο κ. Βενιζέλος το γνωρίζει καλά»

Λίγο πριν τις 15:00 ο Πρωθυπουργός σε γραπτή του ανακοίνωση ανέφερε πως η διαπραγμάτευση τελείωσε.

Η δήλωση του κ. Αντώνη Σαμαρά έχει ως εξής:

«Ολοκληρώσαμε σήμερα τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον Προϋπολογισμό. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου. Πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή...

Εφ’ όσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Και θα βγει από την κρίση.
Πέρα από τη συμφωνία, ήδη προσπαθώ να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να υπάρξει αισθητό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία.

Το πρόβλημα από δω και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο… Το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος. Και πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό μια τέτοια εξέλιξη. Από οικονομική άποψη και - ακόμα χειρότερα -από πολιτική άποψη. Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν.

Κι αυτό εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και του καθενός βουλευτή ξεχωριστά».

«Διαπραγμάτευση», λοιπόν, τέλος.

Λες και έγινε ποτέ διαπραγμάτευση.

Αντιθέτως τα κυβερνητικά στελέχη έχουν γίνει – ορισμένοι και πάρα πολύ πρόθυμα – αγγελιαφόροι και εντολοδόχοι των ιταμών απαιτήσεων της τρόικα.

Τους τελευταίους μήνες γίναμε μάρτυρες ενός παρατεταμένου «θεάτρου σκιών» που σκοπό είχε τον εγκλωβισμό των πολιτών, το συστηματικό εκφοβισμό τους.

Όπως και τώρα  επιχειρεί να πράξει  ο πρωθυπουργός.

«Ή  ψηφίζεται το τρίτο Μνημόνιο ή αλλιώς θα έρθει το χάος».

Μόνο που στην πραγματικότητα το χάος είναι ήδη εδώ.
Η χωρίς προηγούμενο στα ευρωπαϊκά χρονικά ύφεση, η εκρηκτική ανεργία, η πτώχευση χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών, η πτωχοποίηση εκατομμυρίων Ελλήνων, ο εφιαλτικότερος χειμώνας της μεταπολεμικής μας ιστορίας, η απειλή για κατάσχεση σπιτιών και περιουσιών των εργαζομένων μικροοφειλετών – όλα αυτά είναι εδώ.


 Ακάθεκτος βέβαια ο τροϊκανός υπάλληλος – κατά τα άλλα υπουργός Οικονομικών - Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε πως αύριο στις 11 το πρωί θα καταθέσει στην βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο θα περιλαμβάνει τον κατάλογο των μέτρων που περιλαμβάνει όλες τις περικοπές.

Δεν γνωρίζουμε – έτσι όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις – αν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης από μια κοινωνική και πολιτική έκρηξη που θα αποσκοπεί στην ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος.




Δεν υπάρχουν σχόλια: